Panierowanie schabowych
Newsy

Przed smażeniem schabowych solicie mięso czy jajko? Jeden z tych sposobów stosują wasze babcie

Sprawdźcie, jaka jest tradycyjna metoda dodawania soli do kotletów schabowych.

Przepis na kotlet schabowy teoretycznie jest jeden, w praktyce jednak każdy robi je trochę inaczej. Jednym z punktów spornych w przepisie na schabowe jest to, czy powinno się solić kotleta, czy jajko, w którym będzie on panierowany. Może wydawać się wam,  że nie ma za dużej różnicy. Okazuje się, że według tradycji, tylko jedna z tych metod jest poprawna.

Rozbite, panierowane kotlety wieprzowe, które smaży się na oleju lub smalcu. Przepis na schabowe jest teoretycznie bardzo prosty, ale to małe szczegóły będą odróżniać przepyszne kotlety schabowe od tych przeciętnych. By przygotować tradycyjne kotlety schabowe będziecie potrzebować:

  • plastry schabu
  • jajko lub jajka (w zależności od ilości kotletów)
  • mąkę
  • bułkę tartą
  • pieprz
  • sól.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować kotlety schabowe do smażenia?

Kotlety schabowe przed usmażeniem należy właściwie rozbić i panierować. Niektórzy lubią bardzo cienko rozbite kotlety schabowe, inni preferują grubsze kawałki mięsa. Niezależnie od tego do której grupy się zaliczacie, na pewno będziecie panierować i przyprawiać kotlety przed smażeniem.

Rozbite schabowe powinno się najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku, a później w bułce tartej. Niektórzy pomijają całkowicie etap obtaczania kotleta w mące. Niezależnie od tego, jaki jest wasz sposób na panierowanie kotletów, musicie jeszcze odpowiednio je przyprawić.

Kiedy solić kotlety schabowe?

Podstawową potrawą używaną do kotletów schabowych jest sól. Jest wiele technik na solenie schabowego. Niektórzy oprószają solą już surowe mięso przed panierowaniem. Inni twierdzą jednak, że powoduje to jego twardnienie i wolą dodawać sól do panierki.

Tradycyjną metoda stosowaną od pokoleń jest dodanie soli do jajka, w którym będzie panierowany kotlet. Dzięki temu upewnicie się, że mięso nie będzie twarde od zbyt wcześnie dodanej soli.

Przyprawianie schabowych

Najczęściej do kotletów schabowych używa się też pieprzu. Także możecie dodać go do jajka, by wzmocnić smak panierki. Jeśli chcecie poeksperymentować z różnymi wersjami smakowymi kotletów schabowych, możecie dodać do nich też:

  • pieprz ziołowy
  • curry
  • dużą ilość mielonego kminku
  • paprykę chili.
Dodajcie ten produkt do panierki na schabowe. Dalej będą pyszne, a dodatkowo o niebo zdrowsze
AdobeStock
Newsy
Dodajcie ten produkt do panierki na schabowe. Dalej będą pyszne, a dodatkowo o niebo zdrowsze
Czy da się zrobić zdrowe schabowe? Oczywiście, że się da. Wystarczy dodatek tego prostego produktu.

