Szczawiowa z jajkiem
Newsy

Po co dodaje się do szczawiowej jajko? Sekretne zastosowanie, które znają tylko nieliczni

Myśleliście, że to tylko dodatek smakowy? Zdecydowanie nie! Jajko w szczawiowej spełnia ważną rolę…

Lubicie zupę szczawiową? Pewnie dodajecie do niej ugotowane jajko. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego tak się robi? Okazuje się, że nie tylko dla poprawy smaku zupy. Jajko dodane do zupy szczawiowej ma jeszcze inną rolę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa szczawiowa

Ta lekko kwaśna zupa, której podstawą jest szczaw, jest letnią potrawą sezonową. W Polsce szczaw rośnie w wielu miejscach na dziko, dlatego latem łatwo o zyskanie składników do przygotowania szczawiowej. Zwyczajowo zupę szczawiową podaje się najczęściej z gotowanymi młodymi ziemniakami, dodatkiem zabielającym, takim jak np. śmietana czy jogurt oraz z gotowanym jajkiem.

Szczaw

Szczaw do zupy szczawiowej można zakupić latem na targu lub dostać w słoiku, a osoby mieszające na wsiach mogą nawet samodzielnie zbierać szczaw na łąkach. Do zupy szczawiowej wybiera się najczęściej młode liście i ogonki bez twardego łyka. Jeśli kupujecie liście w pęczkach, wykorzystajcie szczaw najlepiej w tym samym dniu, bo szybko traci on smak i właściwości.

Szczawiany – związki zawarte w szczawiu

Szczawiany to sole kwasu szczawiowego, który w zbyt dużych ilościach niekorzystnie wpływa na organizm. Spożywany w umiarkowanych ilościach, kwas szczawiowy nie jest niezdrowy ani niekorzystny, ale nie można przesadzić z jego spożyciem. Kwas szczawiowy w nadmiarze może wykazywać działanie:

  • Ograniczające wchłanianie wapnia i magnezu i potencjalnie powodować niedobory tych pierwiastków
  • Może powodować powstawanie kamieni nerkowych: kamieni szczawianowych
  • Może wzmagać stany zapalne w stawach u osób chorujących na dnę moczanową i reumatyzm
  • Podrażniać żołądek
  • W skrajnych przypadkach prowadzić do rozwoju osteoporozy lub ograniczania wzrostu u dzieci

Czy oznacza to, że szczaw jest niezdrowy i nie powinniście go jeść? Nie! Są sposoby na ograniczenie niekorzystnej działalności kwasu szczawiowego i szczawianów.

Zobacz także
Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

ser żółty

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego w sklepie? Już nie dacie się oszukać

Jajko w zupie szczawiowej – ukryta rola

Kwas szczawiowy ma zdolność do łączenia się z wapniem i magnezem. To z jednej strony niekorzystne, bo jeśli proces ten ma miejsce w waszym organizmie, kwas szczawiowy ogranicza wam ilość wapnia i magnezu, które wasze organizmy mogą wykorzystać. 

Jeśli jednak połączenie nastąpi przed zjedzeniem, kwas szczawiowy będzie zneutralizowany. Jak do tego doprowadzić? Do zupy szczawiowej trzeba dodać bogate źródło wapnia! Może nim być właśnie jajko, dodatek śmietany, mleka lub jogurtu. To właśnie dodatkowa rola jajka dodanego do zupy szczawiowej.

 

Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa
Gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy
Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa
Lubicie zupę szczawiową? Z tego przepisu smakuje będzie smakować tak, jak ta babcina. Smacznego!

Najlepsza szczawiowa? To z pewnością ta z przepisu babci. Dodajcie do zupy jajko ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki – danie palce lizać! Z pewnością dla wielu osób to smak, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Szczaw z łatwością kupicie na lokalnych bazarach i targowiskach, ale możecie również pokusić się o jego własnoręczne zebranie. Jeśli nigdy wcześniej tego nie robiliście, koniecznie przeczytajcie, gdzie i kiedy najlepiej zbierać szczaw. Polecamy w słoneczny dzień wybrać się na wycieczkę i zebrać trochę szczawiu na zupę oraz sałatkę. Jeśli jesteście miłośnikami tej rośliny, pamiętajcie, że możecie włożyć ją do słoików i zimą cieszyć się talerzem gorącej zupy szczawiowej. Przepis babci na zupę szczawiową Składniki 1 szklanka posiekanego szczawiu Włoszczyzna 4 jajka 3 plastry słoniny Sól i pieprz do smaku 2-3 liście laurowe Kilka ziarnek ziela angielskiego 1/3 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Nalejcie do większego garnka dwa litry wody i zagotujcie. W międzyczasie przygotujcie włoszczyznę. Umyjcie dokładnie i obierzcie warzywa, a następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki. Ugotujcie warzywa do miękkości, a następnie je wyjmijcie. Na rozgrzanej patelni podsmażcie słoninę. Do warzywnego wywaru dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Dodajcie posiekany szczaw i słoninę. Gotujcie przez około 30 minut. Ugotujcie jajka na twardo i ostudźcie. Przed podaniem zupę zabielcie śmietaną. Zupę podawajcie z ćwiartkami jajka. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czy szczaw jest zdrowy? Szczaw jest rośliną bardzo bogatą w witaminę C, żelazo oraz potas. Choć jest przepyszny to nie przesadzajcie z jego zbyt częstym spożywaniem. Zawiera szczawiany, które...

Przepis na szczaw w słoiku na zimę. Teraz jest najlepszy moment na jego zrobienie
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przepis na szczaw w słoiku na zimę. Teraz jest najlepszy moment na jego zrobienie
Zróbcie słoiki ze szczawiem, które możecie wykorzystać jesienią i zimą do zrobienia pysznej zupy szczawiowej.

W sezonie na szczaw zbierzcie jego większą ilość i zróbcie zapas słoików na zimę. Z tak przygotowanego szczawiu możecie z łatwością zrobić zupę szczawiową, która przywoła wspomnienie lata. Przepis na szczaw w słoikach jest wyjątkowo łatwy, nie potrzebujecie zbyt wiele czasu na ich zrobienie. Także nie zastanawiajcie się dłużej i zerwijcie polny szczaw albo ten z ogródka i zabierzcie się do pracy. Na wielu bazarach i targowiskach możecie z łatwością kupić szczaw – pamiętajcie, by nie trzymać go zbyt długo, bo szybko traci świeżość. Zimą z pewnością nie pożałujecie decyzji o zrobieniu kilku słoików pełnych szczawiu. Nasza użytkowniczka migotka28 podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na szczaw w słoikach. Przepis na szczaw w słoiku na zimę Składniki 1,5kg szczawiu 1,5l wody 1-2 łyżki soli kamiennej Przygotowanie Szczaw dobrze umyjcie z piasku i zanieczyszczeń, odsączcie na sicie. Odetnijcie twarde ogonki i posiekajcie liście na mniejsze kawałki. Pokrojony szczaw przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i dodajcie sól. Od momentu zagotowania, gotujcie przez 10 minut. Gorący szczaw przełóżcie do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręćcie i odwróćcie do góry nogami. Zostawcie do wystygnięcia. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co zrobić ze szczawiu? Oczywiście najprostszym daniem będzie tradycyjna zupa szczawiowa. Dodajcie słoiczek szczawiu do gorącego bulionu i zabielcie śmietaną. Szczaw w słoiku możecie wykorzystać również do zrobienia sosu np. do mięsa albo ryby (świetnie komponuje się ze smakiem łososia). Z czym podać zupę szczawiową? Najczęściej zupę szczawiową się zabiela śmietaną, a jeśli chcecie uciąć nieco kalorii, możecie sięgnąć po jogurt naturalny...

Szczaw polny nie tylko na zupę. Doskonały na biegunkę i oparzenia
Adobe Stock
Newsy
Szczaw polny nie tylko na zupę. Doskonały na biegunkę i oparzenia
Większość osób kojarzy szczaw głównie ze specyficzną zupą szczawiową. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jego cennych właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm.

Szczaw pojawia się w okresie letnim i wówczas często gospodynie przygotowują zupę z jego dodatkiem. To świetna propozycja na cieplejsze dni, gdyż idealnie orzeźwia. Poza tym warto zwrócić uwagę na cenne cechy charakterystyczne rośliny.  Wartościowy szczaw polny Szczaw polny jest rośliną, która wbrew pozorom w zbawienny sposób wpływa na organizm. Zawiera szereg cennych składników, takich jak witamina A, witamina B6, witamina C, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy cynk. To one warunkują właściwości, jakie posiada dana roślina. Wśród tych cech wyróżnia się: pobudza apetyt,  zapobiega biegunkom, poprawia działanie układu pokarmowego, łagodzi kaszel, działa bakterio- i grzybobójczo, działa moczopędnie, czy poprawia krążenie krwi.  Tych kilka cech sprawia, iż włączenie szczawiu polnego w okresie letnim do diety, będzie miało świetnie oddziaływanie na funkcjonowanie organizmu.  Szczaw polny na oparzenia Niewiele osób wie, że szczaw świetnie się sprawdza również w przypadku wszelkich oparzeń. Pomaga w szybkim leczeniu, a także leczy trudne i ciężkie rany. Wówczas należy zmiażdżyć liście szczawiu, a następnie obłożyć nimi oparzenia, stłuczenia, obrzęki czy skaleczenia. Regularne stosowanie takiego okładu jest świetnym domowym sposobem, aby wyleczyć zmiany skórne. Dany sposób jest praktykowany od lat przez babcie.  Wykorzystanie szczawiu w kuchni W Polsce szczaw jest znany w głównej mierze w postaci zupy. Jest ona zielona i nieco kwaskowata. Całego właściwego aromatu nadają jej właśnie liście szczawiu. Jako iż roślina pojawia się w lecie, to danie jest zupą sezonową. Tradycyjnie jest przygotowywana na bazie wywaru warzywno- mięsnego, który jest zabielany śmietaną. W potrawie nie...

Uważajcie na rabarbar. Może zawierać groźny kwas szczawiowy
Flickr
Newsy
Uważajcie na rabarbar. Może zawierać groźne toksyny
Łodygi świeżego rabarbaru to przepyszny, kwaśny dodatek przede wszystkim do ciast czy deserów. Warto jednak zachować zimną krew przy jego zbiorze, by później nie odczuć popełnionych błędów na własnej skórze.

Zbierając rabarbar w ogródku lub kupując go na targu, pamiętajcie o tym, by przed przygotowaniem dania, ciasta lub deseru z jego użyciem, koniecznie odciąć liście, które zawierają najwięcej groźnego dla zdrowia kwasu szczawiowego. Oprócz kwasu szczawiowego, liście rabarbaru zawierają także inne niebezpieczne substancje w dość dużych ilościach. Mowa tutaj o kwasie cytrynowym i glikozydach. Z tego właśnie względu przyjęło się korzystać wyłącznie z łodyg rabarbaru, które z punktu widzenia biologicznego są jego… ogonkami liściowymi. Na co uważać podczas zbioru rabarbaru? Zawierające trujące substancje liście rabarbaru to nie jedyna pułapka, która może czyhać na was przy jego zbiorze i przyrządzaniu ciast z tego warzywa…  które jednak wielu z nas śmiało wlicza w poczet owoców. Rabarbar rośnie szybko przez całą wiosnę i lato, ale jego zbiór powinien ograniczać się tylko do kwietnia – czerwca.  To także spowodowane jest kwasem szczawiowym, a raczej jego zwiększoną obecnością w „starszym” rabarbarze. Jak działa kwas szczawiowy: Może działać drażniąco na skórę i błony śluzowe W reakcji z jonami wapnia zawartymi w jedzeniu może tworzyć groźny szczawian wapnia, czyli substancję, która odkłada się w nerkach jako tzw. kamienie Przyczynia się do rozwoju kamicy nerkowej Co można przygotować z rabarbaru na słodko i na wytrawnie? Sezon na rabarbar trwa. Zrywajcie i wycinajcie ostrożnie jego łodygi i cieszcie się taki przepisami, jak chociażby ten na kruche ciasto, w którym kwaśny i zdecydowany smak rabarbaru łączy się z delikatnością i szlachetnością marcepanu. Jako przykład na wytrawne użycie rabarbaru w kuchnie może posłużyć ten przepis na kotlety mielone z dodatkiem tej właśnie rośliny. Zdziwieni?...