Przepis na aksamitną zupę brokułową. Pomysł na lekki obiad
karita/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na aksamitną zupę brokułową. Pomysł na lekki obiad

Przygotujcie na obiad tę delikatną zupę z brokułami – dzięki dodaniu jednego składnika po prostu rozpływa się w ustach.

Wasi domownicy nie przepadają za brokułami? Przygotujcie im smaczną zupę brokułową z tego przepisu! Wystarczy bardzo drobno pokroić brokuły, dzięki czemu są dużo trudniejsze do rozpoznania dla wprawnych oczu najbardziej wybrednych osób. Do tego dodajcie serek śmietankowy – to on nadaje zupie niesamowitej aksamitności i delikatności. Pamiętajcie też, żeby nie przesadzić z pieprzem, ponieważ zupa ma być jak najlżejsza! Wypróbujcie ten wspaniały przepis na zupę z brokułem i innymi jarzynami autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Palce lizać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę brokułową

Do przygotowania delikatnej i aksamitnej zupy brokułowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 brokuły
  • 4 marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 2 cebule
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • Serek Hochland śmietankowy
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Przepis na pstrąga z grilla. Smakuje genialnie dzięki tej marynacie

Przepis na pstrąga z grilla. Smakuje genialnie dzięki tej marynacie

Przepis na nadziewane kotlety  z indyka. Farsz taki, że palce lizać

Przepis na nadziewane kotlety  z indyka. Farsz taki, że palce lizać

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchewki. Dwie pokrójcie w talarki, a pozostałe przekrójcie na 4 części i też pokrójcie w talarki – dzięki temu będą miały kształt małych trójkątów.
  2. Tak samo obierzcie i pokrójcie pietruszki.
  3. Cebulę obierzcie i poszatkujcie bardzo drobno.
  4. Marchewki, pietruszki i cebulę włóżcie do garnka, wlejcie 1,5 litra zimnej wody i zagotujcie. Po zagotowaniu gotujcie przez 15 minut.
  5. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę lub trochę większe kawałki – zaleznie od upodobań. Dodajcie do garnka.
  6. Brokuły umyjcie i podzielcie na różyczki. Część brokułów możecie pokroić drobno, zwłaszcza jeśli zupa jest przeznaczona dla osób nieprzepadających za warzywami – dzieci nawet się nie zorientują, że dodaliście do niej brokuły!
  7. Po dodaniu brokułów do garnka, wrzućcie do niego jeszcze 3-4 łyżeczki śmietankowego serka Hochland i wymieszajcie. Gotujcie 10 minut.
  8. Doprawcie zupę solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Nie przesadzajcie z pieprzem – zupa ma wyjść bardzo delikatna.
  9. Na koniec możecie dodać do zupy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smacznego!

Czytaj także:

Przepis na krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitny i delikatny w smaku
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Prosty przepis na pyszną zupę krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitna i delikatna w smaku
W momencie, gdy brakuje pomysłu oraz nie ma zbyt dużo czasu na stanie w kuchni to najlepszym pomysłem na obiad jest zupa krem z warzyw. Przygotowana z kalafiora z dodatkiem mascarpone i serka topionego jest niezwykle delikatna. Zaskoczcie bliskich tym szybkim daniem!

Lubicie zupy w stylu  kremu z warzyw ? Są szybkie w przyrządzeniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nie ma chyba osoby, która przeszłaby obojętnie obok miski pełnej tego dania.  Korzyści zdrowotne z jedzenia kalafiora Kalafior zazwyczaj gości na stole w okresie letnim. Wówczas jest przygotowywany z bułką tartą. To klasyczna forma podania. Jednak z jego udziałem można przygotować wiele innych dań. Warto zauważyć iż to warzywo jest cennym składnikiem, a nie zawsze do końca docenianym. Do wartościowych właściwości zalicza się: Zapobieganie rozwojowi nowotworów, Ochrona organizmu przed powstawaniem wrzodów, Zmniejszanie ryzyka zapalenia stawów  Niski indeks glikemiczny, co świetnie sprawdza się u cukrzyków . Warto włączyć więc go do diety nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne. Kremowa zupa krem z kalafiora Kalafior jest dość wdzięcznym warzywem, toteż można z jego udziałem przygotować wiele potraw. Jedną z popularniejszych form podania jest zupa krem. To szybka w przyrządzeniu potrawa, która idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jest świetnym przepisem dla zabieganych. Patentem na idealną konsystencję kremu jest dodanie do zupy serka topionego oraz mascarpone. Dzięki nim krem będzie delikatny w smaku, kremowy.  Przepis na zupę krem z kalafiora Składniki: 1 główka świeżego kalafiora lub opakowanie mrożonego kalafiora 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 1 marchew ½ pora 100 g serka topionego śmietankowego 2 łyżki mascarpone sól morska pieprz czarny mielony ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki suszonego imbiru natka koperku Przygotowanie: Ziemniaki, pietruszkę, seler oraz marchew obierzcie, umyjcie,...

Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba a nie będziecie już potrzebować 2 dania
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy
Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba, a nie będziecie już potrzebować 2 dania
Zupa z wkładką to idealne rozwiązanie na obiad dla osób zabieganych. Świetnie zastępuje dwa dania. Ogórkowa z pulpecikami to pyszne i sycące danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie!

Wiele osób, gdy nie ma zbyt dużo czasu, decyduje się na przygotowanie obiadu jednogarnkowego. Takie rozwiązanie jest szybkie, a co najważniejsze - nierzadko potrzebuje większej ilości uwagi. Przyrządzenie takiego dania to świetna alternatywa, która ratuje w wielu sytuacjach. Zupa z mięsną wkładką  Dla części osób zupa jest jedynie pierwszym daniem i wstępem, gdyż nie każdy najada się taką potrawą. Aby rozwiązać problem sytości, warto do środka dodać mięsną wkładkę. Takie danie jest szybkie, a co najważniejsze, może spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad. Zupa ogórkowa z pulpecikami to świetne rozwiązanie, gdyż jest szybka i smaczna. Przygotujcie ją, a nie obejrzycie się nim zniknie z talerzy.  Przepis na zupę ogórkową z pulpecikami Składniki: 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz czarny mielony pieprz ziołowy 1 kostka rosołowa 5 dużych ogórków kiszonych 2 łyżki masła śmietana 30% 300 g mięsa mielonego sól 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia 2 łyżeczki majonezu majeranek mąka pszenna Przygotowanie: Dwie marchewki, pietruszkę i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Pora obierzcie z wierzchnich liści, pokrójcie go drobno w talarki. W większym garnku roztopcie jedną łyżkę masła, a później dodajcie starte warzywa oraz pokrojonego pora. Całość podsmażcie. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w niedużą kostkę. Dodajcie je do garnka z podsmażonymi warzywami. Wszystko zalejcie około 1 ½ litra wody.  Do garnka dodajcie sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, liście laurowe, ziarenka ziela...

Unikatowy przepis na zupę ziemniaczaną. Smakiem przypomina PRL-owską "kartoflankę"
Gotujmy.pl
Newsy
Unikatowy przepis na zupę ziemniaczaną. Smakiem przypomina PRL-owską "kartoflankę"
Ta przepyszna zupa przypomni wam smakiem „kartoflankę” z PRL-u. Jest tania i banalnie prosta do zrobienia.

Zupa ziemniaczana kojarzona jest przede wszystkim  z czasami PRL-u. Jej największym plusem było to, że składniki potrzebne do jej przyrządzenia można było kupić za grosze. Kulinarna klasyka tych czasów była niezwykle popularna również dlatego, że była prosta w przygotowaniu, a garnkiem tej pysznej zupy cała rodzina najadała się do syta. Zupa ziemniaczana jest bardzo pożywna. Ponadto ziemniaki są bardzo zdrowe i wspomagają odchudzanie. Zupę ziemniaczaną robi się bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Z dodatkiem przypraw na nowo zawróci wam w głowie!  Przepis na zupę ziemniaczaną  Składniki: 2 kg młodych ziemniaków 5 plastrów wędzonego boczku 2 pory 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,75 l bulionu Majeranek Kminek Sól Pieprz Sposób przygotowania: Plastry boczku pokrójcie w kostkę i podsmażcie w większym garnku do zarumienienia. Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie ją w kostkę i dorzućcie do boczku, smażcie ją aż się zeszkli. Czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do garnka z boczkiem i cebulą. Ziemniaki obierzcie i umyjcie. Połowę pokrójcie w mniejszą kostkę, a drugą połowę w większą. Kawałki ziemniaków dorzućcie do garnka. Wszystkie składniki smażcie przez 10 minut na średnim ogniu.  Po tym czasie do garnka wlejcie bulion. Całość gotujcie przez około 30 minut. W międzyczasie obierzcie marchewkę, pokrójcie ją w kostkę i dodajcie ją do garnka. Dodajcie także kminek i majeranek. Gotujcie kolejne 10 minut. Do garnka dorzućcie wcześniej obrane i pokrojone w kosteczkę pory i gotujcie przez kolejne 10 minut. Na koniec zupę doprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Kartoflankę możecie posypać świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki....

Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna
Wiosna to najlepsza pora, by cieszyć się takimi smakołykami jak zupa z pokrzywy. Zrywajcie świeże liście, myjcie je i zaraz przystępujcie do gotowania zupy! Bez problemu wyjdzie wam niezwykle zdrowa i bardzo smaczna potrawa.

Zupa z pokrzywy dla wielu może brzmieć niezbyt zachęcająco. Jednak wbrew pozorom, niepozorna pokrzywa uznawana przez wielu niesłusznie za chwast, jest smacznym i zdrowym źródłem wielu witamin. Świeżo zerwane liście pokrzywy zdadzą egzamin jako baza do zupy krem z porem, selerem i ziemniakami. Przepis na zupę krem z pokrzywy Składniki: Ok. 50 liści młodej pokrzywy Zielona część pora 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 ziemniaki Ćwiartka selera Śmietana 18% 2 łyżki masła Szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie: Do zupy użyjcie tylko samych górnych części świeżo zerwanych liści pokrzywy. Opłuczcie liście pokrzywy pod bieżącą wodą, a potem je osuszcie. Drobno posiekajcie liście pokrzywy. Pora pokrójcie w talarki, cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Podsmażcie pora, cebulę i czosnek na maśle- uważajcie, by nie przysmażyć za bardzo czosnku – może stać się wtedy zbyt gorzki. Do podsmażonych warzyw dodajcie pokrzywę i przesmażcie razem wszystko przez kilka minut. Doprawcie całość solą i pieprzem. Ziemniaki i selera obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Zalejcie ziemniaki i selera ok. 1 litrem wody i gotujcie z dodatkiem soli. Do już ugotowanych i miękkich ziemniaków i selera dodajcie przesmażone na maśle pokrzywy z warzywami. Przegotujcie wszystko razem, doprawcie do smaku i zmiksujcie za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. Zupę zabielajcie kleksem śmietany. Podawajcie z grzankami lub tostami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Maj to sezon nie tylko na świeżą pokrzywę, ale także na inne zdrowotne rośliny, takie jak żółte kwiatki mniszka lekarskiego. Przeczytajcie nasz artykuł o zdrowym syropie przyrządzanym...