Podajcie tak schab, a wasi goście zdębieją przy stole. Wystarczy zalać go tym płynem
katarzynka455/Gotujmy.pl
Newsy

Podajcie tak schab, a wasi goście zdębieją przy stole. Wystarczy zalać go tym płynem

Zamiast wykładać po prostu schab na półmisek, pójdźcie tym razem o krok dalej. Gdy podacie go na święta w taki sposób, gwarantujemy wam, że stanie się hitem. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Pieczony lub gotowany schab to pyszne i jednocześnie bardzo proste danie do zrobienia na święta. Praktycznie robi się samo - wystarczy go zamarynować, a następnie włożyć do garnka lub piekarnika i poczekać.

W przypadku tego dania najbardziej wymagana jest jedynie cierpliwość. Zdarza się, że potraw na święta przyrządzono tak dużo, że zostanie trochę schabu. Nic się nie zmarnuje, jeśli skorzystacie z przepisu na pewne proste danie. 

Jak zrobić schab inaczej na święta?

Taki schab można przygotować zarówno przed świętami, jak i w trakcie. Jedyne, czego potrzebujecie, to łyżka żelatyny, trochę warzyw, bulionu (może być przecedzony rosół) oraz oczywiście gotowy schab. Wszystkie te składniki posłużą wam do zrobienia pysznej przekąski, jaką jest schab w galarecie. Wystarczy go udekorować, zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki. Już po 2 godzinach danie będzie gotowe do podania na stół. 

Zobacz także
Sałatka jarzynowa siedzi wam na żołądku? Zamieńcie ją na tę lekką, wiosenną sałatkę z jajkami

Sałatka jarzynowa siedzi wam na żołądku? Zamieńcie ją na tę lekką, wiosenną sałatkę z jajkami

Tomek Strzelczyk robi najprostszą kiełbasę białą na świecie. Bez nadziewania flaka i bałaganu

Najprostsza kiełbasa biała na świecie wg Tomasza Strzelczyka. Bez nadziewania flaka i bałaganu

Przepis na schab w galarecie

Składniki:

  • pół kilograma już upieczonego schabu

  • pół litra bulionu (najlepiej mięsnego, może być warzywny)

  • 1 duża marchewka

  • pół papryki czerwonej

  • 3 łyżki groszku (konserwowego lub mrożonego)

  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej

  • 1 łyżka żelatyny

  • świeża natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie:

  1. Gotowy schab pokrójcie cienko w plastry i wyłóżcie nim półmisek.

  2. Posypcie mięso kukurydzą oraz groszkiem. Najprościej będzie użyć groszku z puszki, ale jeżeli nie przepadacie za jego smakiem, nic nie szkodzi. Wykorzystajcie wówczas groszek mrożony - wystarczy go wcześniej podgotować, odcedzić i wystudzić. 

  3. Pomiędzy kawałki mięsa włóżcie też pokrojone kawałki świeżej papryki. Jeśli jej nie lubicie, możecie pominąć ten krok.

  4. Obierzcie marchewkę, pokrójcie w plastry i włóżcie do garnka. Zalejcie bulionem, a następnie doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż marchew zmięknie.

  5. Po tym czasie odstawcie garnek, aż jego zawartość trochę ostygnie.

  6. Wsypcie 1 łyżkę żelatyny i wymieszajcie. Jeśli trzeba, doprawcie jeszcze do smaku solą i pieprzem.

  7. Kiedy bulion w garnku będzie już gęstnieć, łyżką wyłóżcie go na półmisek w taki sposób, by przykryć mięso z warzywami.

  8. Teraz wstawcie półmisek do lodówki. Poczekajcie, aż stężeje i gotowe - schab w galarecie jest gotowy do podania na stół. Smacznego!

Kotlety mielone

Schab w galarecie
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Soczysty schab po warszawsku w galarecie. Lepszego nigdy nie jedliście
Schab to mięso bardzo smaczne, ale jednocześnie dość suche. Jak więc przyrządzić go tak, by gościom na waszej domowej imprezie opadła szczęka? Co powiecie na galaretę?

Schab wieprzowy otrzymuje się z odcinka grzbietowego i lędźwiowego świni. W porównaniu do innych części wieprzowiny, schab jest znacznie bardziej suchy. Dlatego też najczęściej wykorzystujemy go do przygotowania cienko rozbijanych kotletów schabowych. Popularne są także pieczenie z mięsa schabowego. Karkówka i szynka są jednak łatwiejsze do uzyskania miękkiej i soczystej pieczeni. Ze schabem zwykle bywa nieco trudniej. Rozwiązaniem na schab jest najczęściej przygotowanie gęstego, zawiesistego sosu. Gdy polejemy nim naszą pieczeń, danie automatycznie stanie się nieco przyjemniejsze w smaku. Problem pojawi się, kiedy zechcemy przygotować schab na kanapki. Jak więc sprawić, by nabrał nieco więcej blasku? Efektownym sposobem może być przyrządzenie pieczonego schabu w galarecie z farszem w środku. Mięso zyska efektowną oprawę, a przede wszystkim wilgotną powłokę. Kawałek takiej pieczeni będzie o wiele bardziej aksamitny i soczysty. Przepis na soczysty schab po warszawsku w galarecie: Składniki: Duży kawałek schabu, ok. 1,5 kg. Łyżeczka majeranku Łyżeczka słodkiej papryki Łyżeczka papryki ostrej Sól i pieprz Olej 4 jaja gotowane na twardo 4 łyżeczki chrzanu Litr bulionu Pół opakowania żelatyny Ogórek i pomidor Sałata Oliwki czarne Natka pietruszki Przygotowanie: Schab myjemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w pozostałych przyprawach. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Pieczemy schab w rękawie piekarniczym przez około 1,5 godziny w temp. 180 st. C. Pod koniec pieczenia otwieramy na chwilę rękaw. Ostudzamy schab, następnie kroimy go w plastry o grubości ok. 1 cm. Nacinamy plastry, by w środku powstało nieco miejsca na farsz. Jajka ścieramy na tarce, mieszamy z chrzanem, małą ilością oleju (lub masła), doprawiamy do smaku....

schab w galarecie przepis
Pyza/Gotujmy.pl
Newsy
Prosty schab w galarecie. Będzie królować na wielkanocnym stole.
Jeśli uwielbiacie wielkanocne dania ze schabu, to na pewno spodoba wam się ten przepis na schab w galarecie.

Wielkanoc nie może się obyć bez domowego, pieczonego schabu! Wypróbujcie pyszny przepis na faszerowany schab w galarecie. Gwarantujemy, że szybko zniknie ze stołu! Przepis na schab w galarecie Do przygotowania smacznego schabu w galarecie potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 upieczony, domowy schab Pół litra bulionu warzywnego 1 marchew Pół białej cebuli 6 łyżek kukurydzy konserwowej Pół słoiczka kurek marynowanych 3 jajka 3 łyżki majonezu Kilka łyżeczek żelatyny 1 łyżka koperku Ocet winny Sól Pieprz Przygotowanie: Zagotujcie bulion warzywny i doprawcie do smaku solą i pieprzem. Po zagotowaniu zdejmijcie go z gazu i wsypcie kilka łyżeczek żelatyny i mieszajcie, aż się rozpuści. Pamiętajcie, by sprawdzić na opakowaniu ile łyżeczek żelatyny przypada na litr płynu i użyć ilości zalecanej przez producenta. Bulion z rozpuszczoną żelatyną odstawcie do ostudzenia. Ugotujcie 3 jajka na twardo i obierzcie ze skorupek. Obierzcie marchewkę i ugotujcie, ale nie do miękkości – powinna być lekko twarda. Przekrójcie marchew na pół. Część zetrzyjcie na tarce, a część pokrójcie w cienkie paski. Obierzcie cebulę i zetrzyjcie na tarce. Dodajcie do marchewki i dosypcie 6 łyżek kukurydzy. Kurki odsączcie z zalewy i pokrójcie na drobniejsze kawałki. Podobnie pokrójcie jedno jajko. Dodajcie do warzyw.  Następnie wymieszajcie wszystko z 3 łyżkami majonezu i 1 łyżką koperku. Pokrójcie upieczony schab w grube plastry. Środek każdego plastra natnijcie tak, by włożyć do środka przygotowaną sałatkę z warzyw i kurek. Plastry schabu z farszem ułóżcie na dużym półmisku. Udekorujcie resztą marynowanych kurek i jajkami na twardo pokrojonymi w ćwiartki oraz marchewką....

mintaj w galarecie
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Zamiast karpia użyjcie do ryby w galarecie tego gatunku. Zapomnicie o paskudnym posmaku mułu
Galareta z dodatkiem białej ryby i warzyw podana w ten sposób zrobi wrażenie na wszystkich gościach.

