Połóżcie na grillowane mięso kostkę lodu, a nie pożałujecie. Genialny trik!
YouTube
Newsy

Połóżcie na grillowane mięso kostkę lodu, a nie pożałujecie. Genialny trik!

Sezon na grilla zbliża się wraz z coraz wyższymi temperaturami. Podpowiadamy więc, jak przygotować idealne, soczyste grillowane mięso!

Grillowane mięso to jeden z ulubionych letnich przysmaków Polaków. Najczęściej spożywa się je na świeżym powietrzu w formie burgerów, schabów  z grillapieczonych karkówek, grillowanych piersi z kurczaka, a także szaszłyków czy kiełbas. Zdarza się jednak, że zbyt długo smażone mięso staje się nieco twarde i zbite oraz traci całą soczystość. Da się jednak temu zapobiec!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować soczyste mięso z grilla?

Rozwiązaniem jest… położenie kostki lodu na smażącym się mięsie! Świetnie sprawdzi się to zwłaszcza w przypadku bardziej gęstych, grubszych porcji, które mogą łatwo przypalić się na zewnątrz, ale nie dopiec się w środku (np. burgery). Do mięsa można dodać także nieco masła albo posmarować je roztopionym tłuszczem w trakcie smażenia Mięso będzie znacznie bardziej soczyste, a wy zniwelujecie ryzyko przygotowania niesmacznego, suchego kotleta.

Patent z kostką lodu jest już bardzo popularny w sieci, chociaż niewykluczone, że dla wielu nadal brzmi ekscentrycznie. Poniżej znajdziecie film, w którym ze szczegółami przedstawiono, jak działa ta metoda.

Zobacz także
Czy grillowane mięso jest mocno rakotwórcze? Będziecie zaskoczeni

Czy grillowane mięso jest mocno rakotwórcze? Będziecie zaskoczeni

Jaka jest najlepsza kiełbasa na grilla? Tej nigdy nie kupujcie

Jaka jest najlepsza kiełbasa na grilla? Tej nigdy nie kupujcie

Warto jednak pamiętać, że po tłuste mięsa czerwone należy sięgać raczej sporadycznie. Chociaż sezon grillowy zachęca do regularnego spożywania grillowanych burgerów czy kiełbasek, są to mięsa, które nie działają korzystnie na wasze zdrowie, dlatego na co dzień znacznie częściej powinno się sięgać po warzywa, nabiał, roślinne zamienniki mięs lub drób.

Sposoby na grilla

Czym warto zaskoczyć gości na grillu? Oprócz tradycyjnych kiełbasek, pieczonych ziemniaków czy karkówki, warto wypróbować również:

Te mniej tradycyjne, bardziej nowoczesne dania z pewnością zachwycą waszych gości i sprawią, że grill stanie się nie tylko przyjemną okazją do spotkania, ale także ciekawym doświadczeniem kulinarnym!

Czytaj też:

Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym. Pasuje do wszystkich potraw z grilla
Cukiereczek13/Gotujmy.pl
Newsy
Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym. Pasuje do wszystkich potraw z grilla
Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym świetnie podkreśli smak pieczonych burgerów i karkówek, a także sprawdzi się jako odświeżająca potrawa pośród cięższych, mięsnych dań.

Chociaż pogoda na majówkę  może w tym roku nie dopisywać, okres ten nadal kojarzy się z grillem, a co za tym idzie - z aromatycznymi mięsami w marynacie, kiełbaskami oraz ziemniakami z ogniska. Z tego powodu łączy się grilla wyłącznie z ciężkostrawnymi, ciężkimi daniami – to jednak nieprawda! Dzisiaj coraz częściej serwuje się roślinne zamienniki mięsa, ale także grillowane sery czy warzywa. Obiady na świeżym powietrzu sprzyjają także wyszukiwaniu nowych przepisów na ciekawe sałatki! Lekka sałatka do mięs z grilla Warzywne sałatki odświeżają smak intensywnych mięs z grilla, a także sprawiają, że całość staje się zrównoważonym posiłkiem. Są też alternatywą dla osób na diecie, które liczą kalorie i nie mogą sięgać po karkówki, kiełbasy czy boczek z grilla. Jak przygotować niskokaloryczne sałatki? Unikajcie ciężkich sosów na bazie majonezu oraz wysokokalorycznych dodatków takich jak makaron, ziemniaki, bekon czy sery (np. sałatka z ziemniaków ),  Sałatka grillowa z dressingiem pietruszkowym Świeża i zdrowa propozycja na grilla. Świetnie dopasuje się do grillowanego drobiu, szaszłyków, a także karkówek. Jest także w pełni bezpieczna dla osób na diecie wegańskiej – warto więc ją zapamiętać! Składniki: 1 sałata masłowa, 2 pomidory, 1 mała cebula, 1 puszka kukurydzy, Dressing: 1 pęczek pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 5-6 łyżek oliwy, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz. Przygotowanie: Sałatę umyjcie, osuszcie i porwijcie na kawałki. Pomidora pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie w kostkę. Kukurydzę odsączcie. Składniki sałatki wymieszajcie ze sobą.  Z natki pietruszki zerwijcie listki....

Podajecie dzieciom potrawy z grilla? Pod żadnym pozorem nie dawajcie im tej rzeczy!
Pixabay
Newsy
Podajecie dzieciom potrawy z grilla? Pod żadnym pozorem nie dawajcie im tej rzeczy!
W głowach grillujących Polaków nieraz pojawia się dylemat - czy można podać tak przyrządzoną kaszankę, kiełbasę czy też inne produkty małym dzieciom? O tym właśnie dowiecie się z treści tego artykułu.

Zacznijmy od krótkich i treściwych faktów. Dania z grilla można podawać dzieciom powyżej 3 roku życia. Eksperci twierdzą, że małe ilości przyrządzonego na ruszcie jedzenia, mogą przyjmować także już dzieci po 1 roku życia. To jednak tylko część prawdy w temacie, który roboczo można zatytułować „dzieci i grill”. Jakich grillowanych potraw nie powinny jeść dzieci? Decydując się na grillowanie z dziećmi, warto mieć na uwadze, że organizm najmłodszych różni się jednak od organizmu dorosłych. Krótko mówiąc, dzieci mogą jeść potrawy z grilla, ale nie wszystkie. Chodzi oczywiście o tłuste, ciężkostrawne potrawy, które niestety królują na rusztach w całej Polsce. Spójrzcie na tę listę – tych produktów nie powinno podawać małym dzieciom: Kiełbasa Kaszanka Parówki Serdelki Wędliny Tłuste karkówki i inne kawałki grillowanego mięsa Zamiast tego, wybierzcie mniej tłuste mięso, np. z piersi kurczaka lub indyka z warzywami, które na pewno nie zaszkodzą delikatnym żołądkom waszych milusińskich. Oto przykładowa lista produktów, które śmiało można przygotować np. zawijając je w folię aluminiową i kładąc na grillowym ruszcie: Papryka Cebula Cukinia Chude mięso z kurczaka Chude mięso z indyka Ziemniaki Ryby Komu jeszcze może zaszkodzić grillowane jedzenie? O tym, że grillowane mięso może zaszkodzić nie tylko dzieciom, pisaliśmy już wcześniej. W jednym z naszych artykułów wspominaliśmy o tym, jak pewien mężczyzna po wspólnym grillu ze znajomymi, kolejnego dnia nie mógł podnieść się ze swojego łóżka. W innym miejscu pisaliśmy z kolei o błędach, które sprawiają, że grillowanie staje się niezwykle niezdrowe. Kliknijcie tutaj, by...

4 zasady zdrowszego grillowania. Zastosujcie je w majówkę
Pixabay
Newsy
4 zasady zdrowszego grillowania. Zastosujcie je w majówkę
Musicie poznać te zasady, jeśli zależy wam na waszym zdrowiu!

Majówka rozpoczyna w Polsce sezon grillowy. Każdy z was, jeśli jeszcze nie brał udziału w imprezie grillowej, pewnie niedługo to zrobi. Grill nie kojarzy się wam pewnie z niczym zdrowym. T prawda, tłuste, mocno spalone mięsa to nic zdrowego. Okazuje się jednak, że szkodliwość zdrowotną grilla można łatwo ograniczyć. Zastosujcie się do tych zasad, które tylko wzbogacą waszą imprezę grillową. Jak grillować zdrowiej? Poznajcie złote zasady zdrowego grillowania. Nie pozwólcie, żeby tłuszcz kapał na ogień lub węgielki WWA, czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne to niesamowicie niebezpieczne związki wydzielające się podczas grillowania. Należy do nich rakotwórczy benzenopiren. Ograniczenie kapania tłuszczu bezpośrednio na węgielki lub ogień to podstawowa zasada zdrowszego grillowania. Możecie uniknąć tego dzięki: Wybieraniu chudszych mięs Stosowaniu tacek aluminiowych Nienakłuwaniu mięsa do grillowania Jeśli zdarzy się wam przypalić mięso i nie macie zamiaru go wyrzucać, koniecznie zeskrobcie spaloną część z potrawy. Odrobinę ograniczycie jej szkodliwość. Jedzcie dużo warzyw Nie każdy z was oprze się pokusie zjedzenia grillowanej karkówki, lub żeberek. Od czasu do czasu nawet przetworzone mięso może być składnikiem diety. Pamiętajcie jednak, żeby dodatkowo jeść sporo warzyw. Zróbcie różne grillowe sałatki i nakładajcie sobie i bliskim duże porcje. Możecie też oczywiście zrobić warzywa z grilla. Nic nie zastąpi jednak świeżych warzyw. Zachęcajcie do ich spożycia też gości, jeśli zależy wam na ich zdrowiu i dobrym samopoczuciu po imprezie grillowej. Stosujcie marynaty do mięs i warzyw bogate w przyprawy i zioła Przyprawy są niesamowicie bogate w antyoksydanty, czyli związki ochronne dla waszego organizmu, które neutralizują w pewnym stopniu...

Przepis na żeberka w coli z grilla. Zajada się nimi cała rodzina Ewy Wachowicz
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na żeberka w coli z grilla. Zajada się nimi cała rodzina Ewy Wachowicz
Doskonałe w smaku i miękkie żeberka pieczone w marynacie z dodatkiem coli. Są hitem na każdym grillu.

Chyba nie ma osoby, która nie lubi pieczonych lub grillowanych żeberek. Miękkie mięso, które z łatwością odchodzi od kości to przysmak wielu. Sekretem jest odpowiednie przygotowanie mięsa, które należy marynować przez kilka godzin. Dzięki temu nabierze wspaniałego smaku i pozostanie soczyste. Cola użyta w tym przepisie sprawia, że mięso ma nietypowy smak – musicie ich koniecznie spróbować! Z czym podawać żeberka z grilla? Ewa Wachowicz poleca podać tak przygotowane żeberka z ogórkami małosolnymi albo sałatą z sosem balsamicznym. My polecamy również pieczone lub grillowane ziemniaki , czosnkowy sos tzatziki albo prostą grillową sałatkę z pomidorów . Przepis na żeberka w coli z grilla Ewy Wachowicz Składniki 2 kg wieprzowych żeberek 2 szklanki Coca-Coli 8 ząbków czosnki 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Żeberka dokładnie umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. Potnijcie je na mniejsze kawałki. Czosnek obierzcie z łupin i wyciśnijcie przez praskę. Mięso natrzyjcie dokładnie papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Dodajcie czosnek i dobrze wymieszajcie. Żeberka włóżcie do zamykanego pojemnika lub do dużej miski i przykryjcie folią spożywczą. Włóżcie do lodówki na 2-3 godziny. W miseczce wymieszajcie miód z oliwą z oliwek na jednolitą konsystencję i dodajcie do żeberek. Dolejcie colę. Ponownie włóżcie do lodówki na 2-3 godziny. Grillujcie, aż mięso będzie miękkie. Jeśli nie macie grilla, możecie upiec je w piekarniku. Żeberka są gotowe, gdy mięso odchodzi od kości. W trakcie pieczenia polewajcie mięso marynatą. Smacznego! Jak...