Przepis na zakwas chlebowy na żurek
Adobe Stock
Newsy

Przepis na zakwas na żurek z piętki chleba. Z tego sposobu korzystały nasze babcie

Domowy zakwas na żurek to istne niebo w gębie. Do jego przyrządzenia potrzebujecie tylko czerstwego pieczywa, czosnku, oleju, wody i kilku podstawowych przypraw.

Choć zakwas na żurek można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym, najlepiej jest przyrządzić go samodzielnie. Będzie nie tylko zdrowszy, ale również smaczniejszy. Uzbrójcie się w cierpliwość - zanim dodacie go do zupy muszą minąć trzy tygodnie. To niemal ostatni dzwonek, by zdążyć na Święta Wielkanocne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakiego chleba użyć do zrobienia zakwasu?

Do przyrządzenia zakwasu na żurek możecie wykorzystać praktycznie każdy rodzaj pieczywa. Wspaniale sprawdzą się zarówno chleby razowe, jak i pszenne bułeczki. Musicie jednak uważać na produkty pełne konserwantów. Poznacie je po tym, że zamiast schnąć po prostu pleśnieją. Tego typu pieczywo nie nadaje się do przyrządzenia zakwasu.

Przepis na zakwas na żurek z piętki chleba

Będziecie potrzebować:

  • Czerstwego pieczywa (mogą być piętki lub inne resztki)
  • Czosnku
  • Oleju rzepakowego
  • Wody niegazowanej
  • Przypraw: pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, kminku

Przygotowanie:

  1. Czerstwe pieczywo podzielcie na mniejsze części i umieśćcie w dużym, wyparzonym słoiku tak, aby wypełniło go do ¾ wysokości.
  2. Ząbki czosnku obierzcie z łupin, a następnie rozgniećcie przy pomocy noża. Jeśli chcecie możecie również rozkroić całą główkę w poprzek na pół (nie obierając jej). Tak przygotowany czosnek również umieśćcie w słoiku.
  3. Do chleba dodajcie też przyprawy w takiej ilości, która wam osobiście odpowiada (niektórzy lubią więcej pieprzu, niektórzy mniej, to wam ma smakować).
  4. Całość zalejcie wodą, tak by sięgała mniej więcej do połowy słoika oraz 3 cm warstwą oleju rzepakowego, a następnie zakręćcie naczynie. W słoiku powinno zostać około pięciu centymetrów wolnej przestrzeni.
  5. Przez kolejny tydzień musicie codziennie otworzyć zakwas, przemieszać go i po kilku minutach ponownie zamknąć. Jeśli macie taką możliwość każdego dnia dokładajcie chociaż jedną piętkę czerstwego pieczywa, dzięki temu zakwas stanie się łagodniejszy.
  6. Po siedmiu dniach uporczywego mieszania możecie w końcu odpocząć. Odstawcie zakwas do spiżarki lub piwnicy na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu będzie gotowy do spożycia.

Smacznego!

Jaki błąd najczęściej popełniają Polacy podczas przyrządzania żurku?
Adobe Stock
Newsy
Największy błąd przy gotowaniu żurku. Magda Gessler twierdzi, że popełnia go większość Polaków
Jeśli chcecie mieć pewność, że żurek wyjdzie idealnie, koniecznie zastosujcie się do rad kulinarnego guru, Magdy Gessler.

Choć zrobienie żurku w teorii wydaje się proste, w rzeczywistości jego przyrządzenie może sprawić wam wiele problemów. Nawet ci, którzy uważają się za ekspertów w tej dziedzinie, popełniają kardynalne błędy. Wytyka je sama Magda Gessler. Jaki błąd popełniają Polacy przy gotowaniu żurku? Okazuje się, że większość Polaków sięga po sklepowy zakwas. To ogromny błąd. Magda Gessler twierdzi, że najlepiej zalać żurek samodzielnie przyrządzoną miksturą. Jeśli jednak nie macie na to czasu, koniecznie sprawdźcie etykietę produktu, który zamierzacie dodać do zupy. To właśnie od niego zależy cały smak żurku Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku – stwierdziła w jednym z wywiadów Magda Gessler. Przepis na zakwas na żurek  Składniki: Czerstwe pieczywo (mogą być piętki lub inne resztki) Czosnek Olej rzepakowy Woda niegazowana Przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, kminek Przygotowanie: Czerstwe pieczywo podzielcie na mniejsze części i umieśćcie w dużym, wyparzonym słoiku tak, aby wypełniło go do ¾ wysokości. Ząbki czosnku obierzcie z łupin, a następnie rozgniećcie przy pomocy noża. Możecie również rozkroić całą główkę w poprzek na pół (nie obierając jej). Tak przygotowany czosnek również umieśćcie w słoiku. Do chleba dodajcie też przyprawy w takiej ilości, która wam osobiście odpowiada (niektórzy lubią więcej pieprzu, niektórzy mniej, to wam ma smakować). Całość zalejcie wodą, tak by sięgała mniej więcej do połowy słoika oraz 3 cm warstwą oleju...

Jasiek Kuroń podaje prosty przepis na domowy zakwas na żur. Zróbcie go jeszcze dziś, będzie gotowy do świąt
ONS.pl, Instagram/Jasiek Kuroń, Adobe Stock
Newsy
Jasiek Kuroń podał prosty przepis na domowy zakwas na żur. Nie trzeba go nawet mieszać łyżką
Kilka składników, słoik i macie domowy zakwas, o niego lepszy od tego kupowanego w sklepach. Jasiek Kuroń pokazuje jak łatwo go zrobić.

Ten zakwas zrobicie nawet bez mieszania. Niepotrzebna więc będzie łyżka, wystarczy jeśli macie składniki i słoik z przykrywką. Odstawcie w ciemne miejsce na 4 dni. Podpowiadamy, do czego się przyda, bo z tak przygotowanego zakwasu wyjdzie nie tylko żurek do białej kiełbasy. Przepis na zakwas na żur Jaśka Kuronia Kucharz przedstawił prosty sposób na domowy zakwas: - Dziś mam dla Was przepis na domowy, aromatyczny i idealny na Wielkanoc – zakwas na żur! Składniki: 5 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 4 ząbki czosnku przecięte wzdłuż 4 łyżki mąki żytniej Letnia, przegotowana woda         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Przygotowanie: Obierzcie czosnek, przygotujcie słoik z pokrywką, przegotujcie i ostudźcie wodę. Wszystkie składniki wrzućcie do słoika, zalejcie do pełna wodą. Przykryjcie szczelnie pokrywką lub zakrętką i zmieszajcie składniki potrząsając słoikiem. Odstawcie w ciemne miejsce na 4 dni. Zakwas na żur – do czego używać? Z zakwasu można przygotować nie tylko wielkanocny żurek. Ponieważ żurek pasuje do białej kiełbasy, możecie przyrządzać go przez cały rok i jeść z kiełbasą z wody, z patelni, a nawet z grilla. Do tej grillowanej wersji najlepiej podawać żurek w kubku, do popicia. Do czego jeszcze dodać takiego zakwasu?: Zakwasu na żur możecie dodawać do domowego pieczywa pieczonego na zakwasie. Nie jest to typowy, chlebowy zakwas, ale chleb na takim zakwasie pieczywo także wyjdzie puszyste i pyszne...

żurek zakwas
AdobeStock
Newsy
Po czym poznać, że zakwas na żurek jest gotowy? Zwróćcie uwagę na ten szczegół
Jeżeli robicie domowy zakwas na żurek to koniecznie dowiedzcie się, jak poznać, że jest już gotowy do przygotowania zupy!

