Przepis na zdrowe nerki: nie trujcie ich tymi 2 rzeczami, lepiej wprowadźcie 1 prosty nawyk
Adobe Stock
Newsy

Przepis na zdrowe nerki: nie trujcie ich tymi 2 rzeczami, lepiej wprowadźcie 1 prosty nawyk

Oto 3 zasady, które pomogą wam utrzymać zdrowie nerek oraz uniknąć dolegliwości i uciążliwego bólu.

Dlaczego nerki są tak ważne dla całego organizmu? Ponieważ usuwają z waszego ciała toksyny, produkty przemiany materii oraz mają wpływ na prawidłowe działanie wielu układów w organizmie. Od tego czy są zdrowie zależy więc bardzo dużo. Warto o nie dbać, tym bardziej, że nie jest to specjalnie trudne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zapomnijcie o nadużywaniu tych 2 rzeczy. Szkodzą nerkom

W nerkach odbywa się szereg ważnych procesów ustrojowych:

  • Usuwają produkty przemiany materii z organizmu
  • Filtrują krew z toksyn
  • Regulują poziom soli i płynów ustrojowych
  • Normalizują poziom pH w organizmie
  • Wpływają na ciśnienie tętnicze
  • Regulują ilość czerwonych krwinek we krwi
  • Wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci

Wytężona praca nerek staje się trudniejsza, gdy dostarczacie im więcej roboty w postaci niezdrowego pożywienia, zwiększającego ilość toksyn czy utrudniającego przemianę materii.

Szczególnie obciążające są dla nich 2 rzezy:

  1. Nadmiar białka pochodzenia zwierzęcego. Białko z mięsa czy nabiału zakwasza organizm i wymaga od nerek bardzo wzmożonej pracy, żeby przywrócić odpowiednie, bezpieczne dla zdrowia pH. Do tego mięso zwykle spożywane jest w postaci np. smażonej, co dodatkowo obciąża inne narządy. Zalecenia mówią o jedzeniu mięsa nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu. I tych zaleceń się trzymajcie.
  2. Nadmiar soli. Dopuszczalna dzienna dawka soli to 5 g, czyli tyle, ile mieści się na łyżeczce od herbaty. A ponieważ sól jest składnikiem wielu produktów i dań, które jadacie na co dzień, np. pieczywa, ciastek, wędlin, często zdarza się, że spożywana ilość znacząco przewyższa tę zalecaną i staje się szkodliwa dla nerek. Chcąc zachować zdrowe nerki, warto ograniczyć żywność przetworzoną, dania gotowe i fast foody, zawierające największe ilości soli. A przygotowując dania samodzielnie, sięgajcie po aromatyczne przyprawy, które ukryją zmniejszoną ilość soli w potrawie waszym kubkom smakowym.
Zobacz także
napar

Cudowny przepis na napój oczyszczający nerki i wątrobę. Szybko usuwa z organizmu toksyny, złogi i kamienie

 To jedzenie niszczy nerki. Lepiej wyrzućcie je z codziennego menu

To jedzenie niszczy nerki. Lepiej wyrzućcie je z codziennego menu

Ten prosty nawyk to podstawa dbania o nerki

To nawyk powinien być tak oczywisty, jak oddychanie. Nie wolno o nim zapominać. Chodzi o regularne, w ciągu dnia, picie wody i uzupełnianie płynów. Dorosły człowiek powinien wypijać minimum 2 litry wody. Dr n. med. Krzysztof Wróblewski, dla portalu medycznego Medicover.pl, tak wyjaśnia ile wody powinniśmy wypijać każdego dnia:

- Zaleca się, aby spożycie płynów było o ok. 500 ml wyższe od ilości oddawanego moczu na dobę, co przeciętnie oznacza dzienne wypijanie ok. 2 litrów płynów.

Dlaczego to jest tak ważne? Woda jest potrzebna nerkom do sprawnego filtrowania. Im więcej jej krąży po organizmie, tym lepiej przebiega filtrowanie, oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji oraz kamieni, które mogą doprowadzać do bolesnej kamicy.

Zbyt małe nawodnienie od razu odbija się na wyglądzie: pojawiają się obrzęki kończyn i twarzy, pogarsza się wygląd skóry, pojawia się świąd, zaczerwienienia, suchość skóry i wypryski.

Wypijając 2 litry płynów dziennie, można je różnicować. Część może stanowić woda, a część soki owocowe, czy ziołowe napary.

Napary najkorzystniej działające na nerki to:

  • Mięta
  • Melisa
  • Ostropest plamisty
  • Pokrzywa

Źródło: interia.pl, medicover.pl

 To jedzenie niszczy nerki. Lepiej wyrzućcie je z codziennego menu
Newsy
To jedzenie niszczy nerki. Lepiej wyrzućcie je z codziennego menu
Odczuwacie dolegliwości ze strony nerek? Powinniście ograniczyć te produkty w swojej diecie.

