Podlejcie tym rośliny, a będą rosły i kwitły jak szalone. Kluczowy składnik jest w lodówce
AdobeStock
Newsy

Podlejcie tym rośliny, a będą rosły i kwitły jak szalone. Na bank macie to w lodówce

Kwiaty, warzywa i inne rośliny uprawiane w ogrodzie czy na balkonie podziękują wam za stosowanie tego nawozu - pobudzi on ich wzrost i ochroni przed szkodnikami.

Osoby, które darzą swoje rośliny miłością większą niż wszystko inne na świecie oddadzą wiele za coś, co sprawi, że ich ukochane kwiaty, drzewa i rabaty będą rosły zdrowo i pięknie się prezentowały.

Dostępne na rynku chemiczne nawozy i środki do pryskania roślin są rozwiązaniami skutecznymi, jednak mało ekologicznymi - a w niektórych przypadkach mogą przynieść więcej szkody, niż pożytku. Do tego są bardzo drogie. Rozwiązaniem jest przygotowanie nawozu domowej roboty - sprawdźcie, jak to zrobić. 

Jak przygotować nawóz drożdżowy?

Takim prostym nawozem, który może przygotować każdy z was, jest nawóz z drożdży niesfermentowanych. Będziecie potrzebowali 100 g świeżych drożdży i 10 litrów ciepłej wody. Rozkruszcie i rozpuśćcie drożdże w wodzie i odstawcie taką mieszankę na około godzinę.

Po tym czasie możecie tak powstałym nawozem podlewać swoje ulubione rośliny - zarówno te domowe, doniczkowe jak i kwiaty rosnące w ogrodzie czy na balkonie. Ważne, by zastosowana woda była miękka - najlepiej wykorzystać wodę przefiltrowaną lub deszczówkę. 

Alternatywą jest nawóz ze sfermentowanych drożdży. Taką samą 100-gramową kostkę drożdży należy zasypać 2 szklankami cukru i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie zalejcie drożdże 10 litrami letniej wody  i odstawcie na co najmniej tydzień. Tak przygotowany nawóz należy rozcieńczać, najlepiej w proporcji 1 szklanka nawozu na 10 litrów wody. Rośliny można podlewać nawozem z drożdży od wiosny aż do końca lata. 

Zobacz także
Wsypcie do kwiatów łyżkę tej przyprawy. Pozbędziecie się plesni i insektów

Wsypcie do kwiatów łyżkę tej przyprawy. Pozbędziecie się pleśni i insektów

nawóz ze skórki od banana

Zróbcie to wieczorem ze skórką od banana. Rano będziecie mieć najlepszy nawóz do kwiatów

Zalety stosowania nawozu z drożdży

Domowy nawóz z drożdży ma dobroczynny wpływ na zdrowie i wzrost waszych roślin. Jego działanie to m.in.:

  • wspomaganie pobierania składników mineralnych z gleby

  • wzmocnienie korzeni

  • pobudzenie roślin do wzrostu

  • lepsze i bujniejsze kwitnienie

  • ograniczenie chorób i ochrona przed szkodnikami

Ponadto, nawóz drożdży stosowany do roślin rosnących na zewnątrz pomoże ochronić je przed różnymi, negatywnymi czynnikami zewnętrznymi. 

Źródło: muratordom.pl, gazeta.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

nawóz ze skórki od banana
AdobeStock
Newsy
Zróbcie to wieczorem ze skórką od banana. Rano będziecie mieć najlepszy nawóz do kwiatów
Lubicie proste i ekologiczne rozwiązania? Wypróbujcie fantastyczny, domowy nawóz do kwiatów ze skórki od banana!

