Prawie wszyscy Polacy popełniają błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw
AdobeStock
Newsy

Prawie wszyscy Polacy popełniają 1 błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw

Jak prawidłowo gotować makaron? Mimo iż czynność ta jest z pozoru łatwa, wiele osób popełnia przy niej błędy.

Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Poznajcie złote zasady gotowania makaronu. Niektóre z nich was zaskoczą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo gotować makaron, żeby był al dente?

Makaron, w zależności od formy, gotuje się od 5 do 12 minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli nie rozpływać się od razu w ustach. Mamy czuć pod zębami jego strukturę. Ze względu na dużą zawartość skrobi, makarony są głównym źródłem węglowodanów w diecie.

Makaron stanowi podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. To jeden z podstawowych przysmaków kuchni włoskiej. Polacy kochają makron równie mocno. W końcu to produkt o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.

Podstawowe zasady gotowania makaronu

Mogłoby się wydawać, że gotowanie makaronu to przysłowiowa bułka z masłem. Nic bardziej mylnego! Gotowanie makaronu wymaga skrupulatności i przestrzegania kilku zasad. Pozornie błahe błędy mogą pogorszyć smak potrawy z makaronem. Pierwsza zasada to odpowiednio dobrać kształt makaronu do sosu.

Długi makaron nadaje się wyłącznie do płynnych i kremowych sosów. W tym przypadku nie sprawdzą się gęste masy z dużą ilością całych warzyw. Taki makaron nie pasuje np. do brokułów i kalafiora. Klasycznym przykładem są zatem kluski spaghetti ze zwykłym sosem pomidorowym.

Prążkowany kształt sprawia zaś, że sos lepiej się wchłania. Krótkie kształty doskonale nadają się do mięsnego ragu. Do sosu można wtedy dorzucić większe porcje produktów, a sama propozycja mieszanki do makaronu może być gęstsza niż w przypadku pomidorowego spaghetti.

Innym ważnym elementem jest odpowiedni dobór garnka. Do spaghetti konieczny jest wysoki. Postępując po swojemu popełniamy kulinarny grzech. Makaron do spaghetti nie nadaje się również do łamania. Sama przykrywka przydaje się wyłącznie w czasie gotowania wody. Makaron powinien gotować się już bez jej udziału.

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Możecie jeść makaron i chudnąć! Zawsze jedzcie go z dodatkiem tego składnika

Możecie jeść makaron i chudnąć! Zawsze jedzcie go z dodatkiem tego składnika

Ile soli dodać do gotowania makaronu?

Kolejnym istotnym elementem jest odmierzenie wody i soli. Na 100 gramów makaronu trzeba litra wody i 7 gramów soli (ok. 1 łyżeczka). Przyprawę dodajemy wyłącznie w chwili zagotowywania wody. Potem będzie już zbyteczna. Najlepiej kierować się czasem gotowania podanym na opakowaniu, nie kombinujmy.

Odrobina oliwy przyda się dopiero wtedy, gdy odcedzimy makaron. Poczekajmy na jego wystygnięcie i dodajmy ją do dania, na zimno. Makron dzięki temu będzie jędrny i nie poskleja się w gumową papkę. Dodawanie oliwy podczas gotowania jest błędem. Ten fragment można zwyczajnie ominąć.

Czy można zalewać gotowany makaron zimną wodą?

Znawcy kuchni opartej na makaronie twierdzą też, że koszmarnym nieporozumieniem w przygotowywaniu makaronu jest również polewanie go zimną wodą z kranu. Mówimy o momencie, kiedy ugotowany makaron chcemy odcedzić, a następnie delikatnie ostudzić. Zrobi to sam, bez naszego udziału!

Źródło: msn.com.pl

Ania Starmach zdradziła, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente
ONS.pl
Newsy
Ania Starmach zdradziła, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente
Czym różni się makaron al dente od makaronu ugotowanego na miękko? Jak gotować makaron al dente? Radzi Ania Starmach.

Jak gotować makaron al dente? Postanowiliśmy sprawdzić, jak robi to Ania Starmach, wschodząca gwiazda kulinarnego show-biznesu. Kucharka postanowiła podzielić się swoimi przemyśleniami na temat makaronu ze swoimi fanami. Jak brzmią jej rady? Jak ugotować makaron al dente? Zacznijmy od podstaw. Czyli od tego, czym tak naprawdę jest makaron al dente. Z definicji taki makaron powinien być po ugotowaniu: Jędrny Lekko twardy Powinien także stawiać lekki opór podczas gryzienia Sprężysty Nie powinien rozpadać się w ustach Niestety nie można jednoznacznie określić poziomu al dente dla wszystkich rodzajów makaronu. Czas gotowania także różni się znacznie od tego, czy dysponujemy spaghetti czy np. papardelle. Według rad Ani Starmach, gotowanie makaronu powinno odbywać się według kilku prawideł, prosto z włoskiej kuchni: Proporcje makaronu do wody do 100 g na 1 l Na 1 l wody powinno przypadać 10 g soli Podczas gotowania nie powinno dodawać się żadnego tłuszczu ani oliwy do wody Makaron powinno wrzucać do wrzącej wody i jeszcze raz doprowadzić do zawrzenia, po czym obniżyć gaz Makaron należy co jakiś czas mieszać Czas gotowania makaronu na miękko i al dente jak już wspomnieliśmy, różni się od rodzaju gotowanego makaronu – nieuniknione jest więc próbowanie i kosztowanie makaronu w czasie gotowania Co to wszystko oznacza? Zdefiniowanie czy makaron jest już gotowy, półtwardy, czy al dente pozostaje bardzo subiektywną i osobistą sprawą. Ile czasu gotować makaron? Czy należy bezwzględnie stosować się do czasu wskazanego na opakowaniu? Jeżeli lubicie nieco bardziej miękki makaron, nic nie stoi na przeszkodzie, by pogotować go 1-2 min dłużej, niż wskazywałyby podpowiedzi na opakowaniu makaronu. Niektóre dania wymagają jednak ugotowania makaronu nieco...

gotowanie makaronu
AdobeStock
Newsy
Myjecie makaron przed włożeniem go do wrzątku? Niektórzy tak robią, bo…
Słyszeliście o płukaniu makaronu przed gotowaniem? Sprawdźcie, czy ma to sens.

Czy ugotowanie makaronu jest trudną sztuką? Wydawałoby się, że niekoniecznie. A jednak można popełnić przy tym kilka błędów które sprawiają, że makaron traci swój smak, a potrawy, do których się go używa nie wychodzą. Dowiedzcie się, jak gotować makaron i czego unikać! Jak ugotować idealny makaron? O tym, jak należy ugotować idealny makaron wiedzą najlepiej Włosi. W końcu Włochy to ojczyzna makaronu! Warto poznać ich wskazówki na gotowanie tego przysmaku – w końcu świetnie się na tym znają. Poznajcie sposoby Włochów na to, jak ugotować smaczny makaron: Sól Makaron zawsze powinno się solić dopiero pod koniec gotowania – w przeciwnym wypadku woda za mocno wyparuje! Nie żałujcie soli, ponieważ wyciąga ona cały smak makaronu. Idealna ilość to od 7 do 10 gramów na 100 gramów makaronu. Czas gotowania Zawsze gotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Zwróćcie uwagę na to, że zwykle czas gotowania jest podawany w przybliżeniu, np. od 7 do 9 minut . Dlatego po 7 minutach od zagotowania sprawdźcie, czy makaron jest już ugotowany, żeby go nie rozgotować. Woda Nie żałujcie wody! Im więcej wody, tym lepiej. Gotowanie makaronu w małej ilości wody przyśpiesza czas przygotowania, ale zabiera cały jego smak! Powinno się używać przynajmniej 1 litra wody na 100 g makaronu. Odpowiedni garnek Makaron potrzebuje dużo miejsca, dlatego do gotowania spaghetti lub dużych ilości makaronu wybierzcie największy garnek, jaki macie. Częste błędy przy gotowaniu makaronu Wiele osób popełnia błąd w sztuce i nieprawidłowo gotuje makaron. Te błędy nie sprawią, że przestanie się on nadawać do jedzenia, ale będzie znacznie mniej smaczny, dlatego lepiej ich unikać. Dolewanie oliwy Wlewacie olej albo oliwę do garnka, w którym gotuje...

Prawidłowe gotowanie makaronu
Pixabay
Triki kulinarne
Jak prawidłowo ugotować makaron? 6 prostych kroków i wszyscy będą piać z zachwytu!
Gotowanie makaronu to wbrew pozorom trudna sztuka. Nie może być przecież za twardy, ani za miękki. Cały sekret jego przyrządzenia kryje się w sześciu prostych krokach!

Makaron to świetny pomysł na szybki, smaczny i syty posiłek. Podawany z rozmaitymi sosami, na słodko, ostro, a nawet słono, sprawia, że chcemy go jeść więcej i więcej. Niestety, ugotowany nieprawidłowo może zepsuć cały obiad. Jak się okazuje gotowanie makaronu to wyższa szkoła jazdy. Nie wystarczy tylko przeczytać zalecenia producenta dotyczące czasu gotowania. Inne rzeczy też są ważne! Gotowanie makaronu w sześciu krokach Do ugotowania makaronu potrzebujesz dużego garnka . W zależności od ilości makaronu musisz odmierzyć proporcje. Każde 100 gramów makaronu potrzeba 1 litr wody . Oznacza to, że jeśli gotujesz na przykład 400 gramów makaronu, do garnka należy wlać aż 4 litry wody! To bardzo ważny krok, ponieważ zbyt mała ilość wody może spowodować, że makaron się sklei. Wodę doprowadź do wrzenia, a następnie posól ( 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody ). Sól sprawia, że makaron będzie gotował się równomiernie. Nie należy jej wsypywać do zimnej wody, ponieważ możesz zniszczyć w ten sposób garnek. Do wody wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu bez pokrywki (czas gotowania będzie się różnił w zależności od rodzaju makaronu). Pamiętaj, żeby co kilka minut zamieszać zawartość garnka . To zminimalizuje ryzyko sklejenia klusków. Zanim zdejmiesz garnek z ognia sprawdź, czy makaron na pewno się ugotował. Wystarczy wyłowić jednego kluska i spróbować. Powinien być miękki i sprężysty. Jeśli czujesz, że potrzebuje jeszcze minuty, zostaw na ogniu. Zanim odcedzisz makaron odlej do małego naczynia trochę wody, w której się gotował. Woda przyda się do rozcieńczania sosu, który będziesz przyrządzać. Ostatnim krokiem jest odcedzenie makaronu. Jeśli ma on stanowić część dania gorącego nie polewaj go zimną wodą ....

Robicie to z makaronem, gdy wrzucacie go do wrzątku? To karygodny błąd
AdobeStock
Newsy
Robicie to z makaronem, gdy wrzucacie go do wrzątku? To karygodny błąd
Włoska aktorka i szefowa kuchni, podzieliła się swoimi radami na temat gotowania makaronu i zwróciła uwagę na ogromny błąd, popełniany przez wiele osób.

Gotowanie makaronu to, wbrew pozorom, wcale nie taka prosta sprawa! Włoska aktorka i specjalistka od gotowania Sylvia Colloca opowiedziała o tym, jak powinno się gotować makaron i jakiego błędu kategorycznie należy się wystrzegać. Poznajcie porady prawdziwej Włoszki na temat makaronu! Jak powinno się gotować makaron? By wasze spaghetti i inne włoskie dania oparte na makaronie wyszły idealnie, warto poznać zasady jego gotowania: Duży garnek Odpowiednie naczynie do gotowania to jedna z podstawowych reguł! Dobry makaron, zwłaszcza ten na spaghetti, wyjdzie smaczny tylko wtedy, gdy będzie miał dużo miejsca. Dlatego do gotowania wybierzcie duży garnek, a jeśli przyrządzacie dużo makaronu, to weźcie największy jaki macie. I nie martwcie się, gdy nitki będą wystawały ponad krawędź garnka – wrzucony do wrzątku makaron już po kilkunastu sekundach zmięknie na tyle, że w całości zmieści się w garnku. Żadnego oleju Niektórzy do gotującego się makaronu wlewają olej lub oliwę, by się nie sklejał. To wielki błąd! Nigdy nie dodaje się tłuszczu do makaronu w trakcie gotowania. Jedyny efekt jaki osiągniecie, to oka unoszące się na powierzchni wody, a makaron nie połączy się później z sosem (zwyczajnie z niego spłynie). Duży ogień Co zrobić, by makaron się nie sklejał? Zamiast oleju zadbajcie o duży ogień! Gotujcie makaron na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając – to bardzo ważne! Czas gotowania Ważny jest także czas gotowania. Zauważcie, że na każdym opakowaniu makaronu podana jest instrukcja mówiąca o tym, jak długo makaron powinien się gotować. Zawsze podaje się tam czas w konkretnym przedziale, na przykład od 7 do 9 minut. Dlaczego? Jeśli wolicie twardszy makaron al dente, to odcedźcie go już po 7 minutach gotowania, a jeżeli preferujecie bardziej miękki, to 9 minut. Uwaga – warto wyciągnąć...