Nerki pełnią bardzo ważną funkcję w organizmie – oczyszczanie to tylko jedno z ich zadań! Prawidłowe funkcjonowanie nerek jest konieczne do tego, by organizm był zdrowy. Sprawdźcie, czego nie powinno się jeść jeśli macie chore nerki i co powinno się znaleźć w waszej diecie. Funkcja nerek w organizmie By zrozumieć, jak ważne są zdrowe nerki, warto dowiedzieć się na czym polega ich praca. Głównym zadaniem jest filtrowanie krwi z produktów przemiany materii i wydalanie tych, które są szkodliwe wraz z moczem. Czy wiecie, że w ciągu doby wasze nerki filtrują od 100 do nawet 180 litrów moczu? Jeśli zastanawiacie się gdzie podziewa się taka ilość płynu odpowiadamy – aż 99% wraca do waszego krwiobiegu, a całą reszta (czyli około 1,5 litra na całą dobę) jest wydala w postaci moczu ostatecznego. Funkcje, jakie pełnią nerki w organizmie, to: Oczyszczanie i wydalanie produktów przemiany materii, Katabolizm aminokwasów i produkcja kolagenu, Wytwarzanie witaminy D3, Wytwarzanie reniny, która reguluje ciśnienie krwi, Resynteza glukozy. Produkty, które zaburzają prawidłowe funkcjonowanie nerek Eksperci podkreślają, że do zaburzeń pracy nerek najczęściej dochodzi z dwóch powodów. Pierwszy to picie zbyt małej ilości wody. Jeżeli organizm jest stale odwodniony, to nerki nie mogą pracować prawidłowo! Powinno się przyjmować co najmniej dwa litry płynów każdego dnia pamiętając o tym, że do płynów nie zalicza się tylko wody, ale wszystkie produkty, które ją zawierają – mowa o zupach, owocach czy warzywach. Dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz w wywiadzie dla portalu internetowego doradziła jakich produktów powinno się unikać w przypadku, gdy nerki nie pracują prawidłowo. Zwróciła uwagę na to, że aż u 80% ludzi cierpiących...

Czy warto pić sok z cytryny na czczo? Uważajcie, na początku możecie się poczuć gorzej
Sdobe Stock
Newsy
Czy warto pić wodę z sokiem z cytryny na czczo? Uważajcie, na początku możecie się poczuć gorzej
Szklanka wody z sokiem z połówki cytryny. Od tego wielu zaczyna każdy dzień. Wyjaśniamy, dlaczego to tak ważne.

Czy wiecie, że cytryna jest krzyżówką dwóch innych roślin? W średniowieczu trafiła do Europy już jako cytryna. Pierwszy jej przodek – lima pochodził z Azji, natomiast drugi – cytron, był uprawiany przez starożytnych Rzymian. Dziś cytrony uprawia się już tylko na skórkę kandyzowaną, natomiast lima jest krewną dzisiejszej limonki. Limonem i inne wartościowe składniki cytryn Po swoich przodkach cytryna odziedziczyła ważny składnik — limonem. To silny przeciwutleniacz, który ma właściwości antynowotworowe. Jego umiejętność zwalczania komórek rakowych w wielu narządach człowieka, potwierdziły liczne badania. Jednak limonem, choć jest ważny, nie wyczerpuje listy wartościowych składników tego owocu. Najczęściej słyszy się o tym, że cytryna jest bogata w witaminę C. Zawiera jej sporo, bo 53 mg na 100 g. Dzięki temu wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Z kolei rutyna, którą także można znaleźć w cytrynie, zapobiega utracie witaminy C z organizmu oraz uszczelnia naczynia krwionośne. W soku cytryn znajdują się także witamina E, witaminy z grupy B, a także mikroelementy: potas, magnez, sód, żelazo, bata-karoten i bioflawonoidy, które także wspierają odporność. Kiedy pić sok z cytryny? Czy można go pić na czczo? Dietetycy uważają, że sok z cytryny należy pić rano. Od szklanki wody z sokiem z połówki cytryny warto zaczynać każdy dzień. Działanie wody z cytryną, wypijanej na początek dnia: Woda z cytryną lepiej nawadnia organizm niż sama woda W diecie odchudzającej wypijana przed śniadaniem zmniejsza łaknienie Ma działanie energetyzujące, z powodzeniem może zastąpić poranny kubek kawy Poprawia samopoczucie Dlaczego warto pić sok z cytryny na czczo Głównym efektem picia kwaśnego soku z cytryny jest...

dna moczanowa jak leczyć
Adobe Stock
Newsy
Ta choroba częściej atakuje w poniedziałki. Możesz się przed nią uchronić jedząc...
Artretyzm, podagra, dna moczanowa – wszystkie te nazwy opisują jedną chorobę charakteryzującą się ostrym zapaleniem stawów. W Polsce cierpi na nią ponad milion osób, wielu nawet nie ma o tym pojęcia.

