Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc
Gotujmy.pl/EwelinaP
Newsy

Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc

Wielkanoc nie może się udać bez pysznego barszczu białego! Zróbcie go z tego przepisu!

Barszcz biały nieodłącznie kojarzy się wam na pewno z Wielkanocą. To bardzo znana zupa, którą tak jak żurek podaje się bardzo często podczas śniadania wielkanocnego. Może macie swój sprawdzony przepis na barszcz biały, a jeśli jeszcze nie, to koniecznie poznajcie ten! Wszyscy domownicy poproszą o dokładkę

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na chrzanowy barszcz biały z jajkiem i kiełbasą 

Przygotujcie barszcz biały o głębokim chrzanowym smaku i podajcie go z białą kiełbasą i jajkiem. Palce lizać!

Składniki na wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem

  • 500 g wędzonego boczku
  • 5 białych cebul
  • 4 liście laurowe
  • 500ml zakwasu do żurku w butelce
  • 120 g chrzanu
  • 100 g śmietanki 18%
  • Ok. 5 ziemniaków
  • 4 jajka
  • 3 surowe białe kiełbasy
  • Majeranek
  • Sól
  • 3 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie białego barszczu z chrzanem, jajkiem i kiełbasą

  1. W garnku zagotujcie wodę.
  2. Dodajcie białą kiełbasę i sparzcie ją. 
  3. Wyjmijcie kiełbasę z wody i ponacinajcie ja z obydwu stron w poprzek. 
  4. Posypcie kiełbasę obficie majerankiem. 
  5. Wysmarujcie naczynie żaroodporne olejem.
  6. Przełóżcie kiełbasę do naczynia żaroodpornego.
  7. Posiekajcie cebulę w drobną kostkę.
  8. Posypcie kiełbasę jedną z cebul. 
  9. Pieczcie kiełbasę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut. 
  10. Jajka ugotujcie na twardo, ostudźcie i obierzcie. Przekrójcie jajka na połówki.
  11. Żółtka wyjmijcie z jajek, a białka pokrójcie w kostkę. 
  12. Żółtka rozgniećcie widelcem. Oddajcie do nich śmietanę i dokładnie wymieszajcie.
  13. Do wywaru po parzeniu kiełbasy dodajcie litr wody, pokrojony na plastry boczek, liście laurowe, 2 łyżki majeranku i rozgnieciony czosnek.
  14. Gotujcie kilka minut. Dodajcie dwie cebule opalone ogniem. 
  15. Gotujcie jeszcze kilka minut.
  16. Wyjmijcie z garnka boczek i cebulę. Wrzućcie do wywaru obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  17. Boczek pokrójcie w drobną kostkę.
  18. Cebule posiekajcie, zeszklijcie na patelni, dodajcie boczek i smażcie. Dodajcie do wywaru z ziemniakami. 
  19. Gdy ziemniaki się ugotują, wlejcie do garnka zakwas. Dodajcie żółtka, wymieszajcie.
  20. Doprawcie barszcz chrzanem, solą i pieprzem.
  21. Podawajcie z pieczoną kiełbasą i białkami.

Źródło: Gotujmy.pl

barszcz biały przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa zdradził przepis na wielkanocny biały barszcz. Będzie idealny do białej kiełbasy
Uwielbiacie wielkanocny barszcz biały z kiełbasą? Wyjdzie nieziemski, gdy zrobicie go z przepisu Karola Okrasy!

