Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki
Adobe Stock
Newsy

Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawidłowe ugotowanie kaszy jest poważnym przedsięwzięciem. Źle ugotowana będzie niestety niesmaczna i zbita w bryły. Aby uniknąć takiej wpadki, należy pamiętać o pewnym patencie!

Węglowodany to część składników odżywczych w dobrze zbilansowanej diecie. Są głównym paliwem do energii, dlatego nie może zabraknąć ich w jadłospisie. By ich wyborze warto zwrócić uwagę na wartościowość takich produktów. Idealnie sprawdza się pełnoziarniste pieczywo, ciemne makarony, ryż czy kasza. Trzy ostatnie idealnie pasują do obiadowych propozycji. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rodzaje kasz w sprzedaży

Rodzaje kasz, jakie są dostępne w sprzedaży, jest dość szeroki. Można wybierać w zależności od potrzeb i smaku. Każda z nich wyróżnia się pewnymi aspektami, jak i również walorami aromatycznymi. Mimo to wszystkie bez wyjątku są zdrowe oraz zalecane do włączenia do codziennej diety. Wśród dostępnych na rynku kasz można wyróżnić, takie jak:

  • kasza jaglana,
  • kasza jęczmienna,
  • kasza gryczana,
  • kasza kuskus,
  • kasza owsiana,
  • kasza bulgur,
  • czy kasza manna.

Wszystkie posiadają odpowiednie właściwości przysługujące się organizmowi. Ponadto stanowią świetne źródło węglowodanów w diecie, dzięki czemu dają sporą ilość energii do działania.

Zobacz także

Kasza w woreczku czy solo 

Wiele osób często ma problem z właściwym ugotowaniem kaszy, by była idealnie sypka. Aby uniknąć wpadki, wówczas decydują się na gotowanie produktu już poporcjowanego w woreczkach. Taki wybór ciągnie ze sobą wiele negatywnych aspektów, gdyż poddawanie wysokiej temperaturze plastiku udziela jedzeniu chemicznych związków, które szkodzą zdrowiu. Zdecydowanie bardziej zaleca się przygotowywanie takich składników solo. Wtedy można odmierzyć dokładną ilość kaszy i jednocześnie uniknąć marnowania jedzenia, jakiego się nie zjadło. 

Poprawne gotowanie kaszy

Często gotowanie kaszy solo bez woreczka producenta kończy się niesmacznym produktem i grudkami, które nie wyglądają zbyt korzystnie. Wówczas popełnia się jeden strategiczny błąd, a mianowicie stosuje się nieodpowiednie proporcje. Aby kasza po ugotowaniu była idealnie sypka, trzeba na dwie szklanki osolonej wody wsypać jedną szklankę kaszy. By mieć stuprocentową gwarancję do wrzątku można również dodać łyżkę oleju. Dzięki temu patentowi każda kasza po obróbce termicznej będzie miała idealną konsystencję oraz smak.
 

Komentarze
kasza gryczana kto nie może jeść
Adobe Stock
Newsy Nie każdy może jeść kaszę gryczaną. Lepiej na nią uważać
Kasza gryczana powinna stanowić podstawowy składnik wielu diet. Mimo, że produkt ten wykazuje cenne właściwości zdrowotne, okazuje się, że nie każdy może go jeść. Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek pod żadnym pozorem po nią nie sięgaj!
Weronika Kępa
grudzień 07, 2020

Kasza gryczana to produkt, który nie każdy lubi. Jednak jej fanów również nie brakuje. Nic dziwnego, bowiem prawidłowo przyrządzona potrafi naprawdę dopieścić kupki smakowe . Ponadto jest także niesamowicie zdrowa. Niewiele osób ma świadomość, jak dużo są w stanie zdziałać w organizmie te małe, brązowe ziarenka. Cenne właściwości kaszy gryczanej Kasza gryczana jest przede wszystkim bardzo cennym źródłem błonnika. Ten obniża poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi, zmniejsza również ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Jej regularne spożywanie może nawet pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera również unikatowe aminokwasy, takie jak lizyna. To właśnie dzięki niej ludzki organizm jest w stanie wytwarzać białe krwinki, tak istotne w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz kości . Ponadto związek ten korzystnie wpływa między innymi na kondycję psychiczną. Nie można także zapomnieć, że kasza gryczana zawiera niesamowicie duże ilości witamin z grupy B. Dlatego też jej regularne spożywanie pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. W gryce nie brakuje również soli mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk, fosfor czy magnez. Dlatego tak ważne jest włączenie jej do codziennej diety. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej Kasza gryczana to produkt bezglutenowy, stąd z powodzeniem mogą ją jeść między innymi osoby przestrzegające tego typu diety lub chorujące na celiakię. Niestety, istnieje również grupa ludzi, która pod żadnym pozorem nie powinna spożywać tego produktu. Nie powinnaś spożywać kaszy gryczanej jeśli... Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek, kamicą, wrzodami żołądka, problemami jelitowymi lub chorą dwunastnicą , ogranicz spożywanie kaszy gryczanej...

Przeczytaj
Sernik
gotujmy.pl/babeczka35
Newsy Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Znamy kilka cennych wskazówek
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam z zapachem pysznych ciast. Dlatego sernika, króla wśród deserów, nie może zabraknąć na wigilijnym stole.
Magdalena Kieblesz
grudzień 07, 2020

Domowy sernik to smak nie do opisania. Puszysty, idealnie wilgotny, w którym wyczuwalne są słodkie rodzynki, aromatyczne bakalie a także zapach wanilii. Sernik kochają wszyscy. Nawet ci na diecie, ponieważ można go przyrządzić również w wersji light. Historia króla wśród ciast Historia tego smacznego deseru sięga czasów starożytnych. Grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sernikowi. Była to jedna z pierwszych książek kulinarnych. Serniki były również znane starożytnym Rzymianom. Wtedy sernik znany był pod nazwą libium. Za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian, sernik stał się popularny również w Europie. Najbardziej znany nam sernik, to sernik „wiedeński”, który pochodzi z krajów niemieckojęzycznych. Wyróżnia się wyczuwalną w smaku, dużą ilością aromatycznych bakalii.   Idealny sernik Pieczenie sernika wymaga trochę wprawy, ale nie jest to trudne zadanie. Proste porady pomogą ci w upieczeniu tego pysznego ciasta. Przede wszystkim ważny jest ser - biały twaróg. Najlepiej tłusty lub półtłusty. Nigdy nie może być suchy. To właśnie od tego składnika zależy konsystencja sernika oraz jego smak. Należy zmielić go minimum dwukrotnie. Możemy to zrobić maszynką do mięsa. Dzięki temu ser będzie miał idealną konsystencję bez niepotrzebnych grudek. Uważajcie na ilość mąki. Do sernika używajcie tylko przesianej, napowietrzonej mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej. Jeśli wsypiecie za dużo sypkich składników do masy, sernik może się kruszyć. Dlatego tak ważny jest umiar. Najlepsza śmietana do sernika to kremówka o zawartości 30% tłuszczu. Wtedy nasz sernik wyjdzie bardzo delikatny w smaku. Pamiętajmy o dobrej jakości jajkach. Na każdy kilogram sera należy dodać 3. Najlepiej w postaci ubitej, która spulchnia...

Przeczytaj
Zagęszczanie sosu
Pixabay
Triki kulinarne Jak zagęścić zbyt rzadki sos? To powinna wiedzieć każda gospodyni domu! Banalna wskazówka!
Sos to podstawa każdego udanego dania. Powinien być aromatyczny, smaczny, a przede wszystkim… gęsty!
Weronika Kępa
listopad 12, 2020

Bez względu na to czy polejesz nim mięso czy zmieszasz go z makaronem, sos powinien mieć idealną konsystencję. Często zdarza się jednak, że jest za rzadki i zwyczajnie spływa z talerza. Wtedy warto zastosować jedną z poniższych wskazówek. Bułka tarta, mąka lub płatki owsiane Sosy, szczególnie te ciemne, można zagęszczać na przykład bułką tartą. Należy jednak pamiętać, by dodawać ją stopniowo. Każdy tego typu składnik użyty w nadmiarze może sprawić, że sos szybko stanie się zbyt gęsty. Popularnym sposobem na zagęszczanie jest również użycie mąki lub skrobi ziemniaczanej. Wystarczy 1 łyżeczka, by twój sos w mgnieniu oka zmienił konsystencję. Zanim jednak to się stanie nabierz niewielką ilość swojego sosu i umieść w małej miseczce. Dopiero wtedy dodaj mąkę lub skrobię i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturę połącz z resztą sosu na patelni i gotowe! Kolejnym sypkim, a przy okazji zdrowym produktem do zagęszczania są płatki owsiane. Staraj się ich jednak używać w ostateczności, kiedy w domu zabraknie bułki tartej, mąki lub skrobi. Płatki owsiane mogą bowiem niekorzystnie wpłynąć na smak potrawy. Jeśli jednak musisz ich użyć najlepiej uprzednio je zmiel, tak aby powstała sypka masa. Jeśli nie masz możliwości zmielenia dodaj płatki w całości, a następnie cały sos przelej przez sitko. Redukcja Najlepszym, choć najbardziej czasochłonnym sposobem na zagęszczanie sosu jest oczywiście redukcja. Polega ona na gotowaniu sosu na dużym ogniu aż do momentu, w którym nadmiar wody całkowicie z niego odparuje. Po kilku minutach gotowania powinniśmy zauważyć, że sos zaczyna naturalnie gęstnieć. Należy jednak pamiętać, żeby go mieszać, inaczej szybko się przypali i będziesz musiała robić go od nowa. Żółtko jajka Sosy, przede wszystkim te delikatne można zagęścić żółtkiem...

Przeczytaj
Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Newsy To musicie wiedzieć, gdy zaparzacie kawę. Jeden błąd i będzie do wylania
Nie wyobrażacie sobie dnia bez filiżanki kawy? A zastanawiacie się czasem nad tym, jak należy ją poprawnie zaparzać? Poznajcie najważniejsze wskazówki!
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

Trudno znaleźć osobę, która nie piłaby choć jednej filiżanki kawy dziennie. To nasz narodowy napój – praktycznie wszyscy Polacy piją kawę! Mielona, z ekspresu, rozpuszczalna? To tylko niektóre sposoby jej przyrządzania. Mamy różne rodzaje kawy – latte, cappuccino i americano są chyba najpopularniejsze w Polsce. W naszym kraju chodzenie do kawiarni nie jest tak popularne, jak na przykład we Włoszech i większość z nas kawę przygotowuje sobie samodzielnie w domu. A czy wiecie, jak robić to poprawnie? Mamy dla was garść wskazówek! Jak poprawnie parzyć kawę? Okazuje się, że parzenie kawy to wcale nie jest taka prosta sprawa! Jeżeli chcecie, by wasza kawa była zawsze aromatyczna, lekko gorzka i pobudzająca, musicie stosować się do poniższych zasad: Przechowywanie – ten punkt dotyczy przede wszystkim kawy ziarnistej, dlatego posiadacze ekspresów powinni uważnie to przeczytać! Aby ziarenka kawy były dłużej świeże i aromatyczne, powinno się je trzymać w lodówce lub ostatecznie w spiżarni. Najważniejsze jest to, aby znajdowały się w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu do światła i w temperaturze około 10 stopni. Temperatura – to, w jakiej temperaturze parzy się kawę, jest bardzo ważne! Absolutnie nie wolno zalewać jej wrzątkiem, ponieważ zniszczy to jej smak. Optymalna temperatura parzenia to od 90 do 95 stopni Celsjusza. Jakość ziaren – tak jak w przypadku większości produktów spożywczych, jakość ma ogromne znaczenie! Różnica między najtańszymi ziarnami kawy z supermarketu a droższymi odmianami dostępnymi w sklepach z kawą, jest naprawdę mocno odczuwalna. Mielenie – większość osób pewnie o tym wie, ale warto o tym wspomnieć. Mielona kawa jest najlepsza wtedy, gdy jest świeża! Dlatego lepiej porzucić zwyczaj mielenia kawy w młynku na zapas i...

Przeczytaj