Poprawia wzrok, wzmacnia kości, zapobiega anemii. Jedyna okazja w roku żeby ją jeść
Adobe Stock
Newsy

Poprawia wzrok, wzmacnia kości, zapobiega anemii. Jedyna okazja w roku żeby ją jeść

Jak ją jeść i dlaczego warto? Zdradzamy tajemnice tego wiosennego warzywa. Lubicie jeść ją wiosną?

To warzywo, które jest tak krótko dostępne, że jego entuzjaści wiedzą, że trzeba się go najeść na wiosnę, bo potem szansy na to już nie będzie. Botwina jest wczesną formą buraka ćwikłowego. Zbiera się ją gdy buraki są jeszcze bardzo młode i mają drobne korzenie i świeże, soczyste liście.

Botwina jest etapem botanicznym, przez który przechodzi burak podczas wzrostu. Potem rozrastają się korzenie – czyli właściwie buraki, a ich naziemna część właściwie przestaje być zdatna do jedzenia. Dlaczego warto jadać te młody formy buraków?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartości zdrowotne botwiny

W tym młodym warzywie znajduje się wiele witamin: A, C, K i witaminy z grupy B. Znajdziecie w nim także luteinę – silny antyoksydant, ważny dla utrzymania zdrowia oczu i dobrego wzroku. Botwina zawiera wiele minerałów, w tym, podobnie jak buraki – żelazo. Ten pierwiastek wzmocniony witaminą C jest stosowany w profilaktyce niedokrwistości oraz w leczeniu anemii.

W botwinie znajduje się także dużo wapnia, ważnego dla utrzymania zdrowego kośćca oraz potasu, dzięki któremu serce działa sprawnie. Z kolei zielony barwnik – chlorofil, ma silne działanie antyoksydacyjne i rutynę o udowodnionym działaniu antyalergicznym, antywirusowym, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym.

Zobacz także
Czym różni się barszcz czerwony z botwiną od barszczu ukraińskiego? Ten szczegół wpływa na smak zupy

Czym różni się barszcz czerwony z botwiną od barszczu ukraińskiego? Ten szczegół wpływa na smak zupy

Przepis na botwinkę z jajkiem. Lekka i wiosenna zupa

Przepis na botwinkę z jajkiem. Lekka i wiosenna zupa

Jak należy poprawnie mówić botwina czy botwinka?

Botwina to roślina we wczesnym stadium uprawy buraka. Z kolei botwinka to nazwa potrawy – zupy, którą przyrządza się z botwiny. Do gotowania botwinki warto jest dodać marchewkę i dojrzały korzeń buraka. Dzięki marchewce smak bulionu będzie pełniejszy, a dzięki dodatkowi buraka, zupa będzie miała głęboki buraczany kolor.

Poza wspomnianymi dwoma dodatkami, gwiazdą i głównym składnikiem zupy jest botwina. Drobne korzonki należy je dokładnie opłukać z ziemi i oskrobać. Do tego naziemną część, czyli liście także opłuczcie, drobno posiekajcie i dodajcie do zupy. Liści w zupie może być bardzo dużo. One stanowią największa wartość tej potrawy. Botwinkę można na koniec zabielić kwaśną śmietaną i podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i młodymi ziemniaczkami.

Sposoby podawania botwinki:

  1. Na dno głębokiego talerza włóżcie młode ziemniaki w całości i zalejcie je zupą. Na wierzchu ułóżcie 2 połówki jajka na twardo.
  2. Podczas gotowania botwinki do warzyw dorzućcie kawałki ziemniaków i ugotujcie w zupie od miękkości. Podawajcie zupę z ziemniakami i łyżką śmietany.
  3. Zupę wlejcie do miseczki, a na osobnym talerzy podajcie młode ziemniaczki z koprem lub bułka tartą podsmażona na maśle.

Źródło: Interia.pl

Czym różni się botwina od boćwiny? Wbrew pozorom to 2 różne rzeczy
Newsy
Czym różni się botwina od boćwiny? Wbrew pozorom to 2 różne rzeczy
Czy boćwina to to samo, co botwina? Moglibyście się zdziwić!

Boćwina czy botwina? Pewnie nie raz słyszeliście obie te nazwy i  zastanawialiście się, jaka jest między nimi różnica. Okazuje się, że dość znacząca! Choć zarówno „boćwina”, jak i „botwina” odnoszą się do buraków, to wcale nie znaczą tego samego. Sprawdźcie znaczenie tych słów! Czym jest boćwina? Słowem „boćwina” określa się po prostu liście pewnej odmiany buraków – buraka liściastego. Mogliście też spotkać się z nazwami mangold, kapusta rzymska, bietola albo burak szpinakowy, jednak wszystkie oznaczają to samo warzywo. Jego liście są bardzo duże, soczyste i mięsiste. Wyróżnia się dwa rodzaje boćwiny: liściastą i łodygową . Liściasta ma bardzo duże liście i krótkie łodygi, a łodygowa odwrotnie – grube i długie łodygi oraz małe liście. Oba te elementy są jadalne i świetnie nadają się do zup, sałatek, zapiekanek, a nawet gołąbków! Pamiętajcie tylko o tym, że bulwy buraka liściastego są niejadalne i nie można z nich zrobić zupy. Co to jest botwina? „Botwina” to określenie liści i korzeni młodych buraków ćwikłowych. Korzenie botwiny są bardzo smaczne i delikatne, podobnie zresztą jak liście, które w porównaniu z boćwiną są o wiele mniejsze i delikatniejsze. Z botwinki można robić sałatki oraz znaną wszystkim zupę botwinkę ! Zróbcie ją z poniższego przepisu. Przepis na botwinkę Do przygotowania zupy z botwiny potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Litr bulionu Pół kilograma młodych ziemniaków 1 pęczek botwinki z buraczkami Pół pęczka koperku 5 łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Umyjcie botwinkę i odetnijcie liście od buraków....

Botwinka do słoików. Idealna do czerwonego lub ukraińskiego barszczu
Gotujmy.pl
Newsy
Botwinka do słoików. Idealna do czerwonego lub ukraińskiego barszczu
Botwinka ze słoika to idealna baza na barszcz czerwony lub ukraiński. Sezon na botwinę zaczyna się od maja – nie zapomnijcie przyrządzić jej zapasów na później, by móc cieszyć się botwinką przez cały rok.

Ten przepis na botwinkę do słoików posłuży wam do zrobienia całorocznej bazy do zup. Barszcz czerwony czy ukraiński smakuje i wygląda perfekcyjnie, gdy pływają w nim nie tylko kawałki buraka, ale też jego łodygi i zielona botwinka. Dlaczego nie cieszyć się smakiem botwiny przez cały rok? Wystarczy zrobić łatwe i proste przetwory z botwinki do słoiczków.  Przepis na botwinkę do słoików Pamiętajcie, żeby kupić botwinę, nie boćwinę . Tak przygotowana botwinka ze słoika nada się też do chłodnika z botwiny - kto powiedział, że nie możecie go jadać przez cały rok? Składniki: Botwinka razem z listkami Sól do smaku Odrobina cukru Sok z cytryny lub ocet Woda Przygotowanie: Młode buraczki z liśćmi przebierzcie i dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą. Obierzcie buraki ze skórki i pokrójcie. Tak samo postępujcie z łodygami i liśćmi – postarajcie się, żeby wszystkie kawałki były podobnej wielkości (ok. 3-4 cm). Wrzućcie wszystko do garnka, zalejcie wodą i doprawcie solą i odrobiną cukru. Gotujcie buraczki ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodajcie do środka łyżkę soku z cytryny lub octu. Przełóżcie ugotowaną botwinkę do czystych słoiczków i szczelnie zamknijcie. Pasteryzujcie przez ok. 10-15 min. Po zapasteryzowaniu postawcie słoiczki do góry dnem. Tak przygotowana botwinka będzie nadawała się idealnie do czerwonego barszczu lub innej potrawy na bazie buraków. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Sprawdźcie też, jak szybko ugotować zwykłe buraki i co zrobić, żeby ugotowane buraczki nie straciły koloru podczas gotowania. Czytaj także: Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje...

Jak ugotować botwinę? Przepis na smaczną zupę z botwinki
AdobeStock
Newsy
Jak ugotować botwinę? Przepis na smaczną zupę z botwinki (na zimno i na ciepło)
Lubicie zupę z botwinki? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na przepyszną zupę z dodatkiem ziemniaków i świeżego koperku. Zupa jest smaczna, prosta i bardzo aromatyczna. W sam raz na pyszny obiad.

Zupa z botwinki jest prosta i bardzo zdrowa. Nie tylko pobudza apetyt, ale ma też zdolność odkwaszania organizmu.  Botwinka to nic innego, jak młode listki i korzenie buraka cukrowego. Botwina to doskonałe źródło witamin K, A i C, a także dobre źródło magnezu, wapnia, fosforu, sodu, potasu, żelaza i błonnika pokarmowego. Czy wiecie, że jedna filiżanka posiekanej botwinki ma tylko 35 kalorii i zapewnia ponad 300% dziennej wartości dla witaminy K? Włączcie ją do swojej diety, aby czerpać maksimum korzyści dla swojego zdrowia. Przepis na smaczną zupę z botwinki Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, przygotujcie smaczną zupę z botwinki z naszego przepisu.  Podajcie ją z ugotowanymi ziemniakami i świeżym koperkiem. W takim połączeniu smakuje fenomenalnie! Składniki: 2 pęczek botwinki 2 łyżki soku z cytryny śmietana 30% 200 ml sól pieprz koperek do zupki marchewka 2 szt ziele angielskie 3 szt listek laurowy 3 szt drobiowe mięsko jakie tam macie z 300 g Dodatkowo: ziemniaki duże 6 szt koperek Dodatkowo: cytryna Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na cztery i gotujemy w osolonej wodzie. Botwinę myjemy i odcinamy korzonki i kroimy drobno. Do garnka wkładamy mięsko drobiowe, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy oraz marchewkę startą na wiórki, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięsko zmięknie (45 minut). Teraz mamy jakby rosołek, dodajemy do niego starte dwa buraczki i botwinę pokrojoną drobniutko. Gotujemy jeszcze jakieś 15-20 minut. Na końcu wlewamy śmietanę i mieszamy chwilkę i zrobione. Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i tłuczkiem gnieciemy. Nakładamy łyżką do lodów kuleczki i kładziemy do talerza głębokiego, 3 na jeden talerz, zalewamy botwiną, dekorujemy koperkiem i gotowe....

Przepis na gołąbki w liściach botwiny. Ten smak was zaskoczy
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki w liściach botwiny. Ten smak was zaskoczy
Gołąbki w liściach botwiny to pomysł na niecodzienny, zaskakujący obiad. Nie dość, że mięso z kaszą w buraczanych liściach świetnie smakuje, to dodatkowo wspaniale wygląda. Do dzieła!

Gołąbki w liściach botwiny siła rzeczy będą znacznie mniejsze od tych tradycyjnych, kapuścianych. Oczywiście w żadne sposób nie przekłada się to na ich rewelacyjny, niepowtarzalny smak. Co więcej, małe, eleganckie gołąbki botwinkowe świetnie prezentują się na talerzu. Tak przyrządzone gołąbki niektórym mogą przypomnieć popularne na południu Europy gołąbki zawijane w liście winogron, czyli dolma lub dolmades. Nasze gołąbki w liściach botwiny różnią się od nich znacząco smakiem – ze względu na użycie mięsa i kaszy do farszu. Przepis na gołąbki w liściach botwiny Składniki: 1 pęczek świeżej botwiny 20 dag szynki wieprzowej 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 2 ząbki czosnku Szczypior 1 łyżeczka majeranku Pół łyżeczki soli Świeżo mielony pieprz czarny Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielcie na maszynce do mięsa. Kaszę jęczmienną ugotujcie w proporcji 1:2 z wodą z dodatkiem soli. Kaszę gotujcie bez mieszania, do czasu aż wchłonie całą wodę. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do mięsa czosnek, posiekany drobno szczypiorek, sól, pieprz i majeranek. Wyrabiajcie masę mięsną na gołąbki z dodatkiem ugotowanej i ostudzonej kaszy jęczmiennej. Liście botwiny umyjcie i lekko zmiażdżcie ręką na czerwonych unerwieniach, by stały się nieco miększe. Umieszczajcie porcję farszu na liściu i zawijajcie jak tradycyjne gołąbki. Gotowe gołąbki wyłóżcie na patelni z rozgrzanym olejem i przykryjcie naczynie pokrywką. Smażcie z każdej strony przez kilka minut. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeśli zastanawiacie się, czym tak na dobrą sprawę jest botwina, kliknijcie i przeczytajcie jeden z naszych poprzednich artykułów na ten temat. Jeżeli zaś chcecie dowiedzieć się, jaki...