Wydaje wam się, że prażony popcorn to wynalazek naszych czasów? Nic podobnego. Archeolodzy odkryli na terenie Meksyku ślady prażonej kukurydzy. Resztki odnalezione w Peru pochodzą nawet z 4700 roku p.n.e.
Popcorn był znany wśród Inków i Azteków i mógł być jednym z pierwszych sposobów na przyrządzanie kukurydzy. Nie został więc wynaleziony po to, aby umilić nam seanse filmowe czy oglądanie wydarzeń sportowych.
Czy popcorn z mikrofalówki jest zdrowy?
Niestety popcorn, który tak lubimy, niewiele ma wspólnego z ziarnem, z którego pochodzi. O ile kukurydza jest bogatym źródłem witamin i minerałów, zawiera polifenole i ma silniejsze działanie antyoksydacyjne niż inne zboża, w tym ryż, pszenica czy owies, to popcorn jest przetworzonym ziarnem, które traci większość pozytywnych właściwości.
Do tego zawiera najgorszy tłuszcz, jaki możemy znaleźć w produktach spożywczych – olej palmowy. W składzie popcornu znajdziecie też barwniki i aromaty, których lepiej unikać. Maślany smak popcornu niestety prawie nigdy nie pochodzi od zwykłego masła.
Zobacz także:
Popcorn z powodu tłuszczu i nadmiernej ilości soli, jest produktem wysokokalorycznym. Podjadanie go w trakcie oglądania telewizji grozi także nadmiernymi kilogramami.
Nawet opakowanie popcornu do mikrofalówki jest szkodliwe
Popcorn sprzedawany jako półprodukt do samodzielnego uprażenie w kuchence mikrofalowej, zapakowany jest w charakterystyczną, puchnącą od środka torbę. Opakowanie jest bardzo wygodne. Wkładacie je do kuchenki, ustawiacie wymagany czas i po chwili wyjmujecie gotową przekąskę.
Jednak nawet to magiczne, puchnące opakowanie jest niebezpieczne. Do jego produkcji wykorzystuje się kwas perfluorooktanowy (PFOA). Jego zaletą jest to, że jest odporny na przywieranie. z kolei największą wadą – szkodliwe działanie. Badania pokazały, że kontakt z tą substancją może powodować bezpłodność czy zwiększać ryzyko nowotworów.
Gdzie jeszcze, w miejscach stykających się z jedzeniem można znaleźć PFOA?
- Na patelniach, garnkach i żelazkach pokrytych teflonem
- Na blachach do pieczenia
- Pudełkach do pizzy i do innych fastfoodów
- Na jednorazowych papierowych talerzach (PFOA zapobiega przeciekaniu)
Źródło: GS24.pl, prorankingi.pl, ekonsument.pl