zupa
Adobe Stock
Newsy

Przesoliliście rosół a kawałek jabłka ani kromka chleba nie pomagają? Dodajcie ten sekretny składnik do zupy i zapomnijcie o problemie

Zdarzyło się wam sypnąć trochę więcej soli do ulubionej zupy, a znane sposoby, jak dodanie kawałka jabłka czy kromki chleba, nie pomagają? Koniecznie wypróbujcie ten rewolucyjny sposób, a już na zawsze zapomnicie o problemie ze zbyt słonym rosołem.

Przesolenie potrawy może zdarzyć się każdemu, nawet doświadczonej osobie w kuchni. Wówczas szkoda wyrzucać przygotowane danie i marnować jedzenie. Z pomocą najczęściej przychodzą domowe sposoby, które nie raz ratują przed wpadką.   

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szkodliwość soli

Sól w nadmiarze nie jest nikomu zalecana, gdyż może szkodzić organizmowi. O szkodliwości tego składnika w nadwyżce wiadomo nie od dziś. Może przyczynić się między innymi do podwyższenia ciśnienia krwi, co może w konsekwencji doprowadzić do udaru mózgu czy zawału serca. Sól może również być bezpośrednią przyczyną występowania obrzęków związanych ze zjawiskiem zatrzymywania się wody w organizmie. Wszystko należy stosować w pewnym umiarze. To też spożywanie potraw z dużą ilością soli, nie jest korzystne dla zdrowia. 

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Gołąbki

Gołąbki inne niż wszystkie. Błyskawiczny przepis na uwielbiane danie Polaków

Ziarenka mocy

Ryż ma wiele cennych właściwości, które są przydatne nie tylko w kuchni. Ma on wiele różnych zastosowań poza nią. Jego ogromną zaletą jest chłonność. Doskonale sprawdza się jako pochłaniacz wilgoci. Rozsypany ryż wchłania nadmiar wody, dzięki czemu udaje się uratować przykładowo zalany sprzęt elektroniczny. Oprócz substancji ciekłych, doskonale radzi sobie z nadmiarem soli. Pozwala pozbyć się jej nadwyżki z przygotowywanych potraw, kiedy przyprawy sypnęło się za dużo.

Pozbądźcie się nadmiaru soli

Aby pozbyć się zbyt dużej ilości soli, przykładowo w zupie, należy posłużyć się ryżem. Trzeba jednak pamiętać, że w tym przypadku sprawdzi się jedynie produkt pakowany w torebkach. Wystarczy jeden woreczek z ryżem wrzucić do gotującej się zupy czy bulionu i gotować razem przez około 15 minut. Po upływie danego czasu, trzeba usunąć torebkę z ryżem. Dzięki takiemu zabiegowi pozbędziecie się nadmiaru soli z potrawy, a przede wszystkim unikniecie wpadki.
 

mielone
Pixabay
Newsy
Ile soli do mielonych? Oto idealna proporcja, dzięki której nie wyjdą za słone
Za dużo soli, za mało, tak źle i tak niedobrze. Przyprawianie surowego mięsa bywa nie lada wyzwaniem. Sprawdźcie, jakie proporcje są idealne, by kotlety mielone były smaczne i aromatyczne.

Kotlety mielone to tuż obok schabowych jedno z najpopularniejszych polskich dań. Tradycyjnie jest podawany w towarzystwie ziemniaków i sałatki z buraczków lub mizerii. Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tej potrawy. Niezdrowa sól O złych skutkach nadmiaru soli w posiłkach wiadomo nie od dziś. Jej nadmiar może spowodować poważne konsekwencje. Wśród tych negatywnych efektów nadwyżki sodu w jedzeniu można wyróżnić przykładowo: wzrost ciśnienia krwi,  powstawania obrzęków związanych z zatrzymywaniem wody, podwyższenie ryzyka wystąpienia nowotworu żołądka, wzmożone pragnienie. Podwyższone ciśnienie w ostateczności może doprowadzić do zawału serca bądź udaru mózgu. W związku z szeregiem poważnych skutków związanych z nadmiernym spożywaniem soli, zaleca się uważniejsze przyprawianie potraw, a nawet całkowite wykluczenie tej przyprawy z codziennej diety w przypadku niektórych osób. Proporcje to podstawa Aby potrawa zachowała swój aromat i była smaczna, podczas przygotowywania należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji. Podczas gotowania wiele osób korzysta z wielu przepisów z pamięci, a co za tym idzie, większość potraw przyrządza na oko. Takie kucharzenie nie zawsze się sprawdza, gdyż gotowanie na oko raz może wyjść lepiej, a raz gorzej. Aby dania były smaczne, warto korzystać z przepisów, a zwłaszcza zachowywać odpowiednie proporcje, by potrawy były idealne. Odpowiedniej ilości składników należy przede wszystkim trzymać się podczas przyrządzania potraw mięsnych, ponieważ niewłaściwe proporcje mogą całkowicie popsuć danie. Soczyste i smaczne kotlety mielone Do przyrządzenia kotletów mielonych przede wszystkim potrzeba mięsa mielonego, podsmażonej cebulki, jajka,...

Przesoliliście ryż? Uratujecie go dzięki temu owocowi
AdobeStock
Newsy
Przesoliliście ryż? Uratujecie go dzięki temu owocowi
Przesoliliście ryż podczas gotowania? To się może zdarzyć każdemu. Co zrobić w takiej sytuacji?

Każdemu może się zdarzyć przesolenie w kuchni jakiejś potrawy. Najczęściej przesalamy zupę, ryż lub ziemniaki. Jak uratować przesolony ryż? Skorzystajcie z naszych metod, a na pewno uratujecie swoje danie. Jak uratować przesolony ryż? Istnieje wiele metod na uratowanie przesolonego ryżu. Znajdźcie najlepszą dla siebie. Opłuczcie ryż gorącą wodą Jest to najłatwiejsza i najskuteczniejsza metoda. Mimo iż płukanie ryżu grozi jego rozmoczeniem, gorąca woda może w rzeczywistości uratować nasze danie. Jak to zrobić? przełóżcie ryż do sitka z małymi otworami i przepłuczcie go wodą wrzućcie ryż na patelnię, aby pozbyć się nadmiaru płynu Po tym zabiegu ryż powinien być trochę mniej słony. Delikatne płukanie usunie część soli z zewnętrznej części ziaren. Dodajcie więcej ryżu Kolejną metodą na uratowanie przesolonego ryżu jest ugotowanie większej ilości ryżu. Ugotujcie kolejną partię ryżu i dodajcie ją do przesolonego ryżu, aby uzyskać równą mieszankę solonego i niesolonego ryżu. Dodatkowa porcja ryżu usunie część słoności z oryginalnej partii i sprawi, że będzie ona smaczniejsza. Dodajcie śmietanę lub mleko Kolejnym sposobem na zmniejszenie słoności ryżu jest dodanie do niego śmietany lub mleka. Tłuszcz znajdujący się w śmietanie lub mleku, załagodzi słony posmak ryżu. Jak to zrobić?  wrzućcie ryż na patelnię i dodajcie kilka sporych łyżek śmietany lub mleka całość mieszajcie, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą Dzięki tej metodzie ryż powinien być mniej słony niż wcześniej. Może nawet lepiej wam smakować z dodatkową zawartością tłuszczu. Wykorzystajcie cytrynę Jeśli chcecie uratować przesolony ryż, możecie też użyć cytryny. Kwas zawarty w tym owocu może...

Gotowanie ryżu
Adobe Stock
Triki kulinarne
Jak prawidłowo ugotować ryż? Niby proste, niby oczywiste, ale większość Polaków ma z tym problem
Za twardy albo sklejony – wydawać by się mogło, że bardzo trudno trafić w punkt jeśli chodzi o gotowanie ryżu. By wyszedł idealny wystarczy jednak zastosować kilka prostych zasad.

