
Pieczony lub gotowany schab to pyszne i jednocześnie bardzo proste danie do zrobienia na święta. Praktycznie robi się samo - wystarczy go zamarynować, a następnie włożyć do garnka lub piekarnika i poczekać.
W przypadku tego dania najbardziej wymagana jest jedynie cierpliwość. Zdarza się, że potraw na święta przyrządzono tak dużo, że zostanie trochę schabu. Nic się nie zmarnuje, jeśli skorzystacie z przepisu na pewne proste danie.
Jak zrobić schab inaczej na święta?
Taki schab można przygotować zarówno przed świętami, jak i w trakcie. Jedyne, czego potrzebujecie, to łyżka żelatyny, trochę warzyw, bulionu (może być przecedzony rosół) oraz oczywiście gotowy schab. Wszystkie te składniki posłużą wam do zrobienia pysznej przekąski, jaką jest schab w galarecie. Wystarczy go udekorować, zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki. Już po 2 godzinach danie będzie gotowe do podania na stół.
Przepis na schab w galarecie
Składniki:
-
pół kilograma już upieczonego schabu
-
pół litra bulionu (najlepiej mięsnego, może być warzywny)
-
1 duża marchewka
-
pół papryki czerwonej
-
3 łyżki groszku (konserwowego lub mrożonego)
-
3 łyżki kukurydzy konserwowej
-
1 łyżka żelatyny
-
świeża natka pietruszki lub koperek
Przygotowanie:
-
Gotowy schab pokrójcie cienko w plastry i wyłóżcie nim półmisek.
-
Posypcie mięso kukurydzą oraz groszkiem. Najprościej będzie użyć groszku z puszki, ale jeżeli nie przepadacie za jego smakiem, nic nie szkodzi. Wykorzystajcie wówczas groszek mrożony - wystarczy go wcześniej podgotować, odcedzić i wystudzić.
-
Pomiędzy kawałki mięsa włóżcie też pokrojone kawałki świeżej papryki. Jeśli jej nie lubicie, możecie pominąć ten krok.
-
Obierzcie marchewkę, pokrójcie w plastry i włóżcie do garnka. Zalejcie bulionem, a następnie doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż marchew zmięknie.
-
Po tym czasie odstawcie garnek, aż jego zawartość trochę ostygnie.
-
Wsypcie 1 łyżkę żelatyny i wymieszajcie. Jeśli trzeba, doprawcie jeszcze do smaku solą i pieprzem.
-
Kiedy bulion w garnku będzie już gęstnieć, łyżką wyłóżcie go na półmisek w taki sposób, by przykryć mięso z warzywami.
-
Teraz wstawcie półmisek do lodówki. Poczekajcie, aż stężeje i gotowe - schab w galarecie jest gotowy do podania na stół. Smacznego!