Czym jest dna moczanowa? Dna moczanowa to przewlekła choroba związana z zaburzeniami przemiany materii. Objawia się bardzo dotkliwymi bólami stawów, które następnie przeradzają się w obrzęki i zaczerwienienia, a finalnie w ich zniekształcenia. W zaawansowanej postaci choroba może prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń narządu ruchu i niesprawności, ale także do uszkodzenia nerek, a nawet kamicy moczowej. Choć artretyzm to choroba stara jak świat, lekarze wciąż nie znaleźli na nią skutecznego lekarstwa. Na przestrzeni lat eksperci udowodnili jednak, że niemały wpływ na przebieg dny moczanowej ma spożywane na co dzień jedzenie. Prawidłowo zbilansowana dieta może bowiem uchronić nas przed rozwojem choroby, bądź złagodzić jej objawy. Bezpośredni wpływ na rozwój choroby ma jedzenie Przyczyną dny jest nadmiar kwasu moczowego w organizmie. Za taki stan rzeczy odpowiada związek nazywany puryną , pochłaniany przez nas wraz z pożywieniem, między innymi tłustymi i wędzonymi rybami, przetworzonym mięsem , ale również smalcem oraz słoniną. Tłuste posiłki dominują w diecie każdego z nas szczególnie w weekendy. To właśnie wtedy przywiązujemy najmniejszą wagę do tego, co pojawia się na naszym talerzu. Często w grę wchodzi dodatkowo alkohol. Nic więc dziwnego, że bóle stawów związane z dną dają o sobie znać właśnie w poniedziałek. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby oraz ograniczyć ilość kolejnych nawrotów, powinnaś wdrożyć do swojego życia kilka ważnych zasad. Jedz produkty roślinne Owoce i warzywa są dobre na wszystko. Ich spożywanie z pewnością ci nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, bardzo pozytywnie wpłynie na twój organizm. Produkty te nie tylko zwiększą twoją odporność, ale również zminimalizują ryzyko zachorowania na dnę lub też...

Co jeść przy chorej tarczycy?
Adobe Stock
Newsy
Jesteście po 50 i macie problemy z tarczycą? Codziennie musicie jeść ten produkt spożywczy
Chora tarczyca to problem, z którym zmaga się wiele osób po 50 roku życia. Jeśli chcecie, by objawy były łagodniejsze koniecznie włączcie do swojej diety jeden produkt. Każdy ma go w lodówce.

Czas, w którym możecie jeść „cokolwiek”, przemija wraz z 50 rokiem życia. To właśnie wtedy w waszym organizmie dochodzi do licznych zmian związanych przede wszystkim ze spadkiem stężenia estrogenów we krwi oraz zwalniającym metabolizmem. Większość z was z pewnością zmaga się również z chorą tarczycą. Objawy chorej tarczycy Tarczyca znajduje się w szyi. Organ ten odpowiedzialny jest przede wszystkim za wytwarzanie hormonów, które regulują proces przemiany materii we wszystkich tkankach i narządach ludzkiego organizmu. Jej prawidłowe funkcjonowanie jest bardzo istotne. Bowiem ma wpływ na stan układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, pokarmowego, rozrodczego i mięśniowo-szkieletowego. Do pierwszych objawów występujących przy chorej tarczycy zalicza się problemy z włosami i skórą głowy – wypadanie, suchość, łamanie, przerzedzenie oraz łupież.  Możecie również mieć z nią problem jeśli odczuwacie ciągłe zmęczenie, jesteście wrażliwi na niską temperaturę, towarzyszy wam ciągłe uczucie ucisku w gardle, cierpicie na nadmierną łamliwość paznokci, a także odnotowujecie kłopoty z koncentracją czy zaburzenia miesiączkowania. Oczywiście tego typu objawy wymagają konsultacji z lekarzem, aby jednak zmniejszyć ich intensywność powinniście codziennie spożywać 1 żółtko. Dlaczego żółtko dobrze wypływa na chorą tarczyce? Żółtko jaja jest źródłem trzech składników odżywczych, które stanowią podstawę prawidłowej pracy tarczycy. Należy do nich tyrozyna, jod oraz selen. Przeczytajcie o ich cennych właściwościach. Tyrozyna na lepsze samopoczucie Osobom cierpiącym na chorą tarczycę zazwyczaj doskwiera nadmierna nerwowość. Tyrozyna jest w stanie jej zapobiec. Ten aminokwas wpływa bowiem na dobry nastrój, eliminuje uczucie...