Nawet najlepszym kucharzom w kuchni zdarzają się czasami błędy. Za kwaśna pomidorowa zupa pomidorowa to coś, na co nie do końca mogliście mieć wpływ od początku. Jeśli przydarzy się wam taka sytuacja, nie spisujcie zupy na straty! Musicie tylko wiedzieć jak zareagować, a zupa wyjdzie naprawdę pyszna.

Zupa pomidorowa

Chyba każdy lubi zupę pomidorową. Niezależnie od tego, czy podajecie ją z ryżem, czy bez, czy gotujecie ją na rosole, czy z innych składników, czasem może przydarzyć się wam, że zupa będzie miała za kwaśny smak. Nie stresujcie się tym. Da się ją łatwo uratować. 

Za kwaśna zupa pomidorowa 

Powodów tego, że zupa pomidorowa wychodzi za kwaśna, może być kilka. Najczęstszym z nich są zbyt kwaśne pomidory, których użyliście do zrobienia zupy. Do uzyskania pomidorowego smaku zupy najczęściej wykorzystuje się:

 

Zobacz także:

  • Koncentrat pomidorowy
  • Pomidory w puszce
  • Świeże pomidory
  • Passatę pomidorową

Każdy z tych składników ma kwaskawy smak, z którym łatwo można przesadzić, dodając za dużo danego składnika. Najsmaczniejsza pomidorowa jest oczywiście gotowana na świeżych pomidorach, ale często w zimie ciężko jest dostać dobre i smaczne pomidory. Jest duża szansa, że te, które wykorzystacie, będą zbyt kwaśne lub po prostu zbyt mało aromatyczne. 

Zimą smaczną pomidorowa możecie ugotować więc na pomidorach z puszki lub z wykorzystaniem passaty pomidorowej. Musicie mieć tylko świetny instynkt kulinarny, by wyczuć, ile dokładnie ich dodać, aby nie przesadzić z kwaśnym smakiem.

Inne powody kwaśnej pomidorówki

Nie tylko pomidory mogą być winowajcą kwaśnego smaku zupy pomidorowej. Jeśli macie pewność, że nie dodawaliście ich zbyt dużo, albo pomidory miały łagodny smak, są inne powody nadmiernej kwasowości zupy pomidorowej. To niektóre z nich:

 

  • Zbyt mała ilość użytego rosołu lub bulionu w stosunku do pomidorów
  • Skwaśniały, nieświeży wywar rosołowy
  • Zbyt mało marchewki w wywarze
  • Dodanie zbyt kwaśnej śmietany

Jak uratować zbyt kwaśną pomidorówkę?

Kwaśną pomidorową stosunkowo łatwo jest uratować. Wystarczy dodać do niej trochę cukru, który zbalansuje jej smak. Jeśli chcecie uniknąć tego problemu w przyszłości, unikajcie dodawania do pomidorowej kwaśnej śmietany. Zamiast niej stosujcie słodką śmietankę do zabielania zupy.