Przepis na kotlet schabowy teoretycznie jest jeden, w praktyce jednak każdy robi je trochę inaczej. Jednym z punktów spornych w przepisie na schabowe jest to, czy powinno się solić kotleta, czy jajko, w którym będzie on panierowany. Może wydawać się wam,  że nie ma za dużej różnicy. Okazuje się, że według tradycji, tylko jedna z tych metod jest poprawna.

Rozbite, panierowane kotlety wieprzowe, które smaży się na oleju lub smalcu. Przepis na schabowe jest teoretycznie bardzo prosty, ale to małe szczegóły będą odróżniać przepyszne kotlety schabowe od tych przeciętnych. By przygotować tradycyjne kotlety schabowe będziecie potrzebować:

  • plastry schabu
  • jajko lub jajka (w zależności od ilości kotletów)
  • mąkę
  • bułkę tartą
  • pieprz
  • sól.

Jak przygotować kotlety schabowe do smażenia?

Kotlety schabowe przed usmażeniem należy właściwie rozbić i panierować. Niektórzy lubią bardzo cienko rozbite kotlety schabowe, inni preferują grubsze kawałki mięsa. Niezależnie od tego do której grupy się zaliczacie, na pewno będziecie panierować i przyprawiać kotlety przed smażeniem.

Rozbite schabowe powinno się najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku, a później w bułce tartej. Niektórzy pomijają całkowicie etap obtaczania kotleta w mące. Niezależnie od tego, jaki jest wasz sposób na panierowanie kotletów, musicie jeszcze odpowiednio je przyprawić.

Zobacz także:

Kiedy solić kotlety schabowe?

Podstawową potrawą używaną do kotletów schabowych jest sól. Jest wiele technik na solenie schabowego. Niektórzy oprószają solą już surowe mięso przed panierowaniem. Inni twierdzą jednak, że powoduje to jego twardnienie i wolą dodawać sól do panierki.

Tradycyjną metoda stosowaną od pokoleń jest dodanie soli do jajka, w którym będzie panierowany kotlet. Dzięki temu upewnicie się, że mięso nie będzie twarde od zbyt wcześnie dodanej soli.

Przyprawianie schabowych

Najczęściej do kotletów schabowych używa się też pieprzu. Także możecie dodać go do jajka, by wzmocnić smak panierki. Jeśli chcecie poeksperymentować z różnymi wersjami smakowymi kotletów schabowych, możecie dodać do nich też:

  • pieprz ziołowy
  • curry
  • dużą ilość mielonego kminku
  • paprykę chili.