Najczęściej wykorzystujemy go jako przyprawę i dodajemy do zup. Zupy, które najlepiej z nim smakują to rosół, kartoflanka i pomidorówka. Ale zioło to nadaje też smaku potrawom z mięs, warzyw, a nawet sałatkom. Ma liście podobne do naci selera, jednak wyrasta dużo wyższy. W naszym klimacie krzewy tego zioła mogą osiągać wysokość nawet 2 metrów. Domyślacie się już o jakiej roślinie mowa?
Jakie są właściwości lubczyku?
Jeśli dodamy, że dawniej przypisywano mu wręcz magiczne właściwości i tworzono z niego eliksiry miłosne, to już nie ma wątpliwości, że chodzi o lubczyk. Legenda ludowa głosi, że lubczyk wykopany o 6 rano, w dniu 1 października pomaga nawet uratować rozpadające się małżeństwo.
Nie trzeba jednak czekać do 1 października, żeby skorzystać z dobroczynnych właściwości lubczyku. Przez cały rok można cieszyć się jego wartościami, tym bardziej, że zarówno smak, jak i wartości zdrowotne można czerpać zarówno ze świeżych, jak i suszonych liści.
Lubczyk zawiera polifenole, kumaryny, estry, pinen, ftalidy i wiele innych substancji działających pozytywnie na zdrowie. Wykorzystujcie go na poprawę apetytu i trawienia, oraz redukcję nieprzyjemnych wzdęć. Z powodu tych właściwości warto go jako przyprawę dodawać do wzdymających potraw oraz tłustych dań mięsnych.
Zobacz także:
Lubczyk pomaga też na dolegliwości ze strony układu moczowego: wspiera leczenie infekcji pęcherza i nawracających stanów zapalnych. Korzystajcie z niego także jeśli chcecie łagodzić bóle mięśni.
Przepis na napar z lubczyku
Napar z tej rośliny przygotowuje się bardzo prosto:
- 1 łyżeczkę suszonych liści lubczyku zalejcie szklanka wrzątku.
- Parzcie pod przykryciem przez 20 minut.
- Przecedźcie przez sito i od razu pijcie.
Taki napar można pić dwa razy dziennie.
Poza naparem z suszu można przygotować także wywar z korzenia lubczyku. Korzeń możecie kupić w sklepach zielarskich, lub wykopać na wiosnę samemu. Wybierzcie podziemna część rośliny o żółtobrunatnej barwie, dokładnie umyjcie i wysuszcie.