Przesolenie potrawy może zdarzyć się każdemu, nawet doświadczonej osobie w kuchni. Wówczas szkoda wyrzucać przygotowane danie i marnować jedzenie. Z pomocą najczęściej przychodzą domowe sposoby, które nie raz ratują przed wpadką.   

Szkodliwość soli

Sól w nadmiarze nie jest nikomu zalecana, gdyż może szkodzić organizmowi. O szkodliwości tego składnika w nadwyżce wiadomo nie od dziś. Może przyczynić się między innymi do podwyższenia ciśnienia krwi, co może w konsekwencji doprowadzić do udaru mózgu czy zawału serca. Sól może również być bezpośrednią przyczyną występowania obrzęków związanych ze zjawiskiem zatrzymywania się wody w organizmie. Wszystko należy stosować w pewnym umiarze. To też spożywanie potraw z dużą ilością soli, nie jest korzystne dla zdrowia. 

Ziarenka mocy

Ryż ma wiele cennych właściwości, które są przydatne nie tylko w kuchni. Ma on wiele różnych zastosowań poza nią. Jego ogromną zaletą jest chłonność. Doskonale sprawdza się jako pochłaniacz wilgoci. Rozsypany ryż wchłania nadmiar wody, dzięki czemu udaje się uratować przykładowo zalany sprzęt elektroniczny. Oprócz substancji ciekłych, doskonale radzi sobie z nadmiarem soli. Pozwala pozbyć się jej nadwyżki z przygotowywanych potraw, kiedy przyprawy sypnęło się za dużo.

Pozbądźcie się nadmiaru soli

Aby pozbyć się zbyt dużej ilości soli, przykładowo w zupie, należy posłużyć się ryżem. Trzeba jednak pamiętać, że w tym przypadku sprawdzi się jedynie produkt pakowany w torebkach. Wystarczy jeden woreczek z ryżem wrzucić do gotującej się zupy czy bulionu i gotować razem przez około 15 minut. Po upływie danego czasu, trzeba usunąć torebkę z ryżem. Dzięki takiemu zabiegowi pozbędziecie się nadmiaru soli z potrawy, a przede wszystkim unikniecie wpadki.
 

Zobacz także: