Żaden obiad nie może się obejść bez tzw. jarzynki czy „zieleniny”, czyli surówki albo sałatki. Taki warzywny dodatek ma za zadanie nie tylko dodać daniu smaku czy różnorodności, ale można też w ten sposób przemycić do niego cenne witaminy i składniki odżywcze, jakie znajdują się w warzywach.

Na przykład marchewka - jest tania, zdrowa i pyszna, dlatego tak dobrze komponuje się z różnymi produktami. Zróbcie z niej prostą i smaczną surówkę, na którą przepis podajemy poniżej. 

Przepis na surówkę z marchewki

Składniki:

  • 3 duże marchewki

  • 1 cebula

  • pół pomarańczy lub odrobina cytryny

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • 2 łyżki oleju

  • sól

  • pieprz

Oraz 3 łyżki pestek dyni do posypania. 

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchew i zetrzyjcie na tarce na dużych lub średnich oczkach - wszystko zależy od waszych preferencji. Zetrzyjcie również cebulę.

  2. Warzywa przełóżcie do miski. Dodajcie sok z pomarańczy oraz ocet jabłkowy. Oba te składniki nadadzą surówce przyjemnego, lekko kwaśnego smaku, który doskonale komponuje się z naturalną słodyczą marchewki. 

  3. Wlejcie 2 łyżki oleju i doprawcie solą oraz pieprzem. Wymieszajcie i odstawcie na co najmniej 15 minut, by składniki mogły się „przegryźć”. 

  4. Przed podaniem posypcie surówkę pestkami dyni. Możecie je wcześniej uprażyć na suchej patelni, by wydobyć z nich jeszcze więcej smaku. Lepiej dodawać je przed samym podaniem, ponieważ jeśli zostawicie pestki w surówce na dłużej, wówczas zmiękną i nie będą już takie smaczne. 

I gotowe! Ta prosta surówka pasuje praktycznie do wszystkiego. Ze względu na lekko słodki smak, świetnie pasuje na przykład do kopytek z cynamonem i masłem. 

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Do jedzenia marchewki powinien was przekonać już sam jej kolor. Odpowiadają za niego karotenoidy. To przeciwutleniacze i można wśród nich wymienić m.in. likopen (znajdujący się też w pomidorach), luteinę, alfa-karoten i znany wam na pewno beta-karoten. To prowitamina A, która następnie jest przekształcana w organizmie w witaminę A. Ta odpowiada za wiele ważnych funkcji w naszym ciele - zwłaszcza za wzrok.

Ze względu na tak wysoką zawartość przeciwutleniaczy, jedzenie marchewki może pomóc chronić nasze komórki przed starzeniem, a także działa wspomagająco przy chorobach układu krążenia czy wysokim cholesterolu. Nie można z marchewką przesadzić, ponieważ witamina A w dużych ilościach jest groźna dla wątroby.