Świeże soki tym różnią się od gotowych, sprzedawanych w sklepach, że nie zawierają dodatków poprawiających smak i trwałość produktu. Przede wszystkim nie zawierają dodatkowego cukru, dodawanego, żeby poprawić smak, a jedynie ten naturalnie występujący w roślinie. To nie jedyny powód, dla którego warto pić świeży sok. Pijcie go najlepiej z młodych warzyw.

Wartości odżywcze soku z marchwi

Marchew, to warzywo dostępne w naszym kraju przez cały rok. Jest szczególnie cenne na wiosnę, gdy możemy korzystać z młodych warzyw, a dzięki temu, że użyjecie ich niedługo po zebraniu, będą nadal pełnych witamin i mikroelementów. Także tych, które z czasem roślina siłą rzeczy traci.

Najwartościowsze składniki marchwi to:

  • Beta-karoten (prowitamina A) ma silne działanie antyoksydacyjne
  • Luteina i zeaksantyna o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym

Jednocześnie marchew jest ważnym źródłem:

Zobacz także:

  • Witamin: K, C, B1, B3, B6, E
  • Minerałów: potasu, manganu, miedzi i fosforu

Dzięki witaminom sok marchwiowy skutecznie wzmacnia układ odpornościowy. Można go łączyć z innymi substancjami mającymi podobne działanie, żeby dzięki ich współdziałaniu, dodatkowo potęgować zdrowotną moc. Np. sok marchwiowy z dodatkiem imbiru nie tylko doskonale smakuje, ale też zapobiega infekcjom i leczy z przeziębień.

Na co pomaga sok z marchwi?

Sok z marchewki ma poza poprawą odporności, wiele innych działań zdrowotnych:

  • Poprawia wzrok i wpływa na zdrowie oczu. Działanie korzystne dla wzroku marchew zawdzięcza zawartości witaminy A, luteiny i zeaksantyny. Badania potwierdziły, że spożywanie owoców i warzyw zawierających prowitaminę A, zmniejszają ryzyko ślepoty i chorób wzroku związanych z wiekiem, np. zwyrodnienia plamki żółtej
  • Poprawia wygląd i koloryt skóry. Ważną rolę pełni tu zawarta w marchwi witamina C. Jest silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga produkcję kolagenu zwanego białkiem młodości. Kolagen odpowiada za utrzymanie prawidłowego nawilżenia i elastyczności skóry. Badania pokazały, że dieta bogata w karotenoidy chroni skórę przed uszkodzeniami i poprawia jej wygląd. Dzięki nim skóra staje bardziej promienna, napięta, gładka, nabiera też zdrowego kolorytu. Inne zalety picia soku z marchwi: Wspomaga zdrowie wątroby
  • Dzięki zawartości potasu reguluje ciśnienie krwi
  • Dzięki witaminie E i innym przeciwutleniaczom pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych

Źródło: interia.pl