Kotlety schabowe to danie, które gości na większości polskich stołów bardzo często. Jecie je pewnie na obiad z ziemniakami i mizerią. Niestety, tradycyjne schabowe, chociaż uwielbiane, nie należą do dań, które należy jeść na co dzień. Są mocno kaloryczne i nie będą służyć większości osób. Mamy jednak świetny pomysł na zrobienie zdrowszych schabowych, które będą równie pyszne. Zdrowe schabowe Najmniej zdrową częścią schabowych jest mocno spalona panierka . Tradycyjna panierka z mąki, bułki tartej i jajka, wchłania ogromną ilość tłuszczu ze smażenia. Przez to kotlety robią się bardzo kaloryczne, tuczące i nie są polecane większości osób. Jeśli chcecie zrobić zdrowsze schabowe, możecie zmienić delikatnie recepturę na panierkę. Zamiast panierować je w kalorycznej i łatwo chłonącej tłuszcz bułce tartej, wykorzystajcie w tym celu otręby . Kotlety panierowane w otrębach będą smakować trochę inaczej, ale będą za to o wiele zdrowsze. Dzięki otrębom ograniczycie kaloryczność kotletów schabowych, więc od nich nie przytyjecie. Taka wersja jest też polecana: Cukrzykom Osobom z nadwagą i otyłością Każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie Możecie wykorzystać różne rodzaje otrębów. Dobrze sprawdzą się: Otręby pszenne Otręby owsiane Otręby żytnie Otręby orkiszowe To bardzo cenne źródło witamin i minerałów. Otręby są też najlepszym pokarmowym źródłem błonnika, składnika niesamowicie wspierającego jelita . Przeciwdziałają więc one zaparciom i poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik dodatkowo ma także inne funkcje : Poprawia zdrowie układu krążenia Obniża stężenie „złego” cholesterolu Jest cennym składnikiem w cukrzycy Zdrowsza panierka do schabowych Żeby...

Smażenie kotletów schabowych
Adobe Stock
Triki kulinarne
Na jakim ogniu powinno się smażyć schabowe? Tylko jeden wydobędzie ich prawdziwy smak
Jak przygotowujecie ten kulinarny klasyk? Sposób smażenia jest równie ważny co sam przepis i składniki!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. To danie zdecydowanie należy do prostych, ale nie wyjdzie, jeśli zapomnicie o jednej ważnej zasadzie. Kotlety schabowe Panierowane kawałki tłuczonego schabu, na stałe goszczą pewnie na waszych stołach. To jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Niektórzy wykorzystują schab z kością, inni wolą kotlet bez niej. Typowe składniki do przygotowania kotleta schabowego to: Smalec Jajka Sól Pieprz Kawałek schabu (z kością lub bez kości) Mąka Bułka tarta Mistrzowskie schabowe Na pewno macie swój sposób na przygotowanie schabowych, które smakują wam i waszej rodzinie. Pamiętajcie jednak, że w przypadku schabowych dobry przepis to nie wszystko. Równie mocno liczy się odpowiednia obróbka i przede wszystkim… technika smażenia! Przygotowanie ważniejsze niż składniki Cała sztuka w przypadku schabowych tkwi w odpowiednim przygotowaniu kotleta. Schab trzeba oczywiście pokroić w plastry (jeśli nie zakupiliście mięsa już tak pokrojonego). Następnie trzeba ubić je tłuczkiem i panierować w następującej kolejności: W mące  W roztrzepanych i przyprawionych jajkach W bułce tartej Smażenie schabowych Kotlet schabowy musi być soczysty! Nie ma nic gorszego niż wysuszony kotlet schabowy. Musicie pamiętać, żeby nie smażyć go zbyt długo na wolnym ogniu. Musicie odpowiednio wyczuć właściwą temperaturę smażenia. Zbyt duży ogień może z kolei doprowadzić do tego, że panierka będzie spalona, a mięso w środku surowe. To absolutnie nieakceptowalne w przypadku wieprzowiny. Schabowe muszą być smażone w wyższej temperaturze, na rozgrzanym oleju lub smalcu.  Wytrawni kucharze powiedzą wam, że smak schabowego podkreślić może tylko smażenie na smalcu,...

Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Kotlety schabowe przed usmażeniem należy wyciągnąć z lodówki przynajmniej pół godziny wcześniej. Taki zabieg zwiększy wasze szanse na chrupiące, dobrze wysmażone i soczyste w środku „schaboszczaki”.

