Prawdziwe ptysie robi się tylko na bazie tego 1 składnika. Te ze sklepu mogą się schować
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube, Instagram
Newsy

Prawdziwe ptysie robi się tylko na bazie tego 1 składnika. Te ze sklepu mogą się schować 

Żaden ptyś z cukierni ani nawet domowy na bazie „fixu” w proszku nie może się równać z tymi pysznościami. Tomek Strzelczyk pokazał, jak przyrządza swoje ptysie domowej roboty.

Jeżeli zaczynacie tęsknić za słodkimi wypiekami, nic nie stoi na przeszkodzie, by znów zrobić coś dobrego na deser. Zapomnijcie jednak o pączkach i faworkach, które z pewnością każdemu już się przejadły.

Zachęcamy was do zrobienia klasycznych, domowych ptysiów z dużą ilością kremu. Tomek Strzelczyk pokazał swój przepis na te pyszności i zapewniamy was - w żadnym sklepie nie dostaniecie tak dobrych ptysiów, jak te. 

Przepis Tomka Strzelczyka na ptysie

W czym tkwi sekret tych ptysiów? Zdecydowanie w kremie - nie jest to żaden budyń ani „fix" z torebki. Krem do ptysiów Strzelczyka nie opiera się również na bitej śmietanie. Tomek wszystko robi zupełnie samodzielnie, dlatego te ptysie są tak smaczne. Weźcie poniższe składniki i bierzcie się za pieczenie: 

Składniki:

Krem:

  • pół kilograma serka mascarpone

  • 700 ml mleka

  • 5 łyżek cukru

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • kawałeczek skórki z cytryny

Ciasto:

  • 1 szklanka wody

  • ¾ szklanki mąki

  • pół kostki masła

  • 4 jajka

  • pół płaskiej łyżeczki soli 

Zobacz także
Obiad dla całej rodziny za mniej niż 10 zł? Tomek Strzelczyk usmażył z tego górę tak smakowitych kotletów, że palce lizać

Obiad dla całej rodziny za mniej niż 10 zł? Tomek Strzelczyk usmażył z tego górę tak smakowitych kotletów, że palce lizać

Domowy smalec od Tomka Strzelczyka dosłownie robi się sam. Wszystko dzięki prostej sztuczce z piekarnikiem

Domowy smalec od Tomka Strzelczyka zrobi się sam. Wszystko dzięki prostej sztuczce z piekarnikiem

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od obrania cytryny - wystarczy dosłownie jeden, niewielki kawałeczek skórki. Tomek ostrzega, że nie może jej być za dużo, ponieważ wówczas krem wyjdzie wam gorzki.

  2. Włóżcie skórkę do garnka i zalejcie ją mlekiem. Powoli podgrzewajcie. Zostawcie nieco mleka w naczyniu, by wymieszać z nim mąkę i później dodać do garnka (dzięki temu nie zrobią się grudki).

  3. Do pozostawionej resztki mleka wsypcie 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość wymieszajcie za pomocą blendera. Dodajcie mąkę pszenną i również wymieszajcie. 

  4. Następnie do mleka z mąką wlejcie 4 żółtka i ponownie zmiksujcie z pomocą blendera. Na koniec wsypcie jeszcze łyżkę cukru waniliowego, wymieszajcie.

  5. Do garnka z mlekiem wsypcie cukier biały i zamieszajcie, by się rozpuścił.

  6. Gdy mleko zacznie wrzeć, wyjmijcie skórkę cytryny i, cały czas energicznie mieszając, powoli wlewajcie mleko z mąką i żółtkami. 

  7. Mieszajcie, aż całość się zagęści i powstanie budyń. Gdy będzie się odrywał od ścianek, oznacza to, że jest już gotowy. Odstawcie do ostygnięcia.

  8. Czas na ciasto. Do czystego garnka wlejcie szklankę wody, dodajcie kostkę masła, szczyptę soli i podgrzejcie, aż się rozpuści. 

  9. Kiedy zacznie się gotować, wsypcie mąkę cały czas mieszając. Należy to robić energicznie, aż zacznie odchodzić od ścianek garnka. Poczekajcie, aż nieco ostygnie.

  10. Teraz dodajcie jajka, po jednym, mieszając za każdym razem. 

  11. Gotowe ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego. Ptysie wyciśnijcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczcie przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszcie temperaturę o 15 stopni i pieczcie jeszcze kwadrans. Odstawcie do ostudzenia.

  12. W międzyczasie, w misce wyróbcie mascarpone z pomocą miksera. Dodajcie zimny, ostygnięty budyń i wymieszajcie, aż składniki się połączą. 

  13. Każdy ptyś przetnijcie na pół. Krem włóżcie do rękawa cukierniczego (w razie potrzeby, jeśli ptysie są bardzo ciepłe, można go schłodzić w lodówce). Wyciśnijcie na każdego ptysia, przykryjcie drugą połówką i posypcie cukrem pudrem z wierzchu. Smacznego! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

czym przełożyć piernik
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy
Czym przełożyć piernik zamiast powideł? To nadzienie nada mu zupełnie nowy, oryginalny smak
W tradycyjnym wydaniu, świąteczny piernik przekładany jest powidłami. Jednak nie każdy lubi ich smak. Niektórzy rezygnują z jedzenia ciasta właśnie przez ten dodatek. Na szczęście piernik można przełożyć również innymi smakowitościami, na przykład kremem do karpatki.

Wypełniony korzennymi przyprawami piernik to podstawa Wigilijnego deseru. Większość Polaków nie wyobraża sobie świąt bez tego przysmaku. Przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura to cenny skarb, który każdy skrzętnie chowa w swojej kuchni.  Z pewnością część tych przepisów zakłada przełożenie piernika powidłami. Jednak nie każdy lubi ich smak. Szczególnie dzieci nie przepadają za tym dodatkiem. Jeśli więc w twojej rodzinie niektóre osoby też kręcą na niego nosem zaproponuj im jedną z tych trzech wersji piernika. Krem z kaszy manny Będziesz potrzebować: 5 łyżek kaszy manny, 350 ml mleka, 2 łyżeczki cukru, cynamon. Przygotowanie: W małym rondelku umieść 250 ml mleka i zagotuj. Resztę mleka (100ml) umieść w szklance wraz z kaszą manną i wymieszaj. Kiedy mleko w rondelku zacznie już bulgotać wlej do niego zawartość szklanki i energicznie wymieszaj. Do gorącej masy dodaj cukier oraz cynamon. Całość odstaw do wystudzenia, a następnie użyj do przełożenia piernika. Krem do karpatki Będziesz potrzebować: 200 gramów masła, 500 ml mleka, ok. 60 gramów cukru, 2 opakowania budyniu waniliowego. Przygotowanie: Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 500 ml mleka i 2 łyżeczki cukru. Dzięki temu powstawała masa będzie o wiele gęstsza. Miękkie masło ubij przy pomocy miksera, a następnie cały czas mieszając dodawaj do niego porcjami wystudzony budyń. Tak przygotowaną masą możesz przełożyć piernik. Masa chałwowa Będziesz potrzebować: 1 litr mleka, 300 gramów chałwy, 200 gramów masła, ok. 60 gramów cukru, 50 gramów mąki pszennej, 50 gramów mąki ziemniaczanej, 2 żółtka. Przygotowanie: Żółtka rozkłóć, a następnie dodaj do nich mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, aż do...

Masa budyniowa do ciasta wyszła za rzadka? Można ją jeszcze uratować
AdobeStock
Newsy
Masa budyniowa do ciasta wyszła za rzadka? Można ją jeszcze uratować
Wyszła wam lejąca się zupa zamiast masy budyniowej do ciasta? W ten prosty sposób możecie naprawić za rzadką masę do ciasta.

Przyrządzacie ciasto z użyciem masy budyniowej, robicie wszystko według przepisu, a masa jest zbyt rzadka i nie nadaje się w ogóle do wypieku? Nic straconego! Da się temu zaradzić - sprawdźcie jak.  Jak zagęścić masę budyniową? Do zagęszczenia masy potrzebna wam będzie skrobia ziemniaczana oraz sitko. Weźcie nieco skrobii i za pomocą sitka przesypcie do masy (dzięki temu nie zrobią się grudki). Wymieszajcie dokładnie za pomocą miksera i gotowe. Jeżeli masa wciąż jest zbyt rzadka, to po prostu wsypcie do niej więcej mąki. Nie podajemy wam dokładnych proporcji, ponieważ wszystko zależy od tego, na ile rzadki wyszedł wasz krem. Co zrobić, gdy masa budyniowa jest za gęsta? Może się zdarzyć, że będziecie mieli odwrotny problem i masa budyniowa wyjdzie wam zbyt gęsta. W takim wypadku rozwiązanie jest bardzo proste. Należy wlać do masy trochę mleka (dosłownie kilka łyżek) albo słodkiej śmietanki. Następnie wszystko razem wymieszajcie i gotowe! Ważne, by zarówno mleko, jak i śmietanka były w temperaturze pokojowej.  Jak zrobić idealną masę budyniową do ciasta? Do przygotowania masy budyniowej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 kostka masła (250 g) 100 g cukru kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Do garnka wlejcie pół szklanki mleka, wsypcie cukier, wymieszajcie i zagotujcie.  W osobnym naczyniu wymieszajcie resztę mleka z skrobią ziemniaczaną, żółtkami i cukrem waniliowym. Wlejcie wszystko do garnka z wrzącym mlekiem i cukrem, szybko przy tym mieszając. Gotujcie przez minutę, by budyń zgęstniał. Po przygotowaniu zdejmijcie garnek z budyniem z kuchenki i przykryjcie go folią spożywczą...

Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
W czym tkwi sekret lekkiego ciasta z budyniem? Kluczowe jest przygotowanie masy, a właściwie odpowiednie postępowanie z masłem.

Ciasto z budyniową masą i owocami to smaczny pomysł na prosty, letni deser. Możecie zrobić takie ciasto zupełnie nie używając piekarnika, jeśli zdecydujecie się użyć gotowego biszkoptu. Wystarczy wylać na niego budyniową masę, dodać galaretkę, owoce i gotowe! Sekret delikatnej i sprężystej masy budyniowej tkwi w przygotowaniu masła, które dodaje się na koniec do budyniu. Masło powinno się ucierać odpowiednio długo, nawet przez około 7 minut, by stało się wspaniale puszyste. Jeśli ograniczacie zwykle czas miksowania, masa może wyjść wam zbyt zbita i mało apetyczna. Wykorzystajcie poniższy przepis na przygotowanie letniego ciasta z owocami i budyniem! Przepis na biszkoptowe ciasto z budyniem i truskawkami Do przygotowania delikatnego ciasta z budyniem i owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 1 szklanka cukru pudru ¾ szklanki mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Na masę: 6 jaj 500 ml mleka 300 g masła 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe oraz pół kilograma świeżych truskawek do dekoracji. Przygotowanie:  Najpierw przygotujcie biszkopt. Oddzielcie żółtka od białek i wlejcie białka do miski. Ubijcie je na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajcie ocet, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę.  Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wylejcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 20 minut.  Następnie do miski wlejcie szklankę mleka, 6 żółtek, mąkę i wymieszajcie wszystko do uzyskania gładkiej...

Jak zrobić chleb pomarańczowy? Ten 1 składnik sprawia, że rozpływa się w ustach
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić chleb pomarańczowy? Ten 1 składnik sprawi, że będzie wilgotny i rozpłynie się w ustach
Znacie chlebek pomarańczowy? Ta pyszna babka o smaku pomarańczy idealnie pasuje na śniadanie i na deser.

Gdy kończą się już wam pomysły na smaczne śniadania, warto sięgnąć po przepisy na coś słodkiego. Idealnym rozwiązaniem jest smaczny chlebek pomarańczowy, czyli pieczone w keksówce ciasto z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Dzięki temu obłędnie pachnie! Do ciasta należy też dodać jogurt naturalny, dzięki czemu jest ono wilgotne i niezwykle smaczne. Świetnie będzie pasowało do kawy zamiast śniadania, na drugie śniadanie do pracy albo na podwieczorek. A do tego jest bardzo  proste w wykonaniu. Wypróbujcie ten łatwy przepis na pyszny chlebek pomarańczowy.  Przepis na chlebek pomarańczowy Do przygotowania chleba pomarańczowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 pomarańcza 2 średniej wielkości jajka około 20 g świeżych drożdży 2 szklanki mąki 100 ml mleka 100 g jogurtu naturalnego 60 g masła 5 łyżek cukru opcjonalnie: suszona żurawina Przygotowanie: Najpierw weźcie dużą miskę i wsypcie do niej mąkę. Do środka wrzućcie drożdże, dodajcie jedną łyżeczkę cukru oraz 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie. Przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na 15 minut.  W tym czasie przygotujcie główny składnik ciasta, czyli pomarańczę. Na tarce zetrzyjcie skórkę, którą za chwilę dodacie do masy. Następnie obierzcie pomarańczę i wyciśnijcie z niej sok. Ok. 100 ml soku oraz skórkę dodajcie do ciasta. Wsypcie też cukier, dodajcie jajka, masło, jogurt naturalny i suszoną żurawinę. Zagniećcie. Nie przejmujcie się tym, że ciasto będzie się kleić. Przykryjcie ściereczką i na godzinę odstawcie w ciepłe miejsce. Podłużną formę do keksów posmarujcie masłem i obsypcie bułką tartą. Zagniećcie ciasto jeszcze raz i przełóżcie je do...