Przepis na zakwas chlebowy na żurek
Adobe Stock
Newsy

Przepis na zakwas na żurek z piętki chleba. Z tego sposobu korzystały nasze babcie

Domowy zakwas na żurek to istne niebo w gębie. Do jego przyrządzenia potrzebujecie tylko czerstwego pieczywa, czosnku, oleju, wody i kilku podstawowych przypraw.
Weronika Kępa
marzec 10, 2021

Choć zakwas na żurek można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym, najlepiej jest przyrządzić go samodzielnie. Będzie nie tylko zdrowszy, ale również smaczniejszy. Uzbrójcie się w cierpliwość - zanim dodacie go do zupy muszą minąć trzy tygodnie. To niemal ostatni dzwonek, by zdążyć na Święta Wielkanocne.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jakiego chleba użyć do zrobienia zakwasu?

Do przyrządzenia zakwasu na żurek możecie wykorzystać praktycznie każdy rodzaj pieczywa. Wspaniale sprawdzą się zarówno chleby razowe, jak i pszenne bułeczki. Musicie jednak uważać na produkty pełne konserwantów. Poznacie je po tym, że zamiast schnąć po prostu pleśnieją. Tego typu pieczywo nie nadaje się do przyrządzenia zakwasu.

Przepis na zakwas na żurek z piętki chleba

Będziecie potrzebować:

  • Czerstwego pieczywa (mogą być piętki lub inne resztki)
  • Czosnku
  • Oleju rzepakowego
  • Wody niegazowanej
  • Przypraw: pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, kminku

Przygotowanie:

  1. Czerstwe pieczywo podzielcie na mniejsze części i umieśćcie w dużym, wyparzonym słoiku tak, aby wypełniło go do ¾ wysokości.
  2. Ząbki czosnku obierzcie z łupin, a następnie rozgniećcie przy pomocy noża. Jeśli chcecie możecie również rozkroić całą główkę w poprzek na pół (nie obierając jej). Tak przygotowany czosnek również umieśćcie w słoiku.
  3. Do chleba dodajcie też przyprawy w takiej ilości, która wam osobiście odpowiada (niektórzy lubią więcej pieprzu, niektórzy mniej, to wam ma smakować).
  4. Całość zalejcie wodą, tak by sięgała mniej więcej do połowy słoika oraz 3 cm warstwą oleju rzepakowego, a następnie zakręćcie naczynie. W słoiku powinno zostać około pięciu centymetrów wolnej przestrzeni.
  5. Przez kolejny tydzień musicie codziennie otworzyć zakwas, przemieszać go i po kilku minutach ponownie zamknąć. Jeśli macie taką możliwość każdego dnia dokładajcie chociaż jedną piętkę czerstwego pieczywa, dzięki temu zakwas stanie się łagodniejszy.
  6. Po siedmiu dniach uporczywego mieszania możecie w końcu odpocząć. Odstawcie zakwas do spiżarki lub piwnicy na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu będzie gotowy do spożycia.

Smacznego!

Komentarze