Zbliżające się święta to czas pysznych potraw, których na co dzień raczej się nie przygotowuje. Dlatego warto zaufać w tej kwestii ekspertom i przyrządzić wielkanocne specjały według przepisów kulinarnych guru – takich jak Karol Okrasa! Wypróbujcie jego przepis na wielkanocny barszcz z białą kiełbasą. Przepis na biały barszcz wielkanocny od Karola Okrasy Do przygotowania świątecznego barszczu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma wędzonego boczku Pół litra zakwasu na żurek 250 g ziemniaków 3 białe kiełbasy parzone 3 cebule 150 g tartego chrzanu 3 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany 18% 4 jajka 3 liście laurowe 25 ml oleju rzepakowego 6 g majeranku Sól Pieprz biały Przygotowanie: Boczek pokrójcie w plastry, a 2 ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Włóżcie do garnka boczek, czosnek oraz 3 liście laurowe i 3 g suszonego majeranku. Zalecie 2 litrami wody i zagotujcie. Natnijcie kiełbasy w poprzek z obu stron. Obierzcie jeden ząbek czosnku i posiekajcie drobno, a obraną cebulę grubo pokrójcie.   Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlejcie 10 ml oleju (niecałą łyżkę), połóżcie na to cebulę, posypcie majerankiem, znów polejcie olejem i połóżcie na cebulę kiełbasę i czosnek. Polejcie olejem jeszcze raz. Wstawcie naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w termoobiegu i pieczcie przez około 20 minut. Pozostałe dwie cebule pokrójcie w drobną kostkę. Odkrójcie z nich wcześniej większe kawałki i opalcie je nad palnikiem. Przełóżcie je do garnka z boczkiem i gotujcie przez 5 minut. Po tym czasie, gdy boczek będzie już ugotowany, wyjmijcie go z garnka i wrzućcie obrane ziemniaki. Pokrójcie boczek drobno i...

karola okrasa żurek
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie Karola Okrasy. Dodajcie białą kiełbasę i 1 nietypowy składnik
Klasyczny żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Karol Okrasa lubi zaskakiwać swoich odbiorów, więc postanowił nieco odmienić tradycyjny przepis na zupę i przygotował go z tajemniczym dodatkiem, który zdecydowanie odmienia smak dania. Koniecznie musicie go ugotować z tego przepisu. Goście będą zachwyceni!

Żurek to jest to, czego nie może zabraknąć na tradycyjnym wielkanocnym stole. Jest nieodłączną częścią tradycji świąt. Przygotowany na bazie zakwasu, zazwyczaj jest podawany z białą kiełbasą oraz ugotowanym na twardo jajkiem.  Żurek z tartym chrzanem Karol Okrasa lubi zaskakiwać i urozmaicać tradycyjne przepisy. Tym razem nie mogło być inaczej. Do żurku przyrządzonego na bazie bulionu oraz zakwasu, kucharz oprócz tradycyjnej białej kiełbasy dodaje również ziemniaki z dodatkiem tartego chrzanu. Przygotowana w ten sposób zupa zachwyci każdego! Przepis na żurek na zakwasie z białą kiełbasą i chrzanem Składniki: Bulion: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g wędzonego boczku w kawałku 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 4 suszone grzyby 4 ziarenka pieprzu ziarnistego 4 liście laurowe Ziemniaki: 5 ziemniaków 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki wazowe bulionu Okrasa: 2 cebule 500 g wędzonego boczku z bulionu olej do smażenia Żurek: bulion 1 marchew z bulionu 4 grzyby z bulionu 2 litry zakwasu na żurek 4 sztuki surowej białej kiełbasy 1 ząbek czosnku szczypta soli szczypta czarnego pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% Przygotowanie: Suszone grzyby zalejcie wrzątkiem i moczcie je przez 20 minut. Boczek przełóżcie do większego garnka, zalejcie go zimną wodą, a następnie zagotujcie. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmijcie je łyżką cedzakową. W międzyczasie obierzcie marchew, pietruszkę, seler, czosnek oraz cebulę. Ostatnią opalcie nad ogniem bądź przypieczcie w piekarniku. Wszystko dodajcie wraz z namoczonymi grzybami do gotującej się wody z boczkiem. Całość gotujcie do miękkości warzyw. Ugotowany i ostudzony wywar odcedźcie. Na bok...

żurek przepis
AdobeStock
Newsy
Zróbcie 1 trik z białą kiełbasą i wrzućcie ją do gotującego się żurku. Prosta metoda, która genialnie podkręci jego smak
Jeżeli jeszcze nie znaliście tej kulinarnej sztuczki na ugotowanie kiełbasy do żurku, to koniecznie ją wykorzystajcie. Dzięki niej zupa wyjdzie jeszcze lepsza.

