zupa
Adobe Stock
Newsy

Przesoliliście rosół a kawałek jabłka ani kromka chleba nie pomagają? Dodajcie ten sekretny składnik do zupy i zapomnijcie o problemie

Zdarzyło się wam sypnąć trochę więcej soli do ulubionej zupy, a znane sposoby, jak dodanie kawałka jabłka czy kromki chleba, nie pomagają? Koniecznie wypróbujcie ten rewolucyjny sposób, a już na zawsze zapomnicie o problemie ze zbyt słonym rosołem.

Przesolenie potrawy może zdarzyć się każdemu, nawet doświadczonej osobie w kuchni. Wówczas szkoda wyrzucać przygotowane danie i marnować jedzenie. Z pomocą najczęściej przychodzą domowe sposoby, które nie raz ratują przed wpadką.   

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Szkodliwość soli

Sól w nadmiarze nie jest nikomu zalecana, gdyż może szkodzić organizmowi. O szkodliwości tego składnika w nadwyżce wiadomo nie od dziś. Może przyczynić się między innymi do podwyższenia ciśnienia krwi, co może w konsekwencji doprowadzić do udaru mózgu czy zawału serca. Sól może również być bezpośrednią przyczyną występowania obrzęków związanych ze zjawiskiem zatrzymywania się wody w organizmie. Wszystko należy stosować w pewnym umiarze. To też spożywanie potraw z dużą ilością soli, nie jest korzystne dla zdrowia. 

Zobacz także

Ziarenka mocy

Ryż ma wiele cennych właściwości, które są przydatne nie tylko w kuchni. Ma on wiele różnych zastosowań poza nią. Jego ogromną zaletą jest chłonność. Doskonale sprawdza się jako pochłaniacz wilgoci. Rozsypany ryż wchłania nadmiar wody, dzięki czemu udaje się uratować przykładowo zalany sprzęt elektroniczny. Oprócz substancji ciekłych, doskonale radzi sobie z nadmiarem soli. Pozwala pozbyć się jej nadwyżki z przygotowywanych potraw, kiedy przyprawy sypnęło się za dużo.

Pozbądźcie się nadmiaru soli

Aby pozbyć się zbyt dużej ilości soli, przykładowo w zupie, należy posłużyć się ryżem. Trzeba jednak pamiętać, że w tym przypadku sprawdzi się jedynie produkt pakowany w torebkach. Wystarczy jeden woreczek z ryżem wrzucić do gotującej się zupy czy bulionu i gotować razem przez około 15 minut. Po upływie danego czasu, trzeba usunąć torebkę z ryżem. Dzięki takiemu zabiegowi pozbędziecie się nadmiaru soli z potrawy, a przede wszystkim unikniecie wpadki.
 

Komentarze
Gotowanie ryżu
Adobe Stock
Triki kulinarne Jak prawidłowo ugotować ryż? Niby proste, niby oczywiste, ale większość Polaków ma z tym problem
Za twardy albo sklejony – wydawać by się mogło, że bardzo trudno trafić w punkt jeśli chodzi o gotowanie ryżu. By wyszedł idealny wystarczy jednak zastosować kilka prostych zasad.
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Ryż to wspaniały, smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań na ciepło, ale również na zimno. Jego prawidłowe przyrządzenie od lat spędza sen z powiek niejednej pani domu. Bowiem, między za twardym, a rozgotowanym ryżem istnieje bardzo cienka granica. Odmiany ryżu Na rynku mamy do dyspozycji ogrom odmian ryżu. Ze względu na samą długość jego ziaren wyróżniamy aż trzy rodzaje: ryż krótkoziarnisty , który świetnie nadaje się chociażby do risotto, średnioziarnisty pasujący do sałatek i deserów oraz długoziarnisty - najbardziej popularny w Polsce. Jak nietrudno się domyślić każdy z nich ma inne właściwości, a co za tym idzie inny sposób i długość gotowania. Na tym jednak nie koniec. Sklepowe półki pękają w szwach również od gatunków ryżu. Możemy na nich znaleźć chociażby ryż basmati, arborio czy jaśminowy. Nie można też zapomnieć o mnogości jego barw – biały, brązowy, czarny, czerwony, a nawet żółty – do wyboru, do koloru! Trzeba jednak przyznać, że taki stan rzeczy niczego nie ułatwia. Ale nie załamujcie się! W końcu praktyka czyni mistrza! Dlaczego sypki ryż jest lepszy? Gotowanie ryżu w woreczkach jest o wiele prostsze niż gotowanie ryżu sypkiego. Warto jednak pamiętać, że drugi sposób jest o wiele zdrowszy. Bowiem zboża pakowane luzem potrzebują znacznie mniej wody do gotowania, dzięki czemu zachowują swoje wartości odżywcze. W przypadku woreczków wszystko co cenne zostaje w wodzie, którą następnie wylewamy do zlewu. Jak prawidłowo ugotować sypki ryż? Przede wszystkim pamiętaj, że przed gotowaniem należy go dokładnie wypłukać , nawet kilkukrotnie, pod bieżącą zimną wodą. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi, która jest odpowiedzialna za sklejanie. Najpopularniejsza metoda gotowania sypkiego ryżu...

Przeczytaj
Kotlety mielone
Pixabay/congerdesign
Newsy Mało znany sposób na soczyste mielone. W życiu nie zrobisz już ich inaczej
Mięso na mielone po usmażeniu czasami jest suche i bez smaku. Znamy metodę, jak tego uniknąć.
Aleksandra Jaworska
grudzień 04, 2020

Jakkolwiek smażenie kotletów może wydawać się proste, w kuchni podczas gotowania zdarzyć może się wszystko. W końcu pyszny obiad wymaga nie zawsze czasu, raczej chęci, sprytu i odrobiny wiedzy. Nadmiar wilgoci Problemy z mięsem do mielonych mogą dotyczyć nie tylko tego, że mięso jest suche. Czasami jest wręcz przeciwnie. Mięso rozpada się w rękach i wydaje się za rzadkie. Znacie taki stan rzeczy? Wiemy, co zrobić z podobną sytuacją. Ciasto na mielone można wyrabiać chwilę dłużej. Nadmiar wilgoci powinien stopniowo odpuszczać. Jeśli jednak metoda nie działa, jest kilka składników, które w zdecydowany sposób wchłoną jej nadmiar. Ziemniaki trzeba obrać obrać i gotować do miękkości. Następnie mocno je tłuczemy i dodajmy do płynnego mięsa mielonego. Pęczak, który można ugotować na sypko i dorzucić do mięsa. Sprawdzi się również ryż, perfekcyjny pochłaniacz wilgoci czy kasza gryczana. Bułka tarta to najpopularniejszy sposób na płynne mięso. Wiele gospodyń korzysta z tego łatwego, ale bardzo skutecznego rozwiązania.  Semolina  zwana kaszą manną. Wystarczy kilka łyżek. Po dodaniu jej do mięsa powinna spęcznieć i nasiąknąć nadmiarową wodą z mielonych. Wszystkie z wymienionych wskazówek działają na pochłanianie wilgoci. Mięso na mielone nie powinno mieć jej za dużo. Nie musicie się przejmować, usunięcie nadmiaru wody z mięsa nie płynie na ich suchość czy brak soczystości. Wasze mielone będą miały po prostu lepszą do smażenia konsystencję. Co jeszcze Może się również zdarzyć, że nie chcesz dodatkowych składników w mielonych. Wtedy ryż, kasza manna czy ziemniaki muszą pójść na przymusową odstawkę. Wykonując kilka czynności, równie skutecznie usuniesz wodę z mielonych, bez konieczności dorzucania do nich...

