Grillowane mięso to jeden z ulubionych letnich przysmaków Polaków. Najczęściej spożywa się je na świeżym powietrzu w formie burgerów, schabów  z grillapieczonych karkówek, grillowanych piersi z kurczaka, a także szaszłyków czy kiełbas. Zdarza się jednak, że zbyt długo smażone mięso staje się nieco twarde i zbite oraz traci całą soczystość. Da się jednak temu zapobiec!

Jak przygotować soczyste mięso z grilla?

Rozwiązaniem jest… położenie kostki lodu na smażącym się mięsie! Świetnie sprawdzi się to zwłaszcza w przypadku bardziej gęstych, grubszych porcji, które mogą łatwo przypalić się na zewnątrz, ale nie dopiec się w środku (np. burgery). Do mięsa można dodać także nieco masła albo posmarować je roztopionym tłuszczem w trakcie smażenia Mięso będzie znacznie bardziej soczyste, a wy zniwelujecie ryzyko przygotowania niesmacznego, suchego kotleta.

Patent z kostką lodu jest już bardzo popularny w sieci, chociaż niewykluczone, że dla wielu nadal brzmi ekscentrycznie. Poniżej znajdziecie film, w którym ze szczegółami przedstawiono, jak działa ta metoda.

Zobacz także:

Warto jednak pamiętać, że po tłuste mięsa czerwone należy sięgać raczej sporadycznie. Chociaż sezon grillowy zachęca do regularnego spożywania grillowanych burgerów czy kiełbasek, są to mięsa, które nie działają korzystnie na wasze zdrowie, dlatego na co dzień znacznie częściej powinno się sięgać po warzywa, nabiał, roślinne zamienniki mięs lub drób.

Sposoby na grilla

Czym warto zaskoczyć gości na grillu? Oprócz tradycyjnych kiełbasek, pieczonych ziemniaków czy karkówki, warto wypróbować również:

Te mniej tradycyjne, bardziej nowoczesne dania z pewnością zachwycą waszych gości i sprawią, że grill stanie się nie tylko przyjemną okazją do spotkania, ale także ciekawym doświadczeniem kulinarnym!

Czytaj też: