Potrzyjcie skórkę z mandarynki o stopy. Już nigdy nie wyrzucicie jej do kosza
AdobeStock
Newsy

Potrzyjcie skórkę z mandarynki o stopy. Już nigdy nie wyrzucicie jej do kosza

Wiele osób jedząc mandarynki wyrzuca ich skórkę do kosza. To błąd. Okazuje się, że skórka ta ma bogate zastosowanie w pielęgnacji ciała a zwłaszcza stóp.

Zwykle po spożyciu słodkiego miąższu mandarynki, wyrzucacie jej skórkę do kosza? Przeczytajcie a na pewno pozbędziecie się tego zwyczaju.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wykorzystać skórkę z mandarynki?

Zachowajcie skórkę z mandarynki i wykorzystajcie ją w pielęgnacji ciała. Przyda wam się także podczas przeziębienia a nawet poprawi jakość waszego snu.

  • Skórka mandarynki jest bogata w kwasy organiczne, witaminę C i olejek eteryczny. Gdy dodamy ją do gorącej wody i namoczymy w niej stopy, wnikną one w skórę przez otwarte pory, stymulując naczynia włosowate pod naskórkiem, pobudzając metabolizm i tworząc na powierzchni skóry film zapobiegający parowaniu wody i czyniący skórę gładką i delikatną.
  • Skórka z mandarynki ma również działanie rozgrzewające na stopy, a także korzystnie wpływa przy leczeniu wczesnych przeziębień.
  • Maczanie stóp w wodzie ze skórką mandarynki, może pomóc w poprawie snu.
  • Składniki odżywcze zawarte w skórce mandarynkowej wnikają w głąb skóry, co może usuwać zanieczyszczenia z organizmu, a także pomagać nawilżyć skórę i zniwelować zmęczenie.
  • Z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne, skórka z mandarynki pomaga zwalczyć grzybicę i zapobiega nawrotom tej choroby.
  • Skórka z tego owocu ma też działanie tonizujące, odświeżające i łagodnie złuszczające.
  • Może pomóc ograniczyć potliwość stóp i sprawia, że skóra wygląda ładniej, zwłaszcza skóra na piętach, która bywa szorstka i zrogowaciała. Wystarczy, że będziecie regularnie nacierać ją skórką mandarynki, która ma działanie pielęgnacyjne i zarazem relaksujące, dzięki jej wspaniałemu zapachowi. 
  • Pocierajcie stopy skórką mandarynki dwa razy dziennie przez tydzień. Jeśli wasza skóra zacznie wyglądać ładniej, powtarzajcie ten zabieg 2-4 razy w tygodniu.
Zobacz także
Czy mandarynki można przechowywać w lodówce? Ekspert wyjaśnia i dodaje, żeby nie robić z nimi tej 1 rzeczy

Czy mandarynki można przechowywać w lodówce? Ekspert wyjaśnia i dodaje, żeby nie robić tej 1 rzeczy

Jak poznać w sklepie czy mandatynki są słodkie? Te 3 proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce

Jak poznać w sklepie czy mandarynki są słodkie? Te proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce

Jak jeszcze można wykorzystać skórkę z mandarynki?

  • Dodajcie ją do herbaty. Zaparzcie swoją ulubioną herbatę i dodajcie do niej trochę suszonych skórek mandarynki. Dzięki nim wasza herbata nie tylko będzie pięknie pachnieć, ale też będzie miała przyjemny, cytrusowy i orzeźwiający smak. 
  • Wykorzystajcie ją do pieczenia. Skórka z mandarynki jest zarazem słodka i pikantna. Z powodzeniem możecie wykorzystać ją do pieczenia ciast, chleba oraz babeczek. Wystarczy zmielić skórki za pomocą robota kuchennego lub młynka do kawy.
  • Użyjcie jej do marynat i nacierania mięsa. Suszone skórki mandarynki świetnie się nadają do nacierania mięs, takich jak rostbef, kurczak, jagnięcina i kurczak przed gotowaniem lub pieczeniem w piekarniku. To także dobra alternatywa na wypadek, gdyby zabrakło wam skórki z limonki lub cytryny.
  • Zróbcie z niej domowy peeling do ciała. Suszone skórki mandarynki są bogate w witaminy A, C i E, a także mają właściwości przeciwutleniające. Dzięki swoim właściwościom promują zdrowie skóry, poprawiając jej koloryt, a także zmniejszając skutki przebarwień, drobnych linii i zmarszczek. Dlatego skórki mandarynki warto wykorzystać do zrobienia domowego peelingu do ciała. Wystarczy zetrzeć dwie skórki mandarynki, dodać od 1/2 do 1 szklanki cukru i 1/2 szklanki oleju kokosowego. Wymieszaj je razem, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Na koniec przełóżcie peeling do hermetycznego szklanego pojemnika. 

Źródło: tallypress.com, kobieta.onet.pl

awokado skórka
AdobeStock
Newsy
Nie wyrzucaj skórki z awokado. To niesamowite, co możesz z niej zrobić. Oszczędzisz pieniądze i ograniczysz marnotrawstwo żywności
Lubisz awokado? Okazuje się, że można skorzystać nie tylko z jedzenia miąższu! Skórka awokado ma wiele właściwości, które warto wykorzystać.

Awokado jest coraz bardziej popularnym owocem w Polsce. Można je często kupić w okazyjnej cenie i naprawdę warto – jest doskonałym, naturalnym i zdrowym źródłem tłuszczów. Pasta z awokado jest bardzo polecana osobom, które nie mogą jeść masła z powodu alergii na laktozę. Warto dodawać ten owoc do sałatek i koktajli – stanowi ciekawe urozmaicenie i wzmacnia smak! Cenna skórka awokado Jedząc awokado od razu pozbywamy się pestki i skórki. A to duży błąd! Z pestki może wam wyrosnąć drzewko awokado stanowiące ciekawą dekorację w domu, a właściwości skórki można wykorzystać chociażby robiąc peeling, maseczkę do twarzy albo herbatę! Doniczki – zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy skórka po awokado nada się do sadzenia kwiatków? My też i postanowiliśmy tego spróbować! Okazało się, że wysuszona łupinka awokado jest doskonałą doniczką dla sadzonek. Wystarczy nasypać do niej ziemi z nawozem. Nie dość, że ma idealny kształt, to będzie dodatkowo nawozić rośliny dzięki cennym minerałom zawartym w skórce. Na gładką skórę – męczysz się z wysuszoną skórą i zgrubieniami na łokciach? Zrób sobie kąpiel z awokado! Wystarczy wrzucić do wanny świeżą skórkę i wziąć kąpiel, a na koniec zrobić sobie masaż z miąższu awokado. Peeling do twarzy – około raz na tydzień należy wykonać głębsze oczyszczanie twarzy. Świetnie nadaje się do tego skóra z awokado! Należy umyć twarz, a następnie wewnętrzną stroną skórki awokado delikatnie masować skórę. Maseczka – zwłaszcza zimą nasza skóra twarzy wymaga mocnego odżywienia. Mróz i suche od ogrzewania w mieszkaniach powietrze bardzo ją wysusza, dlatego należy zimą często robić sobie nawilżające maseczki. Weź skórkę awokado, na...

Nie wyrzucajcie skórek od mandarynek. Zrobicie z nich syrop na tę uciążliwą dolegliwość
Adobe Stock
Newsy
Nie wyrzucajcie skórek od mandarynek. Zrobicie z nich syrop na tę uciążliwą dolegliwość
Gdy mamy kaszel, chętnie sięgamy po syrop, który nie tylko złagodzi ból i powlecze ściany gardła ochronną powłoką, ale także pozwoli oczyścić się płucom i będzie działał leczniczo. Ten domowy syrop najlepiej sprawdzi się na mokry kaszel.

Czy wiecie, że choć mandarynki bardzo przypominają pomarańcze, to jednak są od nich sporo zdrowsze? Mandarynki zawierają znacznie więcej witaminy A niż pomarańcze. Mają jej 14% zalecanego dziennego spożycia, podczas gdy pomarańcze mają tylko 4% dziennego zapotrzebowania. Oba owoce zawierają też wiele innych składników odżywczych jak potas, tiaminę czy kwas foliowy. A co kryje się w skórce mandarynki? Zdrowotne właściwości skórek mandarynki Skórka mandarynki do doskonały składnik syropu na kaszel. Zalecany jest przede wszystkim na kaszel mokry i mogą go pić nawet dzieci. Wystarczy zasypać skórkę mandarynki cukrem lub zalać miodem i poczekać aż puści sok. W skórce tego owocu znajduje się pewien rodzaj flawonoidów – nibeltyna, która zapobiega procesom prowadzącym do takich schorzeń jak: Stłuszczenie wątroby Otyłość Miażdżyca Cukrzyca typu 2 Substancja stymuluje geny odpowiedzialne za spalanie tłuszczów i przeciwdziała gromadzeniu się ich w wątrobie. Nibeltyna zgromadzona jest przede wszystkim w skórce mandarynki, w samym miąższu występuje jej bardzo niewiele. Scukrzona skórka, z której oddzieli się sok, pomaga płucom pozbyć się zalegającej flegmy. Jednocześnie działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Przepis na syrop na kaszel ze skórek od mandarynek Chcąc wykorzystać skórki od mandarynek do celów spożywczych zawsze pamiętajcie, aby przed obraniem owoców, dokładnie je umyć. Składniki: Skórki od mandarynek (z 1 kg owoców) 2 cm Imbiru 1,5 szklanki cukru Przygotowanie: Czyste skórki mandarynek rozdrobnijcie w palcach na mniejsze, równej wielkości kawałki lub zetrzyjcie na tarce. Imbir obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Skórki...

