
Barszcz biały nieodłącznie kojarzy się wam na pewno z Wielkanocą. To bardzo znana zupa, którą tak jak żurek podaje się bardzo często podczas śniadania wielkanocnego. Może macie swój sprawdzony przepis na barszcz biały, a jeśli jeszcze nie, to koniecznie poznajcie ten! Wszyscy domownicy poproszą o dokładkę
Przepis na chrzanowy barszcz biały z jajkiem i kiełbasą
Przygotujcie barszcz biały o głębokim chrzanowym smaku i podajcie go z białą kiełbasą i jajkiem. Palce lizać!
Składniki na wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem
- 500 g wędzonego boczku
- 5 białych cebul
- 4 liście laurowe
- 500ml zakwasu do żurku w butelce
- 120 g chrzanu
- 100 g śmietanki 18%
- Ok. 5 ziemniaków
- 4 jajka
- 3 surowe białe kiełbasy
- Majeranek
- Sól
- 3 ząbki czosnku
- Pieprz
- Olej
Przygotowanie białego barszczu z chrzanem, jajkiem i kiełbasą
- W garnku zagotujcie wodę.
- Dodajcie białą kiełbasę i sparzcie ją.
- Wyjmijcie kiełbasę z wody i ponacinajcie ja z obydwu stron w poprzek.
- Posypcie kiełbasę obficie majerankiem.
- Wysmarujcie naczynie żaroodporne olejem.
- Przełóżcie kiełbasę do naczynia żaroodpornego.
- Posiekajcie cebulę w drobną kostkę.
- Posypcie kiełbasę jedną z cebul.
- Pieczcie kiełbasę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut.
- Jajka ugotujcie na twardo, ostudźcie i obierzcie. Przekrójcie jajka na połówki.
- Żółtka wyjmijcie z jajek, a białka pokrójcie w kostkę.
- Żółtka rozgniećcie widelcem. Oddajcie do nich śmietanę i dokładnie wymieszajcie.
- Do wywaru po parzeniu kiełbasy dodajcie litr wody, pokrojony na plastry boczek, liście laurowe, 2 łyżki majeranku i rozgnieciony czosnek.
- Gotujcie kilka minut. Dodajcie dwie cebule opalone ogniem.
- Gotujcie jeszcze kilka minut.
- Wyjmijcie z garnka boczek i cebulę. Wrzućcie do wywaru obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Boczek pokrójcie w drobną kostkę.
- Cebule posiekajcie, zeszklijcie na patelni, dodajcie boczek i smażcie. Dodajcie do wywaru z ziemniakami.
- Gdy ziemniaki się ugotują, wlejcie do garnka zakwas. Dodajcie żółtka, wymieszajcie.
- Doprawcie barszcz chrzanem, solą i pieprzem.
- Podawajcie z pieczoną kiełbasą i białkami.
Źródło: Gotujmy.pl