czego nie jeść na śniadanie
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy

Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa na pusty żołądek. Skutki będą opłakane

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Trzeba jednak zwracać uwagę na to, co się rano je, by nie zrobić sobie krzywdy...

Dietetycy od lat grzmią, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Aby mieć siły na cały dzień, rano trzeba koniecznie zjeść porządny posiłek, składający się z pełnowartościowych produktów. Jadacie śniadania, czy omijacie i zaczynacie dopiero od drugiego śniadania?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najważniejszy posiłek

Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest bardzo ważny. Równie istotne jest to, co się wtedy zjada! Na przykład śniadanie składające się z samych cukrów i węglowodanów, jest bardzo mało wartościowe. Po takim posiłku będziecie szybko głodni, a do tego odczujecie znużenie i senność. A na pewno nie o taki efekt wam chodzi z samego rana! Złym pomysłem na śniadanie są na przykład popularne płatki z mlekiem. Zawierają bardzo dużo cukru i sycą tylko przez chwilę. Również owsianka z całych płatków owsianych, nie jest najlepszym wyborem. Sporo osób skarży się na uczucie zmęczenia po takim posiłku i szybkie odczuwanie głodu.

Jakie powinno być zdrowe śniadanie?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: odpowiednio zbilansowane i sycące! Według najnowszych badań, rano najlepiej jest zjeść posiłek składający się głównie z białek i tłuszczów – na przykład jajka na miękko albo jajecznicę. Koniecznie też powinny w nim znaleźć się warzywa.

 

Jednak nigdy nie powinniście zjadać warzyw na pusty żołądek – a zwłaszcza pomidorów! Zawierają one sporo kwasów, które działają drażniąco i mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości u osób cierpiących na zgagę albo refluks. Sałatka pomidorowa na śniadanie brzmi, jak bardzo złe rozpoczęcie dnia. Lepiej zjeść kilka plasterków pomidora - ale na kanapce.

sniadanie
unsplash.com/@jwegroup
Newsy
Jecie to na śniadanie? Przestańcie - rujnujecie swoje zdrowie od samego rana
Wasze śniadanie nie może się obyć bez tych produktów? Jedząc je fundujecie sobie poważne problemy ze zdrowiem!

Od małego babcia, mama, a później mądrzy dorośli w szkole i telewizji mówili wam, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I mieli rację! Zastrzyk energii z samego rana daje siłę do działania. Dziś, dzięki stale prowadzonym badaniom naukowym już wiadomo, że nie trzeba się trzymać sztywno godzin posiłków – jeżeli ktoś się lepiej czuje jedząc śniadanie np. 3 godziny po obudzeniu, a nie zaraz po, to może tak robić. Ważniejsze bowiem od tego kiedy je się śniadanie jest to, co się wtedy je! Co powinno się jeść na śniadanie? Badacze i dietetycy doszli do wniosku, że prawidłowe śniadanie powinno się składać głównie z tłuszczu i białka, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Dlaczego? Tłuszcz i białko są doskonałym źródłem energii i szybko pobudzą organizm do działania. Natomiast węglowodany sprawiają, że jest się ospałym i szybko głodnym – wiele węglowodanowych śniadań ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Dlatego dobrym pomysłem na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest np. jajecznica albo twaróg z kanapką z wędliną. Tego nie jedzcie rano! Skoro już wiecie, że węglowodany nie są najlepszym pomysłem na śniadanie to już się pewnie domyślacie, jakie posiłki są niewskazane rano! Płatki – dawniej płatki śniadaniowe były bardzo polecane. Źródło witamin, pełne zbóż i błonnika. Czego chcieć więcej? Niestety, większość płatków sprzedawanych w sklepach jest pełna cukru. Nie dość, że po takim śniadaniu będziecie za chwilę znów głodni, to częste spożywanie tak słodkich posiłków może doprowadzić do rozwoju cukrzycy. Naleśniki – zawierają najczęściej mąkę pszenną o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego podobnie jak płatki sycą bardzo krótko. W dodatku zwykle smaży się je na dużej ilości oleju, a później zjada z...

kanapka nadgryziona
Adobe Stock
Newsy
Znalazł w torbie nadgryzioną kanapkę. Powód? Wzruszy was do łez
Ta historia chwyci za serce chyba każdego. Główni bohaterowie to pewne stare amerykańskie małżeństwo, a główną osią tej opowieści będzie kanapka…

Wpis tej kobiety z Teksasu poruszył wielu ludzi na całym świecie. Tracy Howell, od 41 lat szczęśliwa żona Clifforda, podzieliła się prostą historią. Historią, która urzeka. Amerykanka od pierwszego dnia małżeństwa przygotowywała swojemu mężowi drugie śniadanie. Klasyka prosto ze Stanów – bułka z szynką, serem i sałatą zawinięta w folię spożywczą. Nadgryziona kanapka pana Clifforda Kiedy było to tylko możliwe, pani Tracy dołączała do swojego męża, by razem zjeść wspólny posiłek w przerwie od pracy. Mąż pani Tracy przyznał się swojej żonie, że taki posiłek zjedzony razem z kimś, kogo się kocha smakuje znacznie lepiej. Amerykańska pani domu wymyśliła więc doskonały patent na wspólne drugie śniadanie z ukochanym mężem, nawet wtedy, gdy to niemożliwe z powodów technicznych. O co chodzi? Tracy Howell codziennie rano podczas przygotowania kanapek swojego męża podgryzała mały kawałeczek drugiego śniadania pana Clifforda. To właśnie miłość Dopiero po jakimś czasie wyszło na jaw, że odgryziony kawałek kanapki to nie sprawka zgłodniałych kolegów z pracy Clifforda. W ten sposób żona chciała po prostu połączyć się ze swoim mężem! Takie „podjadanie” stało się dla państwa Howell małżeńskim zwyczajem. Prawda, że pięknym? To dowód na prawdziwą, silną, wieczną miłość! A oto państwo Howellowie na wspólnej fotografii wykonanej z okazji 40. rocznicy ślubu: Codziennie rano przygotowujecie kanapki swoim mężom? A może by tak pokusić się o taki „amerykański” dowód miłości?

Tosty
Adobe Stock
Przepisy
Uwielbiasz tosty, ale nie masz tostera? Wcale go nie potrzebujesz! Możesz zrobić je w inny sposób
Czym byłoby śniadanie bez rozpływających się w ustach tostów! Ci, którzy myślą, że ich zrobienie jest niemożliwe bez specjalnego opiekacza grubo się mylą. Do przyrządzenia przysmaku wystarczy… patelnia!

Choć śniadanie uchodzi za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, tak naprawdę niewiele osób ma czas na jego przygotowywanie. Najbardziej lubimy więc rozpoczynać poranek od w miarę szybkich i nieskomplikowanych posiłków. Obok płatków z mlekiem, jednym z najczęściej spożywanych przez Polaków śniadań są tosty. Tak naprawdę tosty to danie, które można zrobić na wiele sposobów i to chyba ich największa zaleta! Okazuje się, że z łatwością przyrządzisz je nie tylko w tradycyjnym opiekaczu, bądź tosterze, ale również na patelni! Całość zajmie ci nie więcej niż 7 minut. Przepis na tosty Będziesz potrzebować 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki ulubionej szynki 4 plasterki ulubionego sera (lub więcej jeśli chcesz) 2 plasterki cebuli 2 plasterki pomidora 4 plasterki ogórka 2 jajka Masło Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra Przygotowanie Chleb tostowy posmaruj masłem. Na 2 kromki chleba tostowego nałóż składniki w następującej kolejności: szynka, ser, plaster cebuli, pomidora i ogórka, a następnie znowu szynka, ser. Tak przygotowane kanapki nakryj pozostałymi dwoma kromkami chleba tostowego posmarowanego wcześniej masłem. W misce rozkłóć jajka, a następnie dopraw je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką oraz ostrą. W jajku powoli zamocz przygotowane wcześniej kanapki. Tosty smaż na rozgrzanej patelni z masłem, na średnim ogniu, ok. 2 minut na każdej ze stron. Gotowe! Składniki potrzebne do przygotowania tego śniadania możesz dowolnie modyfikować wedle własnego uznania. Jeśli bardzo lubisz ser – daj go więcej. Jeśli nie przepadasz za szynką lub pomidorem – pomiń je lub zamień z czymś równie pysznym!

Niezdrowe śniadania
Adobe Stock
Zdrowie
Najgorsze możliwe typy śniadań! Numer trzy jest uwielbiany przez Polaków! Mają za nic zdrowie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinien być syty, bogaty w wartości odżywcze i zdrowy. Okazuje się jednak, że produkty, które najczęściej wybieramy na pierwszy posiłek często nie mają zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem.

Śniadanie to posiłek, na który zazwyczaj w ciągu tygodnia nie mamy zbyt wiele czasu, a nawet ochoty. Dlatego rano najczęściej wyciągamy z lodówki cokolwiek, co zaspokoi nasz głód na co najmniej kilka następnych godzin. Okazuje się jednak, że nasze ulubione szybkie śniadanie nie zawsze jest zdrowe. Wręcz przeciwnie. Jest bogate w chemikalia i ogromną ilość cukru! 1. Tosty Chrupiące tosty to dla wielu osób idealne śniadanie, bez którego nie wyobrażają sobie poranka. Najczęściej spotykamy je w towarzystwie rozmaitych słodkich smarowideł, na przykład dżemu, ale też margaryny. Ta, w przeciwieństwie do dobrej jakości masła, zawiera najgorszego rodzaju tłuszcze, które mogą przyczynić się do rozwoju wielu groźnych dla życia chorób! Mało wartościowy okazuje się również sam chleb do tostów, po którym szybko będziesz znowu głodny! 2. Płatki śniadaniowe Czekoladowe, miodowe, karmelowe, truskawkowe – do wyboru do koloru. Ich producenci kuszą opakowaniami i zdrowo brzmiącymi sloganami. Tymczasem niewinnie wyglądające płatki w rzeczywistości mają w składzie ogromną ilość chemikaliów i cukru . Istnieje ryzyko, że po ich regularnym spożywaniu zaczniemy świecić jak tablica Mendelejewa! 3. Naleśniki Pyszne, chrupiące i puszyste zarazem naleśniki to śniadaniowe marzenie. Wiele osób jada je regularnie. Skład samych naleśników wydaje się przecież brzmieć sensownie. W czym więc tkwi problem? W mące ! Mąka pszenna jadana zbyt często i w dużych ilościach może prowadzić do różnych powikłań zdrowotnych , na przykład otyłości, ale również wywołać odporność na insulinę. 4. Soki Czym byłoby śniadanie bez owocowego soku! Pamiętaj jednak, że każdy sok, nawet ten składający się w 100 proc. z owoców, zawiera ogromne ilości...