Prosty i sprawdzony przepis na surówkę z marchewki. Posypcie ją tym, a będzie jeszcze bardziej wartościowa
AdobeStock
Newsy

Prosty i sprawdzony przepis na surówkę z marchewki. Posypcie ją tym, a będzie jeszcze wartościowsza

Tylko kilka składników, a jaki smak! Właśnie taka jest klasyczna surówka z marchewki, którą wszyscy uwielbiamy. Warto dodać do niej jeszcze jeden składnik, by wzmocnić jej dobroczynne właściwości.

Żaden obiad nie może się obejść bez tzw. jarzynki czy „zieleniny”, czyli surówki albo sałatki. Taki warzywny dodatek ma za zadanie nie tylko dodać daniu smaku czy różnorodności, ale można też w ten sposób przemycić do niego cenne witaminy i składniki odżywcze, jakie znajdują się w warzywach.

Na przykład marchewka - jest tania, zdrowa i pyszna, dlatego tak dobrze komponuje się z różnymi produktami. Zróbcie z niej prostą i smaczną surówkę, na którą przepis podajemy poniżej. 

Przepis na surówkę z marchewki

Składniki:

  • 3 duże marchewki

  • 1 cebula

  • pół pomarańczy lub odrobina cytryny

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • 2 łyżki oleju

  • sól

  • pieprz

Oraz 3 łyżki pestek dyni do posypania. 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchew i zetrzyjcie na tarce na dużych lub średnich oczkach - wszystko zależy od waszych preferencji. Zetrzyjcie również cebulę.

  2. Warzywa przełóżcie do miski. Dodajcie sok z pomarańczy oraz ocet jabłkowy. Oba te składniki nadadzą surówce przyjemnego, lekko kwaśnego smaku, który doskonale komponuje się z naturalną słodyczą marchewki. 

  3. Wlejcie 2 łyżki oleju i doprawcie solą oraz pieprzem. Wymieszajcie i odstawcie na co najmniej 15 minut, by składniki mogły się „przegryźć”. 

  4. Przed podaniem posypcie surówkę pestkami dyni. Możecie je wcześniej uprażyć na suchej patelni, by wydobyć z nich jeszcze więcej smaku. Lepiej dodawać je przed samym podaniem, ponieważ jeśli zostawicie pestki w surówce na dłużej, wówczas zmiękną i nie będą już takie smaczne. 

I gotowe! Ta prosta surówka pasuje praktycznie do wszystkiego. Ze względu na lekko słodki smak, świetnie pasuje na przykład do kopytek z cynamonem i masłem. 

Zobacz także
Przepis na najlepszą surówkę z pora i marchewki. Dodajcie do niej 1 składnik, a stanie się wyrazista

Przepis na surówkę z pora i marchewki. Dodajcie do niej 1 składnik, a stanie się wyrazista i konkretna

kotlety

Zostało wam puree ziemniaczane po obiedzie? Dodajcie marchewkę i obiad na piątek za parę zł gotowy

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Do jedzenia marchewki powinien was przekonać już sam jej kolor. Odpowiadają za niego karotenoidy. To przeciwutleniacze i można wśród nich wymienić m.in. likopen (znajdujący się też w pomidorach), luteinę, alfa-karoten i znany wam na pewno beta-karoten. To prowitamina A, która następnie jest przekształcana w organizmie w witaminę A. Ta odpowiada za wiele ważnych funkcji w naszym ciele - zwłaszcza za wzrok.

Ze względu na tak wysoką zawartość przeciwutleniaczy, jedzenie marchewki może pomóc chronić nasze komórki przed starzeniem, a także działa wspomagająco przy chorobach układu krążenia czy wysokim cholesterolu. Nie można z marchewką przesadzić, ponieważ witamina A w dużych ilościach jest groźna dla wątroby. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodajcie to do surówki z kapusty pekińskiej, a nabierze nieco słodyczy. Nie chodzi o kukurydzę ani jabłka
WanilioweImprowizacj/Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie to do surówki z kapusty pekińskiej, a nabierze nieco słodyczy. Nie chodzi o kukurydzę ani jabłka
Obiad bez surówki to żaden obiad! Element zieleniny zawsze musi się znaleźć na talerzu, a według wielu najlepsza pod tym względem jest surówka z kapusty pekińskiej - koniecznie z takim dodatkiem.

Surówka z kapusty pekińskiej to obiadowy klasyk, który sprawdza się w każdych warunkach. Pasuje zarówno do dań mięsnych, takich jak kotlety mielone czy schabowe albo pieczony kurczak, jak i tych jarskich. Chrupiąca i delikatna, surówka z kapusty pekińskiej smakuje praktycznie każdemu. Z reguły jest dość słodka ze względu na znajdujące się w niej dodatki, takie jak na przykład kukurydza. Ale żeby podbić słodki smak surówki, możecie dodać do niej inny składnik, który również nada jej doskonałego sznytu.  Jak podbić słodycz surówki z kapusty pekińskiej? Często w przepisach na surówkę z kapusty pekińskiej można znaleźć takie składniki, jak kukurydza z puszki albo starte jabłko. Polecamy wam pójść o krok dalej i dodać do surówki inny produkt - rodzynki. Słodkie i mięciutkie urozmaicą smak surówki, a do tego będą ciekawie wyglądały na talerzu. Pamiętajcie oczywiście o tym, by wcześniej rodzynki sparzyć. Sprawdźcie, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej w takiej wersji z poniższego przepisu.  Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z rodzynkami Zauważcie, że wśród składników na surówkę nie ma pieprzu - został pominięty po to, by zachować typowo słodkawy charakter tego dania. Jeżeli jednak preferujecie lekko ostry smak, jak najbardziej możecie dodać nieco pieprzu pod koniec przygotowywania. Świetnie sprawdzi się również sok z cytryny, dzięki któremu surówka będzie nieco bardziej kwaśna. Zamiennie można użyć do tego celu octu. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 jabłko 1 marchew pół szklanki rodzynek poszatkowana natka pietruszki  3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu  pół płaskiej łyżeczki soli  Przygotowanie: Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie...

Przepis na surówkę z selera. Dodajcie to, a będzie delikatna i słodka. Nawet bez jabłek
Flickr
Newsy
Przepis na surówkę z selera. Dodajcie to, a będzie delikatna i słodka. Obędzie się nawet bez jabłek
Surówka z selera i jabłka to jedna z bardziej lubianych, uniwersalnych surówek, które można serwować przez cały rok. Musicie ją zrobić chociaż raz, szczególnie w tej wersji, cudownie słodkiej i delikatnej. Zaufajcie nam, takiej pychotki jeszcze nie jedliście. 

Surówka z selera smakuje nawet osobom, które nie przepadają za tym warzywem. Dlaczego? Umiejętne połączenie jej innymi składnikami sprawia, że intensywny w smaku seler nieco łagodnieje. Ku zaskoczeniu wielu, to warzywo świetnie komponuje się ze śmietaną, jabłkiem, cytryną i różnymi słodkimi składnikami, które czynią surówkę prawdziwym smakołykiem.   Co dodać do surówki z selera, by jej smak był słodki i delikatny?  Ta surówka z selera wcale nie wymaga jednak dodatku jabłka. Mimo wszystko, jeżeli lubicie to połączenie, nie musicie się go wyrzekać. Pamiętajcie jednak, by po utarciu skropić je cytryną. Ten zabieg zapobiegnie ciemnieniu i pozwoli zachować surówce piękny, kremowy kolor.  Słodkiego, deserowego charakteru nadadzą jej rodzynki i miód. Rodzynki to zawsze przyjemny akcent smakowy w surówkach i sałatkach, który sprawia, że każdy ich kęs eksploduje słodkością. Dodatek miodu stanowi ciekawą kompozycję z kwaśną, gęstą śmietaną i ewentualnie dokwaszonym cytryną jabłkiem. Dzięki tym składnikom całość jest dobrze zbalansowana, przyjemnie słodka i z pewnością posmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.  Przepis na surówkę z selera z rodzynkami i miodem  Składniki:  1 korzeń selera Spora garść rodzynek   1 jabłko (opcjonalnie)  1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)  3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka majonezu  3 łyżki miodu lipowego  sól do smaku  Sposób przygotowania:  Rodzynki włóżcie do miseczki i zalejcie wrzątkiem. Gdy napęcznieją, odcedźcie wodę.  Seler obierzcie i zetrzyjcie na małych lub średnich oczkach tarki.   Jeżeli chcecie mieć w surówce również jabłko, to obierzcie je i zetrzyjcie na średnich oczkach, a następnie skropcie cytryną, by nie...

Surówka z kiszonych ogórków to świetny dodatek do obiadu. Dodajcie 1 składnik a będzie jeszcze lepsza
Gotujmy.pl/Bernadetta
Newsy
Takiej surówki z kiszonych ogórków jeszcze nie jedliście. Nawet Makłowicz poprosiłby o porcję
Przepyszny pomysł na surówkę do obiadu! Ogórki kiszone pokrojone w plasterki i kilka prostych dodatków. Gwarantujemy, że tak dobrej dawno nie próbowaliśćie.

