Wielkanoc nie może się obyć bez domowego, pieczonego schabu! Wypróbujcie pyszny przepis na faszerowany schab w galarecie. Gwarantujemy, że szybko zniknie ze stołu!

Przepis na schab w galarecie

Do przygotowania smacznego schabu w galarecie potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 upieczony, domowy schab
  • Pół litra bulionu warzywnego
  • 1 marchew
  • Pół białej cebuli
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • Pół słoiczka kurek marynowanych
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • Kilka łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżka koperku
  • Ocet winny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie bulion warzywny i doprawcie do smaku solą i pieprzem. Po zagotowaniu zdejmijcie go z gazu i wsypcie kilka łyżeczek żelatyny i mieszajcie, aż się rozpuści. Pamiętajcie, by sprawdzić na opakowaniu ile łyżeczek żelatyny przypada na litr płynu i użyć ilości zalecanej przez producenta.
  2. Bulion z rozpuszczoną żelatyną odstawcie do ostudzenia.
  3. Ugotujcie 3 jajka na twardo i obierzcie ze skorupek.
  4. Obierzcie marchewkę i ugotujcie, ale nie do miękkości – powinna być lekko twarda.
  5. Przekrójcie marchew na pół. Część zetrzyjcie na tarce, a część pokrójcie w cienkie paski.
  6. Obierzcie cebulę i zetrzyjcie na tarce. Dodajcie do marchewki i dosypcie 6 łyżek kukurydzy.
  7. Kurki odsączcie z zalewy i pokrójcie na drobniejsze kawałki. Podobnie pokrójcie jedno jajko. Dodajcie do warzyw.
  8.  Następnie wymieszajcie wszystko z 3 łyżkami majonezu i 1 łyżką koperku.
  9. Pokrójcie upieczony schab w grube plastry. Środek każdego plastra natnijcie tak, by włożyć do środka przygotowaną sałatkę z warzyw i kurek.
  10. Plastry schabu z farszem ułóżcie na dużym półmisku. Udekorujcie resztą marynowanych kurek i jajkami na twardo pokrojonymi w ćwiartki oraz marchewką.
  11. Całość polejcie bulionem z żelatyną. Róbcie to bardzo powoli, by nie naruszyć dekoracji i upewnić się, że całe danie pokryte będzie bulionem. Odstawcie do lodówki do stężenia na około 3-4 godziny. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl