Prawie wszyscy Polacy popełniają błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw
AdobeStock
Newsy

Prawie wszyscy Polacy popełniają 1 błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw

Jak prawidłowo gotować makaron? Mimo iż czynność ta jest z pozoru łatwa, wiele osób popełnia przy niej błędy.

Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Poznajcie złote zasady gotowania makaronu. Niektóre z nich was zaskoczą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo gotować makaron, żeby był al dente?

Makaron, w zależności od formy, gotuje się od 5 do 12 minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli nie rozpływać się od razu w ustach. Mamy czuć pod zębami jego strukturę. Ze względu na dużą zawartość skrobi, makarony są głównym źródłem węglowodanów w diecie.

Makaron stanowi podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. To jeden z podstawowych przysmaków kuchni włoskiej. Polacy kochają makron równie mocno. W końcu to produkt o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.

Podstawowe zasady gotowania makaronu

Mogłoby się wydawać, że gotowanie makaronu to przysłowiowa bułka z masłem. Nic bardziej mylnego! Gotowanie makaronu wymaga skrupulatności i przestrzegania kilku zasad. Pozornie błahe błędy mogą pogorszyć smak potrawy z makaronem. Pierwsza zasada to odpowiednio dobrać kształt makaronu do sosu.

Długi makaron nadaje się wyłącznie do płynnych i kremowych sosów. W tym przypadku nie sprawdzą się gęste masy z dużą ilością całych warzyw. Taki makaron nie pasuje np. do brokułów i kalafiora. Klasycznym przykładem są zatem kluski spaghetti ze zwykłym sosem pomidorowym.

Prążkowany kształt sprawia zaś, że sos lepiej się wchłania. Krótkie kształty doskonale nadają się do mięsnego ragu. Do sosu można wtedy dorzucić większe porcje produktów, a sama propozycja mieszanki do makaronu może być gęstsza niż w przypadku pomidorowego spaghetti.

Innym ważnym elementem jest odpowiedni dobór garnka. Do spaghetti konieczny jest wysoki. Postępując po swojemu popełniamy kulinarny grzech. Makaron do spaghetti nie nadaje się również do łamania. Sama przykrywka przydaje się wyłącznie w czasie gotowania wody. Makaron powinien gotować się już bez jej udziału.

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Możecie jeść makaron i chudnąć! Zawsze jedzcie go z dodatkiem tego składnika

Możecie jeść makaron i chudnąć! Zawsze jedzcie go z dodatkiem tego składnika

Ile soli dodać do gotowania makaronu?

Kolejnym istotnym elementem jest odmierzenie wody i soli. Na 100 gramów makaronu trzeba litra wody i 7 gramów soli (ok. 1 łyżeczka). Przyprawę dodajemy wyłącznie w chwili zagotowywania wody. Potem będzie już zbyteczna. Najlepiej kierować się czasem gotowania podanym na opakowaniu, nie kombinujmy.

Odrobina oliwy przyda się dopiero wtedy, gdy odcedzimy makaron. Poczekajmy na jego wystygnięcie i dodajmy ją do dania, na zimno. Makron dzięki temu będzie jędrny i nie poskleja się w gumową papkę. Dodawanie oliwy podczas gotowania jest błędem. Ten fragment można zwyczajnie ominąć.

Czy można zalewać gotowany makaron zimną wodą?

Znawcy kuchni opartej na makaronie twierdzą też, że koszmarnym nieporozumieniem w przygotowywaniu makaronu jest również polewanie go zimną wodą z kranu. Mówimy o momencie, kiedy ugotowany makaron chcemy odcedzić, a następnie delikatnie ostudzić. Zrobi to sam, bez naszego udziału!

Źródło: msn.com.pl

Ania Starmach zdradziła, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente
ONS.pl
Newsy
Ania Starmach zdradziła, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente
Czym różni się makaron al dente od makaronu ugotowanego na miękko? Jak gotować makaron al dente? Radzi Ania Starmach.

Jak gotować makaron al dente? Postanowiliśmy sprawdzić, jak robi to Ania Starmach, wschodząca gwiazda kulinarnego show-biznesu. Kucharka postanowiła podzielić się swoimi przemyśleniami na temat makaronu ze swoimi fanami. Jak brzmią jej rady? Jak ugotować makaron al dente? Zacznijmy od podstaw. Czyli od tego, czym tak naprawdę jest makaron al dente. Z definicji taki makaron powinien być po ugotowaniu: Jędrny Lekko twardy Powinien także stawiać lekki opór podczas gryzienia Sprężysty Nie powinien rozpadać się w ustach Niestety nie można jednoznacznie określić poziomu al dente dla wszystkich rodzajów makaronu. Czas gotowania także różni się znacznie od tego, czy dysponujemy spaghetti czy np. papardelle. Według rad Ani Starmach, gotowanie makaronu powinno odbywać się według kilku prawideł, prosto z włoskiej kuchni: Proporcje makaronu do wody do 100 g na 1 l Na 1 l wody powinno przypadać 10 g soli Podczas gotowania nie powinno dodawać się żadnego tłuszczu ani oliwy do wody Makaron powinno wrzucać do wrzącej wody i jeszcze raz doprowadzić do zawrzenia, po czym obniżyć gaz Makaron należy co jakiś czas mieszać Czas gotowania makaronu na miękko i al dente jak już wspomnieliśmy, różni się od rodzaju gotowanego makaronu – nieuniknione jest więc próbowanie i kosztowanie makaronu w czasie gotowania Co to wszystko oznacza? Zdefiniowanie czy makaron jest już gotowy, półtwardy, czy al dente pozostaje bardzo subiektywną i osobistą sprawą. Ile czasu gotować makaron? Czy należy bezwzględnie stosować się do czasu wskazanego na opakowaniu? Jeżeli lubicie nieco bardziej miękki makaron, nic nie stoi na przeszkodzie, by pogotować go 1-2 min dłużej, niż wskazywałyby podpowiedzi na opakowaniu makaronu. Niektóre dania wymagają jednak ugotowania makaronu nieco...

Włoskie babcie makaron gotują tylko w taki sposób. Dzięki temu zawsze smakuje on doskonale
AdobeStock
Newsy
Włoskie babcie makaron gotują tylko w taki sposób. Dzięki temu zawsze smakuje on doskonale
Wiecie, jak zrobić smaczny makaron w włoskim stylu? Skorzystajcie z porady najbardziej doświadczonych w tym zakresie kucharzy, czyli włoskich babć.

Nie ma co ukrywać, Mistrzami świata w gotowaniu makaronu są bezapelacyjnie Włosi. Kraj ten w końcu słynie z potraw przyrządzanych na bazie makaronu i naprawdę trudno znaleźć osobę, której nie cieknie ślinka na myśl o spaghetti pachnącym świeżymi pomidorami.  W kwestii gotowania największą skarbnicą wiedzy w każdym kraju zdecydowanie są osoby starsze, które z racji doświadczenia mają ogromną wiedzę na ten temat. Jedna z użytkowniczek TikToka nagrała film ze swoją babcią Włoszką, która pokazała jak przyrządza proste spaghetti i poinstruowała widzów, w jaki sposób należy gotować makaron. Ile soli powinno się dodawać do makaronu? Kto spróbował dań z różnych stron świata ten przyzna, że polska kuchnia wypada niestety przy nich dość blado - chodzi tutaj o kwestię smaku. Polacy nie używają zbyt wielu przypraw, przez co większość naszych potraw ma dość łagodny smak. Zwłaszcza w porównaniu z bardzo ostrymi potrawami typowymi na przykład dla kuchni koreańskiej. Problem ten widać też w przypadku gotowania makaronu. Być może z ostrożności i przyzwyczajenia wielu z nas wodę na makaron soli dość symbolicznie. Zupełnie inaczej robią to Włosi! Makaron solą oni bardzo szczodrze, ponieważ wówczas całe danie nabiera charakteru i ma o wiele lepszy smak. Można się nawet spotkać z radą mówiącą o tym, że woda na makaron powinna być tak słona, jak Morze Śródziemne... Jakim sposobem Włosi sprawiają więc, że ich dania nie są przesolone i smakują wszystkim na całym świecie? Chodzi o szczególną roztropność podczas solenia całej już potrawy czy też sosu. Niektóre włoskie gospodynie w ogóle odpuszczają ten etap i pozwalają, by słony smak makaronu przeniknął do całego dania już po połączeniu z sosem. Przepis na szybkie spaghetti z pomidorkami koktajlowymi Do przygotowania tego makaronu potrzeba niewiele...

gotowanie makaronu
AdobeStock
Newsy
Myjecie makaron przed włożeniem go do wrzątku? Niektórzy tak robią, bo…
Słyszeliście o płukaniu makaronu przed gotowaniem? Sprawdźcie, czy ma to sens.

Czy ugotowanie makaronu jest trudną sztuką? Wydawałoby się, że niekoniecznie. A jednak można popełnić przy tym kilka błędów które sprawiają, że makaron traci swój smak, a potrawy, do których się go używa nie wychodzą. Dowiedzcie się, jak gotować makaron i czego unikać! Jak ugotować idealny makaron? O tym, jak należy ugotować idealny makaron wiedzą najlepiej Włosi. W końcu Włochy to ojczyzna makaronu! Warto poznać ich wskazówki na gotowanie tego przysmaku – w końcu świetnie się na tym znają. Poznajcie sposoby Włochów na to, jak ugotować smaczny makaron: Sól Makaron zawsze powinno się solić dopiero pod koniec gotowania – w przeciwnym wypadku woda za mocno wyparuje! Nie żałujcie soli, ponieważ wyciąga ona cały smak makaronu. Idealna ilość to od 7 do 10 gramów na 100 gramów makaronu. Czas gotowania Zawsze gotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Zwróćcie uwagę na to, że zwykle czas gotowania jest podawany w przybliżeniu, np. od 7 do 9 minut . Dlatego po 7 minutach od zagotowania sprawdźcie, czy makaron jest już ugotowany, żeby go nie rozgotować. Woda Nie żałujcie wody! Im więcej wody, tym lepiej. Gotowanie makaronu w małej ilości wody przyśpiesza czas przygotowania, ale zabiera cały jego smak! Powinno się używać przynajmniej 1 litra wody na 100 g makaronu. Odpowiedni garnek Makaron potrzebuje dużo miejsca, dlatego do gotowania spaghetti lub dużych ilości makaronu wybierzcie największy garnek, jaki macie. Częste błędy przy gotowaniu makaronu Wiele osób popełnia błąd w sztuce i nieprawidłowo gotuje makaron. Te błędy nie sprawią, że przestanie się on nadawać do jedzenia, ale będzie znacznie mniej smaczny, dlatego lepiej ich unikać. Dolewanie oliwy Wlewacie olej albo oliwę do garnka, w którym gotuje...

Prawidłowe gotowanie makaronu
Pixabay
Triki kulinarne
Jak prawidłowo ugotować makaron? 6 prostych kroków i wszyscy będą piać z zachwytu!
Gotowanie makaronu to wbrew pozorom trudna sztuka. Nie może być przecież za twardy, ani za miękki. Cały sekret jego przyrządzenia kryje się w sześciu prostych krokach!

Makaron to świetny pomysł na szybki, smaczny i syty posiłek. Podawany z rozmaitymi sosami, na słodko, ostro, a nawet słono, sprawia, że chcemy go jeść więcej i więcej. Niestety, ugotowany nieprawidłowo może zepsuć cały obiad. Jak się okazuje gotowanie makaronu to wyższa szkoła jazdy. Nie wystarczy tylko przeczytać zalecenia producenta dotyczące czasu gotowania. Inne rzeczy też są ważne! Gotowanie makaronu w sześciu krokach Do ugotowania makaronu potrzebujesz dużego garnka . W zależności od ilości makaronu musisz odmierzyć proporcje. Każde 100 gramów makaronu potrzeba 1 litr wody . Oznacza to, że jeśli gotujesz na przykład 400 gramów makaronu, do garnka należy wlać aż 4 litry wody! To bardzo ważny krok, ponieważ zbyt mała ilość wody może spowodować, że makaron się sklei. Wodę doprowadź do wrzenia, a następnie posól ( 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody ). Sól sprawia, że makaron będzie gotował się równomiernie. Nie należy jej wsypywać do zimnej wody, ponieważ możesz zniszczyć w ten sposób garnek. Do wody wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu bez pokrywki (czas gotowania będzie się różnił w zależności od rodzaju makaronu). Pamiętaj, żeby co kilka minut zamieszać zawartość garnka . To zminimalizuje ryzyko sklejenia klusków. Zanim zdejmiesz garnek z ognia sprawdź, czy makaron na pewno się ugotował. Wystarczy wyłowić jednego kluska i spróbować. Powinien być miękki i sprężysty. Jeśli czujesz, że potrzebuje jeszcze minuty, zostaw na ogniu. Zanim odcedzisz makaron odlej do małego naczynia trochę wody, w której się gotował. Woda przyda się do rozcieńczania sosu, który będziesz przyrządzać. Ostatnim krokiem jest odcedzenie makaronu. Jeśli ma on stanowić część dania gorącego nie polewaj go zimną wodą ....