Kto by pomyślał, że bananem można nawozić kwiatki! Jak zwykle okazuje się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. I do tego ekologiczne! Sprawdźcie, jak łatwo można zrobić domowy nawóz ze skórki od banana. Właściwości skórki od banana Pomysł na nawóz z bananów może brzmieć zaskakująco, ale gdy tylko dowiecie się jakie minerały i witaminy znajdują się w skórce od banana, natychmiast przestaniecie się dziwić. Skóra tych owoców bogata jest w witaminy i minerały , które doskonale odżywiają ziemię i wasze rośliny. Znajdziecie tam m.in.: Potas Siarkę Fosfor Magnez Wapń Kwas krzemowy Naturalny nawóz do kwiatów ze skórki od banana By wykorzystać doskonałe właściwości skórki od banana, warto zrobić z niej naturalny nawóz do roślin! Jest ekologiczny, prosty do zrobienia i przede wszystkim bajecznie tani – a właściwie darmowy, jeżeli jesteście miłośnikami bananów. Zamiast wyrzucać skórkę, wykorzystacie ją do zrobienia świetnego nawozu i zaoszczędzicie na środkach do roślin, które można kupić w sklepie. Jak zrobić nawóz ze skórki banana? Wykonanie nawozu jest bardzo proste. Jedyne, czego będziecie potrzebowali, to: Słoik o pojemności 1 litra Dwie skórki od banana Ciepła woda Świeżo obrane skórki z bananów włóżcie do słoika, zalejcie ciepłą wodą i przykryjcie nakrętką. Nie zakręcajcie jej mocno! Ważne jest, żeby powietrze mogło się dostać do słoika. Słoik z nawozem należy odstawić przynajmniej na kilka godzin (najlepiej na całą noc) – tyle potrzeba na fermentację skórek. Polecamy jednak pozwolić im fermentować przez co najmniej tydzień, a nawet dwa tygodnie! Po tym czasie nawóz jest gotowy...

ciasto drożdżowe
Pexels
Newsy
Banalny trik na delikatne jak mgiełka ciasto drożdżowe. Dodajcie to zamiast mleka a będzie nieziemsko pyszne
Drożdżówki, ciasta drożdżowe i najlepiej z kruszonką, to wspomnienie czasów dzieciństwa. Podawane z ciepłym mlekiem, smakowały najlepiej. Sprawdźcie patent na idealne ciasto!

Ciasto drożdżowe bywa nieraz kapryśne. Wystarczy chwila nieuwagi, aby cała praca poszła na marne. To rodzaj wypieku, który potrzebuje czasu, a przede wszystkim odpowiedniego podejścia. Dzięki temu trikowi, drożdżówka zawsze wyjdzie idealna. Do przygotowania tradycyjnego ciasta drożdżowego potrzeba kilku kluczowych składników, a są to: jajka, mleko, mąka, cukier, masło, drożdże. Może być ono przyrządzone na wiele sposobów. Można zrobić je z serem, ze śliwkami, wiśniami, jagodami, czekoladą lub po prostu kruszonką. Jeszcze ciepła smakuje najlepiej! Drożdże to niepozorne źródło witamin  Drożdże wbrew pozorom są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o zawartość witamin z grupy B. Poza tym stanowią idealne źródło łatwo przyswajalnego białka. Ponadto w ich składzie można również znaleźć takie składniki jak fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, chrom czy selen . Dzięki bogatemu składowi są idealne dla osób mających problemy z włosami bądź skórą. Zastosowanie drożdży poza kuchnią Produkt ma swoje zastosowanie przede wszystkim w kuchni, ale nie każdy wie iż drożdże, dzięki swoim cennym wartościom, mogą być również wykorzystywane w innych celach. Przykładowo mogą być użyte jako: odżywcze maseczki - idealnie sprawdzą się dla osób mających problemy z trądzikiem, gdyż pomagają w pielęgnacji skóry. Regulują wydzielanie sebum i zmniejszają liczbę zaskórników. napój z drożdży - picie mikstury przygotowanej na bazie drożdży świetnie wzmocni włosy, a także poprawi jakość cery. naturalny nawóz do roślin doniczkowych - dzięki nim kwiaty będą bujnie oraz zdrowo rosły. Jeden krok do idealnego ciasta drożdżowego Przygotowywanie drożdżówki rozpoczyna się od zrobienia...

Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Skórki od bananów, cytryn, a nawet arbuzów mają wszechstronne zastosowania! Mogą posłużyć jako nawóz do kwiatów, naturalny detergent, a nawet… przekąska!

Skórki od owoców bogate są w wiele składników odżywczych, dlatego dietetycy często polecają spożywanie owoców takich jak jabłka, brzoskwinie czy gruszki bez ich obierania. Nie wszystkie skórki jednak nadają się do spożycia razem z owocem, ale nie oznacza to, że macie je wyrzucać!  Zero waste - koniec z marnowaniem żywności Pomysły na kreatywne wykorzystanie skórek od zjedzonych owoców podsunęła platforma Too Good To Go. Aplikacja ta gromadzi lokale gastronomiczne, które oferują paczki z niesprzedaną tego dnia żywnością w bardzo okazyjnych cenach. Wszystko to w myśl filozofii zero waste - aby jedzenie nie trafiło do śmietnika i nie zostało zmarnowane. Już w zeszłym roku pisaliśmy o tego typu inicjatywach proponując np. 4 proste sposoby, dzięki którym przestaniesz marnować jedzenie . Autorzy aplikacji poszli więc o krok dalej – nie tylko stworzyli miejsce, w którym restauratorzy mogą dzielić się pełnowartościowymi resztkami, ale także stale inspirują do wykorzystywania produktów spożywczych w całości przy jak najmniejszej produkcji śmieci i odpadów. Jak można wykorzystać skórki od owoców? Tym razem zespół Too Good To Go podzielił się bardzo kreatywnymi sposobami na zużycie skórek po owocach: Skórka od banana jako nawóz do roślin - pokrojone skórki należy umieścić w słoiku, zalać litrem ciepłej wody, a następnie odstawić na ok. 1-2 dni. Gotowym nawozem można podlewać rośliny lub opryskiwać je w celu ochrony przed mszycami. Kiszone skórki arbuza - można je przygotować w zalewie i ukisić. Niewiele osób wie, że skórka z arbuza tak naprawdę jest jadalna - wystarczy ją dobrze przygotować. Skórka cytryny jako detergent - skórka cytryny w połączeniu z wodą i octem może...

Jak sprawdzić, czy drożdże są dobre? Zastosujcie ten szybki trik z cukrem
AdobeStock
Newsy
Jak sprawdzić, czy drożdże są dobre? Zastosujcie ten szybki trik z cukrem
Dobre, świeże drożdże to podstawa wielu polskich wypieków. Jak ocenić czy drożdże są świeże? Sprawdźcie to za pomocą szybkiego triku.

Drożdże są podstawą wielu wypieków. Jeśli lubicie piec, pewnie zawsze macie ich zapas w swoich domach. Istnieje kilka rodzajów drożdży. Są drożdże sproszkowane, drożdże instant i wreszcie te najbardziej lubiane przez amatorów wypieków – świeże drożdże piekarnicze. Drożdże można zrobić nawet samemu z ziemniaka i piwa .  Drożdże wymagane są oczywiście do powstawania drożdżówek , bułeczek drożdżowych , chałek , nadziewanych rogalików drożdżowych . Wykorzystuje się je też do pieczenia pizzy i chleba , jeśli nie robi się tego na zakwasie. Żeby wypieki były udane, trzeba oczywiście skorzystać z aktywnych drożdży, które wytworzą dużo pęcherzyków z dwutlenkiem węgla i spulchnią ciasto w pożądany sposób. Jeśli korzystacie ze świeżych drożdży lub suszonych drożdży, mamy dla was świetną metodę ocenienia ich jakości. Jak sprawdzić świeżość drożdży suchych i świeżych Zalegają wam drożdże w lodówce lub kuchennej szafce? Wydawałoby się, że kupiliście je nie tak dawno, ale nie macie co do tego pewności? Nie chcecie ich wyrzucać, ale jeszcze większą stratą byłoby wyrzucenie całej chałki lub drożdżówki? Wiemy jak sprawdzić świeżość i jakość drożdży. Jest jedna metoda, która działa dosłownie zawsze. Jeśli chcecie sprawdzić, czy suche drożdże są dobre, skorzystajcie z tej metody. Potrzebujecie: Łyżeczkę drożdży 3 łyżeczki wody Szczyptę cukru Wymieszajcie składniki razem i odstawcie na 5 minut. Jeśli po tym czasie zaobserwujecie tworzenie się charakterystycznych pęcherzy, drożdże są bardzo dobre i nadają się do wszelkich wypieków. Jeśli macie wątpliwości co do przydatności świeżych drożdży, możecie wykonać test z wodą. Wrzućcie kawałek drożdży do szklanki z gorącą wodą. Powinny...