Święta wielkanocne nie mogą obejść się bez żurku! Najlepiej, gdy dodaje się do niego białą, parzoną kiełbasę i jajko na twardo, choć niektórzy upierają się, że podany w ten sposób żurek to barszcz biały, a żur wygląda zupełnie inaczej. Niezależnie od tego, co podaje się u was w domu, podstawą dobrego żurku jest zakwas. Można go kupić w sklepie – najlepiej ekologicznym, ponieważ wówczas macie gwarancję tego, że zakwas będzie smaczny i nie zepsuje zupy. Ale przygotowanie domowego zakwasu jest tak proste, że zachęcamy do przyrządzenia go samodzielnie! Poznajcie przepis. Przepis na domowy zakwas do żurku Przygotowanie zakwasu do żurku jest bardzo proste, choć wymaga nieco cierpliwości! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Szklanka mąki żytniej Pół szklanki otrębów Pół litra wody Przygotowanie: Mąkę z otrębami wsypcie do średniej wielkości słoika. Wlejcie do środka ciepłą, przegotowaną wodę i mocno mieszajcie tak długo, aż znikną wszystkie grudki. Lekko zakręcony słoik (tak, żeby do środka mogło się dostać trochę powietrza) odstawcie w ciepłe miejsce na co najmniej 3 dni. I gotowe! Pamiętajcie, że woda, którą wlewacie do słoika,  nie może być zbyt gorąca , ponieważ wówczas zakwas się sparzy i nie wyjdzie. Jak polepszyć smak zakwasu? Jeżeli smak prostego zakwasu z tego przepisu jest dla was za mało wyrazisty, możecie go łatwo podrasować, dodając wcześniej odpowiednie składniki. Polecamy do mąki i otrębów dodać 2 zgniecione ząbki czosnku, skórkę żytniego chleba, liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy zakwas na żurek jest gotowy? Zakwas powinien być dobry po 3-4 dniach od przygotowania. Po czym poznać, że jest już dobry? To bardzo proste – zakwas będzie miał wtedy...

pizza z czerstwego pieczywa przepis
Adobe Stock
Newsy
Zostały wam resztki chleba? Zamiast bułki tartej zróbcie z nich pyszne danie na kolację
Większość osób uważa, że wyrzucanie pieczywa nawet tego skrajnie czerstwego, to grzech. Niektórzy więc karmią nim ptaki, inni zamieniają go na bułkę tartą, jeszcze inni przyrządzają z niego grzanki lub tosty. Okazuje się jednak, że z czerstwego pieczywa można również zrobić przepyszne danie, które do złudzenia przypomina pizzę.

Do odwzorowania tego przepisu, oprócz twardych bułek lub chleba, potrzebujecie jeszcze 8 innych składników i przypraw. Bez obaw, na pewno wszystkie macie w swojej kuchni. No to do dzieła! Przepis na „pizzę” z czerstwego pieczywa Będziecie potrzebować Kilku kromek czerstwego chleba lub bułek 2 jajek 2 łyżek mleka 70 gramów sypanej mozzarelli lub sera w plastrach 3 plastrów wędliny 4 pieczarek ½ papryki czerwonej 3 łyżek keczupu Oleju do smażenia Przypraw i ziół: 1 łyżeczki oregano, bazylii i granulowanego czosnku, pieprzu oraz soli Przygotowanie W średniej wielkości misce umieśćcie jajka, mleko, oregano, czosnek oraz bazylię. Całość dokładnie wymieszajcie. Czerstwe pieczywo pokrójcie na mniejsze kawałki, umieśćcie w przygotowanej przed chwilą mieszance i odstawcie do namoczenia na ok. 10 minut. Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej oraz namoczone pieczywo wraz z całą pozostałą zawartością miski. Przy pomocy drewnianej łyżki rozprowadźcie masę po dnie naczynia, tak aby uzyskała okrągły kształt spodu do pizzy.  Po ok. 3 minutach smażenia masa powinna stać się nieco bardziej zwarta, wtedy musicie ją przewrócić na drugą stronę. Najlepiej będzie, jeśli zawołacie na pomoc jakiegoś członka rodziny. Na „cztery ręce” wszystko powinno pójść sprawnie. Podczas gdy druga strona „pizzy” dochodzi, na tej już podpieczonej możecie zacząć układać składniki. Nie zapomnijcie jednak, by uprzednio posmarować ją keczupem, a dopiero później wzbogacić przysmak o pokrojoną paprykę, pieczarki oraz szynkę.  Na koniec wierzch „pizzy” posypcie tartą mozzarellą, przykryjcie patelnię pokrywką i smażcie jeszcze przez kilka minut, aż do całkowitego rozpuszczenia sera. Gotowe!