Pół szklanki tego soku dziennie pomoże na dobry wzrok i piękną cerę. Użyjcie młodych warzyw
Adobe Stock
Newsy

Pół szklanki tego soku dziennie pomoże na dobry wzrok i piękną cerę. Użyjcie młodych warzyw

Dostaliście kiedyś zalecenie od lekarza czy dietetyka, żeby zamiast 3 posiłków jeść 4-5 w ciągu dnia? Co wtedy jeść na te dodatkowe dwa? Rozważcie sok warzywny. Dostarcza wartości odżywczych, zapełnia żołądek, nasyca i nie jest kaloryczny.

Świeże soki tym różnią się od gotowych, sprzedawanych w sklepach, że nie zawierają dodatków poprawiających smak i trwałość produktu. Przede wszystkim nie zawierają dodatkowego cukru, dodawanego, żeby poprawić smak, a jedynie ten naturalnie występujący w roślinie. To nie jedyny powód, dla którego warto pić świeży sok. Pijcie go najlepiej z młodych warzyw.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartości odżywcze soku z marchwi

Marchew, to warzywo dostępne w naszym kraju przez cały rok. Jest szczególnie cenne na wiosnę, gdy możemy korzystać z młodych warzyw, a dzięki temu, że użyjecie ich niedługo po zebraniu, będą nadal pełnych witamin i mikroelementów. Także tych, które z czasem roślina siłą rzeczy traci.

Najwartościowsze składniki marchwi to:

  • Beta-karoten (prowitamina A) ma silne działanie antyoksydacyjne
  • Luteina i zeaksantyna o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym

Jednocześnie marchew jest ważnym źródłem:

  • Witamin: K, C, B1, B3, B6, E
  • Minerałów: potasu, manganu, miedzi i fosforu

Dzięki witaminom sok marchwiowy skutecznie wzmacnia układ odpornościowy. Można go łączyć z innymi substancjami mającymi podobne działanie, żeby dzięki ich współdziałaniu, dodatkowo potęgować zdrowotną moc. Np. sok marchwiowy z dodatkiem imbiru nie tylko doskonale smakuje, ale też zapobiega infekcjom i leczy z przeziębień.

Zobacz także
Nie lubicie smaku tego soku?  Kiedy zobaczycie jak bardzo jest zdrowy, od razu zmienicie zdanie

Lubicie sok z pomidorów? Oto dlaczego warto pić go regularnie. Korzyści są wręcz niebywałe

Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz. Podajcie ją do obiadu

Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz. Podajcie ją do obiadu

Na co pić sok z marchwi?

Sok z marchewki ma poza poprawą odporności, wiele innych działań zdrowotnych:

  • Poprawia wzrok i wpływa na zdrowie oczu. Działanie korzystne dla wzroku marchew zawdzięcza zawartości witaminy A, luteiny i zeaksantyny. Badania potwierdziły, że spożywanie owoców i warzyw zawierających prowitaminę A, zmniejszają ryzyko ślepoty i chorób wzroku związanych z wiekiem, np. zwyrodnienia plamki żółtej
  • Poprawia wygląd i koloryt skóry. Ważną rolę pełni tu zawarta w marchwi witamina C. Jest silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga produkcję kolagenu zwanego białkiem młodości. Kolagen odpowiada za utrzymanie prawidłowego nawilżenia i elastyczności skóry. Badania pokazały, że dieta bogata w karotenoidy chroni skórę przed uszkodzeniami i poprawia jej wygląd. Dzięki nim skóra staje bardziej promienna, napięta, gładka, nabiera też zdrowego kolorytu. Inne zalety picia soku z marchwi: Wspomaga zdrowie wątroby
  • Dzięki zawartości potasu reguluje ciśnienie krwi
  • Dzięki witaminie E i innym przeciwutleniaczom pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych

Źródło: interia.pl

Te warzywa są tańsze niż rok temu, pozostałe podrożały nawet o 150 proc. Co kupować?
AdobeStock
Newsy
Jakie są najzdrowsze warzywa na świecie? Mamy wyniki badań! Nie uwierzycie, które zajęło 2. miejsce
Lista najzdrowszych warzyw została właśnie opublikowana przez naukowców z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji. Po które powinniście sięgać najczęściej?

Wszystkie warzywa są zdrowe. Okazuje się jednak, że istnieje elitarna grupa warzyw, które zawierają ponadprzeciętne ilości korzystnych dla zdrowia składników odżywczych! Po które z nich warto więc sięgać? Najzdrowsze warzywa na świecie Większość warzyw jest niskokaloryczna i bogata w witaminy. Niektóre z nich zyskały jednak miano „superfoods”, czyli „super-jedzenia”. To produkty o wyjątkowo wysokiej zawartości minerałów, witamin, a także szczególnie korzystnym, a nawet leczniczym wpływie na organizm.  Ranking Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji skupił się na najważniejszych dla organizmu mikro i makroelementach. Na tej podstawie stworzono listę warzyw najbogatszych w składniki, które obniżają ryzyko powstawania nowotworów czy chorób sercowo-naczyniowych. Które warzywo zwyciężyło w zestawieniu? Rukiew wodna – to lider zestawienia wśród produktów niwelujących ryzyko raka i poprawiających kondycję skóry, włosów i całego organizmu. Kapusta pekińska – bogata w prowitaminę A, która doskonale wpływa na kondycję oczu, zębów oraz skóry. Boćwina – tak samo jak znajdujący się tuż poniżej burak ćwikłowy, ma działanie przeciwnowotworowe. Burak ćwikłowy – obniża ryzyko występowania nowotworów, ale także i poziom cholesterolu.  Szpinak – wyjątkowo niskokaloryczny, bogaty w kwas foliowy, chroni przed nadciśnieniem. Cykoria – oczyszcza, przyspiesza trawienie, wspomaga spalanie tłuszczu. Sałata masłowa – bardzo niskokaloryczna, bogata w witaminy i wodę. Pietruszka – bogactwo witaminy C i potasu. Sałata rzymska – pełna witamin C, A, B oraz luteiny ważnej dla zmysłu wzroku. Kapusta – odkwasza i oczyszcza organizm....

Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co to pomaga
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co może pomóc
Słyszeliście kiedyś o tak nietypowym połączeniu? Pijcie ten napój a wasze zdrowie szybko nam za to podziękuje!

Każdy z was słyszał już na pewno o pozytywnych właściwościach soku z kapusty i soku z pomidorów. A co, gdyby tak połączyć oba te soki razem? Właściwości zdrowotne soku z kiszonej kapusty Sok z kiszonej kapusty nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Regularne picie soku z kiszonej kapusty: wpiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii poprawia stan włosów, cery i paznokci zwalcza grzybicę stóp wspiera procesy trawienne pomaga w walce z bezsennością poprawia metabolizm pomaga schudnąć przyspiesza gojenie ran zwalcza skutki zatrucia pokarmowego opóźnia rozwój zaćmy i pozytywnie wpływa na wzrok Właściwości zdrowotne soku pomidorowego Sok pomidorowy to napój, który dostarcza naszemu organizmowi szeroką gamę witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, potas i magnez. sok pomidorowy jest skoncentrowanym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który zmniejsza stan zapalny badania wykazały, że diety bogate w pomidory i produkty z pomidorów, takie jak sok pomidorowy, mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych pomidory od dawna kojarzone są z poprawą zdrowia serca. Zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak likopen i beta-karoten, które pomagają zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i nagromadzenie tłuszczu w tętnicach (miażdżyca) ze względu na wysoki poziom korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, sok pomidorowy ma działanie przeciwnowotworowe sok pomidorowy jest niskokaloryczny - 100 g tego soku ma zaledwie 17 kcal poprawia wzrok działa korzystnie na mózg Co, gdyby...

Co się stanie z Waszym organizmem gdy będziecie jedli codziennie mandarynki
Adobe Stovk
Newsy
Co się stanie z waszym organizmem, gdy będziecie jedli codziennie mandarynki?
Lubicie te małe, łatwe do obrania i zjedzenia w cząstkach, egzotyczne owoce? Nie omijajcie ich w sklepie, warto włożyć je do koszyka i regularnie jeść.

Mandarynki pochodzą z Azji Południowej, jednak uprawiane są w wielu regionach świata o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Największe plantacje znajdują się w Japonii, Brazylii, rejonie basenu Morza Śródziemnego i na południu Stanów Zjednoczonych.  Kojarzą nam się ze świętami bożonarodzeniowymi, jednak są też składnikiem letnich deserów, galaretek i soków. Wyjaśniamy jaka wartość ma częste jedzenie mandarynek. Wartości odżywcze mandarynek Chociaż mandarynki najtańsze są w sezonie zimowym, to dostęp do nich zapewniony jest obecnie przez cały rok. Warto więc je jeść ze względu na korzyści zdrowotne niezależnie od pory roku. W owocach znajduje się dużo błonnika, który poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Duża ilość zawartych w owocach węglowodanów powoduje, że mają naturalnie słodki smak, dzięki czemu mogą być świetnym zamiennikiem wysokokalorycznych i wysokocukrowych, kupnych słodyczy. A mała ilość kalorii (tylko 45 kcal w 100 g) powoduje, że mandarynki są dobrymi przekąskami dla osób na diecie. Mandarynki zawierają wiele witamin: Witaminę A Witaminę E Witaminę B2, B3 i B6 Tiaminę Kwas askorbinowy W owocach znajduje się też wiele minerałów: Wapń Potas Magnez Żelazo Sód Cynk Na co pomagają mandarynki? Główne, korzystne dla zdrowia wartości mandarynek powodują, że warto włączyć je do codziennej diety. Oto niektóre ze składników i pożytek, jaki niosą. Nobiletyna – znajduje się w mandarynkach i innych owocach cytrusowych. To flawonoid, który zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Błonnik powoduje, że jedzenie mandarynek wspomaga procesy przemiany materii, zapewnia właściwe funkcjonowanie...

Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Pixabay
Newsy
Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Zastanawialiście się kiedyś, która marchewka jest zdrowsza – surowa czy ugotowana? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Marchewka, bo o niej mowa, nie tylko przyjemnie chrupie i ma słodki smak, ale też skrywa w sobie wiele cennych minerałów, przeciwutleniaczy i witamin - sprawdźcie przepis na przepyszne mielone z marchewką . Dlaczego warto jeść marchewkę? Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Czy zadaliście sobie kiedyś pytanie, która marchewka jest zdrowsza – ta ugotowana czy może surowa? Spieszymy z wyjaśnieniem. Być może was to zaskoczy, gotowana marchewka jest bardziej pożywna od tej surowej, mimo że surowa marchew wciąż dostarcza naszemu organizmowi wielu składników odżywczych. Gotowanie, zwłaszcza długotrwałe, zmniejsza zawartość witamin w warzywach. Ale karotenoidy, takie jak beta-karoten w marchwi, są łatwiej dostępne, gdy warzywa są gotowane lub przetwarzane. Gotowanie i przetwarzanie pomaga uwolnić karotenoidy, które są związane z „macierzą” ściany komórkowej warzyw. To samo dotyczy pomidorów - przetworzone pomidory są zdrowsze od surowych . Badania wykazały, że ludzie spożywający ok. 60 gramów koncentratu pomidorowego , dostarczają swojemu organizmowi ponad dwa razy więcej likopenu (innego karotenoidu), niż gdy jedzą większe ilości świeżych pomidorów. Korzyści zdrowotne marchewki Marchewka jest bardzo zdrowa . To słodkie, soczyste i przyjemnie chrupiące warzywo jest pełne beta-karotenu, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dlaczego warto włączyć marchewkę do swojej codziennej diety? Powodów jest naprawdę wiele! Dobra dla zdrowia oczu Jedzenie marchewek jest dobre dla naszych oczu, ponieważ warzywa te zawierają karotenoidy (lub witaminę A), które nie tylko pomagają w poprawie zdrowia oczu, ale także w zapobieganiu chorobom, takim jak ślepota nocna oraz zwyrodnienie plamki związane z...