kawa
Pixabay
Newsy

Pijecie tę kawę? Lepiej poznajcie jej prawdziwy skład. Sporo w nim „chemii”

Jeśli należycie do dużego grona osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki kawy, mamy dla was kilka przydatnych informacji. Przeczytajcie - dla własnego zdrowia i dobra.

Prawdziwi kawosze sięgają po kawę rozpuszczalną nieczęsto. Innych kusi łatwością i szybkością przygotowania. Po której stronie kawowego obozu jesteście?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego niektórym nie odpowiada smak kawy rozpuszczalnej?

Kawę pije się dla aromatu, smaku i właściwości. Może obudzić, dostarczyć konieczną dawkę kofeiny i poprawić humor. Kawę można również serwować do wielu słodkich przysmaków. W końcu, co smakuje lepiej niż filiżanka świeżo zaparzonej kawy ze zrobionym w domu ciastem śliwkowym?

Niektórzy do popołudniowej przerwy wybierają tą sypaną. Ci, którzy cenią wygodę sięgną zaś po kawę rozpuszczalną. Coraz częściej pojawiają się głosy, że ta druga kawę przypomina wyłącznie z nazwy. Pozbawiona smaku i zapachu, nazywana jest coraz częściej chemicznym wynalazkiem.

Jak pozyskuje się kawę rozpuszczalną?

Surowcem do produkcji kawy rozpuszczalnej są ziarna kawowców, które – podobnie jak przy produkcji zwykłej kawy – pozbawia się łupin i praży. Kolejnym etapem jest mielenie ziaren i ekstrakcja ciśnieniowa wodą. Ekstrakt zagęszcza się następnie poprzez odparowywanie lub częściową liofilizację.

Co sprawia, że kawa jest rozpuszczalna? Całkowite odparowanie wody z zaparzonej wcześniej kawy. Kawa rozpuszczalna to nic innego, jak suche granulki przygotowane do ponownego zaparzenia. Tego typu kawa ma długą datę przydatności i do jej przygotowania wystarczy wrząca woda.

Obejdziemy się bez młynka i ekspresu. Do tego, to gwarancja łagodnego smaku. Mimo wielu zalet jest określana jako kawa gorszej jakości. Nie macie bowiem wpływu, jakie ziarna w kawie rozpuszczalnej zostały poddane obróbce. Zazwyczaj są to ziarna gorszego sortu, które obniżają koszty masowej produkcji kawy.

Zobacz także
Jak przygotować kawę szarlotkową? Dodajcie do niej szczyptę tej przyprawy – ma działanie antyrakowe

Jak przygotować kawę szarlotkową? Dodajcie do niej szczyptę tej przyprawy – ma działanie antyrakowe

Jak zrobić kawę białkową? Może zastąpić śniadanie

Jak zrobić kawę białkową? Z powodzeniem może zastąpić śniadanie

Czy powinno się pić kawę rozpuszczalną?

Kawy rozpuszczalnej nie poleca się osobom z wysokim cholesterolem i choć zawiera więcej składników mineralnych niż kawa naturalna, może również zawierać metale ciężkie, takie jak glin i nikiel. Rozpuszczalna kawa zawiera też znacznie mniej kofeiny. Nie obudzi was nawet jej dodatkowy kubek.

Ze względu na zawarte w niej szczawiany, nie zaleca się picia jej osobom z chorobami nerek i układu moczowego. Kawa rozpuszczalna nie ma jednak wiele wspólnego z napojami kawowymi. To one stanowią prawdziwe zabójstwo dla zdrowia. Mieszanka ulepszaczy i cukru, nic więcej. Lubicie i tak?

Źródło: medonet.pl

Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Przepisy
Ta kawa powala wszystkich na kolana. Nikt jej nie odmówi
Późna jesień to pora, w której chętnie sięgamy po przyprawy korzenne, takie jak np. cynamon. Warto dodać je także do naszej codziennej kawy.

Wielu z nas zaczyna swój poranek od świeżo zaparzonej kawy . Często sam jej zapach pozwala nam na w miarę szybki rozruch i wejście w nowy dzień z odpowiednią dozą energii. Co jednak zrobić, gdy do gry wkracza rutyna? Warto przełamać ją ciekawym smakiem swojej porannej kawy! Sposobów na parzenie kawy jest całkiem sporo. Od najprostszej metody, zwanej powszechnie „zalewajką”, przez różnego rodzaju ekspresy ciśnieniowe, aż do parzenia kawy na sposób turecki. My z kolei zdradzimy wam, w jaki sposób smacznie można wykorzystać kawę rozpuszczalną. Co zrobić z kawy rozpuszczalnej? Niedoceniana często kawa rozpuszczalna często zalega nam na półkach. Dodając do naparu z granulek kawy kilka innych składników, możemy uzyskać niezwykle ciekawe efekty. Intensywny smak i zapach cynamonu, a także aromat pomarańczowej skorki w połączeniu z kawą pobudzą niejednego śpiocha! Lubicie kawę z mlekiem ? Dla większego efektu możemy jeszcze dodatkowo spienić mleko. W tym celu warto zaopatrzyć się w niedrogi, a przydatny przedmiot, jakim jest spieniacz mleka do kawy. Zasilany bateriami przyrząd w mig zrobi pianę na podgrzanym mleku. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się kawą jak z kawiarni za grosze! Przepis na kawę cynamonowo-pomarańczową: Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej Pół łyżeczki cynamonu 1-2 łyżeczki brązowego cukru 50 ml mleka 150 ml wody Szczypta kakao Przygotowanie: W małym rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem cynamonu i skórki pomarańczowej. Kawę zaparzamy w szklance , zalewając ją przygotowanym naparem z przyprawami. Opcjonalnie słodzimy kawę brązowym cukrem (możemy śmiało posłodzić ją także cukrem białym). Do filiżanki lub kubka wlewamy gorące...

czy kawa zbożowa jest zdrowa
AdobeStock
Newsy
Ten produkt miał być zdrowszy i łagodniejszy niż kawa. Okazuje się, że może poważnie wam zaszkodzić
Kto nie może pić tradycyjnej kawy z kofeiną, ten szuka zdrowszych zamienników. Te jednak nie zawsze są takie zdrowe, jak się wydaje!

Zbyt częste picie kawy może się źle odbić na zdrowiu. Prowadzi do problemów z zasypianiem, nadkwasoty, refluksu, a także wpływa negatywnie na samopoczucie osób cierpiących na nerwicę. Okazuje się, że dotyczy to także kawy bezkofeinowej! Z tego powodu część osób zamienia zwykłą kawę na kawę zbożową. Jednak czy rzeczywiście jest ona dużo zdrowsza? Dietetycy mają co do tego wątpliwości. Jak powstaje kawa zbożowa? Kawę zbożową wytwarza się z prażonych ziaren zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień i orkisz. Ponieważ same zboża mają bardzo delikatny smak, do kawy zbożowej dodaje się różne dodatki, najczęściej cykorię i buraka cukrowego. Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Ponieważ kawa zbożowa nie zawiera ani grama kofeiny, wydaje się być dobrym wyborem dla osób, które chcą ograniczyć spożycie tradycyjnej kawy. Ale czy rzeczywiście kawa zbożowa jest zdrowa? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Poznajcie wady i zalety picia kawy zbożowej: Zalety kawy zbożowej Ze względu na brak kofeiny w składzie , poleca się ją osobom cierpiącym na nerwicę i problemy z zasypianiem . Jest również polecana z tego powodu dzieciom i kobietom w ciąży . Popularna zbożówka pozbawiona jest także substancji drażniących żołądek, które można znaleźć zarówno w zwykłej kawie, jak i tej bezkofeinowej, dlatego jest idealnym zamiennikiem tego napoju dla tych osób, które cierpią na dolegliwości ze strony żołądka i układu pokarmowego (w szczególności dotyczy to nadkwasoty i wrzodów żołądka). Dodatkowo kawa zbożowa dostępna w sklepach występuje w wielu wariantach . Można wybrać tę o najbardziej klasycznym smaku, jak i w różnych smakach. Znaleźć możecie kawę zbożową miodową, orzechową, a nawet czekoladową. Z dodatkiem mleka, śmietanki, cukru i kakao...

Jak zrobić kawę białkową? Może zastąpić śniadanie
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić kawę białkową? Z powodzeniem może zastąpić śniadanie
Czy słyszeliście kiedyś o tzw. kawie białkowej? To kawa, która bije w ostatnim czasie rekordy popularności. Sprawdźcie, dlaczego.

Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Napój ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też pobudza nas i daje nam energię na rozpoczynający się nowy dzień. Smakosze kawy gustują w różnych jej odmianach. Jedni piją klasyczną, małą czarną bez dodatków, drudzy wolą pić kawę z mlekiem i cukrem. Kolejni testują zupełnie nowe sposoby przyrządzania kawy. Czy słyszeliście kiedyś o tzw. kawie białkowej? Czym jest kawa białkowa? Kawa białkowa (zwana również kawą proteinową) jest połączeniem proszków białkowych (sojowych, serwatkowych czy kolagenowych) i kawy. Innymi słowy, jest to odżywka białkowa na bazie kawy. Kawa białkowa, to zdrowsza wersja tzw. kawy kuloodpornej, do której dodaje się masło. Jest to kawa, do której należy dodać odżywkę białkową. Czemu właściwie ma to służyć? Spożywając tę smaczną mieszankę, możemy czerpać korzyści z podwójnej wartości odżywczej białka, a także ze stymulujących, przeciwutleniających, energetyzujących i zwalczających apetyt właściwości kofeiny znajdującej się w kawie. Włączenie białka do kawy może również pomóc w utracie wagi i utrzymaniu jej, szczególnie jeśli stosujemy dietę niskowęglowodanową. Kawa proteinowa szczególnie przypadła do gustu osobom, które regularnie ćwiczą. Spożycie białka pomaga im rozwinąć większą masę mięśniową i ją utrzymać. W szczególności koktajle potreningowe mogą pomóc w regeneracji mięśni. Białko w połączeniu z kawą jeszcze bardziej podkręca to działanie. Kawa nie tylko wzmacnia efekty treningu, ale również podkręca metabolizm oraz energetyzuje i łagodzi bóle mięśni. Może nam również pomóc lepiej skoncentrować się na ćwiczeniach. Jak zrobić kawę białkową?...

kawa w ziarnach
Pixabay
Newsy
Jak zmielić kawę bez użycia młynka? Wykorzystajcie zupełnie inną rzecz. Coś genialnego
Zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku, to jeden z przyjemniejszych momentów w ciągu dnia. Aby jej aromat były jeszcze intensywniejszy, warto mielić ją na bieżąco. Jeśli nie macie w domu specjalnego młynka, to śmiało skorzystajcie z tego patentu!

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Nie tylko ma za zadanie nas pobudzić, ale również to przyjemny rytuał. Podczas picia porannej kawy, ludzie zatrzymują się na chwilę, aby delektować się tym smakiem i móc spokojnie z kimś porozmawiać. Najlepsza kawa to ta świeżo mielona. Jeśli nie macie w domu młynka do mielenia, to wykorzystajcie ten sprzęt, który każdy z pewnością ma w swojej kuchni! Kawa dobra na każdą okazję Kawa to napój można by rzec - uniwersalny. Jest podawana do śniadania, do poobiedniego deseru bądź stanowi idealny pretekst, by spotkać się z bliskimi w ulubionej kawiarni na filiżankę aromatycznego płynu. Zachęca do skosztowania nie tylko smakiem. Mielona na świeżo ma cudowny aromat, którego nie da się zamienić żadną inną wersją kawy. Właściwości zdrowotne kawy Wbrew pozorom, kawa jest bardzo zdrowa i zalecana przez dietetyków. Jednak trzeba mieć na uwadze, aby najlepiej była czarna bądź z niewielkim dodatkiem mleka. Cukier w tym przy przypadku powinien być zbędny, gdyż jedynie podbija kaloryczność napoju. Jeśli lubicie słodką kawę, to zdecydowanie lepszym wyborem są słodziki, jak erytrytol, ksylitol czy stewia. Wśród cennych właściwości kawy należy wyróżnić: poprawa krążenia krwi, zmniejszenia ryzyka wystąpienia depresji, pobudza, zawiera wiele cennych antyoksydantów, obniża poziom stresu, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, chroni organizm przed nowotworami, pomaga spalić zbędny tłuszcz, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona, czy poprawia przemianę materii. Kawa rozpuszczalna, w ziarnach czy sypana Na rynku można spotkać się z trzema podstawowymi rodzajami kawy - jest to kawa rozpuszczalna, w ziarnach bądź sypana. Ta ostatnia to nic innego jak zmielone ziarna,...