Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc
Gotujmy.pl/EwelinaP
Newsy

Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc

Wielkanoc nie może się udać bez pysznego barszczu białego! Zróbcie go z tego przepisu!
Anna Urbańska
marzec 29, 2021

Barszcz biały nieodłącznie kojarzy się wam na pewno z Wielkanocą. To bardzo znana zupa, którą tak jak żurek podaje się bardzo często podczas śniadania wielkanocnego. Może macie swój sprawdzony przepis na barszcz biały, a jeśli jeszcze nie, to koniecznie poznajcie ten! Wszyscy domownicy poproszą o dokładkę

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na chrzanowy barszcz biały z jajkiem i kiełbasą 

Przygotujcie barszcz biały o głębokim chrzanowym smaku i podajcie go z białą kiełbasą i jajkiem. Palce lizać!

Składniki na wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem

  • 500 g wędzonego boczku
  • 5 białych cebul
  • 4 liście laurowe
  • 500ml zakwasu do żurku w butelce
  • 120 g chrzanu
  • 100 g śmietanki 18%
  • Ok. 5 ziemniaków
  • 4 jajka
  • 3 surowe białe kiełbasy
  • Majeranek
  • Sól
  • 3 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie białego barszczu z chrzanem, jajkiem i kiełbasą

  1. W garnku zagotujcie wodę.
  2. Dodajcie białą kiełbasę i sparzcie ją. 
  3. Wyjmijcie kiełbasę z wody i ponacinajcie ja z obydwu stron w poprzek. 
  4. Posypcie kiełbasę obficie majerankiem. 
  5. Wysmarujcie naczynie żaroodporne olejem.
  6. Przełóżcie kiełbasę do naczynia żaroodpornego.
  7. Posiekajcie cebulę w drobną kostkę.
  8. Posypcie kiełbasę jedną z cebul. 
  9. Pieczcie kiełbasę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut. 
  10. Jajka ugotujcie na twardo, ostudźcie i obierzcie. Przekrójcie jajka na połówki.
  11. Żółtka wyjmijcie z jajek, a białka pokrójcie w kostkę. 
  12. Żółtka rozgniećcie widelcem. Oddajcie do nich śmietanę i dokładnie wymieszajcie.
  13. Do wywaru po parzeniu kiełbasy dodajcie litr wody, pokrojony na plastry boczek, liście laurowe, 2 łyżki majeranku i rozgnieciony czosnek.
  14. Gotujcie kilka minut. Dodajcie dwie cebule opalone ogniem. 
  15. Gotujcie jeszcze kilka minut.
  16. Wyjmijcie z garnka boczek i cebulę. Wrzućcie do wywaru obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  17. Boczek pokrójcie w drobną kostkę.
  18. Cebule posiekajcie, zeszklijcie na patelni, dodajcie boczek i smażcie. Dodajcie do wywaru z ziemniakami. 
  19. Gdy ziemniaki się ugotują, wlejcie do garnka zakwas. Dodajcie żółtka, wymieszajcie.
  20. Doprawcie barszcz chrzanem, solą i pieprzem.
  21. Podawajcie z pieczoną kiełbasą i białkami.

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze