Pieczony lub gotowany schab to pyszne i jednocześnie bardzo proste danie do zrobienia na święta. Praktycznie robi się samo - wystarczy go zamarynować, a następnie włożyć do garnka lub piekarnika i poczekać.

W przypadku tego dania najbardziej wymagana jest jedynie cierpliwość. Zdarza się, że potraw na święta przyrządzono tak dużo, że zostanie trochę schabu. Nic się nie zmarnuje, jeśli skorzystacie z przepisu na pewne proste danie. 

Jak zrobić schab inaczej na święta?

Taki schab można przygotować zarówno przed świętami, jak i w trakcie. Jedyne, czego potrzebujecie, to łyżka żelatyny, trochę warzyw, bulionu (może być przecedzony rosół) oraz oczywiście gotowy schab. Wszystkie te składniki posłużą wam do zrobienia pysznej przekąski, jaką jest schab w galarecie. Wystarczy go udekorować, zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki. Już po 2 godzinach danie będzie gotowe do podania na stół. 

Zobacz także:

Przepis na schab w galarecie

Składniki:

  • pół kilograma już upieczonego schabu

  • pół litra bulionu (najlepiej mięsnego, może być warzywny)

  • 1 duża marchewka

  • pół papryki czerwonej

  • 3 łyżki groszku (konserwowego lub mrożonego)

  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej

  • 1 łyżka żelatyny

  • świeża natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie:

  1. Gotowy schab pokrójcie cienko w plastry i wyłóżcie nim półmisek.

  2. Posypcie mięso kukurydzą oraz groszkiem. Najprościej będzie użyć groszku z puszki, ale jeżeli nie przepadacie za jego smakiem, nic nie szkodzi. Wykorzystajcie wówczas groszek mrożony - wystarczy go wcześniej podgotować, odcedzić i wystudzić. 

  3. Pomiędzy kawałki mięsa włóżcie też pokrojone kawałki świeżej papryki. Jeśli jej nie lubicie, możecie pominąć ten krok.

  4. Obierzcie marchewkę, pokrójcie w plastry i włóżcie do garnka. Zalejcie bulionem, a następnie doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż marchew zmięknie.

  5. Po tym czasie odstawcie garnek, aż jego zawartość trochę ostygnie.

  6. Wsypcie 1 łyżkę żelatyny i wymieszajcie. Jeśli trzeba, doprawcie jeszcze do smaku solą i pieprzem.

  7. Kiedy bulion w garnku będzie już gęstnieć, łyżką wyłóżcie go na półmisek w taki sposób, by przykryć mięso z warzywami.

  8. Teraz wstawcie półmisek do lodówki. Poczekajcie, aż stężeje i gotowe - schab w galarecie jest gotowy do podania na stół. Smacznego!