Pleśń nie tylko nie wygląda dobrze, ale jest też szkodliwa dla zdrowia. Może powodować nawet ciężkie zatrucia pokarmowe, doprowadzać do chorób płuc, objawiających się kaszlem czy astmą, a także wywoływać różne alergie np. podrażnienia oczu czy wysypkę. Jak usunąć ją z lodówki?

Skąd się bierze pleśń?

Pleśń w lodówce jest po prostu grzybem. Najczęściej jest to grzyb stachybotrys chartarum, z rzędu rozetkowców, rzadziej – kropidlak czarny. Najbardziej niebezpieczna jest tzw. czarna pleśń. Zarodniki tego grzyba mogą prowadzić do poważnych zatruć.

Skąd się biorą? Jest kilka błędów, które popełniamy korzystając z lodówki. Ich poznanie jest pierwszym krokiem do uniknięcia podobnego problemu w przyszłości. Oto one:

  • Przechowujecie w lodówce produkty, które same spleśniały
  • Wkładacie do lodówki ciepłe produkty
  • Bez przykrycia przechowujecie zbyt wilgotne produkty
  • Otwieracie drzwi lodówki na zbyt długi czas
  • Lodówka zbyt słabo chłodzi, ma ustawioną za wysoką temperaturę
  • Uszczelki lodówki są stare i przepuszczają wilgoć

Walkę z zauważoną w lodówce pleśnią trzeba rozpocząć niezwłocznie. Wyjaśniamy, jak to zrobić.

Zobacz także:

Jak szybko zwalczyć pleśń w lodówce i jak ją zabezpieczyć?

Pleśń bardzo szybko przenosi się jednych produktów na inne, łatwo może też osiąść na ściankach, półkach czy zagłębieniach i zakamarkach. W takiej sytuacji nie wystarczy wyrzucić spleśniałe produkty, gdyż pleść mogła zainfekować także inne miejsca i będzie się namnażać i odradzać. W przypadku pleśni trzeba działać natychmiast nie zwlekajcie:

  • Wyrzućcie wszystko, co jest spleśniałe. Zapomnijcie o odkrajaniu zapleśniałych fragmentów. Produkty, na których widoczna jest z zewnątrz pleśń, są zazwyczaj skażone także wewnątrz, nawet jeśli tego nie widzicie
  • Przed umyciem lodówki wyjmijcie z niej całą zawartość. Sprawdźcie żywność, która sąsiadowała z zepsutą, a także półki poniżej. Pleśń mogła przejść na nie z sokami zapleśniałej żywności
  • Dokładnie umyjcie całą lodówkę zwracając uwagę na brzegi półek i wszelkie zakamarki oraz odpływy. Przygotujcie roztwór składający się z 2 porcji wody 1 porcji alkoholu 60% lub octu. Do mycia można też używać sody oczyszczonej lub specjalistycznych detergentów przeznaczonych do lodówek
  • Umyjcie też uszczelki lodówki. Do uszczelek użyjcie mieszaniny sody i płynu od naczyń. Nie myjcie ich alkoholem ani octem, bo mogą zacząć się kurczyć i odkształcać

Wysuszcie lodówkę, zanim cokolwiek do niej z powrotem włożycie, a potem już niech nie pojawia się z powrotem:

  • Trzymajcie w lodówce suchą lub szczelnie opakowaną żywność
  • Nie wkładajcie nic ciepłego, najpierw ostudźcie potrawę
  • Zadbajcie o drożność odpływów
  • Otwierajcie drzwi lodówki na krótką chwilę
  • Regularnie ją czyśćcie

Źródło: haps.pl