Przez ten 1 błąd skwarki wychodzą miękkie i gumowate. Zróbcie tak, a zawsze będą chrupiące
Adobe Stock
Newsy

Przez ten 1 błąd skwarki wychodzą miękkie i gumowate. Zróbcie tak, a zawsze będą chrupiące

Lubicie chrupiące skwarki, jednak wasze ciągle wychodzą zbyt miękkie i bez wyrazu? Wiemy, co zrobić, by skwarki były doskonałe.

Pachnące skwarki to dodatek do wielu dań, który nigdy się nie znudzi. W polskiej kuchni najczęściej dodaje się je do pierogów, ale nie tylko. Właśnie dlatego warto wiedzieć, jak poprawnie usmażyć skwarki - zróbcie je według porady samej Magdy Gessler, a przekonacie się, że bez trudu można zrobić najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące skwarki na świecie. Zobaczcie, jak to zrobić. 

Jak zrobić chrupiące skwarki?

Najpierw należy zdecydować, z czego zrobimy nasze skwarki. Można wybrać słoninę lub boczek - oba te produkty świetnie się nadają do zrobienia skwarek, a wybór zależy tak naprawdę od tego, co wam bardziej smakuje (lub co akurat macie pod ręką).

Niezależnie od tego, jakie mięso wybierzecie, pamiętajcie - nie wolno dodawać do niego dodatkowego tłuszczu! Zarówno boczek (nawet ten stosunkowo chudy), jak i słonina są już bardzo tłuste, dlatego nie trzeba już nic do nich dodawać. 

A co zrobić, by skwarki wyszły chrupiące? Sekretem jest sposób ich smażenia. Część osób regularnie miesza mięso na patelni w obawie, że skwarki się przypalą i zmniejsza gaz na kuchence. A to błąd - przez ciągłe mieszanie na patelni pojawi się woda, a skwarki zaczną się gotować zamiast smażyć. Efekt? Gumowate, miękkie i niesmaczne skwarki.

By temu zapobiec, smażcie je na średnim ogniu i nie mieszajcie. Tłuszcz szybko się wytopi, a skwarki zaczną się w nim smażyć jak frytki, dzięki czemu wyjdą pyszne i chrupiące. Jeżeli obawiacie się przypalenia mięsa, możecie delikatnie potrząsnąć patelnią, jednak nie róbcie tego za często. 

Zobacz także
Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują ze skwarkami. Obiad petarda

Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują ze skwarkami. Obiad petarda

Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami. Najprostszy przepis

Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami? Najprostszy przepis

Do czego można dodać skwarki? 

Skwarki doskonale pasują do wielu dań i sprawiają, że nabierają one wyjątkowego aromatu. Pasują do:

Nie zapominajmy też o najbardziej klasycznym wykorzystaniu skwarek, czyli jako dodatku do kanapek. Dawniej skwarków używano też do zrobienia… ciastek. Kiedyś w kuchni nic się nie marnowało i jeśli zabrakło masła, to w cieście zamiast niego lądowały skwarki. Efekt? Bardzo ciekawy smak i niezwykła kruchość ciasteczek. Odważycie się przygotować je z naszego przepisu?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skwarki z boczku
Wikipedia Commons
Newsy
Czy można wytapiać skwarki z dodatkiem boczku? Uważajcie, by nie zmarnować kawałka słoniny
Nie ma to jak solidna porcja skwarek do pierogów. Początkujący kucharze stają przed dylematem: z czego je wytopić?

Polska kuchnia zanotowała w ostatnim czasie sporą stratę. Było nią radykalne odejście od dań na bazie wieprzowego tłuszczu. To właśnie słonina, wytopiony z niej smalec, boczek, skwarki, czy solone sadło, były przez lata podstawą tradycyjnej chłopskiej, czyli naszej narodowej kuchni. Skwarki w polskiej kuchni Zdecydowana większość Polaków swoje korzenie ma nie w szlacheckich dworkach, a właśnie na wsi. I to właśnie proste, chłopskie jedzenie jest polską kulinarną tradycją. Na szczęście, coraz więcej ludzi pragnie powrócić do dawnych smaków i dawnych tradycji. Wytapianie słoniny na smalec i skwarki, powoli wracają do łask. Sporo się jednak zmieniło w czasie, w którym te tradycyjne potrawy z wieprzowiny wyszły z mody. Polacy zapomnieli, jak się je właściwie przyrządza! Stąd właśnie biorą się wątpliwości co do tego, jaki rodzaj mięsa wybrać na skwarki. Za chwilę to wam podpowiemy. Ale zanim przejdziemy do wyboru odpowiedniego rodzaju boczku, musimy odpowiedzieć sobie na jedno proste pytanie. Z czego wytapia się skwarki? Co tak naprawdę jest podstawą smalcu i skwarków? Oczywiście chodzi tu o słoninę. To właśnie ten wieprzowy tłuszcz wytapia się na smarowidło z mięsnymi cząstkami. W wielu gospodarstwach powszechne jest także wytapianie skwarków z dodatkiem surowego boczku lub boczku z dodatkiem słoniny. Im bardziej „mięsny” jest surowy boczek, tym więcej smakowitych kąsków odnajdziecie w naczyniu z wytopionym tłuszczem. Błędem w sztuce przygotowywania skwarków, jest posiłkowanie się boczkiem wędzonym lub nawet delikatnie podwędzanym. Boczek podwędzany, mało tłusty nie wytopi się w odpowiedni sposób, a skwarki z niego powstałe, mogą się łatwo przypalić. Ostatecznie można dodać go dopiero na sam koniec wytapiania słoniny jako dodatek wzmacniający smak...

Ziemniaki ze skwarkami i śmietaną. Pyszny obiad jak za dawnych lat
Gotujmy.pl
Newsy
Ziemniaki ze skwarkami i śmietaną. Prosty przepis na danie za grosze
Marzy wam się prosty, tani obiad jak sprzed lat? Zróbcie ziemniaki ze skwarkami i śmietaną. Prawdziwe, pyszne chłopskie jadło!

Kiedyś gospodynie domowe na wsiach, nie miały dużo czasu na pichcenie dań kuchni Europy i reszty świata. Chłopskie jedzenie miało dwie podstawowe cechy. Było bardzo proste w przygotowaniu, ale za to niezwykle pożywne i bardzo smaczne. Nie inaczej jest ze sztandarowym obiad z dawnych lat, a więc z ziemniakami z omastą w postaci roztopionego boczku. Nie ma nic lepszego niż wytopiony boczek i powstałe z niego wspaniałe skwarki w towarzystwie kartofli, śmietany i świeżego, wiosennego szczypiorku. Jeśli szukacie innych wiejskich kuchennych inspiracji, wypróbujcie ten przepis na prawdziwy sielski, chłopski rosół. Przepis na ziemniaki ze skwarkami i śmietaną Składniki: 1 kg ziemniaków 20 dag boczku surowego lub wieprzowego podgardla Odrobina oleju, smalcu lub innego tłuszczu do smażenia (użyjcie go, jeżeli dysponujcie chudym boczkiem) Sól Śmietana  18% Świeży zielony szczypiorek Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie z łupin i dokładnie umyjcie. Pokrójcie ziemniaki na połówki, by skrócić czas ich gotowania. Obrane i pokrojone ziemniaki przełóżcie do garnka, zalejcie wodą, dosypcie soli. Gotujcie do miękkości. Boczek oczyśćcie, odkrójcie skórę i skrójcie na małe kawałeczki w kształcie kostki. W rondlu lub na patelni rozgrzejcie odrobinę tłuszczu. Jeżeli wasz boczek ma w sobie bardzo dużo tłuszczu, możecie zrezygnować z dodatkowego oleju. Powoli roztapiajcie boczek na patelni do momentu, aż tłuszcz się wytopi i wytworzą się chrupiące skwarki. Szczypiorek umyjcie i pokrójcie drobno na desce. Na talerz wyłóżcie ugotowane ziemniaki. Polejcie ziemniaki tłuszczem ze skwarkami. Całość posypcie zielonym szczypiorkiem. Podawajcie z gęstą, tłustą śmietaną. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl...

gotowanie triki
AdobeStock
Triki kulinarne
7 świetnych trików do wykorzystania w kuchni! Dzięki nim gotowanie będzie przyjemniejsze niż kiedykolwiek!
Jeśli chcesz, by gotowanie sprawiało ci jeszcze więcej przyjemności i było prostsze, sprawdź te sposoby!

Gotowanie to jedna z przyjemniejszych czynności. Odpręża, relaksuje, a wynik (najczęściej) jest niezwykle satysfakcjonujący! Istnieje wiele trików na ułatwienie pracy w kuchni – dziś przedstawimy wam kilka z nich! Sposób na gorzkie pomidory Gdy robimy zupę pomidorową lub sos do spaghetti, często mamy problem ze zbyt gorzkim smakiem potrawy. Pomidory w dużym stężeniu, np. w postaci przecieru lub koncentratu pomidorowego mają charakterystyczną goryczkę, którą staramy się zmniejszyć za pomocą cukru. Niepotrzebnie! Wystarczy dodać do pomidorów odrobinę sody oczyszczonej. Noże ostre jak brzytwa! Wiecie, po czym można poznać dobrego szefa kuchni? Używane przez niego noże są zawsze idealnie naostrzone! Ostry nóż do podstawa dobrego gotowania, bo tylko takim narzędziem można dokładnie pokroić, posiekać i poszatkować wszystkie składniki.  Pieczesz drożdżówki? Użyj łyżki do lodów! Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje drożdżówki będą idealnie upieczone musisz zadbać o to, by wszystkie były mniej więcej takiej samej wielkości. Idealną miarką jest łyżka do lodów! Z jej pomocą możesz równo wydzielić kawałki ciasta i z kulek formować drożdżówki. Nigdy więcej smug na kuchence Szorujesz kuchenkę środkiem usuwającym tłuszcz, a i tak po myciu zostają nieestetyczne smugi i plamy? Użyj środka do czyszczenia okien! Po umyciu kuchenki po prostu spryskaj papierowy ręcznik spray’em do szyb i przetrzyj urządzenie.  Wygodne krojenie Wściekasz się, gdy próbujesz pokroić mięso, a deska do krojenia ślizga się po całym blacie? Jest na to sposób! Wystarczy włożyć pod spód mokry ręcznik – dzięki temu deska nie będzie się przesuwać! Zostaw miejsce na patelni Jednym z większych błędów podczas gotowania jest...

Jak smażyć boczniaki żeby były zarumienione i chrupiące? Ta 1 zasada robi całą robotę
Adobe Stock
Newsy
Jak smażyć boczniaki, żeby były zarumienione i chrupiące? Ta 1 rzecz robi całą robotę
Kto z was wrzuca produkty na patelnię i zapamiętale miesza, żeby nie przywarły, powinien koniecznie przeczytać jak prawidłowo smażyć boczniaki. Między innymi zaoszczędzi sobie sporo pracy.

Boczniaki coraz chętniej używane są w polskich domach. Zaczęły pojawiać się w wielu sklepach, są dostępne przez cały rok, a do tego są znacznie tańsze od innych grzybów. Podpowiadamy jak je przyrządzać, żeby wykorzystać cały ich smak. Najważniejszy trik podczas smażenia boczniaków Ten trik, to także sekret dobrego smażenia każdego rodzaju grzybów, jednak boczniaki na jego nieznajomość są najbardziej wyczulone i w rezultacie wyjdzie z nich danie dużo gorsze niż mogłoby wyjść. Jeśli użyjecie tego sposobu, nie tylko przyrządzicie najlepsze grzyby, ale też zaoszczędzicie sobie sporo pracy. Trik polega na…. niemieszaniu boczniaków podczas smażenia. Wrzućcie je na rozgrzany tłuszcz i zostawcie w spokoju. Jeśli grzyby mają być przyrumienione i chrupiące, dajcie im szansę dojść na patelni do takiego etapu wysmażenia. Mieszając grzyby doprowadzacie do wypłynięcia z nich wody. W rezultacie, zamiast smażyć się i przyrumienić, grzyby się gotują i tracą cały smak. Autorka kultowej książki „Jadłonomia”, przedstawiającej potrawy z roślin, w taki sposób opisuje technikę smażenia, składników na wegańskiego strogonowa, w którym głównym składnikiem są właśnie boczniaki: - Boczniaki pokroić w grube paski wzdłuż blaszek. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać grzyby i smażyć przez 3-4 minuty, nie mieszając – mają być złociste i lekko chrupiące. Po tym czasie wlać sos sojowy i wsypać cukier, po czym intensywnie zamieszać i smażyć kolejne 2-3 minuty, do momentu, aż cały sos wyparuje. Boczniaki wyjąć z rondla i odłożyć na ręcznik papierowy. Co można przyrządzić z boczniaków? To grzyby, które zdobywają coraz większa popularność w naszej kuchni. Warto po nie sięgać, bo mają niezwykłe właściwości zdrowotne. Obniżają...