Potrzyjcie skórkę z mandarynki o stopy. Już nigdy nie wyrzucicie jej do kosza
AdobeStock
Newsy

Potrzyjcie skórkę z mandarynki o stopy. Już nigdy nie wyrzucicie jej do kosza

Wiele osób jedząc mandarynki wyrzuca ich skórkę do kosza. To błąd. Okazuje się, że skórka ta ma bogate zastosowanie w pielęgnacji ciała a zwłaszcza stóp.

Zwykle po spożyciu słodkiego miąższu mandarynki, wyrzucacie jej skórkę do kosza? Przeczytajcie a na pewno pozbędziecie się tego zwyczaju.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wykorzystać skórkę z mandarynki?

Zachowajcie skórkę z mandarynki i wykorzystajcie ją w pielęgnacji ciała. Przyda wam się także podczas przeziębienia a nawet poprawi jakość waszego snu.

  • Skórka mandarynki jest bogata w kwasy organiczne, witaminę C i olejek eteryczny. Gdy dodamy ją do gorącej wody i namoczymy w niej stopy, wnikną one w skórę przez otwarte pory, stymulując naczynia włosowate pod naskórkiem, pobudzając metabolizm i tworząc na powierzchni skóry film zapobiegający parowaniu wody i czyniący skórę gładką i delikatną.
  • Skórka z mandarynki ma również działanie rozgrzewające na stopy, a także korzystnie wpływa przy leczeniu wczesnych przeziębień.
  • Maczanie stóp w wodzie ze skórką mandarynki, może pomóc w poprawie snu.
  • Składniki odżywcze zawarte w skórce mandarynkowej wnikają w głąb skóry, co może usuwać zanieczyszczenia z organizmu, a także pomagać nawilżyć skórę i zniwelować zmęczenie.
  • Z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne, skórka z mandarynki pomaga zwalczyć grzybicę i zapobiega nawrotom tej choroby.
  • Skórka z tego owocu ma też działanie tonizujące, odświeżające i łagodnie złuszczające.
  • Może pomóc ograniczyć potliwość stóp i sprawia, że skóra wygląda ładniej, zwłaszcza skóra na piętach, która bywa szorstka i zrogowaciała. Wystarczy, że będziecie regularnie nacierać ją skórką mandarynki, która ma działanie pielęgnacyjne i zarazem relaksujące, dzięki jej wspaniałemu zapachowi. 
  • Pocierajcie stopy skórką mandarynki dwa razy dziennie przez tydzień. Jeśli wasza skóra zacznie wyglądać ładniej, powtarzajcie ten zabieg 2-4 razy w tygodniu.
Zobacz także
Czy mandarynki można przechowywać w lodówce? Ekspert wyjaśnia i dodaje, żeby nie robić z nimi tej 1 rzeczy

Czy mandarynki można przechowywać w lodówce? Ekspert wyjaśnia i dodaje, żeby nie robić tej 1 rzeczy

Jak poznać w sklepie czy mandatynki są słodkie? Te 3 proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce

Jak poznać w sklepie czy mandarynki są słodkie? Te proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce

Jak jeszcze można wykorzystać skórkę z mandarynki?

  • Dodajcie ją do herbaty. Zaparzcie swoją ulubioną herbatę i dodajcie do niej trochę suszonych skórek mandarynki. Dzięki nim wasza herbata nie tylko będzie pięknie pachnieć, ale też będzie miała przyjemny, cytrusowy i orzeźwiający smak. 
  • Wykorzystajcie ją do pieczenia. Skórka z mandarynki jest zarazem słodka i pikantna. Z powodzeniem możecie wykorzystać ją do pieczenia ciast, chleba oraz babeczek. Wystarczy zmielić skórki za pomocą robota kuchennego lub młynka do kawy.
  • Użyjcie jej do marynat i nacierania mięsa. Suszone skórki mandarynki świetnie się nadają do nacierania mięs, takich jak rostbef, kurczak, jagnięcina i kurczak przed gotowaniem lub pieczeniem w piekarniku. To także dobra alternatywa na wypadek, gdyby zabrakło wam skórki z limonki lub cytryny.
  • Zróbcie z niej domowy peeling do ciała. Suszone skórki mandarynki są bogate w witaminy A, C i E, a także mają właściwości przeciwutleniające. Dzięki swoim właściwościom promują zdrowie skóry, poprawiając jej koloryt, a także zmniejszając skutki przebarwień, drobnych linii i zmarszczek. Dlatego skórki mandarynki warto wykorzystać do zrobienia domowego peelingu do ciała. Wystarczy zetrzeć dwie skórki mandarynki, dodać od 1/2 do 1 szklanki cukru i 1/2 szklanki oleju kokosowego. Wymieszaj je razem, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Na koniec przełóżcie peeling do hermetycznego szklanego pojemnika. 

Źródło: tallypress.com, kobieta.onet.pl

Jak szybko obrać mandarynkę? Zróbcie 1 rzecz, a skórka odejdzie bez problemu
Flickr
Newsy
Jak szybko obrać mandarynkę? Zróbcie 1 rzecz, a skórka odejdzie bez problemu
Obieranie mandarynki sprawia wam kłopot? Skorzystajcie z tej prostej metody, a skórka odejdzie w mgnieniu oka.

Mandarynki to smaczne i zdrowe owoce cytrusowe. Podobnie jak pomarańcze, mandarynki mają kolor pomarańczowy — ale niektóre odmiany tych owoców mogą mieć odcienie zieleni lub czerwieni.  Mandarynki są bogatym źródłem beta-kryptoksantyny, przeciwutleniacza, który w organizmie przekształca się w witaminę A i jest odpowiedzialny za pomarańczowy kolor mandarynek i innych owoców. Ponadto, owoce te dostarczają naszemu organizmowi witamin B1, B6 i B9, potasu, pirydoksyny i kwasu foliowego. Mandarynki i ich skórki są bogatym źródłem antyoksydantów, takich jak witamina C i flawonoidy, które chronią organizm przed licznymi chorobami. Regularne jedzenie mandarynek: może korzystnie wpływać na układ odpornościowy przeciwutleniacze zawarte w mandarynkach, takie jak witamina C i nobiletyna, mogą chronić komórki mózgowe przed uszkodzeniami związanymi z chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona zawartość witaminy C w mandarynce może promować syntezę kolagenu, co poprawia gojenie się ran i zmniejsza oznaki starzenia @pandoras_kitchen Tangerine peeling…the easy way! 🍊 #kitchenhacks #tangerine #tiktokgreece #howto #peeling #lifehackvideo ♬ Do It - Chloe x Halle Na opublikowanym w sieci nagraniu widzimy, jak najpierw nacina delikatnie owoc dookoła tak, by nie uszkodzić jego miąższu. Podążajcie wg tych wskazówek, a poradzicie sobie z nawet najbardziej oporną mandarynką: Podążając za powstałą linią, obierajcie jego obie części. Odetnijcie końce mandarynki. Na początku odetnijcie górną część mandarynki. Uważajcie, aby nie przeciąć jej miąższu. Teraz odetnijcie dolną część mandarynki. Wytnijcie wzdłuż szczelinę. Delikatnie pociągnijcie skórkę, aby uformować długi pasek.  Możecie...

awokado skórka
AdobeStock
Newsy
Nie wyrzucaj skórki z awokado. To niesamowite, co możesz z niej zrobić. Oszczędzisz pieniądze i ograniczysz marnotrawstwo żywności
Lubisz awokado? Okazuje się, że można skorzystać nie tylko z jedzenia miąższu! Skórka awokado ma wiele właściwości, które warto wykorzystać.

Awokado jest coraz bardziej popularnym owocem w Polsce. Można je często kupić w okazyjnej cenie i naprawdę warto – jest doskonałym, naturalnym i zdrowym źródłem tłuszczów. Pasta z awokado jest bardzo polecana osobom, które nie mogą jeść masła z powodu alergii na laktozę. Warto dodawać ten owoc do sałatek i koktajli – stanowi ciekawe urozmaicenie i wzmacnia smak! Cenna skórka awokado Jedząc awokado od razu pozbywamy się pestki i skórki. A to duży błąd! Z pestki może wam wyrosnąć drzewko awokado stanowiące ciekawą dekorację w domu, a właściwości skórki można wykorzystać chociażby robiąc peeling, maseczkę do twarzy albo herbatę! Doniczki – zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy skórka po awokado nada się do sadzenia kwiatków? My też i postanowiliśmy tego spróbować! Okazało się, że wysuszona łupinka awokado jest doskonałą doniczką dla sadzonek. Wystarczy nasypać do niej ziemi z nawozem. Nie dość, że ma idealny kształt, to będzie dodatkowo nawozić rośliny dzięki cennym minerałom zawartym w skórce. Na gładką skórę – męczysz się z wysuszoną skórą i zgrubieniami na łokciach? Zrób sobie kąpiel z awokado! Wystarczy wrzucić do wanny świeżą skórkę i wziąć kąpiel, a na koniec zrobić sobie masaż z miąższu awokado. Peeling do twarzy – około raz na tydzień należy wykonać głębsze oczyszczanie twarzy. Świetnie nadaje się do tego skóra z awokado! Należy umyć twarz, a następnie wewnętrzną stroną skórki awokado delikatnie masować skórę. Maseczka – zwłaszcza zimą nasza skóra twarzy wymaga mocnego odżywienia. Mróz i suche od ogrzewania w mieszkaniach powietrze bardzo ją wysusza, dlatego należy zimą często robić sobie nawilżające maseczki. Weź skórkę awokado, na...

