Wielkanoc nie może się obyć bez domowego, pieczonego schabu! Wypróbujcie pyszny przepis na faszerowany schab w galarecie. Gwarantujemy, że szybko zniknie ze stołu!
Przepis na schab w galarecie
Do przygotowania smacznego schabu w galarecie potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- 1 upieczony, domowy schab
- Pół litra bulionu warzywnego
- 1 marchew
- Pół białej cebuli
- 6 łyżek kukurydzy konserwowej
- Pół słoiczka kurek marynowanych
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- Kilka łyżeczek żelatyny
- 1 łyżka koperku
- Ocet winny
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Zagotujcie bulion warzywny i doprawcie do smaku solą i pieprzem. Po zagotowaniu zdejmijcie go z gazu i wsypcie kilka łyżeczek żelatyny i mieszajcie, aż się rozpuści. Pamiętajcie, by sprawdzić na opakowaniu ile łyżeczek żelatyny przypada na litr płynu i użyć ilości zalecanej przez producenta.
- Bulion z rozpuszczoną żelatyną odstawcie do ostudzenia.
- Ugotujcie 3 jajka na twardo i obierzcie ze skorupek.
- Obierzcie marchewkę i ugotujcie, ale nie do miękkości – powinna być lekko twarda.
- Przekrójcie marchew na pół. Część zetrzyjcie na tarce, a część pokrójcie w cienkie paski.
- Obierzcie cebulę i zetrzyjcie na tarce. Dodajcie do marchewki i dosypcie 6 łyżek kukurydzy.
- Kurki odsączcie z zalewy i pokrójcie na drobniejsze kawałki. Podobnie pokrójcie jedno jajko. Dodajcie do warzyw.
- Następnie wymieszajcie wszystko z 3 łyżkami majonezu i 1 łyżką koperku.
- Pokrójcie upieczony schab w grube plastry. Środek każdego plastra natnijcie tak, by włożyć do środka przygotowaną sałatkę z warzyw i kurek.
- Plastry schabu z farszem ułóżcie na dużym półmisku. Udekorujcie resztą marynowanych kurek i jajkami na twardo pokrojonymi w ćwiartki oraz marchewką.
- Całość polejcie bulionem z żelatyną. Róbcie to bardzo powoli, by nie naruszyć dekoracji i upewnić się, że całe danie pokryte będzie bulionem. Odstawcie do lodówki do stężenia na około 3-4 godziny. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl