Zawsze wtedy gdy pojawia się okazja do zjedzenia dużej ilości słodyczy, stajemy przed dylematem czy jeść, czy nie. Zastanawiacie się pewnie też ile trzeba będzie ćwiczyć, biegać, jeździć na rowerze czy pływać, żeby spalić taką ilość kalorii. Mamy dla was „złoty środek”: zjedzcie jednego pączka, ale za to wybierzcie tego najlepszego. Podpowiadamy jak rozpoznać pączka najwyższej jakości.

Jaki kolor powinien mieć pączek?

Wybieracie zawsze ciemne, mocno podsmażone, prawie brązowe pączki obficie polane lukrem? To błąd. Pączki nie powinny być ciemne. Taki kolor wskazuje, że mają dużą ilość szybko karmelizującego cukru i są przesmażone.

Zamiast tego sięgajcie po złociste, jasne pączki, które może nie wyglądają tak dobrze pod lukrem, bo różnica kolorów pomiędzy ciastkiem a polewą nie jest wyrazista, ale to właśnie takie pączki mają najlepszy, delikatny smak. I to właśnie tak, z wyczuciem, powinny zostać usmażone najlepszej jakości pączki.

Jaki kształt powinien mieć pączek?

Myślicie, że pączki powinny być okrągłe i jednolicie wysmażone? To nieprawda. Ręcznie robione pączki nigdy nie będą miały idealnego kształtu, tak jak te wytwarzane masowo. Pączek powinien być lekko spłaszczony, a pośrodku powinien mieć jasną obwódkę.

Zobacz także:

Ta obwódka to dowód na ręczne smażenie rzemieślniczych wyrobów. Powstaje tuż nad powierzchnią oleju, w którym smażą się ciastka. Jeśli ilość oleju jest dobrze dobrana, po usmażeniu obu stron, na środku ciastka pozostanie jaśniejsza obwódka.

To pączki masowo wytwarzane mają idealny kształt, bo pochodzą z formy oraz idealny kolor, bo są obracane wielokrotnie podczas smażenia. Te rzemieślnicze, najlepsze w smaku i po prostu idealne, Poznacie je właśnie po tym, że… nie są idealne na pierwszy rzut oka.

Ile kosztuje dobry pączek?

Wielką pokusą jest kupienie pączków po 1 czy 2 zł, jakie sezonowo oferują duże sieci spożywcze. Nie liczcie jednak na to, że będą to pączki najwyższej jakości. Dobra mąka, tłuszcz i domowa konfitura muszą kosztować więcej niż produkty wytworzone z marnej jakości, ale tanich składników. 

Pączki pochodzące z cukierni nie będą także tanie dlatego, że ich cena pokrywa koszty produkcji ciastek. Nie zawsze tak jest w przypadku pączków kupowanych w dużych sieciach spożywczych. Tam, szczególnie w sezonie tj. przez tłustym czwartkiem lub świętami, cena pączków jest obniżana, bo taka lepiej wygląda w gazetkach i potrafi przyciągnąć klientów, którzy przy okazji kupią i inne produkty.