Wasi domownicy nie przepadają za brokułami? Przygotujcie im smaczną zupę brokułową z tego przepisu! Wystarczy bardzo drobno pokroić brokuły, dzięki czemu są dużo trudniejsze do rozpoznania dla wprawnych oczu najbardziej wybrednych osób. Do tego dodajcie serek śmietankowy – to on nadaje zupie niesamowitej aksamitności i delikatności. Pamiętajcie też, żeby nie przesadzić z pieprzem, ponieważ zupa ma być jak najlżejsza! Wypróbujcie ten wspaniały przepis na zupę z brokułem i innymi jarzynami autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Palce lizać!
Przepis na zupę brokułową
Do przygotowania delikatnej i aksamitnej zupy brokułowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 2 brokuły
- 4 marchewki
- 2 duże pietruszki
- 2 cebule
- 3-4 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- Serek Hochland śmietankowy
- Zioła prowansalskie
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Obierzcie marchewki. Dwie pokrójcie w talarki, a pozostałe przekrójcie na 4 części i też pokrójcie w talarki – dzięki temu będą miały kształt małych trójkątów.
- Tak samo obierzcie i pokrójcie pietruszki.
- Cebulę obierzcie i poszatkujcie bardzo drobno.
- Marchewki, pietruszki i cebulę włóżcie do garnka, wlejcie 1,5 litra zimnej wody i zagotujcie. Po zagotowaniu gotujcie przez 15 minut.
- Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę lub trochę większe kawałki – zaleznie od upodobań. Dodajcie do garnka.
- Brokuły umyjcie i podzielcie na różyczki. Część brokułów możecie pokroić drobno, zwłaszcza jeśli zupa jest przeznaczona dla osób nieprzepadających za warzywami – dzieci nawet się nie zorientują, że dodaliście do niej brokuły!
- Po dodaniu brokułów do garnka, wrzućcie do niego jeszcze 3-4 łyżeczki śmietankowego serka Hochland i wymieszajcie. Gotujcie 10 minut.
- Doprawcie zupę solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Nie przesadzajcie z pieprzem – zupa ma wyjść bardzo delikatna.
- Na koniec możecie dodać do zupy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smacznego!
Czytaj także: