schab w galarecie przepis
Pyza/Gotujmy.pl
Newsy

Prosty schab w galarecie. Będzie królować na wielkanocnym stole.

Jeśli uwielbiacie wielkanocne dania ze schabu, to na pewno spodoba wam się ten przepis na schab w galarecie.

Wielkanoc nie może się obyć bez domowego, pieczonego schabu! Wypróbujcie pyszny przepis na faszerowany schab w galarecie. Gwarantujemy, że szybko zniknie ze stołu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na schab w galarecie

Do przygotowania smacznego schabu w galarecie potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 upieczony, domowy schab
  • Pół litra bulionu warzywnego
  • 1 marchew
  • Pół białej cebuli
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • Pół słoiczka kurek marynowanych
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • Kilka łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżka koperku
  • Ocet winny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie bulion warzywny i doprawcie do smaku solą i pieprzem. Po zagotowaniu zdejmijcie go z gazu i wsypcie kilka łyżeczek żelatyny i mieszajcie, aż się rozpuści. Pamiętajcie, by sprawdzić na opakowaniu ile łyżeczek żelatyny przypada na litr płynu i użyć ilości zalecanej przez producenta.
  2. Bulion z rozpuszczoną żelatyną odstawcie do ostudzenia.
  3. Ugotujcie 3 jajka na twardo i obierzcie ze skorupek.
  4. Obierzcie marchewkę i ugotujcie, ale nie do miękkości – powinna być lekko twarda.
  5. Przekrójcie marchew na pół. Część zetrzyjcie na tarce, a część pokrójcie w cienkie paski.
  6. Obierzcie cebulę i zetrzyjcie na tarce. Dodajcie do marchewki i dosypcie 6 łyżek kukurydzy.
  7. Kurki odsączcie z zalewy i pokrójcie na drobniejsze kawałki. Podobnie pokrójcie jedno jajko. Dodajcie do warzyw.
  8.  Następnie wymieszajcie wszystko z 3 łyżkami majonezu i 1 łyżką koperku.
  9. Pokrójcie upieczony schab w grube plastry. Środek każdego plastra natnijcie tak, by włożyć do środka przygotowaną sałatkę z warzyw i kurek.
  10. Plastry schabu z farszem ułóżcie na dużym półmisku. Udekorujcie resztą marynowanych kurek i jajkami na twardo pokrojonymi w ćwiartki oraz marchewką.
  11. Całość polejcie bulionem z żelatyną. Róbcie to bardzo powoli, by nie naruszyć dekoracji i upewnić się, że całe danie pokryte będzie bulionem. Odstawcie do lodówki do stężenia na około 3-4 godziny. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Schab w galarecie z sałatką warzywną.
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Genialny schab w galarecie. Z tego przepisu wychodzi soczysty, a galaretka idealnie przejrzysta
Szukacie pomysłu na przekąskę na zimno na imprezę lub po prostu chcecie rozpieścić domowników? Mamy świetny przepis na schab w galarecie.

Na pewno znacie tę klasyczną przekąskę: schab w galarecie. Ten przepis jest szczególnie dopracowany i z pewnością zadowoli wszystkich, którzy go spróbują! Mięso jest soczyste, dodatki idealnie dobrane, a galaretka przejrzysta. Doskonale nadaje się do podania na przyjęciach. Schab w galarecie z kurkami i sałatką - przepis Składniki: Kawałek schabu upieczonego w domu Marchewka Pół cebuli Ok. 6 łyżek kukurydzy z puszki Marynowane kurki – ok. pół małego słoiczka Łyżka koperku Ok. 3 łyżki majonezu Pół litra wywaru warzywnego Żelatyna – od 4 do 6 łyżeczek w zależności od marki, sprawdźcie na opakowaniu ile żelatyny trzeba wziąć na 500 ml płynu 3 jajka ugotowane na twardo Sól Pieprz Ocet winny Przygotowanie schabu w galarecie Wywar warzywny doprawcie do smaku. Wlejcie go do rondelka, doprowadźcie do wrzenia. Zdejmijcie z ognia, wsypcie żelatynę i mieszajcie do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawcie rondel do wystudzenia. Marchew obierzcie i ugotujcie, aby pozostała twarda. Po ostudzeniu pół marchwi zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, drugą połowę pokrójcie w plastry do dekoracji. Posiekajcie cebulę na drobne kawałeczki.  Marynowane kurki odsączcie z zalewy i posiekajcie. Pokrójcie też jedno jajko ugotowane na twardo.  Wymieszajcie pokrojone jajko, kurki, posiekaną cebulę, odsączoną kukurydzę i tartą marchewkę. Wymieszajcie z majonezem i doprawcie siekanym koperkiem. Sałatka jest gotowa.  Upieczony wcześniej schab  pokrójcie w grube plastry. Każdy plaster natnijcie w środku, aby powstała w nim kieszeń.  Plastry schabu nafaszerujcie przygotowaną wcześniej sałatką. Schab wyłóżcie na półmisku wyłożonym sałatą. Udekorujcie go, na przykład...

schab w galarecie
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Schab w galarecie na wielkanocne śniadanie. Z tego przepisu galareta wychodzi idealnie klarowna
Pyszny schab z przejrzystą galaretą będzie doskonałą zimną przekąską na wielkanocnym stole. Koniecznie podajcie go z chrzanowym sosem.

Zimne nóżki z kurczaka, jajka, ryba lub schab w galarecie – te zimne przystawki pojawiają się na polskich stołach podczas Wielkanocy, Bożego Narodzenia, a czasem także podczas większych uroczystości takich jak np. imieniny czy urodziny. Ze stołu zazwyczaj znikają jako pierwsze i niemal każdy z gości się nimi zajada.  Tak przygotowane mięso jest soczyste i delikatne. Potrawę możecie udekorować w dowolny sposób – najczęściej dodaje się marchewkę, groszek (mrożony lub konserwowy), jajka ugotowane na twardo (w plastrach lub drobno posiekane) oraz gałązki pietruszki. Z jakim sosem podawać schab w galarecie? Doskonale smakuje z prostym sosem chrzanowym. Pasuje on zarówno do schabu, jak i do jajek, dlatego koniecznie zapamiętajcie jak go zrobić. Ten przepis warto poznać przez Wielkanocą. Połączcie 4 łyżki śmietany z łyżką świeżo startego chrzanu, łyżką octu winnego i łyżką majonezu. Całość doprawcie solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Przepis na schab w galarecie Składniki Kawałek schabu ok. 600g Kilka liści laurowych Kilka ziarenek ziela angielskiego Duża garść mrożonego groszku Duża garść mrożonej marchewki 1-2 jajka ugotowane na twardo 2 szklanki bulionu lub wywaru, w którym gotowało się mięso 3-4 łyżeczki żelatyny Przyprawa typu vegeta, jarzynka, kucharek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Mięso umyjcie, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Włóżcie ziele angielskie, liście laurowe oraz doprawcie solą i pieprzem. Gotujcie ok. 40 minut. Gdy mięso będzie miękkie ostudźcie je i pokrójcie na grubsze plastry lub w grubą kostkę. Marchewkę z groszkiem ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie. Bulion lub wywar, w którym gotowało się mięso wymieszajcie z żelatyną, aż do jej rozpuszczenia się....

Faszerowane jajka w galarecie
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Jajka faszerowane w galarecie zasmakują wszystkim gościom. Tak podana przystawka robi wrażenie
Wyglądają niezwykle efektownie, a do tego zachwycają smakiem. Jeśli znudziły wam się zimne nóżki lub schab w galarecie, wypróbujcie tak podane faszerowane jajka.

Najlepsze przystawki na spotkania i przyjęcia w gronie znajomych? Marynowane grzybki, zimne nóżki albo ryba w galarecie, smażone, faszerowane jajka, deska wędlin, różne sałatki warzywne… Jeśli szukacie dania, które zachwyci wszystkich, a jednocześnie będzie czymś bardzo nietypowym, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Pyszne jajka faszerowane zatopione w galaretce… Palce lizać! Ich przygotowanie nie jest bardzo czasochłonne ani pracochłonne, ale jakże efektowne. Tak naprawdę możecie podzielić pracę na dwa etapy - wcześniej ugotujcie jajka i pozwólcie im ostygnąć, a gdy znajdziecie czas, zajmijcie się resztą. Z pewnością każdy z zaproszonych gości będzie pod dużym wrażeniem i będzie chciał wiedzieć, jak ją przygotowaliście. Podzielicie się przepisem? A może zostanie on waszą słodką tajemnicą? Jedno jest pewnie, zrobicie je pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz. Przepis na faszerowane jajka w galarecie Składniki 5 jajek 3-4 plastry szynki konserwowej Mała puszka kukurydzy Pół małej puszki zielonego groszku konserwowego 1 szklanka bulionu warzywnego 2 łyżeczki żelatyny w proszku Szczypiorek do dekoracji Majonez Przygotowanie Jajka ugotujcie na twardo. Gdy ostygną, delikatnie obierzcie, zetnijcie górę jajek i wyjmijcie żółtka. Podgrzejcie bulion i wymieszajcie go dokładnie z żelatyną. Mieszajcie, dopóki nie rozpuścicie wszystkich grudek. Odstawcie na bok, aby lekko stężała. Groszek i kukurydzę odsączcie dokładnie z płynu. Szynkę pokrójcie w drobną kostkę, to samo zróbcie z żółtkami jajek. Do szybki i żółtek dodajcie drobno posiekany szczypiorek i majonez i wymieszajcie. Jajka napełnijcie przygotowanym farszem i połóżcie na wierzchu wcześniej ścięte białka. Na spód formy, w...

jajka w galarecie przepis
Gotujmy.pl/IrenaM
Newsy
Zamiast ryby podajcie… jajka w galarecie. Zrobią furorę na świątecznym stole
W religii chrześcijańskiej jajko stanowi symbol nowego życia i odrodzenia. Z powodzeniem można je więc serwować nie tylko podczas Wielkanocy, ale również Bożego Narodzenia. Idealnie sprawdzą się w towarzystwie farszu grzybowego, a także smakowitej galarety.

Przygotowanie tej prostej przekąski nie zajmie wam więcej niż 40 minut. Dla tych, którzy nie przepadają za smakiem śledzi, jajka w galarecie będą stanowić idealną alternatywę świątecznej przystawki. Naprawdę warto spróbować! Przepis na jajka w galarecie Będziecie potrzebować 6 jajek 3 marchewki 1 puszkę groszku konserwowego 1 litr bulionu Żelatynę Przygotowanie Jajka umieśćcie w garnku i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po 8-10 minutach od zagotowania się wody).  Następnie zalejcie je zimną, bieżącą wodą, a kiedy ostygną obierzcie ze skorupek i przekrójcie na pół. Marchewki obierzcie, a następnie umieśćcie wraz z solą w garnku pełnym wody. Warzywa gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Tak przygotowane pokrójcie w niewielką kosteczkę. Żelatynę przygotujcie zgodnie z instrukcją producenta zamieszczoną na opakowaniu. Jednak zamiast wody do jej zrobienia wykorzystajcie bulion. Odstawcie go do lekkiego wystudzenia. Groszek konserwowy odcedźcie z wody, a następnie umieśćcie na dnie podłużnej foremki i zalejcie ok. 250 ml żelatyny (tylko do zakrycia groszku).  Poczekajcie kilka minut aż płyn nieco stężeje, a następnie ułóżcie w foremce pokrojone jajka. Tę warstwę również zalejcie żelatyną (ok. 500 ml).  Na samej górze umieśćcie pokrojoną marchewką i zalejcie resztą żelatyny (250 ml). Całość wstawcie do lodówki, aby żelatyna mogła dobrze stężeć. Po godzinie danie będzie gotowe do jedzenia. Smacznego! Źródło: gotujmy