Ryż to wspaniały, smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań na ciepło, ale również na zimno. Jego prawidłowe przyrządzenie od lat spędza sen z powiek niejednej pani domu. Bowiem, między za twardym, a rozgotowanym ryżem istnieje bardzo cienka granica. Odmiany ryżu Na rynku mamy do dyspozycji ogrom odmian ryżu. Ze względu na samą długość jego ziaren wyróżniamy aż trzy rodzaje: ryż krótkoziarnisty , który świetnie nadaje się chociażby do risotto, średnioziarnisty pasujący do sałatek i deserów oraz długoziarnisty - najbardziej popularny w Polsce. Jak nietrudno się domyślić każdy z nich ma inne właściwości, a co za tym idzie inny sposób i długość gotowania. Na tym jednak nie koniec. Sklepowe półki pękają w szwach również od gatunków ryżu. Możemy na nich znaleźć chociażby ryż basmati, arborio czy jaśminowy. Nie można też zapomnieć o mnogości jego barw – biały, brązowy, czarny, czerwony, a nawet żółty – do wyboru, do koloru! Trzeba jednak przyznać, że taki stan rzeczy niczego nie ułatwia. Ale nie załamujcie się! W końcu praktyka czyni mistrza! Dlaczego sypki ryż jest lepszy? Gotowanie ryżu w woreczkach jest o wiele prostsze niż gotowanie ryżu sypkiego. Warto jednak pamiętać, że drugi sposób jest o wiele zdrowszy. Bowiem zboża pakowane luzem potrzebują znacznie mniej wody do gotowania, dzięki czemu zachowują swoje wartości odżywcze. W przypadku woreczków wszystko co cenne zostaje w wodzie, którą następnie wylewamy do zlewu. Jak prawidłowo ugotować sypki ryż? Przede wszystkim pamiętaj, że przed gotowaniem należy go dokładnie wypłukać , nawet kilkukrotnie, pod bieżącą zimną wodą. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi, która jest odpowiedzialna za sklejanie. Najpopularniejsza metoda gotowania sypkiego ryżu...

ryż
Adobe Stock
Newsy
Jak uratować przypalony ryż? To prostsze niż myślicie. Wystarczy kawałek...
Ryż ma wiele zastosowań w kuchni. Jest nie tylko zdrowy, ale posiada również wiele wartościowych składników odżywczych, które skłaniają, aby wprowadzić produkt do swojej diety. Ważne jest jednak, aby zachował cenne właściwości, musi być odpowiednio ugotowany.

Ryż jest uwielbiany na całym świecie, jako podstawa do różnego rodzaju deserów (mango stickie rice, pieczony ryż z jabłkiem) czy zamiennik produktów skrobiowych na talerzu. Jest doskonałym artykułem dla osób chorujących na celiakię bądź choroby układu trawiennego.  Produkcja ryżu Głównym producentem na świecie tego produktu są Chiny. Nie jest to zaskoczenie, gdyż stanowi on podstawę chińskiej kuchni. Wiele ich dań opiera się bowiem na tym składniku. Ryż jest uprawiany w Azji od ponad 7000 lat. Do uprawy potrzebuje odpowiednich warunków, a przede wszystkim wilgoci.  Do wyboru, do koloru W sprzedaży występuje wiele odmian tego produktu. Między innymi podział występuje na długość ziarenek (długoziarnisty, średnioziarnisty czy krótkoziarnisty) czy rodzaj. Do najpopularniejszej odmiany należy ryż biały, jednak jest on również najmniej wartościowy ze wszystkich dostępnych na sklepowych półkach. Swój smak, wygląd jest winnym procesowi produkcji, jaki przechodzi po zbiorze. Usuwa się warstwę wierzchnią, która zawiera najcenniejsze składniki odżywcze. Bardziej wartościową odmianą jest ryż brązowy. Charakteryzuje się dłuższym procesem gotowania, a także większą ilością wartości korzystnych dla zdrowia. Wśród dostępnych produktów na rynku należy wyróżnić także ryż parboiled, ryż basmati, ryż arborio, ryż czarny, ryż jaśminowy czy dziki. Odpowiednie gotowanie Wiele osób idzie prostszą drogą i częściej kupuje porcjowany ryż w plastikowych torebkach. Nie jest to wyjście ani ekologiczne, ani dobre dla zdrowia. Jak powszechnie wiadomo, tego tworzywa powinno unikać się jak najbardziej. Dlatego warto zaopatrzyć się większe opakowania tego produktu. Wówczas przygotowanie może być nieco trudniejsze, gdyż należy pilnować gotowanego ryżu....