Ryba w galarecie to niezwykle popularna przekąska, która często gości na świątecznych stołach. Zazwyczaj używamy do niej karpia, ale w poniższym przepisie znajdziecie dodatek delikatnego mintaja. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, ale niezwykle efektowna, dzięki fantazyjnie wyciętym warzywom. Z pewnością zrobi wrażenie i każdy spyta o to, jak osiągnęliście taki efekt. Jak przygotować galaretkę z rybą? Najlepiej w jednakowych plastikowych pudełeczkach, na przykład po jogurcie, serku lub musztardzie. Dzięki temu wszystkie galaretki będą miały ten sam rozmiar i kształt. Przepis na mintaja w galarecie Składniki: Pół kilograma mrożonego mintaja 2 marchewki 2 pietruszki Pół selera Puszka groszku konserwowego 3 łyżki żelatyny Przyprawa typu jarzynka lub vegeta Kilka ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Rozmroźcie rybę, a następnie dobrze osuszcie za pomocą ręcznika papierowego. Pokrójcie mintaja na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa obierzcie, dokładnie umyjcie i zalejcie wodą w dużym garnku. Dodajcie wszystkie przyprawy do smaku i gotujcie do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Wywar przecedźcie przez gęste sitko. Zagotujcie go ponownie i włóżcie pokrojonego mintaja. Gotujcie przez mniej więcej 3 minuty i delikatnie wyjmijcie rybę za pomocą łyżki cedzakowej. Na dno plastikowych pojemniczków połóżcie plasterki marchewki – możecie wykrawać w ich środku różne wzory i wypełniać je np. selerem lub pietruszką. Wsypcie po łyżeczce przepłukanego wodą i odsączonego groszku konserwowego. Na warzywach ułóżcie kawałki mintaja. Ponownie ułóżcie warstwę warzyw. Wywar zagotujcie, dodajcie żelatynę i dobrze wymieszajcie, aż się rozpuści. Doprawcie do smaku pieprzem i solą. Gdy wywar lekko przestygnie...

Patent na wyborny schab gotowany w mleku. Wystarczy wcześniej zrobić 1 rzecz z folią spożywczą
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Patent na wyborny schab gotowany w mleku. Wystarczy wcześniej zrobić 1 rzecz z folią spożywczą
Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno - gotowany schab to prosta do przygotowania domowa wędlina i zawsze się sprawdzi. Zobaczcie, co zrobić, by zapewnić mu maksimum smaku.

Kiedy ceny w sklepach nieustannie rosną, warto wrócić do starych zwyczajów przygotowywania różnych pyszności samodzielnie w domu. Na przykład wędlin - gotowany schab to genialna propozycja na kanapki, a do tego wychodzi o wiele taniej i zdrowiej niż ten, który można kupić w sklepie. Sprawdzi się też na święta czy do obiadu. Zobaczcie, jak przygotować najlepszy schab w mleku.  Jak zamarynować schab? Gotowany schab nie może się oczywiście obyć bez przypraw. Obsypcie go hojnie majerankiem, papryką, czosnkiem i tymiankiem, nie zapominając oczywiście o soli i pieprzu. Do tego liście laurowe, ziele angielskie i możecie mieć gwarancję, że wasz schab będzie pięknie pachniał i doskonale smakował. By mieć pewność, że mięso ściśle przejdzie aromatem przypraw, zastosujcie nasz trik. Po obsypaniu schabu ziołami, zawińcie go bardzo ciasno folią spożywczą i odłóżcie do lodówki, a następnego dnia ugotujcie w mleku według poniższego przepisu.  Przepis na schab gotowany w mleku Składniki: 1 kilogram chudego schabu (najlepiej środkowego lub tylnego) 1 litr mleka 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka soli pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki pieprzu  Przygotowanie: Do miski wsypcie wszystkie przyprawy, z pominięciem liści laurowych i ziela angielskiego.  Taką mieszanką posypcie umyty i osuszony wcześniej schab. Następnie zawińcie mięso ciasno folią spożywczą tak, by wszystkie przyprawy ściśle do niego przylegały i włóżcie do lodówki na co najmniej 6 godzin lub na całą noc (maksymalnie 24 godziny). Kiedy wyjmiecie już schab z...