Czymże byłaby Wielkanoc bez żurku? Ta tradycyjna zupa jest pamiątką z dawnych czasów, gdy ludzie zimą musieli oszczędzać zapasy i nie mogli sobie pozwolić na wymyślne dania. Zupa z zakwasu (czyli żurek) była jedną z potraw, które można było gotować wówczas praktycznie bez ograniczeń. Sprawdźcie poniższy przepis na wielkanocny żurek i koniecznie wykorzystajcie prosty trik na białą kiełbasę! Przepis na wielkanocny żurek z białą kiełbasą Do przygotowania pysznego, tradycyjnego żurku na Wielkanoc z dodatkiem białej kiełbasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 ml zakwasu na żurek 250 ml słodkiej śmietany Pół kilograma białej parzonej kiełbasy Pół kilograma ziemniaków 150 g wędzonego boczku 3 cebule 3 łyżki masła Kilka suszonych grzybów lub pieczarek 5 średnich jajek 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw ponacinajcie kiełbasę – dzięki temu skóra nie popęka i nie odpadnie w trakcie gotowania! Cebule obierzcie i pokrójcie je drobno w kostkę. Rozpuśćcie na patelni 3 łyżki masła i podsmażcie pokrojoną cebulę. Wlejcie dwa litry wody do dużego garnka. Dodajcie ponacinaną kiełbasę, pokruszone grzyby, podsmażoną cebulę oraz 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól i pieprz. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie z garnka kiełbasę i wlejcie zakwas na żurek. Gdy się zagotuje, gotujcie przez 10 minut. Zabielcie śmietaną i zdejmijcie garnek z gazu. Obierzcie ziemniaki, pokrójcie w dużą kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, włóżcie je do garnka z żurkiem. Ugotujcie jajka na twardo, a po ugotowaniu obierzcie ze skorupek i pokrójcie na...

Czym zabielić barszcz biały?
Adobe Stock
Newsy
Czym zabielić barszcz biały żeby nie miał grudek? Mistrzowie kuchni robią to tylko tym składnikiem
Choć zabielanie zupy to bardzo powszechny zabieg, wielu gospodarzy wciąż ma z nim problem. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim odpowiedni produkt, ale również sam sposób wykonania.

Zupę można zabielić na wiele sposobów. Niektórzy używają do tego mleka, inni sięgają po kefir lub mascarpone, pozostali uwielbiają wzbogacać smak potrawy naturalnymi serkami. Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają jednak, by za każdym razem zupę zabielać przy pomocy śmietany i to nie byle jakiej. Czym zabielić barszcz biały? Najlepiej sprawdzi się gęsta i kwaśna śmietana 18 proc. Haczyk polega na tym, że umieszczona bezpośrednio w gorącym wywarze łatwo się warzy. Właśnie dlatego należy uprzednio zaprawić nią barszcz. Jak zrobić to prawidłowo? Całą instrukcję macie poniżej. Przepis na barszcz biały Będziecie potrzebować: 2 litrów domowego bulionu 300 ml zakwasu na barszcz biały 400 gramów białej kiełbasy 100 gramów śmietany 18 proc. 3 łyżek tartego chrzanu 4 dużych ziemniaków 4 jajek Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie: W dużym garnku umieśćcie bulion. Kiedy ten zacznie wrzeć dodajcie opłukaną pod bieżącą wodą kiełbasę. Parzcie ją na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie kiełbasę z wywaru i zdejmijcie z niej kiszkę, pokrójcie w plasterki i ponownie włóżcie do naczynia. Do garnka z bulionem dodajcie również zakwas na barszcz biały, majeranek, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wzbogaćcie zupę o tarty chrzan.  Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie (potrwa to ok. 15 minut), a następnie odcedźcie. Tak przygotowane dodajcie do barszczu białego. Na koniec zaprawcie zupę – do niewielkiego naczynia odlejcie dwie chochelki barszczu i dodajcie do niego śmietanę. Całość energicznie wymieszajcie, aż do połączenia się...