Na pewno znacie ten problem: macie pomysł na obiad, ale niekoniecznie wiecie co do niego podać. Jeśli znudziła wam się klasyczna kiszona kapusta, zasmażane buraczki czy po prostu kiszone ogórki jako dodatek do obiadu, mamy dla was nowy, kreatywny pomysł. Przygotujcie tę surówkę. Jest przepyszna i niesamowicie prosta! Składniki macie pewnie u siebie w domach. Przepis na surówkę z kiszonych ogórków Podanie kiszonych ogórków do obiadu to świetny pomysł. Są zdrowe, smakują prawie każdemu i doskonale komponują się z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej. Kwaśno-słodki smak ogórków pasuje do mięs i gulaszy, gdyż przełamuje ich smak i nadaje potrawom świeżości. Możecie zawsze podać do obiadu po prostu ogórki wyciągnięte ze słoika, ale my mamy dla was lepszy sposób! Zaserwujcie ogórki kiszone w formie surówki. Zniknie ona z talerzy w mig! Składniki na surówkę z ogórków kiszonych Kilka ogórków kiszonych np. 3 ogórki kiszone Pół małej białej cebuli Pół papryki czerwonej Łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Pieprz Łyżeczka cukru Przygotowanie surówki z ogórków kiszonych Ogórki wyciągnijcie ze słoika i umyjcie.  Pokrójcie ogórki i obierzcie je, jeśli skórka jest zbyt twarda.  Pokrójcie ogórki w cienkie talarki. Cebulę obierzcie. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę. To ona zapewnia wyjątkowość tej surówce, nie pomijajcie cebuli w tym przepisie! Paprykę umyjcie, wyciągnijcie z niej wnętrze i oczyśćcie z pestek. Pokrójcie paprykę w cienkie paski lub w drobną kostkę.  Wymieszajcie warzywa: ogórki, cebulę i paprykę w jednej misce.  Zasypcie warzywa łyżeczką cukru.  Odstawcie je na ok. 5 minut.  Do warzyw dodajcie oliwę, wymieszajcie wszystkie składniki.  Doprawcie surówkę świeżo zmielonym pieprzem.  Podawanie surówki z...

Przepis na najlepszą surówkę z pora i marchewki. Dodajcie do niej 1 składnik, a stanie się wyrazista
Flickr
Newsy
Przepis na surówkę z pora i marchewki. Dodajcie do niej 1 składnik, a stanie się wyrazista i konkretna
Kolorowe surówki, to w okresie jesienno-zimowym cenne źródło witamin i błonnika. Surówka z pora, marchewki i jabłka to jedna z bardziej lubianych przez dzieci wersji tego dodatku obiadowego. Jednak jej smak wymaga niekiedy podkręcenia i nadania mu charakteru. 

Ta surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu i pasuje do większości dań. Znajdziecie w niej same tanie i łatwo dostępne składniki, które tworzą kolorową i pełną smaku kompozycję na talerzu. Warzywa i owoce uzupełnia majonez i śmietana, które wspólnie tworzą delikatną mieszaninę smaków. Dla niektórych zbyt delikatną. Co z tym fantem zrobić? Oto nasze rozwiązanie. Co dodać do surówki z pora, by podkręcić jej smak?  Dla wielu osób ta klasyczna surówka jest jednak zbyt delikatna i mało wyrazista, a to za sprawą dodanej do pora marchewki i jabłka, które wyraźnie osładzają ten dodatek obiadowy. Czasami nie wystarcza kwaśna śmietana, by przełamać ten słodki smak i trzeba sięgnąć po cytrynę. Sok z cytryny wymieszany z majonezem oraz śmietaną, a następnie dodany do surówki zbalansuje jej smak i sprawi, że przypadnie do gustu nie tylko dzieciom.  Jeżeli z jakichś względów nie chcecie dodawać cytryny, możecie uzupełnić sałatkę innym składnikiem - ogórkiem kiszonym. Zetrzyjcie go na dużych oczkach tarki i dodajcie wraz z sokiem do surówki.  Przepis na surówkę z pora, marchewki i jabłka  Składniki:  1 duży por  1 średnia marchew   1 średnie jabłko  2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 22%  2 łyżki majonezu  pieprz i sól do smaku  Sok z 1/3 cytryny  Sposób przygotowania:  Obraną łodygę pora (bez zielonych części) pokrójcie w cienkie krążki i przelejcie gorącą wodą. W ten sposób stanie się on bardziej miękki i mniej ostry.  Umyjcie i obierzcie marchew oraz jabłko, a następnie zetrzyjcie je na grubych oczkach tarki i dodajcie do przestudzonego pora.  Do niewielkiej miseczki wyciśnijcie sok z połówki cytryny, włóżcie po dwie łyżki kwaśnej śmietany i majonezu. Wymieszajcie, aż powstanie gładki...