Węglowodany to część składników odżywczych w dobrze zbilansowanej diecie. Są głównym paliwem do energii, dlatego nie może zabraknąć ich w jadłospisie. By ich wyborze warto zwrócić uwagę na wartościowość takich produktów. Idealnie sprawdza się pełnoziarniste pieczywo, ciemne makarony, ryż czy kasza. Trzy ostatnie idealnie pasują do obiadowych propozycji. 

Rodzaje kasz w sprzedaży

Rodzaje kasz, jakie są dostępne w sprzedaży, jest dość szeroki. Można wybierać w zależności od potrzeb i smaku. Każda z nich wyróżnia się pewnymi aspektami, jak i również walorami aromatycznymi. Mimo to wszystkie bez wyjątku są zdrowe oraz zalecane do włączenia do codziennej diety. Wśród dostępnych na rynku kasz można wyróżnić, takie jak:

  • kasza jaglana,
  • kasza jęczmienna,
  • kasza gryczana,
  • kasza kuskus,
  • kasza owsiana,
  • kasza bulgur,
  • czy kasza manna.

Wszystkie posiadają odpowiednie właściwości przysługujące się organizmowi. Ponadto stanowią świetne źródło węglowodanów w diecie, dzięki czemu dają sporą ilość energii do działania.

Kasza w woreczku czy solo 

Wiele osób często ma problem z właściwym ugotowaniem kaszy, by była idealnie sypka. Aby uniknąć wpadki, wówczas decydują się na gotowanie produktu już poporcjowanego w woreczkach. Taki wybór ciągnie ze sobą wiele negatywnych aspektów, gdyż poddawanie wysokiej temperaturze plastiku udziela jedzeniu chemicznych związków, które szkodzą zdrowiu. Zdecydowanie bardziej zaleca się przygotowywanie takich składników solo. Wtedy można odmierzyć dokładną ilość kaszy i jednocześnie uniknąć marnowania jedzenia, jakiego się nie zjadło. 

Zobacz także:

Poprawne gotowanie kaszy

Często gotowanie kaszy solo bez woreczka producenta kończy się niesmacznym produktem i grudkami, które nie wyglądają zbyt korzystnie. Wówczas popełnia się jeden strategiczny błąd, a mianowicie stosuje się nieodpowiednie proporcje. Aby kasza po ugotowaniu była idealnie sypka, trzeba na dwie szklanki osolonej wody wsypać jedną szklankę kaszy. By mieć stuprocentową gwarancję do wrzątku można również dodać łyżkę oleju. Dzięki temu patentowi każda kasza po obróbce termicznej będzie miała idealną konsystencję oraz smak.