Pod żadnym pozorem nie wkładajcie tego jedzenia do mikrofali. Może zacząć strzelać a nawet się zapalić
Adobe Stock
Newsy

Pod żadnym pozorem nie wkładajcie tego jedzenia do mikrofali. Może zacząć strzelać a nawet się zapalić 

Mikrofala wydaje się być szybszą i wygodniejszą alternatywą dla odgrzewania w piekarniku czy na kuchence. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystko należy do niej wkładać - nieprzemyślane podgrzewanie może przysporzyć ogromnych kłopotów!

Wielu z nas posiada kuchenkę mikrofalową. Pozwala ona szybko podgrzać resztki z obiadu, gotowe dania, a nawet przyrządzić błyskawiczne przepisy. Warto jednak wiedzieć, że technologia mikrofalowa działa inaczej niż tradycyjne kuchenki i znacznie szybciej nagrzewa niektóre substancje. Należy więc wyjątkowo uważać na to, co do niej wkładamy i w jakim naczyniu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czego nie należy podgrzewać w mikrofali?

  • Jajek – jeśli włożysz je do mikrofali, po prostu… eksplodują. To wina pary wodnej, która tworzy się w środku jajka na skutek bardzo wysokiej temperatury.
  • Tłustych potraw – smażone czy gotowe, wysoko przetworzone jedzenie będzie strzelać w mikrofalówce. Przy zbyt wysokiej temperaturze może nawet się zapalić!

Nie powinno się także podgrzewać mleka dla dzieci, które może sprawić, że maluch się poparzy. Jedzenie, które wkładamy do mikrofali, nie powinno być w pojemnikach styropianowych ani aluminiowych. Styropian bardzo szybko się stopi, a aluminium może spowodować zapalenie się kuchenki. Substancja ta powoduje prądy wirowe, które wywołują iskry, a następnie ogień. To wyjątkowo niebezpieczne połączenie, przed którym należy ostrzegać zwłaszcza dzieci.

Zobacz także
Co można grzać w mikrofalówce

Tych rzeczy pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofali! Danie eksploduje, a ty wylądujesz na SOR-ze!

ikea szklanki

Te szklanki z IKEA są niebezpieczne. Klienci alarmują: „mogą wybuchnąć w dłoni”

Również nie wszystkie naczynia z plastiku, nadają się do podgrzewania jedzenia w mikrofali. Niektóre z nich po prostu się stopią, dlatego powinno się wybierać wyłącznie te posiadające specjalne oznaczenia.  

Należy także pamiętać, że wszystkie pojemniki zawsze trzeba otwierać przed włożeniem do kuchenki – inaczej mogą wybuchnąć na skutek zbyt wysokiej temperatury.

Nie tylko metal. Tego nigdy nie wkładajcie do mikrofali. Grozi katastrofą
AdobeStock
Newsy
Nie tylko metal! Nigdy nie wkładajcie tych rzeczy do mikrofali. Grozi katastrofą
Korzystanie z mikrofalówki jest banalnie proste, jednak wkładanie do niej opakowań i pojemników z niektórych tworzyw może się skończyć tragicznie. Sprawdźcie, na co trzeba uważać.

Mikrofalówka to jeden z wynalazków, które bardzo ułatwiły codzienne życie. Wyobrażacie sobie odgrzewanie wszystkiego na kuchence? W przypadku niektórych produktów byłoby to bardzo trudne i zabierałoby o wiele więcej czasu, niż szybkie odgrzanie posiłku w mikrofali. W dodatku korzystanie z tego urządzenia jest o wiele bezpieczniejsze i mogą to robić nawet dzieci. Wszystko to pod warunkiem, że przestrzega się zasad korzystania z mikrofalówki, ponieważ nieumiejętne odgrzewanie jedzenia grozi katastrofą! W czym można podgrzewać dania w mikrofali? Pamiętajcie, by zawsze przed odgrzewaniem jedzenia sprawdzić, czy dane naczynie nadaje się do mikrofali. Żywność można bezpiecznie podgrzewać w pojemnikach z poniższych tworzyw: Porcelana i ceramika – pod warunkiem, że nie znajdują się na nich żadne wzory. Szkło – podobnie jak w przypadku porcelany, można odgrzewać jedzenie znajdujące się w naczyniach ze szkła pod warunkiem, że nie jest to kolorowe szkło i nie znajdują się na nim żadne wzory ani zdobienia z metalu. Papier – tylko w sytuacji, gdy jest czysty. Bez zdobień i woskowania! Plastik – jedynie pod warunkiem, że producent wyraźnie zaznaczył na opakowaniu, że nadaje się ono do podgrzewania żywności w mikrofali. Nigdy nie podgrzewajcie jedzenia w tych pojemnikach! Choć korzystanie z mikrofali jest bezpieczniejsze od kuchenki i piekarnika, to należy koniecznie pamiętać o zachowaniu ostrożności oraz wiedzieć, co absolutnie nie powinno się znaleźć w mikrofalówce. Niektóre tworzywa podgrzane w mikrofali mogą nawet wybuchnąć i spowodować pożar! Tych nigdy nie używajcie: Metalowe garnki i sztućce – nigdy, przenigdy nie odgrzewajcie jedzenia w metalowym garnku! Metal jest tworzywem, które błyskawicznie się nagrzewa i może zacząć iskrzyć w mikrofali. A to...

Jak równomiernie podgrzać jedzenie w mikrofali? Ułóżcie je w ten kształt a będzie idealne
Adobe Stock
Newsy
Jak równomiernie podgrzać jedzenie w mikrofali? Ułóżcie je w ten kształt, a będzie idealne
Zastanawialiście się dlaczego mikrofalówka nie odgrzewa waszych posiłków równomiernie? Wszystko to dzieje się za sprawą nieodpowiedniego ułożenia jedzenia na talerzu.

Odgrzewanie jedzenia w mikrofalówce to dla wielu loteria. Czasami za zimne na dole, czasami zbyt gorące po bokach – dzisiaj podpowiemy wam, jak uniknąć takich wpadek. Niezależnie od tego czy podgrzewacie kotleta schabowego z ziemniakami, czy też talerz spaghetti bolognese, podczas odgrzewania jedzenia należy stosować się do tych samych wytycznych. W przeciwnym wypadku może okazać się, że nawet po paru minutach odgrzewania, wasz „schaboszczak” będzie ciepły tylko z jednej strony, a ziemniaki będą wciąż zimne jak lód! Dlaczego nie można podgrzewać w mikrofalówce plastikowych naczyń i folii? Niektórzy próbują eksperymentów z przykrywaniem talerza z jedzeniem folią aluminiową czy też plastikową pokrywką. Tego typu praktyki musimy wam stanowczo odradzić. Podgrzewanie do wysokich temperatur plastiku i innych tworzyw sztucznych może być groźne dla zdrowia. Wszystko za sprawą mikrocząsteczek plastiku, które mogą wyodrębnić się z naczynia lub folii w czasie nagrzewania i przeniknąć do pożywienia. Jak równomiernie podgrzać jedzenie w mikrofalówce? Zamiast tego, postępujcie z jedzeniem w następujący sposób. Przygotujcie porcję jedzenia do odgrzania – nie polecamy odgrzewania jedzenia w mikrofalówce od razu dla całej rodziny – duże ilości pożywienia nie odgrzeją się równomiernie w żaden sposób. Przygotujcie sporych rozmiarów płaski talerz i wyłóżcie na jego powierzchni jedzenie. Przestrzeń pośrodku talerza powinna pozostać pusta. Jedzenie powinno przypominać na talerzu coś w rodzaju pierścienia. Dzięki temu patentowi, ciepło podczas nagrzewania jedzenia mikrofalami będzie rozprowadzało się równomiernie po całym daniu. Wstawcie jedzenie do mikrofalówki na ok. 3-4 minuty na dużej mocy...

Rozsmarowywanie masła
Adobe Stock
Newsy
Masło z lodówki jest zbyt twarde? Jest genialny trik, by temu zaradzić
Dyskusja o wyższości masła nad margaryną lub margaryny nad masłem jest stara jak… margaryna. Nie da się jednak ukryć, że popularny tłuszcz roślinny ma jedną przewagę nad tym zwierzęcym – łatwo się rozsmarowuje w każdych warunkach.

Z zimnym masłem idzie, no cóż, wcale nie jak po maśle. Smarowanie masła prosto z lodówki to codzienna, poranna udręka wielu osób, które nie mają czasu, by czekać aż kostka tłuszczu łaskawie się ogrzeje. Dla niecierpliwych mamy kilka dobrych rad, dzięki którym będą mogli cieszyć się miękkim masłem niemal od razu po wyjęciu z lodówki. Odmienną kategorią problemu jest masło mrożone. Wielu z nas kupuje kostki masła na zapas, a potem mrozi je w zamrażarkach. Jest to świetna metoda, by nieco oszczędzić – w sklepach często widzimy przecież akcję promocyjne dotyczące zakupu kilku kostek. Z zamrożonym masłem jest oczywiście znacznie trudniej, ale są też sposoby, które przyspieszą ich rozgrzanie do pokojowej temperatury. Sposoby na masło z lodówki i z zamrażarki: Najczęściej do głowy przychodzi nam pomysł skorzystania z kuchenki mikrofalowej . Owszem, w ten sposób szybko podgrzejemy masło. Uda się nam nawet w mig roztopić zamrożoną kostkę, ale sęk w tym, że nie zachowa ono swoich właściwości. Jeżeli wybierzemy zbyt dużą moc na pokrętle kuchenki, w maśle oddzielą się od siebie struktury tłuszczu i białka. O smaku takiej mieszanki lepiej już nawet nie wspominajmy. Jak sobie z tym poradzić? Należy ostrożnie podgrzewać kostkę w mikrofalówce i co kilkanaście sekund obracać masło na drugą stronę. Jeżeli będziemy czuwać nad całym procesem, uda nam się zmiękczyć nawet zamrożone kostki. Znacznie bezpieczniejszym sposobem na twarde masło jest sztuczka z gorącym kubkiem lub miską. Do pustego naczynia wlewamy wrzącą wodę, po czym po chwili ją wylewamy. Natychmiast wkładamy do ogrzanego naczynia kostkę masła i voilà – pozostaje poczekać chwilkę i masło będzie miękkie. Wada tej metody jest jedna – nie będzie nam zbytnio...

Mięso na patelni
Wikipedia Commons
Newsy
Takie smażenie sprawia, że danie nadaje się do wyrzucenia. Przeczytajcie, a nigdy więcej nie popełnicie tego błędu
Smażymy kotlety, smażymy udka, smażymy tysiące innych dań od wielu lat. A wielu z nas wciąż popełnia te same, szkolne błędy. Podpowiadamy dzisiaj, jak uniknąć jednego szkolnego błędu podczas smażenia potraw.

Pieczenie, gotowanie, duszenie, no i smażenie . Tak właśnie przygotowujemy nasze dania. Wydawałoby się, że o smażeniu wiemy już wszystko. Nic z tych rzeczy. Te słowa kierujemy zwłaszcza do mniej doświadczonych kucharzy. Wystarczy, że młodzi adepci gotowania wezmą sobie je do serca, a poprawią jakość swoich potraw i samopoczucie domowników. Dlaczego właśnie samopoczucie? Pierwszy błąd podczas smażenia to za krótkie albo za długie rozgrzewanie patelni. Częsty skutek takiego obchodzenia się z patelnią to oczywiście zadymienie całego mieszkania… Jak regulować ogień podczas smażenia? Lekarstwem na tego rodzaju problemy jest przede wszystkim umiejętne obchodzenie się z pokrętłami na naszych kuchenkach gazowych . Olej do smażenia rozgrzewajmy na średnim ogniu i delikatnie i ostrożnie sprawdzajmy temperaturę. Na przykład kawałeczkiem produktu przeznaczonego do smażenia lub kropelką wody. Tutaj mała uwaga dla niecierpliwych – pozwólmy, by tłuszcz odpowiednio się rozgrzał, a dopiero potem „ładujmy” na patelni nasze mięso czy warzywa. Nie chcemy przecież, by składniki wchłonęły cały olej . Po włożeniu na niego zimnych produktów, lekko zwiększmy ogień, by nie stracić odpowiednio wysokiej temperatury. Kiedy na patelni wszystko już ładnie skwierczy, możemy spokojnie znów wrócić do nieco mniejszego ognia. Jak smażą swoje dania Azjaci? I nie odchodźmy od kuchenki! Smażenie bez cierpliwego „trwania na posterunku” nie ma prawa się udać! Czasami popełniamy także błąd poprzez włożenie do patelni zbyt dużej ilości jedzenia. Wtedy zamiast smażenia, w naszym naczyniu zaczyna dziać się proces duszenia, a czasem nawet gotowania. Smażenie samo w sobie powinno być dość szybkim procesem. Spójrzmy na to jak robią to Azjaci – bardzo...