Wasi domownicy nie przepadają za brokułami? Przygotujcie im smaczną zupę brokułową z tego przepisu! Wystarczy bardzo drobno pokroić brokuły, dzięki czemu są dużo trudniejsze do rozpoznania dla wprawnych oczu najbardziej wybrednych osób. Do tego dodajcie serek śmietankowy – to on nadaje zupie niesamowitej aksamitności i delikatności. Pamiętajcie też, żeby nie przesadzić z pieprzem, ponieważ zupa ma być jak najlżejsza! Wypróbujcie ten wspaniały przepis na zupę z brokułem i innymi jarzynami autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Palce lizać!

Przepis na zupę brokułową

Do przygotowania delikatnej i aksamitnej zupy brokułowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 brokuły
  • 4 marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 2 cebule
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • Serek Hochland śmietankowy
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchewki. Dwie pokrójcie w talarki, a pozostałe przekrójcie na 4 części i też pokrójcie w talarki – dzięki temu będą miały kształt małych trójkątów.
  2. Tak samo obierzcie i pokrójcie pietruszki.
  3. Cebulę obierzcie i poszatkujcie bardzo drobno.
  4. Marchewki, pietruszki i cebulę włóżcie do garnka, wlejcie 1,5 litra zimnej wody i zagotujcie. Po zagotowaniu gotujcie przez 15 minut.
  5. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę lub trochę większe kawałki – zaleznie od upodobań. Dodajcie do garnka.
  6. Brokuły umyjcie i podzielcie na różyczki. Część brokułów możecie pokroić drobno, zwłaszcza jeśli zupa jest przeznaczona dla osób nieprzepadających za warzywami – dzieci nawet się nie zorientują, że dodaliście do niej brokuły!
  7. Po dodaniu brokułów do garnka, wrzućcie do niego jeszcze 3-4 łyżeczki śmietankowego serka Hochland i wymieszajcie. Gotujcie 10 minut.
  8. Doprawcie zupę solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Nie przesadzajcie z pieprzem – zupa ma wyjść bardzo delikatna.
  9. Na koniec możecie dodać do zupy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smacznego!

Czytaj także: