Po czym poznać najlepsze pączki? Sprawdźcie te 3 rzeczy szczególnie jeśli chcecie zjeść 1, a nie górę pączków.
Adobe Stock
Newsy

Po czym poznać najlepsze pączki? Sprawdźcie, by i nie dać się nabrać i nie popełnić błędu w sklepie

Czy uwierzycie, że idealne pączki wcale nie są… idealne? Pomożemy wam rozpoznać pączka jak marzenie. Ma trzy charakterystyczne cechy.

Zawsze wtedy gdy pojawia się okazja do zjedzenia dużej ilości słodyczy, stajemy przed dylematem czy jeść, czy nie. Zastanawiacie się pewnie też ile trzeba będzie ćwiczyć, biegać, jeździć na rowerze czy pływać, żeby spalić taką ilość kalorii. Mamy dla was „złoty środek”: zjedzcie jednego pączka, ale za to wybierzcie tego najlepszego. Podpowiadamy jak rozpoznać pączka najwyższej jakości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki kolor powinien mieć pączek?

Wybieracie zawsze ciemne, mocno podsmażone, prawie brązowe pączki obficie polane lukrem? To błąd. Pączki nie powinny być ciemne. Taki kolor wskazuje, że mają dużą ilość szybko karmelizującego cukru i są przesmażone.

Zamiast tego sięgajcie po złociste, jasne pączki, które może nie wyglądają tak dobrze pod lukrem, bo różnica kolorów pomiędzy ciastkiem a polewą nie jest wyrazista, ale to właśnie takie pączki mają najlepszy, delikatny smak. I to właśnie tak, z wyczuciem, powinny zostać usmażone najlepszej jakości pączki.

Zobacz także
Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego

Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego

Jak odświeżyć czerstwe pączki? Dzięki tej metodzie znów będą miękkie

Jak odświeżyć czerstwe pączki? Dzięki tej metodzie znów będą miękkie

Jaki kształt powinien mieć pączek?

Myślicie, że pączki powinny być okrągłe i jednolicie wysmażone? To nieprawda. Ręcznie robione pączki nigdy nie będą miały idealnego kształtu, tak jak te wytwarzane masowo. Pączek powinien być lekko spłaszczony, a pośrodku powinien mieć jasną obwódkę.

Ta obwódka to dowód na ręczne smażenie rzemieślniczych wyrobów. Powstaje tuż nad powierzchnią oleju, w którym smażą się ciastka. Jeśli ilość oleju jest dobrze dobrana, po usmażeniu obu stron, na środku ciastka pozostanie jaśniejsza obwódka.

To pączki masowo wytwarzane mają idealny kształt, bo pochodzą z formy oraz idealny kolor, bo są obracane wielokrotnie podczas smażenia. Te rzemieślnicze, najlepsze w smaku i po prostu idealne, Poznacie je właśnie po tym, że… nie są idealne na pierwszy rzut oka.

Ile kosztuje dobry pączek?

Wielką pokusą jest kupienie pączków po 1 czy 2 zł, jakie sezonowo oferują duże sieci spożywcze. Nie liczcie jednak na to, że będą to pączki najwyższej jakości. Dobra mąka, tłuszcz i domowa konfitura muszą kosztować więcej niż produkty wytworzone z marnej jakości, ale tanich składników. 

Pączki pochodzące z cukierni nie będą także tanie dlatego, że ich cena pokrywa koszty produkcji ciastek. Nie zawsze tak jest w przypadku pączków kupowanych w dużych sieciach spożywczych. Tam, szczególnie w sezonie tj. przez tłustym czwartkiem lub świętami, cena pączków jest obniżana, bo taka lepiej wygląda w gazetkach i potrafi przyciągnąć klientów, którzy przy okazji kupią i inne produkty. 

Ile jajek trzeba dodać do paczków?
AdobeStock
Newsy
Ile jajek trzeba dodać do paczków? Sprawdźcie, czy na pewno tyle dodajecie
Jak zrobić idealne pączki na tłusty czwartek? Jakiej użyć mąki i ile wykorzystać jaj? Przeczytajcie.

Przygotowanie smacznych pączków to prawdziwa sztuka. Jak długo należy wyrabiać ciasto? Ile trzeba dodać do niego jajek? Jakiej użyć mąki a jakiej marmolady? Sprawdźcie, jak przygotować najlepsze w smaku pączki. To ostatni dzwonek, bo zaraz tłusty czwartek. Jak zrobić idealne pączki? Już za 10 dni będziemy obchodzili tłusty czwartek. To świetna okazja do tego, aby zapoznać się bliżej z przepisem na idealne pączki. Robiąc pączki należy pamiętać o kilku ważnych zasadach: ciasto należy bardzo dokładnie wyrobić, a później musi ono dobrze wyrosnąć  podczas smażenia pączków, cały czas trzeba kontrolować temperaturę oraz ilość tłuszczu nie należy smażyć zbyt dużej ilości pączków jednocześnie, ponieważ spowoduje to spadek temperatury tłuszczu nie powinno się przesadzać z ilością cukru w cieście pączkowym - gdy dodamy go za dużo, nadmiar spowoduje palenie się ciasta podczas smażenia do ciasta należy dodać spirytus, aby pączki w trakcie smażenia nie wchłaniały nadmiernej ilości tłuszczu idealny pączek powinien mieć z boku charakterystyczną jasną obrączkę - jest ona możliwa tylko wtedy, gdy ciasto będzie dobrze wyrośnięte, dzięki czemu pączki będą się unosić na gorącym tłuszczu i pozostaną zanurzone jedynie do połowy najlepsza temperatura do smażenia pączków to około 175°C - jeśli temperatura będzie niższa, pączek będzie nasiąkał tłuszczem, z kolei zbyt wysoka temperatura sprawi, że pączki będą się palić na zewnątrz, a w środku będą surowe w trakcie smażenia należy uzupełniać ilość tłuszczu pączki można smażyć na smalcu lub oleju rzepakowym najlepsza mąka do pączków to mąka pszenna jeżeli chodzi o ilość jaj, to 4-7 będzie idealne na 1 kg mąki. Im więcej jaj dodamy, tym bardziej żółte i apetyczne...

Biedronka sprzedaje pączki po 29 groszy. Ich skład to prawdziwa tablica Mendelejewa
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Biedronka sprzedaje pączki po 29 groszy. Ich skład to prawdziwa tablica Mendelejewa
Pączki z dyskontu kuszą was swoją ceną? Lepiej sprawdźcie, co się w nich znajduje...

Planujecie wybrać się do Biedronki po pączki? Sieć już od kilku dni kusi swoich klientów „świetną" promocją na słodkie wypieki. Jednak zanim po nie sięgniecie, dobrze przyjrzyjcie się ich składowi. Ten to istna tablica Mendelejewa! Biedronka sprzedaje pączki po 29 groszy Dziś tłusty czwartek. Z tej okazji sieć sklepów Biedronka zachęca do skorzystania z promocji na pączki: - Biedronka jak co roku na tłusty czwartek przygotowuje niesamowite okazje. Smakiem pączka można cieszyć się już od 29 groszy w opakowaniu 12 pączków, kosztującym tylko 3,49. Przy zakupie 6 pączków z pudrem lub lukrem Słodka Kraina cena wynosi jedynie 59 groszy za sztukę – zachęca swoich klientów popularna sieć handlowa. Przyznajcie, że cena 29 groszy jest bardzo kusząca zwłaszcza w obliczu tego, ile zazwyczaj kosztują pączki w cukierniach. Zanim jednak sięgniecie po najtańsze pączki z dyskontu, dobrze prześledźcie ich skład. Ten może was przyprawić o zawrót głowy. Co zawiera w sobie „biedronkowy" pączek? Skład pączka z Biedronki Planujecie kupić dziś pączki? Te z Biedronki omijajcie szerokim łukiem. W skład takiego pączka wchodzi m.in.: kwas cytrynowy cytrynian wapnia skrobia modyfikowana tłuszcz palmowy substancja przeciwzbrylająca: E170, E551 węglan wapna substancje spulchniające: E450, E500 jaja w proszku emulgatory: E471, E481, E472e serwatka w proszku stabilizatory: E412, E466, E415 barwniki karoteny mleko w proszku Wymienione wyżej składniki, to tylko część tego, co znajduje się w pączkach z Biedronki. Poza tym, pączki te wcale nie są świeżo smażone, tylko odmrażane na miejscu po głębokim zamrożeniu w procesie produkcyjnym. To tania metoda, którą znane sieci stosują nie tylko względem słodkich...

pączki kalorie
AdobeStock
Newsy
Każdy z nas zje chociaż 1 w Tłusty Czwartek. Ile kalorii ma słodki pączek?
Ile pączków planujecie zjeść w Tłusty Czwartek? Zanim zabierzecie się za pochłanianie tych pysznych słodkości, dowiedzcie się ile mają kalorii – aż trudno uwierzyć!

Każdy z was w Tłusty Czwartek na pewno będzie się zajadał pączkami. Ile ich zjecie? Niektórzy już po 3 pączkach są pełni, a rekordziści bez trudu zjedzą nawet kilkanaście. Ale czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, ile kalorii jest w jednym pączku? Wielkie obżarstwo w Tłusty Czwartek może się skończyć powiększeniem oponki na brzuchu! Dowiedzcie się, ile jest kalorii w pączkach i jak można spalić nadmiar energii. Ile kalorii w pączku? Najczęściej w Polsce w Tłusty Czwartek sprzedaje się klasyczne pączki smażone w tłuszczu i nadziewane powidłami. Ale Polacy chętnie sięgają też po inne rodzaje tych słodkich wypieków. Coraz popularniejsze są pączki z dziurką, które znacie z amerykańskich filmów. Dobrze sprzedają się też bardzo tłuste pączki hiszpańskie, koniecznie polane lukrem. Można kupić także bardzo smaczne pączki serowe. Sprawdźcie, ile mają kalorii! Pączek z marmoladą, posypany cukrem pudrem: 350 kalorii Pączek hiszpański: 230 kalorii bez lukru i prawie 350 kalorii z lukrem Amerykański pączek z dziurką (donut): od 270 do 350 kalorii, zależnie od dodanej polewy i posypki Pączek serowy: serowe pączki są mniejsze niż te tradycyjne, więc mają odpowiednio mniej kalorii. Jedna taka serowa kulka ma około 50 kalorii, ale założymy się, że na jednej nie poprzestaniecie! By ułatwić wyobrażenie sobie tego, co oznacza 350 kalorii w pączku, podpowiemy wam, że zdrowy, dorosły człowiek powinien przyjmować około 2200 kalorii dziennie. Jeżeli więc w Tłusty Czwartek zjecie 3 pączki z marmoladą, to pochłoniecie aż 1050 kalorii, co stanowi prawie połowę waszego dziennego zapotrzebowania! Widzicie więc, że jeśli zjecie jeszcze więcej, to łatwo przekroczycie zapotrzebowanie – a do tego trzeba doliczyć jeszcze kalorie ze śniadania, obiadu i kolacji (chyba, że przez cały dzień będziecie jeść tylko...

Ile kalorii mają pączki, faworki i oponki? Sprawdźcie, zanim nadejdzie tłusty czwartek
AdobeStock/AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Ile kalorii mają pączki, faworki i oponki? Sprawdźcie, zanim nadejdzie tłusty czwartek
Tłusty czwartek tuż tuż. Zanim zaczniecie się objadać słodkimi łakociami, sprawdźcie ile mają one kalorii. Będziecie zaskoczeni.

Już jutro będziemy obchodzili tłusty czwartek. Przed cukierniami jak zwykle ustawią się „kilometrowe" kolejki po pączki, faworki i oponki. W tym dniu mało kto zwraca uwagę na kalorie. To błąd! Czy wiecie, ile kalorii mają pączki i inne tłustoczwartkowe łakocie? Sprawdźcie, zanim zaczniecie się nimi objadać. Ile kalorii mają pączki, faworki i oponki? Zacznijmy od tego, że pączki, faworki i oponki, są smażone w głębokim tłuszczu. Ponadto, zawierają mnóstwo kalorycznych dodatków. Są posypywane cukrem pudrem, lukrem, różnymi posypkami oraz zawierają kaloryczne nadzienie. Ile kalorii mają poszczególne z tych słodkości? Pączki W cukierniach możecie dostać ogromny wybór pączków. Pączki z makiem, z lukrem, z budyniem, z konfiturą, z toffi czy z adwokatem, to tylko niewielka część z nich. W ostatnich latach prawdziwą furorę robią pączki z kolorowymi posypkami, orzechami a nawet żelkami. To właśnie od tego, czym nadziano i ozdobiono nasz pączek, zależy jak bardzo będzie on kaloryczny. Trzeba jednak przyjąć, że: średniej wielkości pączek ma od 250 do aż 370 kalorii najmniej kaloryczny jest pączek bez dodatków - ma on 200 kalorii pączek z lukrem czy z budyniem to 350 kalorii pączek hiszpański, znany jako tzw. gniazdko, może mieć ponad 400 kalorii Faworki Wiele osób błędnie uważa, że faworki, wykonane z ciasta zawierającego masło i śmietanę, są mniej kaloryczne niż pączki, ponieważ w tradycyjnym przepisie nie zawierają w cieście cukru. Okazuje się, że chrust jest bardzo kaloryczny - w 100 g faworków jest aż 511 kalorii.  Biorąc pod uwagę fakt, że jeden faworek waży około 17 g, zjedzenie 100 g faworków nie jest zbyt trudnym zadaniem, a jak wiadomo nikt nie poprzestaje na zjedzeniu jednego chrustu. Oponki Oponki to...