Zupa pomidorowa
Gotujmy.pl/Gracer
Newsy

Prosty sposób, aby klasyczna zupa pomidorowa nabrała wyjątkowego smaku

Pomidorowa to zdecydowana królowa polskich zup. Sięgamy po nią często i chętnie. Lubią ją nawet najmniejsi smakosze. Nie ma się co dziwić, jest po prostu przepyszna!
Aleksandra Jaworska
grudzień 08, 2020

Królowa polskich stołów jest serwowana przy każdej możliwej okazji. To jedna z ulubionych zup Polaków. Powodzenie zyskała głównie dzięki swojemu imponującemu, słodko-kwaśnemu posmakowi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomidor znaczy zdrowie

Bazą pomidorówki są pomidory, które uchodzą za bardzo zdrowe warzywa. Swoje właściwości zawdzięczają naturalnemu czerwonemu barwnikowi. Odpowiada za nie likopen. Jest on najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Jest także konieczny dla sprawnego funkcjonowania organizmu.

Nie szkodzi mu obróbka cieplna. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz, likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. Pomaga spowolnić wysuszanie skóry i odpowiada za utrzymanie jej zdrowego wyglądu na długie lata.

Ponadto, pomidory mają silne właściwości antymiażdżycowe. Zawdzięczają je zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych. Dzięki pomidorom obniżymy też poziom cholesterolu i pomożemy sercu działać bez zarzutu.

Jeden składnik, inny smak

Co zrobić żeby pomidorowa smakowała jeszcze lepiej? Zwykle podawana jest z ryżem lub makaronem. To danie od zawsze króluje na naszych stołach. Tania i prosta, zupa idealna! Okazuje się, że istnieje pewien składnik, który potrafi zupełnie zmienić jej smak. Będziecie zaskoczeni.

Zazwyczaj używamy do jej wykonania klasycznego koncentratu z pomidorów. Nadaje on lekko kwaśnawy posmak i mocne, czerwone zabarwienie. Wystarczy zmienić go na pulpę pomidorową. Taka podmiana powoduje, że popularna pomidorówka będzie smakowała jak zrobiona ze świeżych pomidorów.

Pulpa pomidorowa czy pomidory w puszce to równie tani składnik co koncentrat. Gwarantuje jednak niezapomniane wrażenia smakowe. Możemy obiecać, że od tej pory nie zrobicie zupy pomidorowej w inny sposób. Smak lata w środku zimy? Tak, dzięki pulpie to możliwe. Wystarczy jedna mała zmiana i voilà!

Sok pomidorowy
Pixabay/Dvinchanin
Newsy Sok z pomidorów - dlaczego warto pić go regularnie? Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Sok pomidorowy to naturalny napój Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Pomidory są bogate w likopen  Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni komórki przed uszkodzeniami, obniża ryzyko...

Przeczytaj
Zupa pomidorowa
Adobe Stock
Triki kulinarne Te dodatki sprawią, że zupa pomidorowa będzie smakowała genialnie! Oniemiejesz, gdy spróbujesz!
Tradycyjną pomidorówkę znają chyba wszyscy. Ta niekwestionowana królowa od lat pieści nasze podniebienia. W pojedynkę smakuje wybornie, z dodatkami jeszcze lepiej!
Weronika Kępa
listopad 13, 2020

Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy wolą gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny kremowy smak. Bywa, że jemy ją z ryżem, ale głównie serwujemy z makaronem. Jednak bez względu na to, którą wersję lubisz najbardziej zupa pomidorowa zawsze smakuje tak samo wybornie! Z włoskim przysmakiem Nie od dziś wiadomo, że pomidory idealnie łączą się z wieloma potrawami. Ich używanie jest szczególnie popularne nie tylko w kuchni Polskiej, ale również Włoskiej. Mimo to niewielu dotąd wpadło na pomysł połączenia zupy pomidorowej z… pizzą! Choć na pierwszy rzut oka propozycja wydaje się szalona to rzeczywiście smakuje wybornie. Bynajmniej nie chodzi tu o wersję z kurczakiem, kukurydzą i ananasem, a bardziej stonowany wariant. Krem pomidorowy podawany z pizzą z białym sosem i czosnkiem może na długo pozostać w pamięci niejednego smakosza! Z owocami morza Idealnym dodatkiem do popularnej zupy okazują się również owoce morza . W sklepach spożywczych znajdziesz mnóstwo mieszanek, które pozwolą na przyrządzenie orientalnej pomidorówki. Wystarczy zmieszać jedną z nich z wcześniej przygotowanym wywarem i gotowe! Jeśli jednak takie połączenie wydaje ci się zbyt szalone, możesz przygotować owoce na oddzielnym talerzu. Najlepiej sprawdzą się do tego krewetki . Wystarczy, że podsmażysz je na maśle, przyprawisz i gotowe! Jeśli jednak jesteś ogromnym fanem sałatek spróbuj pomidorówki w towarzystwie ceviche. Z serem Fani serów również będą wniebowzięci! Nie od dziś przecież wiadomo, że pomidory idealnie łączą się z nabiałem! Niesamowity smak uzyskasz dzięki burracie zalanej gorącą zupą. Ten wytwarzany z mozzarelli...

Przeczytaj
Śledzie w koperku
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy Najprostszy przepis na obłędnego śledzia z koperkiem. Jest tak dobry dzięki jednemu składnikowi
Chcecie zrobić coś łatwego, smacznego i pysznego? Sprawdź, jak przygotować śledzia, który zachwyci waszych gości.
Aleksandra Jaworska
grudzień 12, 2020

Śledzie to prawdziwie świąteczne smaki. Oprócz tradycyjnego śledzia z cebulą warto zrobić coś równie pysznego, ale z małą nutką nowości. Tym bardziej że śledź daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości. Właściwości zdrowotne śledzia Ta popularna ryba kojarzy się nie tylko ze świętami. Śledziki lubimy jeść jako dodatek do mocnych alkoholi, jak też jako przekąskę do biesiadowania. Śledź jest pyszny, ale również bardzo zdrowy.  Te popularne ryby są m.in. bogatym źródłem jodu, który reguluje hormon tarczycy . Częste jedzenie ryby uzupełni także niedobory wapnia i żelaza. Pierwszy to ważny składnik kości, drugi odpowiada za skuteczne procesy zapobiegania anemii. Śledzia zalicza się do tłustych ryb , jednak dzięki zawartości fosforu, magnezu, fluoru, potasu i manganu, przed jego konsumpcją nie powinny mieć oporów nawet osoby na diecie. Wbrew pozorom ryby te nie mają zbyt dużo kalorii. W 100 g śledzia znajdziemy jedynie ok. 160 kalorii. Śledzia można przyrządzać na tysiące sposobów. Najczęściej spotykany przepis w zalewie octowej  lub  w oleju z dodatkiem cebuli. Śledź doczekał się wersji greckiej, francuskiej, egipskiej, tureckiej, kujawskiej oraz śląskiej. Póki jest rybą łowną, warto sięgać po niego nie tylko od święta. Przepis na śledzia z koperkiem i olejem rydzowym Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a to dobra okazja do kulinarnych eksperymentów. Może tym razem dacie się namówić na śledzia. Boże Narodzenie to najlepszy czas na zapoznanie się z niektórymi śledziowymi potrawami. Tym razem namawiamy do spróbowania pysznego śledzia z koperkiem i olejem rydzowym, który dodaje mu niepowtarzalnego i bardzo wyjątkowego smaku . Składniki: 1 cebula 3 łyżki koperku pieprz mielony - ziołowy 300 g śledzi matyjas...

Przeczytaj
Pomidor i ogórek
Pixabay/Christine Sponchia
Zdrowie Czy spożywanie pomidora z ogórkiem jest zdrowe? Jest wiele mitów. Większość była w błędzie
 
Niektóre połączenia warzyw i owoców nie mają żadnych wartości odżywczych. Tak głosi pogląd. Inny, wręcz przeciwnie. W końcu, czy warto dbać o właściwe połączenia produktów?
Aleksandra Jaworska
listopad 14, 2020

Ogórek i pomidor. Na pozór dwa, zdrowe, polskie warzywa. Co się stanie, jeśli połączymy je w jednym daniu, śniadaniowych kanapkach, czy w bogatszej wersji mizerii?  Po sieci na temat jedzenia krąży wiele mitów. Jeden z nich dotyczy połączenia ogórka z pomidorem. To jeden z tych mitów, które są co chwila odświeżane i mają się całkiem dobrze. Niestety, nie ma w nim nawet małej części prawdy.  Takiego typu informacje najczęściej zasilają strony kolorowych gazet, na nieszczęście, tych z niesprawdzoną treścią. Nie trzeba się nimi sugerować. Zawsze warto jednak pytać. Radą służą dietetycy, lekarze, ale i portale pełne kulinarnej wiedzy. Gotujmy.pl to jeden z nich. To tylko mit Bywa, że mity opierają się na pewnych naukowych zagadnieniach, lecz przełożonych w niefortunny sposób. Nie istnieje bowiem racjonalny powód, by unikać połączenia pomidora z ogórkiem. Zakaz, który krąży po sieci, jest nawet bardziej komiczny. Mit dotyczący łączenia pomidora i ogórka dotyczy rozkładu witaminy C . Ogórek ma w swoim składzie enzym, który ową witaminę rozkłada. Pomidor za to jest bogaty w witaminę C. Nawet jeśli doszłoby do takiej reakcji, musi minąć odpowiednio długa ilość czasu. Dodatkowo nawet jeśli do takiej reakcji dojdzie, nie wytworzą się żadne szkodliwe dla zdrowia i życia substancje. Najgorsze co może nas spotkać, to utrata częściowej zawartości witaminy C w pomidorze. Choć jest to wyjście mało prawdopodobne. Warzywne bonusy Pomidor sam w sobie nie jest na piedestale, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Dużo więcej ma jej papryka, pietruszka, czy cebula. Pomidor jest za to warzywem niskokalorycznym. W 100 gramach znajdziemy tylko 22 kcal.  To również bogate źródło potasu, beta-karotenu. Pomidory zawierają też korzystny...

Przeczytaj