Kotlety schabowe to dla wielu jedno z ulubionych polskich dań. Niestety nieraz zdarza się, że wilczy apetyt nie pozwala na cierpliwość i dokładność podczas ich przygotowywania, a schab ląduje na patelni niemal prosto z zimnej lodówki. To jednak duży błąd. Dlaczego kotlety schabowe powinny mieć temperaturę pokojową przed smażeniem? Kotlety schabowe potrzebują krótkiego „odpoczynku” poza lodówką przed samym smażeniem. Dzięki takiemu patentowi wyjdą wam o wiele smaczniejsze. Dlaczego? Wcześniejsze ocieplenie się mięsa sprawi, że usmaży się ono znacznie lepiej – to zasługa zmniejszenia różnicy temperatur między chłodnym mięsem a rozgrzaną do czerwoności patelnią. Tak otrzymacie pyszne i kruche kotlety schabowe . Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Oto kilka naszych prostych, dodatkowych rad dotyczących właściwego smażenia kotletów schabowych: Przynajmniej pół godziny przed przygotowaniem kotletów, wyciągnijcie mięso z lodówki, tak by w trakcie wkładania na patelnię miało już temperaturę pokojową. Przed  rozbiciem i zapanierowaniem kotleta w mące, jajku i bułce tartej, warto odkroić z mięsa białe błony, kawałki tłuszczu, ścięgna itp. Dzięki temu mięso nie powinno kurczyć się podczas smażenia. Rozgrzejcie dobrze patelnię przed smażeniem. Olej na patelni lub masło klarowane powinno osiągnąć optymalną temperaturę jeszcze przed włożeniem na rozgrzany tłuszcz pierwszego kotleta. Kotlety powinno się smażyć na stosunkowo dużym ogniu . Mały ogień podczas smażenia kotletów spowoduje wchłonięcie zbyt dużej ilości oleju, masła lub smalcu przez panierkę schabowego . Jeżeli smażycie większą ilość kotletów, być może konieczne będzie zebranie przypalonej bułki tartej i resztek panierki, które przyklejają się do świeżo...

Kotlety schabowe
Gotujmy.pl/celi1
Newsy
Panierka odpada od schabowych? Jeden trik i już zawsze będzie idealnie przylegać do kotletów
Kotlet schabowy to nie tylko mięso. Smaczny „schaboszczak” nie ma prawa udać się bez dobrze przyrządzonej panierki.

Zastanawialiście się kiedyś, po co tak naprawdę robi się do kotletów schabowych  panierkę? Odpowiedź znaleźć można patrząc na inne danie. Bitki schabowe nie różnią się tak naprawdę za wiele od zwykłych kotletów schabowych. Jedyna różnica to brak wspomnianej panierki. Jednak bitki należy koniecznie podawać z jakimkolwiek sosem. To oczywiście spowodowane jest tym, że bez niego wychodzą suche. Po co panieruje się kotlety schabowe? Panierka została obmyślona wiele lat temu przez zmyślnych szefów kuchni i kucharzy właśnie w celu utrzymania wilgoci mięsa schabowego. Pod cienką warstwą mąki, jajka i bułki zbity na płasko schab wcale nie wysuszy się podczas smażenia. Mało tego, wciąż będzie soczysty w środku. Stanie się tak oczywiście pod warunkiem, że wasza panierka zostanie przyrządzona, jak należy i nie popełnicie przy niej błędów. Z pewnością próbowaliście w swoim życiu różnego rodzaju panierek. Niektóre gospodynie lubią przyrządzić je z płatków owsianych czy kukurydzianych zamiast mąki i bułki. Jak smażyć schabowe, żeby były chrupiące? Ciekawym pomysłem jest także zastosowanie ziaren sezamu. Eksperymenty zostawmy jednak na później i wróćmy do podstaw. A podstawy to oczywiście bułka, mąka i jajko. Utłuczony schab należy przyprawić, obtoczyć dokładnie w mące. Następny krok to oczywiście zanurzenie w rozkłóconym jajku. Potem szybkie przerzucenie kotleta na talerz z bułką tartą i od razu na rozgrzaną patelnię. I tu właśnie leży sekret dobrego kotleta z dobrą panierką. Jeśli pozwolicie kotletom na krótki „odpoczynek” przed smażeniem, przygotujcie się na to, że panierka może się nie udać. Odpadanie mączno-bułkowej skórki od mięsa jest spowodowane pochłonięciem wilgoci mięsa przez panierkę. Tak dzieje...