Batat to najprościej mówiąc słodki ziemniak pochodzący z Ameryki Południowej i Środkowej. Bez problemu dostaniecie go w każdym większym markecie spożywczym na terenie Polski. Poznacie go przede wszystkim po charakterystycznym, lekko pomarańczowym zabarwieniu i dużym rozmiarze.
Przepis na placki ziemniaczane z batatów
Będziecie potrzebować:
- 1 dużego batata
- 3 łyżek mąki pszennej
- 1 ząbka czosnku
- ½ cebuli
- 2 jajek
- Oliwy lub oleju do smażenia
- Przypraw: soli, pieprzu, papryki, kurkumy
Przygotowanie:
- Batata umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach wprost do miski (pamiętajcie by odcisnąć warzywo z nadmiaru wody).
- Cebulę obierzcie i również zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowaną przełóżcie do miski z batatem.
- Czosnek obierzcie z łupin, a następnie przeciśnijcie przez praskę wprost do masy ziemniaczano-cebulowej. Dodajcie również jajka, mąkę, pieprz, sól, paprykę oraz kurkumę. Całość dokładnie wymieszajcie.
- Na patelni umieśćcie olej lub oliwę. Kiedy tłuszcz stanie się bardzo mocno gorący przy pomocy łyżki zacznijcie nakładać na niego ciasto formując niewielkie placki.
- Placki smażcie przez ok. 3 minuty na każdej ze stron aż do ładnego zarumienienia. Pamiętajcie, że ogień nie może być za duży, ani za mały. W innym przypadku danie będzie spalone albo surowe.
- Gotowe placki ziemniaczane wyłóżcie na talerz i odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
- Serwujcie z ulubionymi dodatkami, na przykład gęstą śmietaną, pomidorem, natką pietruszki oraz cebulą. Będą smakować wyśmienicie również w towarzystwie pomidorków koktajlowych, sera feta oraz rukoli. Możecie spróbować ich także w wersji z hummusem, awokado oraz pomidorem.
Smacznego!
Jeśli nie chcecie smażyć placków, możecie również przyrządzić je w piekarniku. Wystarczy, że wysmarujecie blachę cienką warstwą oleju, umieścicie na niej masę i włożycie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Po ok. 15 minutach danie powinno być gotowe.