Po czym poznać, że makaron jest zepsuty?
Adobe Stock
Newsy

Po czym poznać, że makaron się zepsuł? Jeśli tak wygląda to pod żadnym pozorem go nie jedzcie

Ugotowany, umieszczony w lodówce makaron zachowuje świeżość przez mniej niż 1 tydzień. Jeśli w tym czasie jego wygląd się zmienił pod żadnym pozorem nie spożywajcie tego produktu.

Ugotowany makaron to jeden z tych produktów spożywczych, które bardzo szybko się psują. W końcu zawiera on mnóstwo wilgoci, która sprzyja rozwojowi pleśni oraz rozmaitych bakterii. Umieszczony w lodówce wytrzyma zaledwie kilka dni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo można przechowywać ugotowany makaron?

Wszystko zależy od rodzaju makaronu i składników, z których został wykonany.

  1. Najkrócej wytrzyma świeży makaron pszenny ze sklepu. Jego termin przydatności do spożycia wynosi tylko 1-3 dni.
  2. Od 3 do 5 dni możecie z kolei przechowywać gotowany makaron pszenny, makaron na bazie soczewicy, fasoli lub grochu, makaron bezglutenowy oraz nadziewany.
  3. Najbardziej wytrzymały okazuje się świeży, domowy makaron pszenny (4-5 dni) oraz wszelkie makarony z sosem (5 dni).

Jak poznać, że makaron jest zepsuty?

Zepsuty makaron poznacie między innymi po jego zapachu, ale również wyglądzie. Niezdatny do spożycia produkt stanie się lepki, obślizgły, wręcz śluzowaty. Może mieć także zmienioną barwę. Jeśli widzicie, że w pewnych miejscach jest szarawy lub białawy, pod żadnym pozorem go nie jedzcie.

Przepis na domowy makaron

Skoro już wiecie, jak rozpoznać zepsuty makaron śmiało możecie zacząć jego przyrządzanie. Zróbcie tylko tyle, ile w danym momencie potrzebujecie, a jeśli coś zostanie, nie trzymajcie w lodówce dłużej niż 5 dni.

Będziecie potrzebować:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. W misce umieśćcie mąkę i sól. Całość dokładnie wymieszajcie.
  2. W kolejnej miseczce rozkłóćcie jajka. Tak przygotowane połączcie z mąką i lekko wymieszajcie, używając do tego na przykład widelca.
  3. Stolnicę oprószcie mąką i wyłóżcie na nią masę makaronową. Całość dokładnie zagniećcie, aż do powstania jednolitej masy.
  4. Tak przygotowane ciasto podzielcie na porcje, rozwałkujcie partiami na bardzo cienkie placki i odstawcie na kilkanaście minut do lekkiego przeschnięcia.
  5. Po upływie tego czasu każdy placek zwińcie w rulon i pokrójcie w cienkie paski (jeśli za bardzo się sklejają, podsypcie mąką). Rozwińcie powstałe tasiemki.
  6. W dużym garnku zagotujcie wodę. Kiedy ta zacznie wrzeć, dodajcie sól, trochę oleju, a następnie makaron. Gotujcie przez kilka minut (w zależności od grubości makaronu może to być 3-10 minut).
  7. Po upływie tego czasu odcedźcie makaron i przelejcie go zimną wodą.

Gotowe!

Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Po takim czasie nadaje się tylko do wyrzucenia
Adobe Stock
Newsy
Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Po pewnym czasie będzie niebezpieczny dla zdrowia
Spożycie nieświeżego makaronu może przyprawić was o problemy żołądkowe. Podpowiemy wam, jak długo można trzymać ugotowany makaron w lodówce.

Szary, nieapetyczny wygląd wysuszonego, kilkudniowego makaronu skutecznie odstrasza przed jego spożyciem. Skąd jednak dokładnie wiadomo, że danie makaronowe nie nadaje się już do spożycia? Znamy szacunkowe i przybliżone dane na temat tego, jak długo można przechowywać ugotowany makaron. Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Zanim przystąpicie do zapoznania się z naszymi wytycznymi, pierwszą rzeczą przed odgrzaniem starego makaronu, będzie szybka i prosta kontrola jakości. Jeśli makaron wygląda nieładnie i nieapetycznie, a dodatkowo zaczyna pachnieć niezbyt zachęcająco, to pierwszy znak, że z daniem coś jest nie tak. Jeżeli jednak nadal macie wątpliwości co do tego, czy odgrzać obiad sprzed kilku dni, czy szukać składników na coś świeżego, rzućcie okiem na tę listę. Oto szacunkowa długość przechowywania różnych makaronów w lodówce: Ugotowany, domowej roboty makaron z mąki pszennej: 4-5 dni Świeży makaron  kupiony w sklepie po otwarciu opakowania (nieugotowany półprodukt dostępny w sklepowych lodówkach): 1-3 dni Ugotowany makaron pszenny: 3-5 dni Ugotowany makaron z soczewicy, fasoli lub grochu: 3-5 dni Ugotowany makaron bezglutenowy: 3-5 dni Ugotowane tortellini lub inne nadziewane kluseczki: 3-4 dni Lasagne, bologhnese, carbonara i inne makarony ugotowane i wymieszane z sosem:  ok. 2-3 dni Biorąc pod uwagę te szacunkowe dane, pamiętajcie także o tym, że większość z makaronowych dań na pewno nie nada się do spożycia po przekroczeniu jednego tygodnia w lodówce od dnia ugotowania. Jak długo można przechowywać gotowy makaron poza lodówką? Co z makaronami, które „leżakowały” poza lodówką przez dłuższy czas? Niestety zjedzenie gotowego dania, które pozostawało nawet dobę w temperaturze...

makaron przepis
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy domowy makaron do rosołu - taki sam robiła wam babcia
Ten domowy makaron w kształcie cienkich tasiemek idealnie sprawdzi się w towarzystwie niedzielnego rosołu. Do jego przyrządzenia potrzebujecie tylko 3 składników! Przepis jest dziecinnie prosty, a smak nieziemski!

Choć makaron można kupić w każdym sklepie, przyrządzony samodzielnie w domu nie ma sobie równych. Receptura jest tak prosta, że kiedy ją przeczytacie sami zaczniecie się zastanawiać, dlaczego dotąd traciliście pieniądze na tego typu gotowe produkty.  Przepis na domowy makaron Składniki 500 gramów mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka soli Przygotowanie W misce umieśćcie mąkę i sól. Całość dokładnie wymieszajcie. W kolejnej miseczce rozkłóćcie jajka. Tak przygotowane połączcie z mąką i lekko wymieszajcie używając do tego na przykład widelca. Stolnicę oprószcie mąką i wyłóżcie na nią masę makaronową. Całość dokładnie zagniećcie, aż do powstania jednolitej kulki ciasta. Tak przygotowane ciasto podzielcie na porcje, rozwałkujcie partiami na bardzo cienkie placki i odstawcie na kilkanaście minut do lekkiego przeschnięcia. Po upływie tego czasu każdy placek zwińcie w rulon i pokrójcie w cienkie paski (jeśli za bardzo się sklejają podsypcie mąką). Rozwińcie powstałe tasiemki. W dużym garnku zagotujcie wodę. Kiedy ta zacznie wrzeć dodajcie sól, trochę oleju, a następnie makaron. Gotujcie przez kilka minut (w zależności od grubości makaronu może to być 3-10 minut). Po upływie tego czasu odcedźcie makaron i przelejcie go zimną wodą. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Jak odgrzać wczorajszy makaron?
Adobe Stock
Newsy
Jak odgrzać wczorajszy ryż albo makaron? Zróbcie tak, a będą smakować jak świeżo zrobione
Jeśli znowu ugotowaliście za dużo makaronu lub ryżu nie martwcie się. Z łatwością odgrzejecie je na drugi dzień.

Fanom makaronowych obiadów z pewnością nieraz zdarzyło się ugotować go za dużo. W efekcie połowa tego, co ugotowaliście lądowała w lodówce lub, co gorsza, w koszu. Sprawa wygląda podobnie, jeśli chodzi o ryż. Na szczęście oba produkty da się bardzo łatwo i szybko podgrzać.  Jak podgrzać wczorajszy makaron? Jeśli jest to zwykły makaron lub ryż (bez sosu) wystarczy, że umieścicie go w sitku i zanurzycie we wrzącej wodzie na ok. 1 minutę. Tak przygotowany możecie od razu wykładać na talerze. Jeśli jednak chcecie podgrzać produkt z sosem, istnieją na to dwa sposoby. Pierwszy to oczywiście umieszczenie dania na patelni i podlanie go odrobiną przegotowanej wody (lub śmietanki). Po kilku minutach powinien być gotowy do jedzenia. Pamiętajcie jednak, by cały czas go mieszać, inaczej się przypali. Drugim sposobem na odgrzanie makaronu lub ryżu z sosem jest umieszczenie go w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu potrawa będzie gotowa do spożycia. Przepis na spaghetti carbonara Na jeden z powyższych sposobów śmiało możecie odgrzać domową carbonarę. Nie bójcie się więc przygotować jej więcej. Obiad z głowy na co najmniej 2 dni. Będziecie potrzebować: 250 gramów makaronu typu spaghetti 150 gramów wędzonego boczku 50 gramów tartego parmezanu 200 ml śmietany 30 proc. 1 jajka 1 cebuli 2 ząbków czosnku Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Boczek pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na patelni bez dodatkowego tłuszczu. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do przyrumienionego boczku. Czosnek również obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość zamieszajcie i smażcie przez kilka minut. W dowolnym naczyniu umieśćcie śmietanę, jajko,...

zakwas na żurek przepis
Flickr
Newsy
Tak wygląda wasz zakwas na żurek? To znaczy, że się zepsuł. Niestety, musicie go wylać
Spróbowaliście sami zrobić zakwas na żurek i po jakimś czasie zaczął wyglądać nieciekawie? Sprawdźcie, jak temu zapobiec.

Najlepszy żurek wielkanocny wychodzi z zakwasu domowej roboty! Jego przygotowanie jest bardzo proste, dlatego szczerze zachęcamy do tego, byście w tym roku nie kupowali gotowego zakwasu w sklepie i zamiast tego przyrządzili go samodzielnie. Podajemy wam poniżej przepis na domowy zakwas oraz kilka porad. Przydadzą się na pewno tym, którzy będą robić zakwas pierwszy raz w życiu! Przepis na domowy zakwas na żurek wielkanocny Do przygotowania smacznego, domowego zakwasu do zrobienia idealnego wielkanocnego żurku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Litr ciepłej wody 1 szklanka żytniej mąki 3 ząbki czosnku Ziarna ziela angielskiego Liście laurowe Jedna piętka chleba na zakwasie Przygotowanie: Do słoika wsypcie szklankę mąki i zalejcie ciepłą wodą (nie gorącą!) Lekko rozgniećcie ząbki czosnku i dodajcie do słoika wraz z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi i piętką chleba na zakwasie. Przykryjcie słoik ściereczką i odstawcie na kilka dni w ciepłe miejsce – najlepiej do szafki w kuchni. Po 3-5 dniach zakwas powinien być gotowy! Poznacie to po charakterystycznym, kwaśnym zapachu. Tak przygotowany zakwas należy wlać do przygotowanej wcześniej bazy do żurku. Jak długo można przechowywać domowy zakwas? Zakwas domowej roboty należy zużyć maksymalnie w ciągu dwóch tygodni , choć jeśli ma dobre warunki przechowywania, to wytrzyma nawet miesiąc. Najważniejsze, byście regularnie sprawdzali to, jak wygląda i pachnie zakwas. Po czym poznać, że zakwas się zepsuł? Jeśli nie zużyjecie zakwasu od razu i odstawicie go na później, dobrze jest wiedzieć jak sprawdzić, czy nie jest już zepsuty. To bardzo proste, ponieważ zepsuty zakwas rozpoznacie od razu! Będzie miał bardzo silny i nieprzyjemny zapach , a na jego powierzchni może wytworzyć...