śledzie
Flickr
Newsy

Śledzie wyszły zbyt słone? Jest 1 babciny trik, który to szybko uratuje 

Moczenie śledzi w celu odsączenia zbyt dużej ilości soli to elementarz. Czasem przydarzą nam się jednak pewne błędy. Co wtedy robić?
Hubert Rój
grudzień 22, 2020

Wiaderko smakowitych śledzi wręcz kusi szybkim przyrządzeniem ich w oleju, z cebulką, czy też w innego rodzaju sałatce.

Czasem z rozpędu zdarzy nam się zapomnieć o podstawowej sprawie, czyli o wymoczeniu śledzi z nadmiaru soli.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Zacznijmy od moczenia

Proces ten należy przeprowadzić tuż przed wykorzystaniem śledzi w naszym daniu. Zwykle moczymy śledzie w lodowatej wodzie przez około 1 godzinę.

W razie potrzeby możemy ten proces przedłużyć – np. wtedy gdy wolimy nieco delikatniejszy ich smak. Niektórzy w tym celu moczą śledzie także w mleku.

Taka metoda świetnie sprawdzi się przed przygotowaniem śledzi w śmietanie. Nie będzie za to dobrym wyborem, gdy zamierzamy przygotować do naszych ryb zalewę octową.

Jeżeli zapomnieliśmy o wymoczeniu i z marszu przygotowaliśmy z nich sałatkę, to jeszcze nic straconego.
Dobrym pomysłem będzie po prostu wyłowienie śledzi z sałatki i wstawienie ich do wody.

Po upływie godziny lub dwóch godzin, śledzie wyciągamy z wody i bez obaw jeszcze raz mieszamy ze składnikami naszej sałatki.

Cebula, ocet, sok z cytryny

Czasem słony smak śledzi możemy nieco zredukować za pomocą słodkiego i kwaśnego smaku. Do tego wykorzystamy oczywiście cukier i ocet.

Pamiętajmy oczywiście, by nie przeszarżować ze słodzeniem śledzi. „Cukrzymy” je przecież nie po to, by stały się słodkie, a jedynie po to by zredukować ich słony smak.

W podobny sposób możemy zbalansować słony smak śledzi poprzez dodanie do nich odrobiny octu lub soku z cytryny.
Gdy jednak mamy do czynienia ze śledziami, które nabrały już kwaskowości w zalewie octowej, będzie to raczej bezskuteczne.

Jeżeli śledzie są jedynie odrobinę za słodkie, możemy także dodać do nich jeszcze odrobinę cebuli. Ta w konfrontacji ze słoną rybą zapewni nieco słodyczy i troszkę ostrego smaku.

Komentarze
Śledzie w oleju lnianym
patunia87/gotujmy.pl
Newsy Najlepszy olej do śledzi. Jak już raz je z nim zrobicie, będziecie do nich wracać w każde święta
Nie znaleźliście jeszcze ciekawego pomysłu na śledzie? Naszym zdaniem siła tkwi w tradycji i prostocie. Spróbujcie tych z olejem lnianym.
Hubert Rój
grudzień 22, 2020

Wszyscy kupujemy śledzie w ostatnich dniach niemalże kilogramami. Płaty, filety a’la matjas, gotowe sałatki, koreczki czy rolmopsy. Wybór jest ogromny. Większość z nas zakupione śledzie musi potem moczyć w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. W zależności od potrzeb moczymy śledzie ok. 1 godziny do nawet 3. Pamiętajmy o wymienianiu wody. Gdy śledzie są już odpowiednio wymoczone, możemy zaszaleć z ich wykorzystaniem. Są tacy, którzy lubią połączenie smaku śledzia z innym, mocnym w smaku składnikiem. Takie są właśnie sałatki śledziowe z buraczkami czy z przyprawami korzennymi na słodko. My jednak wolimy tradycyjny, harmonijny smak śledzi w oleju. Śledzie w zwykłym oleju rzepakowym są smaczne, ale możemy nieco odmienić ich smak. Jak? Wystarczy zdecydować się na inny, mniej oczywisty olej. Szczerze polecamy oleje nierafinowane, takie jakimi raczyli się na wigilijnych kolacjach nasi przodkowie. Olej nierafinowany, rzepakowy to dobry wybór, ale żeby śledzie zyskały jeszcze bardziej delikatny smak, warto sięgnąć w sklepie po olej lniany. Śledzie potraktowane intensywnym w smaku olejem słonecznikowym mogą nie smakować zbyt dobrze. Jeżeli przesadzimy z ilością oleju, nasza ryba może pójść po prostu na zmarnowanie. Olej lniany świetnie będzie współgrał na talerzu ze słonym śledziem, a także z ostrą i zdecydowaną w smaku cebulką pokrojoną w piórka. Do tego jeszcze świeżutkie białe pieczywo i voila! Prawdziwa siła prostoty! Przepis na śledzie w oleju lnianym: Składniki: 30 dag filetów śledziowych 1-2 małe cebulki 100 ml oleju lnianego 2 szklanki wody 2-3 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego Pieprz Kilka łyżek octu spirytusowego 10% Przygotowanie: Śledzie moczymy ok. 1-2 godziny, by pozbyć się zbyt słonego smaku....

Przeczytaj
Śledź w zalewie octowej
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy Najlepsze śledzie w occie z przepisu babci Bożenki. Zakochacie się w ich smaku
Zima to pora na śledzie. Wigilia, sylwester, karnawał – co chwila pojawia się okazja, by na stole wylądował półmisek z klasycznym śledziem.
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Śledzie w tradycyjnej zalewie octowej są doskonałe same w sobie. Można bez strachu dać je gościom do jedzenia jako odrębne danie. Najważniejsze, by ryba, którą potraktowaliśmy zalewą była dobrej jakości, a także by była świeża. Śledzie w occie mogą być także świetną bazą do innych śledziowych sałatek. Jeżeli nie mamy zbyt dużego doświadczenia w przygotowywaniu zalewy octowej do śledzi, musimy robić to ostrożnie, zgodnie ze wskazaniami z przepisu. Chodzi o to, że łatwo możemy pomylić się z ilością octu. Jeżeli „przeholujemy” z tym składnikiem, łatwo możemy uszkodzić strukturę ryby, która nie nada się już do niczego. Jak przygotować śledzie w zalewie octowej? Zwykle śledzie przed włożeniem ich do zalewy octowej należy wymoczyć z nadmiaru soli. Robimy to tak długo, jak będzie to konieczne. Zwykle wystarczyć powinna 1 godzina. W razie potrzeby wymieniamy wodę i moczymy ponownie. Na smak naszych śledzi w zalewie octowej wpływ będzie miał rodzaj octu, który wybierzemy. Najpopularniejszy ocet spirytusowy nada naszej rybie mocnego, zdecydowanego smaku. Delikatniejszy otrzymamy, gdy użyjemy np. octu jabłkowego. Składniki: 1 kg filetów śledzi a’la matjas 2-3 duże cebule 200 ml octu spirytusowego 800 ml wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu 5 płaskich łyżeczek cukru Przygotowanie: Śledzie w miarę potrzeby moczymy w wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę i ocet i zagotowujemy pod przykryciem. Dodajemy do zagotowanej mieszanki przyprawy i cukier. Zostawiamy zalewę do wystygnięcia. Układamy śledzie i cebulę warstwami w naczyniu lub w słoiku. Następnie zalewamy śledzie i cebulę ostudzoną zalewą z przyprawami. Delikatnie dociskamy zawartość słoika. Zostawiamy...

Przeczytaj
śledź pod pierzynką przepis
bogusia82 / Gotujmy.pl
Newsy Sałatka śledziowa "jak pod śniegiem" to prawdziwy hit tych świąt. Goście aż przyklasną z wrażenia
Ta sałatka ze śledzi była przebojem w PRLu i wciąż ma wielu zwolenników!
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

Kto wychował się w PRLu, ten doskonale zna śledzia pod pierzynką – jedno z typowych dań tamtych czasów! Wszystko dzięki Związkowi Radzieckiemu, który miał duży wpływ także na polską kuchnię. Charakterystyczna sałatka ze śledzi jest jednym z tradycyjnych dań w Rosji i stała się popularna w innych krajach należących dawniej do ZSRR, np. na Ukrainie. Również w Polsce zdobyła ona uznanie i zwłaszcza w PRLu śledź pod pierzynką często pojawiał się na stołach podczas świąt, imienin i innych uroczystości. To smaczna zakąska do zjedzenia na zimno, która sprawdza się w takich sytuacjach! Rosyjski śledź Oficjalnie sałatka ze śledzi została wymyślona w Rosji w drugiej połowie XX. wieku. Jednak jeden z czołowych rosyjskich ekspertów kulinarnych twierdzi, że danie to serwowano w karczmach i restauracjach jeszcze przed wybuchem rewolucji. Podobno dodanie do śledzi warzyw miało ukryć wątpliwy smak tej ryby – wówczas używane do niej śledzie były marnej jakości. Przepis na śledzia pod pierzynką Ten stary sposób na przyrządzanie śledzi z pewnością wielu z was przypadnie do gustu! Do przygotowania sałatki będziecie potrzebowali poniższych składników: 200 g śledzi w oleju 3-4 łyżki majonezu 2 czerwone cebule 3 ogórki konserwowe 5 jaj Ser żółty w kostce I oczywiście salaterka! Podane składniki wystarczą do przygotowania sałatki mieszczącej się w naczyniu średniej wielkości. Przygotowanie Odsączcie dokładnie śledzie z zalewy i pokrójcie w wąskie paski. Cebule obierzcie i posiekajcie w półplasterki, a ogórki pokrójcie w kostkę. Jajka ugotujcie na twardo i obierzcie z łupinek, a następnie pokrójcie drobno osobno żółtka i białka. Ser żółty zetrzyjcie na tarce – zależnie od waszych...

Przeczytaj