Rosół z niedzieli jest najczęściej wykorzystywany do zrobienia pysznej zupy pomidorowej. Świetnym pomysłem jest także użycie go jako bazy na aromatyczną zupę ogórkową! Jeśli więc znudziła się wam pomidorówka w poniedziałki, zastąpcie ją tą pyszna zupą z ogórków kiszonych. 

Zupa ogórkowa na rosole 

Zupa ogórkowa na wczorajszym rosole nie wymaga wiele pracy. Zioła takie jak liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk wspaniale wzmacniają jej smak. Żeby go jeszcze bardziej pogłębić, warto starte na tarce ogórki przesmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Podsmażone, pachnące czosnkiem ogórki nadają zupie bardzo przyjemnego smaku i aromatu. Przekonajcie się sami! 

Przepis na zupę ogórkową na rosole

Składniki:

  • 3 litry rosołu
  • 5 ziemniaków 
  • 7 ogórków kiszonych
  • słodka śmietana 
  • szczypta pieprzu 
  • sól 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek i 
  • lubczyk
  • czosnek
  • łyżka masła
  • posiekany koperek 

Sposób przygotowania:

  1. Zagotujcie rosół.
  2. Ziemniaki obierzcie ze skórki, dokładnie je umyjcie i pokrójcie w kostkę. 
  3. Do wrzącego rosołu dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki. 
  4. Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk.
  5. Następnie gotujcie rosół z ziemniakami około 20 minut.
  6. W międzyczasie zetrzyjcie ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach. 
  7. Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i starte ogórki.
  8. Ogórki podsmażcie do ich zarumienienia.
  9. Gdy będą pięknie pachnieć, to znak, ze są już gotowe. Dodajcie je do zupy.
  10. Zupę ogórkową gotujcie do czasu aż ziemniaki będą miękkie. 
  11. Na koniec zabielcie zupę śmietaną oraz przyprawcie solą i pieprzem. Użyjcie słodkiej śmietany, aby zupa się nie zważyła. 
  12. Gotową zupę ogórkową posypcie posiekanym koperkiem. Smacznego! 

Czytaj także: