Pleśń nie tylko nie wygląda dobrze, ale jest też szkodliwa dla zdrowia. Może powodować nawet ciężkie zatrucia pokarmowe, doprowadzać do chorób płuc, objawiających się kaszlem czy astmą, a także wywoływać różne alergie np. podrażnienia oczu czy wysypkę. Jak usunąć ją z lodówki?
Skąd się bierze pleśń?
Pleśń w lodówce jest po prostu grzybem. Najczęściej jest to grzyb stachybotrys chartarum, z rzędu rozetkowców, rzadziej – kropidlak czarny. Najbardziej niebezpieczna jest tzw. czarna pleśń. Zarodniki tego grzyba mogą prowadzić do poważnych zatruć.
Skąd się biorą? Jest kilka błędów, które popełniamy korzystając z lodówki. Ich poznanie jest pierwszym krokiem do uniknięcia podobnego problemu w przyszłości. Oto one:
- Przechowujecie w lodówce produkty, które same spleśniały
- Wkładacie do lodówki ciepłe produkty
- Bez przykrycia przechowujecie zbyt wilgotne produkty
- Otwieracie drzwi lodówki na zbyt długi czas
- Lodówka zbyt słabo chłodzi, ma ustawioną za wysoką temperaturę
- Uszczelki lodówki są stare i przepuszczają wilgoć
Walkę z zauważoną w lodówce pleśnią trzeba rozpocząć niezwłocznie. Wyjaśniamy, jak to zrobić.
Zobacz także:
Jak szybko zwalczyć pleśń w lodówce i jak ją zabezpieczyć?
Pleśń bardzo szybko przenosi się jednych produktów na inne, łatwo może też osiąść na ściankach, półkach czy zagłębieniach i zakamarkach. W takiej sytuacji nie wystarczy wyrzucić spleśniałe produkty, gdyż pleść mogła zainfekować także inne miejsca i będzie się namnażać i odradzać. W przypadku pleśni trzeba działać natychmiast nie zwlekajcie:
- Wyrzućcie wszystko, co jest spleśniałe. Zapomnijcie o odkrajaniu zapleśniałych fragmentów. Produkty, na których widoczna jest z zewnątrz pleśń, są zazwyczaj skażone także wewnątrz, nawet jeśli tego nie widzicie
- Przed umyciem lodówki wyjmijcie z niej całą zawartość. Sprawdźcie żywność, która sąsiadowała z zepsutą, a także półki poniżej. Pleśń mogła przejść na nie z sokami zapleśniałej żywności
- Dokładnie umyjcie całą lodówkę zwracając uwagę na brzegi półek i wszelkie zakamarki oraz odpływy. Przygotujcie roztwór składający się z 2 porcji wody 1 porcji alkoholu 60% lub octu. Do mycia można też używać sody oczyszczonej lub specjalistycznych detergentów przeznaczonych do lodówek
- Umyjcie też uszczelki lodówki. Do uszczelek użyjcie mieszaniny sody i płynu od naczyń. Nie myjcie ich alkoholem ani octem, bo mogą zacząć się kurczyć i odkształcać
Wysuszcie lodówkę, zanim cokolwiek do niej z powrotem włożycie, a potem już niech nie pojawia się z powrotem:
- Trzymajcie w lodówce suchą lub szczelnie opakowaną żywność
- Nie wkładajcie nic ciepłego, najpierw ostudźcie potrawę
- Zadbajcie o drożność odpływów
- Otwierajcie drzwi lodówki na krótką chwilę
- Regularnie ją czyśćcie
Źródło: haps.pl