Rosół z niedzieli jest najczęściej wykorzystywany do zrobienia pysznej zupy pomidorowej. Świetnym pomysłem jest także użycie go jako bazy na aromatyczną zupę ogórkową! Jeśli więc znudziła się wam pomidorówka w poniedziałki, zastąpcie ją tą pyszna zupą z ogórków kiszonych.
Zupa ogórkowa na rosole
Zupa ogórkowa na wczorajszym rosole nie wymaga wiele pracy. Zioła takie jak liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk wspaniale wzmacniają jej smak. Żeby go jeszcze bardziej pogłębić, warto starte na tarce ogórki przesmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Podsmażone, pachnące czosnkiem ogórki nadają zupie bardzo przyjemnego smaku i aromatu. Przekonajcie się sami!
Przepis na zupę ogórkową na rosole
Składniki:
- 3 litry rosołu
- 5 ziemniaków
- 7 ogórków kiszonych
- słodka śmietana
- szczypta pieprzu
- sól
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek i
- lubczyk
- czosnek
- łyżka masła
- posiekany koperek
Sposób przygotowania:
- Zagotujcie rosół.
- Ziemniaki obierzcie ze skórki, dokładnie je umyjcie i pokrójcie w kostkę.
- Do wrzącego rosołu dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk.
- Następnie gotujcie rosół z ziemniakami około 20 minut.
- W międzyczasie zetrzyjcie ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i starte ogórki.
- Ogórki podsmażcie do ich zarumienienia.
- Gdy będą pięknie pachnieć, to znak, ze są już gotowe. Dodajcie je do zupy.
- Zupę ogórkową gotujcie do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
- Na koniec zabielcie zupę śmietaną oraz przyprawcie solą i pieprzem. Użyjcie słodkiej śmietany, aby zupa się nie zważyła.
- Gotową zupę ogórkową posypcie posiekanym koperkiem. Smacznego!
Czytaj także: