Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki
Adobe Stock
Newsy

Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawidłowe ugotowanie kaszy jest poważnym przedsięwzięciem. Źle ugotowana będzie niestety niesmaczna i zbita w bryły. Aby uniknąć takiej wpadki, należy pamiętać o pewnym patencie!

Węglowodany to część składników odżywczych w dobrze zbilansowanej diecie. Są głównym paliwem do energii, dlatego nie może zabraknąć ich w jadłospisie. By ich wyborze warto zwrócić uwagę na wartościowość takich produktów. Idealnie sprawdza się pełnoziarniste pieczywo, ciemne makarony, ryż czy kasza. Trzy ostatnie idealnie pasują do obiadowych propozycji. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rodzaje kasz w sprzedaży

Rodzaje kasz, jakie są dostępne w sprzedaży, jest dość szeroki. Można wybierać w zależności od potrzeb i smaku. Każda z nich wyróżnia się pewnymi aspektami, jak i również walorami aromatycznymi. Mimo to wszystkie bez wyjątku są zdrowe oraz zalecane do włączenia do codziennej diety. Wśród dostępnych na rynku kasz można wyróżnić, takie jak:

  • kasza jaglana,
  • kasza jęczmienna,
  • kasza gryczana,
  • kasza kuskus,
  • kasza owsiana,
  • kasza bulgur,
  • czy kasza manna.

Wszystkie posiadają odpowiednie właściwości przysługujące się organizmowi. Ponadto stanowią świetne źródło węglowodanów w diecie, dzięki czemu dają sporą ilość energii do działania.

Zobacz także
Co jeść by podnieść odporność podczas pandemii koronawirusa? Magda Gessler zaleca taką dietę

Co jeść by podnieść odporność podczas pandemii koronawirusa? Magda Gessler zaleca taką dietę

Niesamowity trik na bardzo puszysty sernik. Musicie dodać do ciasta… warzywo

Niesamowity trik na bardzo puszysty sernik. Musicie dodać do ciasta… warzywo

Kasza w woreczku czy solo 

Wiele osób często ma problem z właściwym ugotowaniem kaszy, by była idealnie sypka. Aby uniknąć wpadki, wówczas decydują się na gotowanie produktu już poporcjowanego w woreczkach. Taki wybór ciągnie ze sobą wiele negatywnych aspektów, gdyż poddawanie wysokiej temperaturze plastiku udziela jedzeniu chemicznych związków, które szkodzą zdrowiu. Zdecydowanie bardziej zaleca się przygotowywanie takich składników solo. Wtedy można odmierzyć dokładną ilość kaszy i jednocześnie uniknąć marnowania jedzenia, jakiego się nie zjadło. 

Poprawne gotowanie kaszy

Często gotowanie kaszy solo bez woreczka producenta kończy się niesmacznym produktem i grudkami, które nie wyglądają zbyt korzystnie. Wówczas popełnia się jeden strategiczny błąd, a mianowicie stosuje się nieodpowiednie proporcje. Aby kasza po ugotowaniu była idealnie sypka, trzeba na dwie szklanki osolonej wody wsypać jedną szklankę kaszy. By mieć stuprocentową gwarancję do wrzątku można również dodać łyżkę oleju. Dzięki temu patentowi każda kasza po obróbce termicznej będzie miała idealną konsystencję oraz smak.
 

Jaką kaszę podać do gulaszu i dlaczego wcale nie trzeba w kółko jeść gryczanej?
Adobe Stock
Newsy
Jaką kaszę podać do gulaszu i dlaczego wcale nie trzeba w kółko jeść gryczanej?
Wyjaśniamy, jakie każde pasują do mięsnych gulaszy tak samo, jak nieoceniona kasza gryczana.

Kto powiedział, że gdy na obiad jest gulasz, to trzeba do niego koniecznie podać kaszę gryczaną? To prawda, że smak mięsnego gulaszu, kaszy gryczanej palonej i ogórka kiszonego, to doskonałe trio. Ale przecież schabowych też nie jecie wyłącznie z ziemniakami. Te z frytkami czy po prostu z chlebem, są również smaczne. Dlaczego gulasz pasuje do kaszy? Zanim zastanowimy się, jakich innych kasz użyć do gulaszu, pomyślmy, dlaczego gulasz tak dobrze pasuje do kaszy gryczanej:  Najważniejszym łącznikiem tych składników dania są smaki. Prażona kasza gryczana ma charakterystyczny, intensywnie orzechowy smak i zapach. Z kolei smak mięsistego, gulaszu z samego mięsa czy mięsa z warzywami, dobrze wpasowuje się w smak tej orzechowej kaszy. Kolejnym jest konsystencja składników potrawy. Sypka kasza, dobrze łączy się z gęstym sosem z gulaszu. Kasza przykleja się do sosu i łatwo przenosi na widelec. „Comfort food". Gulasz i kasza to tradycyjne połączenie, któremu przypisywana jest wartość sentymentalna. To połączenie smaków pamiętamy z dzieciństwa i jedząc je dziś, czujemy się dobrze, bezpiecznie, po prostu komfortowo. Wymienione argumenty, nie oznaczają, że gulaszu nie można podawać z innymi dodatkami – jecie go przecież często z ziemniakami czy makaronem, ani, że do gulaszu nie można podawać innych kasz. Jakie kasze można podawać do gulaszu? Kasze powstają z ziaren zbóż, które są pozbawiane łusek i rozdrabniane. Mogą być drobniejsze lub grubsze, bardziej przetworzone, lub mniej. Wszystkie jednak są bogatym źródłem węglowodanów, a także witamin i minerałów. Oto, kasze, które także pasują do gulaszu: Kasza jęczmienna. Znamy ją przede wszystkim z krupników. Jest najbardziej popularną polska kaszą, stanowi nawet 70% kasz...

Dodajecie do sałatki taki sos? To kardynalny błąd. Sałatka będzie bezwartościowa
Pixabay
Newsy
Dodajecie do sałatki taki sos? To kardynalny błąd. Sałatka będzie bezwartościowa
Sałatka to jedno z chętniej wybieranych dań. Dobrze zbilansowana jest wartościowa i pełna witamin. Jednak dodatek jednego sosu może zniszczyć całą kompozycję.

Osoby dbające o sylwetkę, chcące zgubić zbędne kilogramy bądź po prostu zwiększyć ilość cennych składników w diecie, starają się jeść każdego dnia jak największą ilość warzyw. Najlepiej przemyca się je w postaci różnych sałatek. Należy jednak uważać, gdyż jeden sos może zniszczyć jej walory zdrowotne.  Wartości odżywcze warzyw Aby żywienie składało się z odpowiedniej ilości dobrych składników, należy wzbogacić je w warzywa. Są one podstawą każdej diety i im ich więcej tym lepiej, a z jedzeniem nie powinno się ograniczać, gdyż zawierają niewielką ilość kilokalorii. Największą zaletą warzyw są witaminy oraz mikroelementy. To skarbnica wartościowych składników, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Poza tym, warzywa zawierają również minerały czy błonnik. Podział warzyw Warzywa dzieli się ze względu na podział kolorystyczny na: zielone, czerwone, fioletowe. Każda z tych grup ma swoje odpowiednie składniki odżywcze, które wspomagają funkcjonowanie poszczególnych układów. Pierwsza grupa warzyw jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego, oczyszcza organizm, poprawia wzrok, zmniejsza stany zapalne, przeciwdziała anemii czy pomaga radzić sobie ze stresem. To grupa najbardziej polecanych warzyw przez dietetyków. Są one najmniej kaloryczne, a zarazem najbardziej wartościowe. Wśród nich można wyróżnić wszelkiego rodzaju sałaty, szpinak, brokuły, por, brukselkę, ogórki czy szparagi. Druga grupa czerwonych warzyw ochrania skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, wzmacnia paznokcie i odbudowuje naskórek czy obniżają poziom złego cholesterolu. Do tych warzyw zalicza się pomidory czy czerwoną paprykę. Ostatnią...

placki ziemniaczane smażenie
Adobe Stock
Newsy
Na czym najlepiej smażyć placki ziemniaczane? Najlepsze w smaku wyjdą na…
Placki ziemniaczane najlepsze wychodzą na patelni, jednak krąży wiele opinii o wyborze odpowiedniego tłuszczu. Tylko na tym wychodzą smaczne i idealne. Sprawdźcie, jaki rodzaj wybrać do smażenia!

Placki ziemniaczane są uwielbiane przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę. Swoją sławę zawdzięczają wyjątkowemu smakowi oraz chrupkości. Ważny jest wówczas proces przyrządzania, aby wyszły idealnie. Uwagę warto zwrócić na wybór odpowiedniego tłuszczu, który jest kluczowy w całym procesie. Placki ziemniaczane można je podawać z dodatkami lub solo. Najlepsze ziemniaki do placków Na rynku w sprzedaży można się spotkać z szeregiem odmian ziemniaków. Każda z nich charakteryzuje się czymś innym i niestety nie wszystkie nadają się do przygotowania placków. Aby potrawa wyszła idealnie, a placki ziemniaczane były smaczne, warto zaopatrzyć się w ziemniaki bogate w skrobię. Najlepsze będą z grupy B i C. Podczas zakupów warto rozejrzeć się za takimi odmianami jak Bryza, Gracja, Tajfun, Ibis, Gustaw, Irga czy Flaming. To gatunki, które dzięki wysokiej zawartości skrobi nie mają dużej ilości wody i nie będą rozwadniać przygotowanej masy ziemniaczanej. Przygotowanie placków ziemniaczanych Przyrządzenie placków ziemniaczanych jest dosyć proste. Potrawa składa się z zaledwie kilku składników, które zazwyczaj każdy ma w swoim domu. Do ich przygotowania przede wszystkim potrzeba ziemniaków, jajka, skrobi ziemniaczanej, przypraw oraz tłuszczu do smażenia. Z całego procesu najżmudniejszą czynnością jest starcie ziemniaków, jednak do tego można wykorzystać robot kuchenny. Poradzi on sobie zdecydowanie szybciej i sprawniej. Starte kartofle wystarczy wymieszać z jajkiem, mąką ziemniaczaną, przyprawami, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Placki powinny być zarumienione, ale nie spalone. Usmażone warto odsączyć na ręczniku papierowym, a później podawać z ulubionymi dodatkami. Placki ziemniaczane z dodatkami lub...

Rozgrzewa i leczy z przeziębienia. Na bank macie ją w domu
Adobe Stock
Newsy
Rozgrzewa i leczy z przeziębienia. Na bank macie ją w domu
Czasem mamy w kuchni niesamowite produkty, których nie jemy tak często jak na to zasługują. Oto jeden z nich.

Produkt, który chcemy wam przedstawić jest znany w słowiańskiej kuchni od wieków. To niezwykła kasza, która ze względu na swoje właściwości nazywana jest „królową kasz”. Jeśli podpowiemy, że to kasza z prosa, pewnie tylko nieliczni znajdą ją na półce w sklepie. Ale, gdy dodamy, że to kasza jaglana, wszystko już stanie się jasne. Dobrze ją znamy, choć nie wszyscy ją lubimy i włączamy do jadłospisu, z powodu lekkiej goryczki wyczuwalnej w smaku. Sprawdzamy, dlaczego kasza jaglana jest tak zdrowa i jak pozbyć się gorzkiego posmaku. Właściwości prozdrowotne kaszy jaglanej Jest produkowana z prosa, to łuskane ziarna prosa zwyczajnego. Nazywana jest też jagłami, co w języku starosłowiańskim oznaczało właśnie „proso”. Kasza jaglana jest pełna wartości odżywczych, witamin i minerałów. Ma ich znacznie więcej niż popularna pszenica, żyto czy jęczmień . Jagły, są dobre zarówno na letnie upały, jak i zimow y chłód . W czasie upałów nawadnia, bo podczas gotowania charakterystyczne żółte kuleczki chłoną dużo wody. Latem potrafi poprawić nam samopoczucie dzięki właściwościom rozgrzewającym, które doprowadzają do wyrównywania temperatury pomiędzy naszym organizmem, a otoczeniem. Jedzenie kaszy jaglanej w gorące dni, np. w postaci schłodzonych deserów, pomaga nam łatwiej znosić upały. Z kolei w chłodnych miesiącach, te same właściwości ocieplające, wzmacniają wychłodzony organizm, jednocześnie wspierając go, jeśli jest wycieńczony chorobą. Pozostałe właściwości kaszy jaglanej Jagły odkwaszają organizm, dzięki czemu czujemy przypływ energii i mamy lepsze samopoczucie. Mają dużą zawartość witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Dostarczają nam błonnika pokarmowego i minerałów takich jak potas, magnes,...