Przepis na chrupiące placki ziemniaczane z batatów. Świetny pomysł na niebanalny obiad
Adobe Stock
Newsy

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane z batatów. Świetny pomysł na niebanalny obiad

Jeśli znudziły wam się tradycyjne placki ziemniaczane, ten przepis jest właśnie dla was. Spróbujcie przyrządzić ulubiony obiad na bazie batatów. Wasza rodzina oniemieje z zachwytu.

Batat to najprościej mówiąc słodki ziemniak pochodzący z Ameryki Południowej i Środkowej. Bez problemu dostaniecie go w każdym większym markecie spożywczym na terenie Polski. Poznacie go przede wszystkim po charakterystycznym, lekko pomarańczowym zabarwieniu i dużym rozmiarze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na placki ziemniaczane z batatów

Będziecie potrzebować:

  • 1 dużego batata
  • 3 łyżek mąki pszennej
  • 1 ząbka czosnku
  • ½ cebuli
  • 2 jajek
  • Oliwy lub oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu, papryki, kurkumy
Zobacz także
Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano

Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano

Sprawdzony przepis na duszoną kapustę z pomidorami. Idealnie pasuje do obiadu

Sprawdzony przepis na duszoną kapustę z pomidorami. Idealnie pasuje do obiadu

Przygotowanie:

  1. Batata umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach wprost do miski (pamiętajcie by odcisnąć warzywo z nadmiaru wody).
  2. Cebulę obierzcie i również zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowaną przełóżcie do miski z batatem.
  3. Czosnek obierzcie z łupin, a następnie przeciśnijcie przez praskę wprost do masy ziemniaczano-cebulowej. Dodajcie również jajka, mąkę, pieprz, sól, paprykę oraz kurkumę. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Na patelni umieśćcie olej lub oliwę. Kiedy tłuszcz stanie się bardzo mocno gorący przy pomocy łyżki zacznijcie nakładać na niego ciasto formując niewielkie placki.
  5. Placki smażcie przez ok. 3 minuty na każdej ze stron aż do ładnego zarumienienia. Pamiętajcie, że ogień nie może być za duży, ani za mały. W innym przypadku danie będzie spalone albo surowe.
  6. Gotowe placki ziemniaczane wyłóżcie na talerz i odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  7. Serwujcie z ulubionymi dodatkami, na przykład gęstą śmietaną, pomidorem, natką pietruszki oraz cebulą. Będą smakować wyśmienicie również w towarzystwie pomidorków koktajlowych, sera feta oraz rukoli. Możecie spróbować ich także w wersji z hummusem, awokado oraz pomidorem.

Smacznego!

Jeśli nie chcecie smażyć placków, możecie również przyrządzić je w piekarniku. Wystarczy, że wysmarujecie blachę cienką warstwą oleju, umieścicie na niej masę i włożycie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Po ok. 15 minutach danie powinno być gotowe.

Jak sprawić, żeby placki ziemniaczane były mniej tłuste?
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie tę czynność przed smażeniem placków ziemniaczanych, a będą mniej tłuste. Genialne
Placki ziemniaczane uchodzą za niesamowicie kaloryczne i tłuste danie. Okazuje się jednak, że istnieje pewien prosty sposób, który czyni z nich o wiele mniej ciężkostrawną potrawę. Sami się przekonajcie.

Placki ziemniaczane to danie, które nigdy się nie nudzi. Od ich codziennego spożywania prawdopodobnie odstrasza was tylko jeden fakt – są zbyt tłuste i kaloryczne. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić. Od dzisiaj będziecie mogli częściej sięgać po ten niesamowicie pyszny przysmak. Jak sprawić, by placki ziemniaczane były mniej tłuste? Abstrahując od tego, że musicie je smażyć na naprawdę bardzo dobrze rozgrzanej patelni (zbyt zimna sprawi, że ciasto wchłonie cały olej), istnieje jeszcze jeden sposób, by zmniejszyć ilość zawartego w nich tłuszczu. Znani szefowie kuchni zdradzili, że starte ziemniaki należy koniecznie odcisnąć z naturalnie zawartej w niej wody, ale jednocześnie nie pozbawiać ich cennej skrobi. Dzięki temu banalnemu trikowi zauważycie kolosalną różnicę w swoich potrawach. Pamiętajcie jednak, że ziemniaki starte na bardzo małych oczkach będzie również bardzo trudno odcisnąć. Lepiej skorzystać z dużych oczek.  Przepis na lekkostrawne placki ziemniaczane  Będziecie potrzebować: 1 kg ziemniaków 45 gramów mąki pszennej 4 ząbków czosnku 2 cebul 2 jajek Przypraw: soli i pieprzu Oleju do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki odsączcie z wody (powinny być mokre jednak nie mogą pływać w płynie). Możecie to zrobić przy pomocy sitka lub bawełnianej ściereczki. Odsączonej z ziemniaków wody nie wylewajcie. Odstawcie na ok. 10 minut. W tym czasie na dnie powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Aby do niej dotrzeć wylejcie z miski całą wodę. Cebulę obierzcie, zetrzyjcie na tarce o małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. W misce umieśćcie również jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skrobię. Do powstającej masy...

placki ziemniaczane po szwajcarsku
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy sposób na chrupiące placki ziemniaczane. Tajemnica tkwi w 1 prostej czynności
Jeśli chcecie, by wasze placki ziemniaczane były chrupiące na zewnątrz i niebiańsko delikatne w środku, koniecznie zastosujcie jeden prosty trik. Na zawsze odmieni to danie.

Chyba nikomu nie trzeba już przypominać, że dobre placki to takie, które zostały przyrządzone z odsączonych z wody ziemniaków. Okazuje się jednak, że to nie jedyny sposób, by były chrupiące i delikatne. Istnieje pewien prosty trik, dzięki któremu na nowo pokochacie to danie. Trik na chrupiące placki ziemniaczane Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają, by używane do przyrządzenia placków ziemniaczanych kartofle miały dwie różne ziarnistości. Uzyskacie je poprzez starcie bulw na co najmniej dwóch różnych oczkach - najlepiej jedną połowę na największych, a drugą na najmniejszych. W ten sposób poczujecie ogromną różnicę w smaku, ale przede wszystkim w teksturze. Przepis na placki ziemniaczane  Będziecie potrzebować: 1 kilograma ziemniaków 45 gramów mąki pszennej 4 ząbków czosnku 15 ml śmietany 2 cebul 2 jajek oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie. Połowę z nich zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, a pozostałą część na najmniejszych oczkach. Starte ziemniaki odsączcie z wody i umieśćcie w dużej misce. Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na małych oczkach wprost do miski z ziemniakami. Do tak przygotowanych składników dodajcie jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej (powinien dokładnie pokryć cienką warstwą całą patelnię) i zacznijcie nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smażcie przez ok. 3 minuty na jednej stronie (czas ten jest uzależniony od grubości placków) aż do zarumienienia. Gotowe placki zdejmijcie z patelni i odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Smacznego! Tak przygotowane placki...

Przepis na placki ziemniaczane z płatkami owsianymi
Adobe Stock
Newsy
Szybkie, chrupiące i bardzo zdrowe placki ziemniaczane. Dodajcie 1 składnik a rodzina na pewno poprosi o dokładkę
Te placki ziemniaczane podbiją wasze serca. Ich sekret tkwi w… płatkach owsianych. Polane sosem na bazie gęstego jogurtu, smakują wybornie.

Placki ziemniaczane to danie, którego nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. Przepyszne, chrupiące i niesamowicie sycące z pewnością często goszczą w waszym jadłospisie. Ich jedyną wadą są dosyć tuczące składniki. Na szczęście istnieje receptura, która czyni je o wiele zdrowszymi. Zdrowe placki ziemniaczane z płatkami owsianymi Chcą przygotować placki ziemniaczane z pewnością sięgacie po ziemniaki, jajka oraz mąkę. Okazuje się jednak, że te składniki z łatwością można wzbogacić lub zamienić na nieco bardziej zdrowe. W tym celu zamiast mąki sięgnijcie po płatki owsiane, a same ziemniaki zmieszajcie ze stratą marchewką. Sukces murowany. Przepis na placki ziemniaczane z płatkami owsianymi Odwzorowanie receptury nie powinno wam sprawić żadnego problemu. Jest naprawdę banalna i niewiele różni się od tej, według której dotychczas gotowaliście.  Będziecie potrzebować: Warzyw: 700 gramów ziemniaków, 5 marchewek, 2 cebul 3 łyżek płatków owsianych 200 gramów gęstego jogurtu (na przykład typu greckiego) 250 gramów sera feta 1 pęczku świeżego koperku 2 jajek Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Ziemniaki oraz marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i umieśćcie w dużej misce (pamiętajcie, by odcisnąć je z wody). Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i przesypcie do miski z warzywami. Do masy dodajcie również płatki owsiane, jajka oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej (powinien pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznijcie nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażone placki zdejmijcie z patelni i odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika...

Przepis na placki ziemniaczane z jabłkiem
Adobe Stock
Newsy
Odkrycie miesiąca. Dodajcie ten tajemniczy składnik do placków ziemniaczanych. Wyjdą rewelacyjne
Placki ziemniaczane to danie, którego nie trzeba wam przedstawiać. Jesteśmy przekonani, że często gości w waszych domach. Ale czy kiedykolwiek zdarzyło wam się dodać do nich tarte jabłko?

Ziemniaki, mąka, jajka i sól – to właśnie z tych składników większość Polaków przyrządza przepyszne placki ziemniaczane . Okazuje się jednak, że to nie jedyny sposób na ich zrobienie. Jeśli są tu jacyś fani placków ziemniaczanych na słodko ten przepis z pewnością przypadnie im do gustu. Przepis na placki ziemniaczane z jabłkami Polacy spożywają placki ziemniaczane na wiele sposobów. Jedni uwielbiają łączyć je z sosem grzybowym, inni serwują w towarzystwie gulaszu, są też tacy, którzy kochają wersję na słodko – z cukrem i śmietaną. To właśnie tym ostatnim w głównej mierze dedykujemy ów przepis.  Łasuchów z pewnością ucieszy fakt, że masę ziemniaczaną można śmiało połączyć z tartym jabłkiem. Na koniec polecamy polać całość gęstą śmietaną i posypać mielonym cynamonem. Efekt jest naprawdę spektakularny. Będziecie potrzebować: 5 dużych ziemniaków 2 słodkich jabłek 2 wiejskich jajek 2 łyżek cukru pudru 6 łyżek mąki pszennej ½ szklanki płatków owsianych Szczypty soli Oleju do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Pamiętajcie, by odcisnąć je z wody, inaczej potrawa wyjdzie niedobra. Jabłka obierzcie, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki, zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, odciśnijcie z wody i dodajcie do ziemniaków. W misce ze startymi składnikami umieśćcie również mąkę, cukier puder, jajka, płatki owsiane oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy drewnianej łyżki. Na patelni rozgrzejcie cienką warstwę oleju, a następnie zacznijcie umieszczać na niej waszą masę ziemniaczaną tworząc z niej kilka, niewielkich placków. Placki ziemniaczane smażcie na średnim ogniu, z obu...