Uwielbiamy przepisy Magdy Gessler! Są niepowtarzalne i wychodzą z nich naprawdę pyszne i wyjątkowe dania. Do tego ciekawie jest wypróbować przepisy osoby, która jest prawdziwym ekspertem w kwestii gotowania i prowadzenia restauracji. Gessler posiada ogromne doświadczenie kulinarne, dlatego warto zaufać jej recepturom. Może w tym roku przygotujecie barszcz na Wigilię z przepisu znanej restauratorki?

Tradycja barszczu wigilijnego

Wiecie, czym różni się barszcz przygotowywany na wigilię od tego, który podaje się przez cały rok? Wigilijny barszcz z uszkami to zupa postna – oznacza to, że gotowana jest jedynie na bazie włoszczyzny, suszonych grzybów i buraków. Nie ma w niej w ogóle mięsa! Barszcz podaje się z uszkami, czyli małymi pierożkami wypełnionymi farszem z grzybów.

Przepis na wigilijny barszcz Magdy Gessler

  • 3 kg buraków
  • Mały seler
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 2 cebule
  • 4 jabłka kwaśne
  • 1 por
  • 75 ml octu
  • 2 ząbki czosnku
  • Suszone borowiki
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Cukier
  • Goździki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Połowę z trzech kilogramów buraków zawijamy w aluminiową folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Resztę kroimy lub trzemy na tarce.
  2. Do garnka dodajemy buraki oraz pokrojony na ćwiartki seler, dwie cebule i korzenie pietruszki. Lejemy tyle wody, by przykryła warzywa.
  3. Gdy wywar się zagotuje, dodajemy ocet, ziele angielskie, pieprz, cukier i goździki.
  4. Kiedy warzywa już zmiękną, przelewamy wywar do startych buraków upieczonych wcześniej w piekarniku. Gotujemy na małym ogniu tak, by zupa się nie zagotowała.
  5. Wlewamy wywar z prawdziwków. Na koniec dodajemy czosnek, pieczone w piecu cebule i skórki z kwaśnych jabłek. Odstawiamy barszcz na całą noc.