Przeczytaj
Przesolona zupa
Adobe Stock
Triki kulinarne Przesoliliście zupę? Nic straconego! Uratujecie ją dzięki jednej prostej rzeczy!
Przesolona zupa może się przytrafić nawet najlepszej pani domu. W takich sytuacjach nie warto panikować i spisywać dania na straty. Da się je jeszcze uratować!
Weronika Kępa
listopad 16, 2020

Miłość lub roztargnienie – tylko one mogą sprawić, że posolimy zupę dwa lub nawet trzy razy. Jeśli tak się stało, no cóż, sama sobie odpowiedz, które cię dopadło. Na szczęście przesolona zupa to nie koniec świata. Ten błąd da się jeszcze naprawić. Istnieje na to nawet nie jeden, a kilka sposobów! Najpopularniejszym sposobem ratowania zbyt przyprawionej zupy jest jej rozcieńczenie . To bardzo proste. Wystarczy, że do garnka dolejesz wody (jej ilość musisz dostosować do stopnia przesolenia – im bardziej przesolona zupa tym więcej wody dolej). Jeśli teraz danie wydaje ci się zbyt rzadkie spróbuj dodać do niego więcej warzyw lub innych składników, które będą się komponować. Jeśli mimo to wywar wciąż jest zbyt wodnisty możesz go zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej lub mąki. W zależności od tego jaką zupę przyrządzasz, możesz również spróbować złagodzić jej smak poprzez dodanie nabiału. Jeśli w twojej lodówce jest choć trochę mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego, zmieszaj go z kilkoma łyżkami zupy w oddzielnym naczyniu (dzięki temu nabiał się nie zważy), a następnie połącz z całym wywarem. Taki zabieg sprawi, że zupa stanie się przyjemnie kremowa i mniej słona. Do usunięcia nadmiaru soli możesz również użyć surowego ziemniaka. Wystarczy, że włożysz go w całości do swojej zupy i zostawisz na kilka minut, tak aby mógł się pogotować. Ziemniak bogaty w skrobię powinien wchłonąć nadmiar użytej soli. Powinnaś go usunąć z zupy maksymalnie po 30 minutach, tak aby nie miał szansy na całkowite ugotowanie. Bowiem, kiedy zacznie mięknąć i się rozpadać odda całą zebraną sól z powrotem do zupy, a twoja praca pójdzie na marne. Niezawodnym sposobem okazuje się również włożenie do zupy woreczka z ryżem . Ten w bardzo krótkim czasie...

Przeczytaj
Szklanka ryżu do szafy
Adobe Stock
Newsy Włóżcie szklankę ryżu do szafy - to, co się stanie, totalnie was zaskoczy
Wilgoć, nieprzyjemny zapach, stęchlizna w szafie – z tym wszystkim czasem trudno się uporać. Mamy na to sposób. Wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki po jeden składnik.
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Tego rodzaju problemy często spotykają nas, gdy dość rzadko zaglądamy do danej szafy. Płaszcze, kurtki i kożuchy szybko przechodzą wtedy nieprzyjemnym zapachem. Zwykle w takich sytuacjach nie mamy wyjścia. Żeby przywrócić ubraniom odpowiedni zapach, należy je wyprać. Znane powiedzenie mówi: trzeba zapobiegać, a nie leczyć. Tak samo będzie w przypadku rzadko otwieranych szaf z ubraniami. Zajrzyjmy do kuchni Zamiast wydawać majątek na drogie zawieszki, odświeżacze powietrza i inne substancje chemiczne, lepiej zajrzeć do kuchni. Czy macie w swoich szafkach zapas ryżu? Jeżeli tak, to nic nie stoi na przeszkodzie, by raz na zawsze rozwiązać problem stęchlizny w szafach. Wystarczy wsypać ziarna do szklanki i wstawić do szafy. Co przyniesie nam taki zabieg? Suchy ryż doskonale będzie pochłaniał nadmiar pary wodnej z zamkniętego mebla. Tanio i ekologicznie Nieugotowany ryż świetnie wchłania wilgoć i chroni przed pleśnią. By uzyskać podobny efekt jak w aromatyzowanych odświeżaczach powietrza, potrzebujemy jeszcze jednego składnika. Do naszego ryżu możemy dodać kilka kropel olejku eterycznego, np. eukaliptusowego lub miętowego – dzięki temu nasza odzież nie tylko nie będzie nieprzyjemnie pachniała, ale także będzie miała piękny zapach. Ryż to więc tani, ale i ekologiczny zamiennik dla drogich odświeżaczy powietrza, do których wyprodukowania potrzeba wielu sztucznych, często groźnych dla środowiska składników.

Przeczytaj