Nietypowe zastosowanie skórki z cytryny
Newsy
5 nietypowych zastosowań skórki z cytryny 
Została wam skórka z cytryny? Nie wyrzucajcie jej. Może wam się bardzo przydać. I to niekoniecznie w kuchni.

Zarówno cała cytryna, jak i jej skórka mają wiele ciekawych zastosowań. Owoc ten świetnie się sprawdza w kulinariach – dodajemy go do pieczenia mięs (zazwyczaj kaczki z cytryną  lub kurczaka), podajemy ze świeżą rybą lub dodajemy do herbaty. Równie ciekawe zastosowanie ma jego skórka. Skórka z cytryny doskonale się sprawdza jako dodatek do sosów, deserów, marmolad i ciast. Można ją jednak wykorzystać również w inny sposób. Skórka z cytryny ma bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też poza nią. Jest ona znana jako naturalny środek czyszczący i odświeżający. Skórka z cytryny jako odświeżacz do butów  Mało kto wie, że skórka z cytryny to naturalny odświeżacz do butów. Włóżcie do butów świeżą skórkę cytryny lub limonki. Świeża skórka cytrusów ma wspaniały zapach, dzięki zawartości olejków eterycznych. Pozostawcie ją w butach na noc i wyjmijcie ją przed użyciem. Wasze buty powinny pachnieć dużo lepiej. Wyczyśćcie skórką z cytryny umywalkę i wannę Wsypcie trochę sody oczyszczonej do mokrego zlewu lub wanny i użyjcie skórki z cytryny, aby wyszorować zabrudzone powierzchnie. Ta metoda w mig usunie brud i zadziała jak cytrynowy „wybielacz” sprawiając, że wasza umywalka i wanna nabiorą blasku. Skórka z cytryny do mycia naczyń Cytryna działa nie tylko jako odtłuszczacz, ale też pomaga usuwać plamy z naczyń. Wrzućcie kilka skórek cytryny wraz z miąższem do zmywarki, aby usunąć tłuszcz. Metoda ta sprawi, że wasze szklanki i sztućce będą błyszczały. Skórka od cytryny na plamy z potu  Natrzyjcie połówką cytryny tłuste plamy lub plamy pod pachami na odzieży i...

Mandarynki
Pexels/S. Hermann & F. Richter
Newsy
Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki
Mandarynki kryją w swoim składzie wiele właściwości leczniczych. Grudniowe początki zimy to najlepszy czas, żebyście mogli się delektować ich cytrusowym, orzeźwiającym smakiem. Czemu tak jest?

Mandarynka jest małym drzewem cytrusowym z owocami przypominającymi pomarańcze. Pieszczotliwie nazywa się ją młodszą siostrą pomarańczy. Jest jednak od nich mniejsza i znacznie słodsza. Delikatna jak mandarynka Dojrzała mandarynka jest jędrna i może mieć lekko kwaśny smak. Ma dość cienką skórkę i łatwo ulega uszkodzeniu. Mandarynka jako drzewo nie przepada za zimnem. Chłodna temperatura może ją mocno uszkodzić. Z tego powodu jest uprawiana w obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Badania genetyczne owocu udowadniają, że była jednym z pierwotnych gatunków cytrusowych. Jest przodkiem wielu hybrydowych odmian cytrusowych. Na jej bazie powstały popularne pomelo czy grejpfruty, wiele cytryn i przydatna do drinków limonka. Zawartość witaminy C Mandarynka różni się od swoich bliskich owocowych krewnych zawartością witamin i innych składników odżywczych. Te małe owoce podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość i zapobiegać cukrzycy typu 2. Mandarynki są najbardziej potrzebne organizmowi na przełomie grudnia i stycznia, kiedy to temperatura powietrza spada poniżej zera.  Dzięki dużym ilości witaminy C i A - naturalnym przeciwutleniaczom - wspomagają układ odpornościowy. Te pomarańczowe cytrusy hamują tez działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość. Dodatek do sałatki owocowej Przed kupnem mandarynek warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami. Ich intensywny zapach przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Bywają pełne słodyczy,...