Szczawiowa z jajkiem
Newsy

Po co dodaje się do szczawiowej jajko? Sekretne zastosowanie, które znają tylko nieliczni

Myśleliście, że to tylko dodatek smakowy? Zdecydowanie nie! Jajko w szczawiowej spełnia ważną rolę…
Anna Urbańska
marzec 01, 2021

Lubicie zupę szczawiową? Pewnie dodajecie do niej ugotowane jajko. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego tak się robi? Okazuje się, że nie tylko dla poprawy smaku zupy. Jajko dodane do zupy szczawiowej ma jeszcze inną rolę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa szczawiowa

Ta lekko kwaśna zupa, której podstawą jest szczaw, jest letnią potrawą sezonową. W Polsce szczaw rośnie w wielu miejscach na dziko, dlatego latem łatwo o zyskanie składników do przygotowania szczawiowej. Zwyczajowo zupę szczawiową podaje się najczęściej z gotowanymi młodymi ziemniakami, dodatkiem zabielającym, takim jak np. śmietana czy jogurt oraz z gotowanym jajkiem.

Szczaw

Szczaw do zupy szczawiowej można zakupić latem na targu lub dostać w słoiku, a osoby mieszające na wsiach mogą nawet samodzielnie zbierać szczaw na łąkach. Do zupy szczawiowej wybiera się najczęściej młode liście i ogonki bez twardego łyka. Jeśli kupujecie liście w pęczkach, wykorzystajcie szczaw najlepiej w tym samym dniu, bo szybko traci on smak i właściwości.

Szczawiany – związki zawarte w szczawiu

Szczawiany to sole kwasu szczawiowego, który w zbyt dużych ilościach niekorzystnie wpływa na organizm. Spożywany w umiarkowanych ilościach, kwas szczawiowy nie jest niezdrowy ani niekorzystny, ale nie można przesadzić z jego spożyciem. Kwas szczawiowy w nadmiarze może wykazywać działanie:

  • Ograniczające wchłanianie wapnia i magnezu i potencjalnie powodować niedobory tych pierwiastków
  • Może powodować powstawanie kamieni nerkowych: kamieni szczawianowych
  • Może wzmagać stany zapalne w stawach u osób chorujących na dnę moczanową i reumatyzm
  • Podrażniać żołądek
  • W skrajnych przypadkach prowadzić do rozwoju osteoporozy lub ograniczania wzrostu u dzieci

Czy oznacza to, że szczaw jest niezdrowy i nie powinniście go jeść? Nie! Są sposoby na ograniczenie niekorzystnej działalności kwasu szczawiowego i szczawianów.

Zobacz także

Jajko w zupie szczawiowej – ukryta rola

Kwas szczawiowy ma zdolność do łączenia się z wapniem i magnezem. To z jednej strony niekorzystne, bo jeśli proces ten ma miejsce w waszym organizmie, kwas szczawiowy ogranicza wam ilość wapnia i magnezu, które wasze organizmy mogą wykorzystać. 

Jeśli jednak połączenie nastąpi przed zjedzeniem, kwas szczawiowy będzie zneutralizowany. Jak do tego doprowadzić? Do zupy szczawiowej trzeba dodać bogate źródło wapnia! Może nim być właśnie jajko, dodatek śmietany, mleka lub jogurtu. To właśnie dodatkowa rola jajka dodanego do zupy szczawiowej.

 

Komentarze
Kapuśniak na żeberkach
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy Sycący kapuśniak na wędzonych żeberkach. Smakowity i idealnie wspomaga odporność
Znana z kuchni góralskiej zupa pasuje na zimę jak ulał. Macie ochotę na kapuśniak na wywarze z wędzonych żeberek?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Kapuśniak jest też znany pod nazwą kwaśnica lub kapustnica. W zależności od tego czy użyjemy świeżej czy kiszonej kapusty, nabierze innego smaku i wyrazu. Kapuśniak to najlepsza zimowa zupa. Zdrowotny bonus dla całego organizmu! Kiszona kapusta Kapusta kiszona powstaje w momencie kiedy szatkowana kapusta poddana jest kiszeniu przez zasolenie i fermentację. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstającego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Kiszona kapusta jest obecna w kuchniach wielu narodów, w szczególności północnej Europy. Podobnym do kiszonej kapusty jest mandżurskie danie suan cai. Terminów kiszenie i kwaszenie można używać zamiennie. To synonimy oznaczające dokładnie ten sam proces. Nieuczciwe triki Niektórzy producenci żywności, aby skrócić cały proces, dodają kwas octowy w celu szybkiego zakwaszenia surowej kapusty. Potrawa taka, sporządzona z zastosowaniem kwasu octowego, to w rzeczywistości kapusta marynowana lub kapusta konserwowa. Parzcie na etykiety! Kapuściane bogactwo Właściwości zdrowotne wykazuje także sok z kiszonej kapusty, który jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Kapusta ma w swoim składzie prawdziwy zestaw zdrowia, są to m.in.: Witamina C Wapń i fosfor Witamina E Naturalne przeciwutleniacze Bakterie Lactobacillus rozkładające cukry w kwas mlekowy Związki siarkoorganiczne Spożywczy przysmak Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa. Najlepiej w postaci gorącej zupy, na którą przepis znajdziecie poniżej. Kapuśniak na...

Przeczytaj
Jajka gotowane
Pixabay/ivabalk
Newsy Jest genialny trik by jajka nie pękały podczas gotowania. Będą się także łatwo obierać
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Od lat mamy do nich słabość. Macie problemy z ich gotowaniem? Znamy rozwiązanie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Jak gotować jajka, by nie pękały i łatwo się obierały? Posłuchajcie małej podpowiedzi. Ciekawe, czy wiecie o co chodzi? Białko jak żadne inne Jajko to białko wzorcowe, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Organizm nie potrafi ich sam wyprodukować w odpowiednich ilościach.  Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku oraz selenu. Wcale nie takie łatwe Gotowanie jajek wcale nie jest sprawą oczywistą. Jajka najczęściej pękają właśnie podczas gotowania. Przez ubytki w skorupach trudno je potem obrać. Cały proces może was kosztować sporo nerwów. Na szczęście istnieje kilka sposobów, żeby zrobić to w sposób sprawny i zachowując spokój! Skorupka w kawałkach Jedną z nieprzyjemnych rzeczy, jaka może zdarzyć się podczas gotowania jajek, jest pęknięcie skorupki i wypłynięcie zawartości do wody. Taki efekt powoduje wkładanie do wrzącej wody zimnych, dopiero co wyciągniętych z lodówki jajek. Duża różnica temperatur sprawia, że skorupka nie ma wyjścia, musi pęknąć pod naporem gorąca. Jeśli chcemy ugotować jajka np. na kolację, warto wyciągnąć je z lodówki co najmniej pół godziny przed gotowaniem.  Nakłucie, które ma znaczenie Szefowie kuchni co i raz zdradzają sztuczki, dzięki którym nasze gotowanie staje się proste i przejrzyste. Jedna z nich dotyczy gotowania jajek. Nie uwierzycie! Polega ona na włożeniu jajka do gotującej się wody z pewnym specyficznym nakłuciem.  Wystarczy zaokrągloną część jajka przebić igłą lub pinezką. W miejscu tym znajduje się pęcherzyk powietrza. Przekłucie go pozwala zmniejszyć ciśnienie i tym samym zahamować pęknięcie skorupki....

Przeczytaj
Kiszonki, ogórki kiszone
Flickr/lacegna
Newsy Co się stanie z waszym ciałem, gdy zaczniecie regularnie jeść kiszonki? 
Sezon jesienno-zimowy obfituje w podatność na infekcje i przeziębienia. Jeżeli nie odżywiacie się w odpowiedni sposób, trudno wam będzie uchronić się przed chorobą. Podpowiadamy, co w naturalny sposób pomoże odporności.
Aleksandra Jaworska
grudzień 27, 2020

Kiszonki to nie tylko witaminy, ale i naturalny probiotyk, zawierający cenne bakterie kwasu mlekowego. Warzywa poddane kiszeniu są znacznie zdrowsze niż surowe W chłodniejsze dni roku brakuje nam witamin, które znajdziemy w kiszonej kapuście czy ogórkach. Kiszone warzywa to źródło kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Zalet kwasu mlekowego nie sposób zliczyć. Reguluje on florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Ponadto, bakterie kwasu mlekowego odgrywają znaczącą rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B. Kiszonki są małokaloryczne Jeśli przechodzicie na dietę, sięgnijcie po kiszonki. W trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Co więcej, kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc nas przed anemią. Kiszonki warto jeść szczególnie o tej porze, w której odczuwamy naturalne braki witaminy C, A, E K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Sok z kiszonek jest równie wartościowy, jak same kiszonki. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, stąd jego skład jest pełny i bogaty. Kiszone warzywa zawierają dużo błonnika Błonnik w codziennej diecie to także poczucie sytości. Błonnik sprzyja dodatkowo utrzymaniu prawidłowej wagi i pobudzeniu jelit do pracy. Dzięki kiszonkom nie będziemy mieli problemu z zaparciami. Właśnie one lekko zakwaszają organizm, więc wasz apetyt ostudzi się niemalże błyskawicznie! Czy wiecie, że średniej...

Przeczytaj
Picie wody z cytryną
fizkes/Adobe Stock
Zdrowie Odchudza, poprawia trawienie i wzmacnia odporność. Pij codziennie na czczo, a szybko zobaczysz efekty!
Wielu z nas wciąż szuka metod na poprawę stanu swojego zdrowia. Ta będzie prosta, tania i całkiem smaczna. Wystarczy kilka kropel soku z tego owocu i szklanka wody.
Hubert Rój
listopad 22, 2020

Poranna rutyna wielu osób ogranicza się do kawy na „szybszy rozruch”. Warto poprzedzić picie czarnego napoju czymś nieco zdrowszym. Proponujemy więc szklankę wody z dodatkiem soku cytryny. Picie takiej mieszanki przekroczy wasze najśmielsze oczekiwania. Wystarczy zaopatrzyć się w zapas cytrusów i codziennie rano przygotowywać sobie małą dawkę mikstury. Warto pomyśleć o takim rozwiązani zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw, a cena na cytrusy jest najlepsza w całym roku. Pijmy to codziennie Koszty kosztami, ale co daje codzienne picie wody z sokiem cytrynowym? Plusów takiego nawyku jest niezwykle dużo. Zacznijmy od tego, że sok z cytryny zawiera w swoim składzie przeciwutleniacze. Te z kolei chronią komórki naszego DNA przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Po drugie, regularne picie soku z cytryny z wodą pozwala na skuteczną walkę z kamieniami nerkowymi. Kwas cytrynowy utrudnia wiązanie się związków wapnia i w ten sposób zapobiega powstawaniu nowych kamieni nerkowych i pomaga w rozpuszczaniu tych już istniejących. Picie wody z cytryną to także dobry sposób na nawadnianie organizmu. Dotyczy to zwłaszcza osób starszych, które często zapominają o regularnym dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Picie lemoniady będzie znacznie przyjemniejsze dla wielu, niż spożywanie czystej wody. Kolejną zaletą soku z cytryny rozcieńczonego w wodzie, są jego ogromne plusy w walce z otyłością. Picie takiej mieszanki zapewnia w pewnym stopniu uczucie sytości i chroni nas przed niepotrzebnym sięganiem do lodówki w momencie, kiedy wcale nie jesteśmy głodni. Nie oszczędzajmy! Woda z cytryną pozwala także na oczyszczanie organizmu z toksyn i na lepszą pracę układu trawiennego. Pite w dużych ilościach płyny pomagają w posuwaniu naprzód...

Przeczytaj