Po czym poznać najlepsze pączki? Sprawdźcie te 3 rzeczy szczególnie jeśli chcecie zjeść 1, a nie górę pączków.
Adobe Stock
Newsy

Po czym poznać najlepsze pączki? Sprawdźcie, by i nie dać się nabrać i nie popełnić błędu w sklepie

Czy uwierzycie, że idealne pączki wcale nie są… idealne? Pomożemy wam rozpoznać pączka jak marzenie. Ma trzy charakterystyczne cechy.

Zawsze wtedy gdy pojawia się okazja do zjedzenia dużej ilości słodyczy, stajemy przed dylematem czy jeść, czy nie. Zastanawiacie się pewnie też ile trzeba będzie ćwiczyć, biegać, jeździć na rowerze czy pływać, żeby spalić taką ilość kalorii. Mamy dla was „złoty środek”: zjedzcie jednego pączka, ale za to wybierzcie tego najlepszego. Podpowiadamy jak rozpoznać pączka najwyższej jakości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki kolor powinien mieć pączek?

Wybieracie zawsze ciemne, mocno podsmażone, prawie brązowe pączki obficie polane lukrem? To błąd. Pączki nie powinny być ciemne. Taki kolor wskazuje, że mają dużą ilość szybko karmelizującego cukru i są przesmażone.

Zamiast tego sięgajcie po złociste, jasne pączki, które może nie wyglądają tak dobrze pod lukrem, bo różnica kolorów pomiędzy ciastkiem a polewą nie jest wyrazista, ale to właśnie takie pączki mają najlepszy, delikatny smak. I to właśnie tak, z wyczuciem, powinny zostać usmażone najlepszej jakości pączki.

Zobacz także
Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego

Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego

Jak odświeżyć czerstwe pączki? Dzięki tej metodzie znów będą miękkie

Jak odświeżyć czerstwe pączki? Dzięki tej metodzie znów będą miękkie

Jaki kształt powinien mieć pączek?

Myślicie, że pączki powinny być okrągłe i jednolicie wysmażone? To nieprawda. Ręcznie robione pączki nigdy nie będą miały idealnego kształtu, tak jak te wytwarzane masowo. Pączek powinien być lekko spłaszczony, a pośrodku powinien mieć jasną obwódkę.

Ta obwódka to dowód na ręczne smażenie rzemieślniczych wyrobów. Powstaje tuż nad powierzchnią oleju, w którym smażą się ciastka. Jeśli ilość oleju jest dobrze dobrana, po usmażeniu obu stron, na środku ciastka pozostanie jaśniejsza obwódka.

To pączki masowo wytwarzane mają idealny kształt, bo pochodzą z formy oraz idealny kolor, bo są obracane wielokrotnie podczas smażenia. Te rzemieślnicze, najlepsze w smaku i po prostu idealne, Poznacie je właśnie po tym, że… nie są idealne na pierwszy rzut oka.

Ile kosztuje dobry pączek?

Wielką pokusą jest kupienie pączków po 1 czy 2 zł, jakie sezonowo oferują duże sieci spożywcze. Nie liczcie jednak na to, że będą to pączki najwyższej jakości. Dobra mąka, tłuszcz i domowa konfitura muszą kosztować więcej niż produkty wytworzone z marnej jakości, ale tanich składników. 

Pączki pochodzące z cukierni nie będą także tanie dlatego, że ich cena pokrywa koszty produkcji ciastek. Nie zawsze tak jest w przypadku pączków kupowanych w dużych sieciach spożywczych. Tam, szczególnie w sezonie tj. przez tłustym czwartkiem lub świętami, cena pączków jest obniżana, bo taka lepiej wygląda w gazetkach i potrafi przyciągnąć klientów, którzy przy okazji kupią i inne produkty. 

pączki kalorie
AdobeStock
Newsy
Każdy z nas zje chociaż 1 w Tłusty Czwartek. Ile kalorii ma słodki pączek?
Ile pączków planujecie zjeść w Tłusty Czwartek? Zanim zabierzecie się za pochłanianie tych pysznych słodkości, dowiedzcie się ile mają kalorii – aż trudno uwierzyć!

Każdy z was w Tłusty Czwartek na pewno będzie się zajadał pączkami. Ile ich zjecie? Niektórzy już po 3 pączkach są pełni, a rekordziści bez trudu zjedzą nawet kilkanaście. Ale czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, ile kalorii jest w jednym pączku? Wielkie obżarstwo w Tłusty Czwartek może się skończyć powiększeniem oponki na brzuchu! Dowiedzcie się, ile jest kalorii w pączkach i jak można spalić nadmiar energii. Ile kalorii w pączku? Najczęściej w Polsce w Tłusty Czwartek sprzedaje się klasyczne pączki smażone w tłuszczu i nadziewane powidłami. Ale Polacy chętnie sięgają też po inne rodzaje tych słodkich wypieków. Coraz popularniejsze są pączki z dziurką, które znacie z amerykańskich filmów. Dobrze sprzedają się też bardzo tłuste pączki hiszpańskie, koniecznie polane lukrem. Można kupić także bardzo smaczne pączki serowe. Sprawdźcie, ile mają kalorii! Pączek z marmoladą, posypany cukrem pudrem: 350 kalorii Pączek hiszpański: 230 kalorii bez lukru i prawie 350 kalorii z lukrem Amerykański pączek z dziurką (donut): od 270 do 350 kalorii, zależnie od dodanej polewy i posypki Pączek serowy: serowe pączki są mniejsze niż te tradycyjne, więc mają odpowiednio mniej kalorii. Jedna taka serowa kulka ma około 50 kalorii, ale założymy się, że na jednej nie poprzestaniecie! By ułatwić wyobrażenie sobie tego, co oznacza 350 kalorii w pączku, podpowiemy wam, że zdrowy, dorosły człowiek powinien przyjmować około 2200 kalorii dziennie. Jeżeli więc w Tłusty Czwartek zjecie 3 pączki z marmoladą, to pochłoniecie aż 1050 kalorii, co stanowi prawie połowę waszego dziennego zapotrzebowania! Widzicie więc, że jeśli zjecie jeszcze więcej, to łatwo przekroczycie zapotrzebowanie – a do tego trzeba doliczyć jeszcze kalorie ze śniadania, obiadu i kolacji (chyba, że przez cały dzień będziecie jeść tylko...

paczki
Adobe Stock
Newsy
Pączki idealne. Zróbcie je w ten sposób, a wyjdą pięknie rumiane. Babcia byłaby dumna
Dzięki tym poradom pączki wyjdą doskonałe. Mięciutkie, puszyste i tak dobre, że już nigdy więcej nie spojrzycie na te sklepowe.

Pączki idealne. Zróbcie je w ten sposób, a wyjdą pięknie rumiane. Babcia byłaby dumna Dzięki tym poradom pączki wyjdą doskonałe. Mięciutkie, puszyste i tak dobre, że już nigdy więcej nie spojrzycie na te sklepowe. Z pewnością pamiętacie, jak babcia robiła ciasto na pączki, nadziewała je domową konfiturą, a następnie smażyła na smalcu w szerokim garnku. Teraz kupienie pączków jest wyjątkowo łatwe – oferują je dosłownie wszystkie piekarnie i supermarkety. Za kilka złotych kupicie bez problemu tradycyjne pączki z lukrem i skórką pomarańczową, z nadzieniem z różanej konfitury, wiśniami, ajerkoniakiem, toffi, pączki serowe… Możliwości jest bez liku. Ale przyznajcie szczerze, takie kupne pączki to nie to samo co własnoręcznie zrobione. Zdradzimy kilka babcinych sztuczek, dzięki którym wasze słodkości na pewno wyjdą. Jak zrobić dobre ciasto na pączki? Wszystkie produkty w temperaturze pokojowej – pamiętajcie, że to gwarancja dobrego, wyrośniętego ciasta drożdżowego. Mąka typ 650 – niższy typ sprawi, że pączki będą zbyt delikatne, nie utrzymają kształtu i się rozpadną. Koniecznie dodajcie alkohol – wódka czy spirytus będą niewyczuwalne w smaku, ale za to pączki nie będą chłonęły tłuszczu podczas smażenia. To także sposób na uniknięcie przypalania. Niech dobrze wyrosną – najpierw ciasto powinno dobrze wyrosnąć po zagnieceniu, a później, gdy uformujecie już kulki z pączków. Nie wrzucajcie ich od razu do tłuszczu, niech jeszcze trochę urosną. Jak smażyć pączki? Co zrobić, żeby się nie przypalały? Zawsze, ale to zawsze, smażcie na świeżym tłuszczu. Nic tak nie psuje smaku pączków, jak stary, przesmażony tłuszcz. Nie podsypujcie ich mąką – spali się w trakcie smażenia, a do tego sprawi, że pączki...

promocja na pączki u magdy gessler
ONS.pl
Gwiazdy
Magda Gessler zaskoczyła wszystkich. Będzie sprzedawać pączki za 1 zł. Trzeba jednak spełnić pewien warunek
Restauratorka zazwyczaj bardzo ceni swoje produkty. Na tłusty czwartek przygotowała jednak niezwykłą ofertę! Wiemy jak zdobyć pączki za 1zł.

Magda Gessler zazwyczaj słynie z wysokich cen sprzedawanych przez siebie wyrobów. Gwiazda i restauratorka zawsze powtarza, że najważniejsza jest dla niej jakość produktów. Z okazji tłustego czwartku, restauratorka postawiła jednak na ilość! Zamierza bowiem sprzedawać pączki za złotówkę! Wiemy jakie warunki trzeba spełnić, by takiego kupić. Ceny pączków u Magdy Gessler Magda Gessler to nie tylko celebrytka i gwiazda programów kulinarnych, ale też ceniona i znana restauratorka. Jej lokale słyną z dopracowanych receptur, ale też z wysokich cen! Niedawno informowaliśmy was, że pączki u Magdy Gessler kosztują naprawdę sporo ! W jej cukierni „Słodki Słony” kupicie je za 10 zł.  Niezwykła promocja Magda Gessler postanowiła w tym roku z okazji tłustego czwartku, zaserwować swoim klientom naprawdę niezwykłą niespodziankę. Zdecydowała, że pączka będzie można zjeść u niej za złotówkę. Czy to akt dobrej woli, czy chwyt marketingowy? Pączki od Gessler za złotówkę Wygląda na to, że to po prostu miły gest restauratorki w stronę jednej szczególnej grupy społecznej. Nie każdy będzie mógł bowiem skorzystać z niecodziennej promocji. Restauratorka oferuje pączki za złotówkę tylko seniorom. Magda Gessler pokazała dobre serce i chce niemal podarować najstarszym członkom społeczeństwa, pączka najwyższej jakości. Każdy senior będzie mógł zjeść pączka z jej restauracji, płacąc za niego tylko złotówkę! Pączki za złotówkę „U Fukiera” Magda Gessler poinformowała za pomocą Instagrama „U Fukiera”, że każdy senior zje tam pączka za złotówkę. Nie zostało sprecyzowane, jakie jest kryterium wieku dla „seniorów”.          ...

Magda Gessler restauracje
ons
Newsy
Dlaczego pączki u Magdy Gessler kosztują krocie? Powodem tej ceny są oczywiście…
Magda Gessler nie daje o sobie zapomnieć nawet na chwilę. Po tym jak otworzyła knajpy wbrew groźbom rządu, teraz zszokowała ceną pączków.

Znana restauratorka w obliczu koronawirusa poszukała innych możliwości zarobku. Jeszcze przed świętami Gessler szokowała cenami na świąteczne wyroby w swoich delikatesach. Internetowy sklep „U Fukiera” oferował bigos i gołąbki w cenach doprawdy z kosmosu. Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, a Magda… A Gessler oczywiście znowu wprawiła w osłupienie swoich fanów i potencjalnych klientów. Pączki w jej cukierni Słodki…słony będą sprzedawane po 8 zł. Za sztukę! Pączki Magdy Gessler Kiedy zobaczyliśmy tę cenę, z wrażenia musieliśmy na chwilę aż wstać z krzesła. Co sprawia, że Magda życzy sobie aż tyle pieniędzy za zwykłe ciastko z dżemem? Po pierwsze chętni na pączki od Magdy Gessler będą musieli zapłacić za tak zwaną markę znanej restauratorki. Nie ma co kryć, że gwiazda „Kuchennych rewolucji” jest w naszym kraju prawdziwą wyrocznią, jeśli chodzi o kulinarne sprawy. Posiadaczka bujnych blond loków nie może pozwolić sobie na wizerunkową wpadkę. Dlatego też w swojej cukierni sprzedaje najwyższej jakości pączki. Zanim za tę jakość zapłacą klienci, Magda musi zainwestować w najlepsze składniki do swoich pączków. Nie od dziś wiadomo, że jeśli są dobre składniki, to i danie wyjdzie dobre. Nie inaczej jest w przypadku smażonych łakoci celebrytki. Do pączków z cukierni Gessler dodaje się ponoć tylko produkty najwyższej jakości. Zamiast margaryny masło, zamiast oleju do smażenia, tradycyjny smalec. Oprócz tego – oczywiście ogromne ilości jajek. Tak, by pączki gwiazdy TVN-u były wspaniale żółte i niezwykle smaczne. Pączki jak BMW Zobaczcie jak okazale prezentuje się pączek od Magdy Gessler. Zwróćcie uwagę na ilość nadzienia. Robi wrażenie!        ...