Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Pod przykryciem czy bez przykrycia? Prawda zaskakuje
Flickr
Newsy

Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Pod przykryciem czy bez przykrycia? Prawda zaskakuje

Jak gotujecie ziemniaki? Sprawdźcie, jakich argumentów używają zwolennicy obydwu sposobów.

Gotowane ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. Goszczą one praktycznie codziennie na stołach milionów Polaków. Ponieważ każdy gotuje ziemniaki prawie codziennie, każdy uważa się też za eksperta w tej dziedzinie. Okazuje się jednak, że nie wszyscy gotują ziemniaki w jednakowy sposób. 

To, co przede wszystkim dzieli Polskę na pół, to fakt czy do gotowania ziemniaków trzeba używać przykrywki, czy też można to zrobić równie dobrze bez niej. Sprawdźcie, jakie są zalety i wady gotowania ziemniaków tymi sposobami i przede wszystkim: jak robić to prawidłowo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwe gotowanie ziemniaków

To, co przede wszystkim dzieli Polaków, to pytanie, czy gotować ziemniaki pod przykryciem czy nie. Obydwie formy będą poprawne, ale gotowanie ziemniaków bez przykrywki, będzie trochę dłużej trwało.

Decydując się na gotowanie bez przykrycia, trzeba też pilnować, żeby nie dopuścić do odparowania wody i żeby ziemniaki się nie przypaliły.

Gotowanie pod przykrywką trwa ok. 20 minut.

Wskazówki przy gotowaniu ziemniaków

  • Ziemniaki do gotowania powinny być mniej więcej równej wielkości. Jeśli wasze ziemniaki nie są równe, pokrójcie te większe na kawałki, by wyrównać ich wielkość. Dzięki temu będą gotowe w tym samym momencie.
  • Pamiętajcie, by woda do gotowania ziemniaków przykrywała je wszystkie. W przeciwnym razie części, które będą wystawać, pozostaną niedogotowane!
  • Sprawdźcie, czy ziemniaki są gotowe za pomocą widelca. Powinien gładko wbijać się w powierzchnię.
Zobacz także
Obieranie ziemniaków

Prawie każdy Polak źle gotuje ziemniaki. Niby prosta sprawa, a niewielu wie, jak to robić

 Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? To ma znaczenie. Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą Obsługa czytników ekranu włączona.

Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą

Jak gotować ziemniaki, by traciły najmniej właściwości?

  • Jeśli chcecie, żeby ziemniaki utraciły jak najmniej właściwości, nie obierajcie ich przed gotowaniem, a tylko oczyśćcie. Ziemniaki w mundurkach są znacznie zdrowsze.
  • Jeśli mimo wszystko zdecydujecie się na obranie ziemniaków, obierki powinny być bardzo cienkie. To pod skórką znajduje się najwięcej witamin.
  • Dodając ziemniaki do gotującej się wody, powodujemy, że tracą mniej składników odżywczych (bo krócej narażone są na działanie wysokiej temperatury i wody wymywającej z nich minerały). 
  • Nie bądźcie zbyt hojni jeśli chodzi o dodatek soli do gotowania ziemniaków. Większość Polaków ma problemy z nadciśnieniem, a sól to produkt pogłębiający ten problem.
     
Woda do gotowania ziemniaków
Newsy
Czy ziemniaki należy gotować w małej czy dużej ilości wody? Tylko wtedy wyjdą najsmaczniejsze
Nawet tak prosta czynność może robić dużą różnicę w smaku! Sprawdźcie jak prawidłowo gotować ziemniaki.

Większość z was gotuje pewnie ziemniaki praktycznie codziennie. Na pewno macie swój sprawdzony sposób gotowania ziemniaków. Jesteście pewni, że gotujecie je tak, by zachować najwięcej wartości odżywczych i smaku w tych bulwach? Pomagamy w uzyskaniu odpowiedzi na to pytanie. Ziemniaki Ziemniaki nieodłącznie kojarzą się z polską kuchnią. Choć znane i kochane na całym świecie, my mamy do nich wyjątkowy sentyment. Niezależnie od tego, czy najbardziej lubicie je w formie prostej: ugotowane w kawałkach, posypane koperkiem i ewentualnie masłem, czy wolicie zrobić z nich puree lub inne przetwory: kluski, czy kopytka, ziemniaki - muszą być dobrze ugotowane. Przeczytajcie co to dokładnie znaczy. Jak gotować ziemniaki by traciły mniej wartości odżywczych? Gotujcie ziemniaki w mundurkach lub jeśli je obieracie, róbcie to tak, by obierki były jak najcieńsze. To pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych w ziemniaku. Im krótsze gotowanie, tym mniejsza utrata wartości odżywczych. Gotujcie wiec ziemniaki pod przykrywką, by były gotowe szybciej. Jeśli macie taką możliwość, zastosujcie szybkowar, który przyśpieszy proces gotowania pyr. Ziemniaki zawsze wrzucajcie do gotującej się wody. Dzięki temu, że bulwy będą miały styczność z wodą przez krótszy czas, zostanie z nich wymytych mniej cennych składników odżywczych. Woda do gotowania ziemniaków Na pewno macie swój sprawdzony garnek do gotowania ziemniaków. Czy jednak jest on wystarczająco duży i zapewnia właściwe proporcje ziemniaków do wody przy ich gotowaniu? Właściwa proporcja wody do ziemniaków to około 3 litrów wody na 1 kg ziemniaków . Ziemniaki powinno się gotować w dużej ilości wody, by ciepło dostarczane było do nich równomiernie. Jeśli ziemniaki w...

Obieranie ziemniaków
Nieznany/Wikipedia Commons
Triki kulinarne
Prawie każdy Polak źle gotuje ziemniaki. Niby prosta sprawa, a niewielu wie, jak to robić
Co prawda na „normalnie” gotowanych ziemniakach wychowało się już mnóstwo pokoleń Polaków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wprowadzić w życie jedną cenną wskazówkę.

Ziemniaki, zwane w wielu częściach naszego kraju także kartoflami, to stały element jadłospisu polskich rodzin już od przełomu XVIII i XIX wieku. Na dobre rozgościły się w naszych kuchniach, spychając na dalszy plan tradycyjne kasze, które nasi przodkowie musieli jadać długimi wiekami.  Polska należy do grona największych producentów ziemniaka na świecie. Rocznie produkujemy ok. 9 mln ton tego warzywa, a w Europie pod względem wielkości produkcji ustępujemy jedynie Rosji, Niemcom i Ukrainie. Przekłada się to na nasze zwyczaje kulinarne. Teraz trudno wyobrazić sobie obiad bez ziemniaków. Jadamy ziemniaki smażone , pieczemy kartofle w piekarniku , a nawet grillujemy . I oczywiście - przede wszystkim - jadamy ugotowane ziemniaki. Kochamy ziemniaki, ale podczas ich gotowania popełniamy jeden mały błąd. Warto sprawić, by nasze ukochane warzywa były jeszcze bardziej wartościowe. Jak dobrze ugotować ziemniaki? Osiągniemy to jednym prostym trikiem. Zamiast wkładać obrane ziemniaki do zimnej wody i powoli zagotowywać je na ogniu, warto włożyć je od razu do wrzątku. W ten sposób ziemniaki zachowają o wiele więcej wartości odżywczych, bo krócej będą się gotować. Ważne jest też, żeby dodawać odpowiednio dużo wody do gotowania ziemniaków  - potrzeba jej tyle, by ziemniaki w garnku były w pełni przykryte. Mało kto obecnie decyduje się na gotowanie ziemniaków w mundurkach. To błąd, bo cała masa cennych składników odżywczych ziemniaka znajduje się właśnie tuż pod nią. Warto więc od czasu do czasu zrezygnować z obierania kartofli, a zamiast tego solidnie je przemyć i wyszorować szczoteczką lub gąbką i w takiej właśnie postaci ugotować na obiad. Historia ziemniaków Początki ziemniaka w Europie nie były łatwe. Nieufne chłopstwo nie za bardzo chciało...

jak gotować ziemniaki
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby ziemniaki nie wykipiały? Banalny trik! Wystarczy, że dodacie do nich 1 rzecz
Wydaje się, że nie ma bardziej banalnego przepisu niż gotowane ziemniaki. Jednak i w tym przypadku można wykorzystać ciekawy trik, który ułatwi ci gotowanie!

Masz cierpliwość i czas do stania nad garnkami przez cały czas gotowania? My też nie! Przecież nie można być cały czas w kuchni – dzieci i inne obowiązki skutecznie nas stamtąd wyganiają. Część potraw można gotować, rzucając na nie okiem, co jakiś czas, ale i tak zawsze może zdarzyć się niekontrolowany wypadek w kuchni. Na przykład wykipi nam woda z ziemniaków, zalewając całą kuchenkę trudną do usunięcia skrobią. Doskonale wie o tym każda, osoba, która chociaż raz miała taki wypadek w kuchni. Dużo łatwiej jest na kuchence gazowej, dużo trudniejsze zadanie mają osoby, które gotują na kuchenkach elektrycznych lub indukcyjnych. Co zrobić, żeby ziemniaki już nie kipiały? Sprawdźcie. Sposób na kipiące ziemniaki Mamy dla was 3 banalne sposoby na to, by zapobiec wykipieniu wody z gotujących się ziemniaków! Podnieś pokrywkę Chyba najbardziej oczywiste rozwiązanie. Podczas gotowania uchyl pokrywkę i zmniejsz ogień. Jeżeli możesz, to najzwyczajniej nie gotuj ziemniaków pod przykryciem. To znacznie łatwiejsze rozwiązanie niż ciągłe zaglądanie i pilnowanie garnka, w którym gotują się pyry. Nie lej za dużo wody do garnka To rozwiązanie również wydaje się oczywiste, ale niestety wiele osób zapomina o tej podstawowej zasadzie. Nadmiar wody w garnku praktycznie zawsze prowadzi do jej wykipienia. Ważna jest odpowiednia ilość wody do gotowania ziemniaków . Dodaj tłuszczu do gotujących się ziemniaków Olej, smalec lub masło w garnku to niezawodny sposób na to, by zapobiec wykipieniu wody. Do garnka z gotującymi się ziemniakami dodaj łyżkę jednego z tych tłuszczów i zapomnij o kłopocie. To wydaje się mało prawdopodobne, ale działa. Wystarczy tylko tyle. Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Wydawałoby się, że gotowanie...

gotowanie ziemniaków
Flickr
Newsy
Tylko w takim garnku w mig ugotujecie ziemniaki. Czas gotowania zostanie skrócony o połowę!
Jak prawidłowo ugotować ziemniaki? Na pozór to pytanie może być nawet obraźliwe dla doświadczonych gospodyń domowych.

To, co dla niektórych jest jednak oczywiste i nie wymaga specjalnego komentarza, dla drugich może być czymś zupełnie nowym. Inną sprawą jest to, że nawet pomimo dużego doświadczenia kulinarnego, wciąż można doskonalić swoje umiejętności. Krócej, szybciej, lepiej W takim układzie nawet tak prosta czynność, jak gotowanie ziemniaków w garnku z osoloną wodą, może wejść na jeszcze wyższy, lepszy poziom. Co to oznacza „lepszy poziom gotowania ziemniaków”? Pod tym hasłem może kryć się sposób na skrócenie czasu gotowania. Nawet o połowę. Jak tego dokonać? Kluczem do tego będzie wybór odpowiedniego garnka. Jakie naczynie więc powinno się wybierać do gotowania kartofli? Kwestia garnka Eksperci wskazują, że garnek powinien być całkiem duży. Nie powinno się dopuszczać do sytuacji, w której garnek jest wypełniony wodą w całości. Pomiędzy poziomem gotującej się z ziemniakami wody i pokrywką, powinna znajdować się niewielka przestrzeń. Para wodna znajdująca się w tej przestrzeni pozwoli na krótsze gotowanie kartofli. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Garnek to jednak nie wszystko. Przecież w końcu czas gotowania nie jest ostatecznie najważniejszym aspektem gotowania kartofli. Ocalić witaminy Liczy się przecież także smak i wartości odżywcze. Jak znaleźć złoty środek między tymi dwoma czynnikami? Standardem jest zalewanie obranych ziemniaków zimną wodą i wstawienie ich wtedy na kuchenkę gazową. Lepiej ziemniakom pod każdym względem zrobi inne traktowanie. Zagotujcie wodę, lekko ją posólcie i dopiero wtedy ostrożnie włóżcie do środka ziemniaki. Dzięki takiemu posunięciu, zapobiegniecie wypłukiwaniu się wartości odżywczych z waszych kartofli. Lepsze w mundurkach Po ok. 20 min. gotowania...