Nietypowe zastosowanie skórki z cytryny
Newsy
5 nietypowych zastosowań skórki z cytryny 
Została wam skórka z cytryny? Nie wyrzucajcie jej. Może wam się bardzo przydać. I to niekoniecznie w kuchni.

Zarówno cała cytryna, jak i jej skórka mają wiele ciekawych zastosowań. Owoc ten świetnie się sprawdza w kulinariach – dodajemy go do pieczenia mięs (zazwyczaj kaczki z cytryną  lub kurczaka), podajemy ze świeżą rybą lub dodajemy do herbaty. Równie ciekawe zastosowanie ma jego skórka. Skórka z cytryny doskonale się sprawdza jako dodatek do sosów, deserów, marmolad i ciast. Można ją jednak wykorzystać również w inny sposób. Skórka z cytryny ma bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też poza nią. Jest ona znana jako naturalny środek czyszczący i odświeżający. Skórka z cytryny jako odświeżacz do butów  Mało kto wie, że skórka z cytryny to naturalny odświeżacz do butów. Włóżcie do butów świeżą skórkę cytryny lub limonki. Świeża skórka cytrusów ma wspaniały zapach, dzięki zawartości olejków eterycznych. Pozostawcie ją w butach na noc i wyjmijcie ją przed użyciem. Wasze buty powinny pachnieć dużo lepiej. Wyczyśćcie skórką z cytryny umywalkę i wannę Wsypcie trochę sody oczyszczonej do mokrego zlewu lub wanny i użyjcie skórki z cytryny, aby wyszorować zabrudzone powierzchnie. Ta metoda w mig usunie brud i zadziała jak cytrynowy „wybielacz” sprawiając, że wasza umywalka i wanna nabiorą blasku. Skórka z cytryny do mycia naczyń Cytryna działa nie tylko jako odtłuszczacz, ale też pomaga usuwać plamy z naczyń. Wrzućcie kilka skórek cytryny wraz z miąższem do zmywarki, aby usunąć tłuszcz. Metoda ta sprawi, że wasze szklanki i sztućce będą błyszczały. Skórka od cytryny na plamy z potu  Natrzyjcie połówką cytryny tłuste plamy lub plamy pod pachami na odzieży i...

Zalejcie skórkę od banana wodą. Otrzymacie coś niesamowitego
AdobeStock
Newsy
Zalejcie skórkę od banana wodą. Otrzymacie coś niesamowitego
Zwykle odruchowo wyrzucacie skórkę z banana do kosza? To błąd. Nie warto jej tak marnotrawić. Czy wiecie, co się stanie, gdy zalejecie ją woda?

Banan to bardzo zdrowy i pożywny owoc. Większość z nas odruchowo wyrzuca jego skórkę do kosza zaraz po zjedzeniu, nie wiedząc, że ona także ma wiele dobroczynnych właściwości.  Zalejcie skórkę od banana wodą Kiedy następnym razem zjecie banana, nie wyrzucajcie jego skórki, tylko od razu zalejcie ją wodą. Możecie też posiekać taką skórkę na mniejsze kawałki, wrzucić do kubka lub miski z wodą i wymieszać. Pokrojone na części skórki powinny moczyć się przez godzinę (lub dłużej, jeśli to możliwe). Co można zrobić z taką bananową wodą? Wlejcie ją do swoich roślin i patrzcie, jak pięknie rosną.  Bananowa woda wspomoże wzrost zarówno roślin wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Jej największą zaletą jest to, że jest tania i wolna od chemikaliów, które znajdziemy w nawozach sprzedawanych w sklepie. Jak działa woda bananowa do podlewania kwiatków? Skórki od bananów zawierają wiele składników odżywczych, w tym potas, fosfor, magnez i wapń — wszystkie one są potrzebne do prawidłowego wzrostu roślin. Moczenie skórek bananów w wodzie sprawia, że te kluczowe składniki odżywcze przenikają do wody, a gdy trafią do gleby, wzbogacają korzenie roślin w cenne minerały. Taka mikstura odstrasza również mszyce. @creative_explained Banana Peel = Magic 🌱🤩 #garden #trick #tips #dtio #HomeCooked #foryou #fyp #learnfromme #alwayslearning #diy #magic #wow #plants #gardening #banana ♬ original sound - Armen Adamjan Jak jeszcze można wykorzystać skórki bananów? To nie jedyny kreatywny sposób na wykorzystanie skórek bananów. Do czego mogą one nam się jeszcze przydać?  wcierając w twarz skórki od banana,...