Batat to najprościej mówiąc słodki ziemniak pochodzący z Ameryki Południowej i Środkowej. Bez problemu dostaniecie go w każdym większym markecie spożywczym na terenie Polski. Poznacie go przede wszystkim po charakterystycznym, lekko pomarańczowym zabarwieniu i dużym rozmiarze.

Przepis na placki ziemniaczane z batatów

Będziecie potrzebować:

  • 1 dużego batata
  • 3 łyżek mąki pszennej
  • 1 ząbka czosnku
  • ½ cebuli
  • 2 jajek
  • Oliwy lub oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu, papryki, kurkumy

Przygotowanie:

  1. Batata umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach wprost do miski (pamiętajcie by odcisnąć warzywo z nadmiaru wody).
  2. Cebulę obierzcie i również zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowaną przełóżcie do miski z batatem.
  3. Czosnek obierzcie z łupin, a następnie przeciśnijcie przez praskę wprost do masy ziemniaczano-cebulowej. Dodajcie również jajka, mąkę, pieprz, sól, paprykę oraz kurkumę. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Na patelni umieśćcie olej lub oliwę. Kiedy tłuszcz stanie się bardzo mocno gorący przy pomocy łyżki zacznijcie nakładać na niego ciasto formując niewielkie placki.
  5. Placki smażcie przez ok. 3 minuty na każdej ze stron aż do ładnego zarumienienia. Pamiętajcie, że ogień nie może być za duży, ani za mały. W innym przypadku danie będzie spalone albo surowe.
  6. Gotowe placki ziemniaczane wyłóżcie na talerz i odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  7. Serwujcie z ulubionymi dodatkami, na przykład gęstą śmietaną, pomidorem, natką pietruszki oraz cebulą. Będą smakować wyśmienicie również w towarzystwie pomidorków koktajlowych, sera feta oraz rukoli. Możecie spróbować ich także w wersji z hummusem, awokado oraz pomidorem.

Smacznego!

Jeśli nie chcecie smażyć placków, możecie również przyrządzić je w piekarniku. Wystarczy, że wysmarujecie blachę cienką warstwą oleju, umieścicie na niej masę i włożycie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Po ok. 15 minutach danie powinno być gotowe.