Gotowane ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. Goszczą one praktycznie codziennie na stołach milionów Polaków. Ponieważ każdy gotuje ziemniaki prawie codziennie, każdy uważa się też za eksperta w tej dziedzinie. Okazuje się jednak, że nie wszyscy gotują ziemniaki w jednakowy sposób. 

To, co przede wszystkim dzieli Polskę na pół, to fakt czy do gotowania ziemniaków trzeba używać przykrywki, czy też można to zrobić równie dobrze bez niej. Sprawdźcie, jakie są zalety i wady gotowania ziemniaków tymi sposobami i przede wszystkim: jak robić to prawidłowo.

Właściwe gotowanie ziemniaków

To, co przede wszystkim dzieli Polaków, to pytanie, czy gotować ziemniaki pod przykryciem czy nie. Obydwie formy będą poprawne, ale gotowanie ziemniaków bez przykrywki, będzie trochę dłużej trwało.

Decydując się na gotowanie bez przykrycia, trzeba też pilnować, żeby nie dopuścić do odparowania wody i żeby ziemniaki się nie przypaliły.

Zobacz także:

Gotowanie pod przykrywką trwa ok. 20 minut.

Wskazówki przy gotowaniu ziemniaków

  • Ziemniaki do gotowania powinny być mniej więcej równej wielkości. Jeśli wasze ziemniaki nie są równe, pokrójcie te większe na kawałki, by wyrównać ich wielkość. Dzięki temu będą gotowe w tym samym momencie.
  • Pamiętajcie, by woda do gotowania ziemniaków przykrywała je wszystkie. W przeciwnym razie części, które będą wystawać, pozostaną niedogotowane!
  • Sprawdźcie, czy ziemniaki są gotowe za pomocą widelca. Powinien gładko wbijać się w powierzchnię.

Jak gotować ziemniaki, by traciły najmniej właściwości?

  • Jeśli chcecie, żeby ziemniaki utraciły jak najmniej właściwości, nie obierajcie ich przed gotowaniem, a tylko oczyśćcie. Ziemniaki w mundurkach są znacznie zdrowsze.
  • Jeśli mimo wszystko zdecydujecie się na obranie ziemniaków, obierki powinny być bardzo cienkie. To pod skórką znajduje się najwięcej witamin.
  • Dodając ziemniaki do gotującej się wody, powodujemy, że tracą mniej składników odżywczych (bo krócej narażone są na działanie wysokiej temperatury i wody wymywającej z nich minerały). 
  • Nie bądźcie zbyt hojni jeśli chodzi o dodatek soli do gotowania ziemniaków. Większość Polaków ma problemy z nadciśnieniem, a sól to produkt pogłębiający ten problem.