kawa
Pixabay
Newsy

Pijecie tę kawę? Lepiej poznajcie jej prawdziwy skład. Sporo w nim „chemii”

Jeśli należycie do dużego grona osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki kawy, mamy dla was kilka przydatnych informacji. Przeczytajcie - dla własnego zdrowia i dobra.

Prawdziwi kawosze sięgają po kawę rozpuszczalną nieczęsto. Innych kusi łatwością i szybkością przygotowania. Po której stronie kawowego obozu jesteście?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego niektórym nie odpowiada smak kawy rozpuszczalnej?

Kawę pije się dla aromatu, smaku i właściwości. Może obudzić, dostarczyć konieczną dawkę kofeiny i poprawić humor. Kawę można również serwować do wielu słodkich przysmaków. W końcu, co smakuje lepiej niż filiżanka świeżo zaparzonej kawy ze zrobionym w domu ciastem śliwkowym?

Niektórzy do popołudniowej przerwy wybierają tą sypaną. Ci, którzy cenią wygodę sięgną zaś po kawę rozpuszczalną. Coraz częściej pojawiają się głosy, że ta druga kawę przypomina wyłącznie z nazwy. Pozbawiona smaku i zapachu, nazywana jest coraz częściej chemicznym wynalazkiem.

Jak pozyskuje się kawę rozpuszczalną?

Surowcem do produkcji kawy rozpuszczalnej są ziarna kawowców, które – podobnie jak przy produkcji zwykłej kawy – pozbawia się łupin i praży. Kolejnym etapem jest mielenie ziaren i ekstrakcja ciśnieniowa wodą. Ekstrakt zagęszcza się następnie poprzez odparowywanie lub częściową liofilizację.

Co sprawia, że kawa jest rozpuszczalna? Całkowite odparowanie wody z zaparzonej wcześniej kawy. Kawa rozpuszczalna to nic innego, jak suche granulki przygotowane do ponownego zaparzenia. Tego typu kawa ma długą datę przydatności i do jej przygotowania wystarczy wrząca woda.

Obejdziemy się bez młynka i ekspresu. Do tego, to gwarancja łagodnego smaku. Mimo wielu zalet jest określana jako kawa gorszej jakości. Nie macie bowiem wpływu, jakie ziarna w kawie rozpuszczalnej zostały poddane obróbce. Zazwyczaj są to ziarna gorszego sortu, które obniżają koszty masowej produkcji kawy.

Zobacz także
Jak przygotować kawę szarlotkową? Dodajcie do niej szczyptę tej przyprawy – ma działanie antyrakowe

Jak przygotować kawę szarlotkową? Dodajcie do niej szczyptę tej przyprawy – ma działanie antyrakowe

Jak zrobić kawę białkową? Może zastąpić śniadanie

Jak zrobić kawę białkową? Z powodzeniem może zastąpić śniadanie

Czy powinno się pić kawę rozpuszczalną?

Kawy rozpuszczalnej nie poleca się osobom z wysokim cholesterolem i choć zawiera więcej składników mineralnych niż kawa naturalna, może również zawierać metale ciężkie, takie jak glin i nikiel. Rozpuszczalna kawa zawiera też znacznie mniej kofeiny. Nie obudzi was nawet jej dodatkowy kubek.

Ze względu na zawarte w niej szczawiany, nie zaleca się picia jej osobom z chorobami nerek i układu moczowego. Kawa rozpuszczalna nie ma jednak wiele wspólnego z napojami kawowymi. To one stanowią prawdziwe zabójstwo dla zdrowia. Mieszanka ulepszaczy i cukru, nic więcej. Lubicie i tak?

Źródło: medonet.pl

Pijecie taką kawę? Ani nie pobudzi, ani nie posmakuje. Nie zgadlibyście, jak mało jest w niej kofeiny
Adobe Stock
Newsy
Pijecie taką kawę? Ani nie pobudzi, ani nie posmakuje. Nie zgadlibyście, jak mało jest w niej kofeiny
Wielu z was nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Takiej, która smakuje i pobudza do działania. Bez tej dawki kofeiny niektórzy nie są w stanie pracować. Jeżeli jednak pijecie taką kawę, to tylko marnujecie pieniądze. 

Kawa z mlekiem i czarna, cappuccino, latte, espresso, sypana, a także rozpuszczalna - każdy ma swoje ulubione typy. Niektórzy lubią kawy z dodatkami w postaci syropów, cukru, cynamonu, mleka, a nawet bitej śmietany. Natomiast inni opowiadają się za prostotą i pełnią smaku czystej, czarnej kawy. Do jakiej grupy należycie?  Jak działa kawa na organizm?  Kawa to wciąż bardzo dyskusyjny napój. Coraz więcej jest jednak opinii o dobroczynnym działaniu małej czarnej. Ważne jednak, by nie przesadzać z jej ilością. Ostatecznie nie ma już wątpliwości, że kawa:  pobudza,  oprawia koncentrację,  wspomaga trawienie , przyspiesza metabolizm.  Optymalna dawka kawy w ciągu dnia to dwie filiżanki. Chociaż niektórzy, bardziej wrażliwi nie powinni jej pić wcale. Przedobrzenie z tym napojem może skutkować:  niedoborem wapnia i magnezu,  nerwowością,   podrażnieniami żołądka,  problemami ze snem.  Które kawy mają najwięcej kofeiny?  Jeżeli zależy wam na szybkim obudzeniu się, czy podniesieniu się po ciężkim dniu powinniście sięgnąć po małe espresso. Ta kawa to tak naprawdę esencja kawy. Nie trzeba jej wypić wiele by powstać do działania. Podwójne espresso może zawierać nawet 200 mg kofeiny.   Dobre rezultaty uzyskacie również pijąc kawę z ekspresu lub po prostu kawę mieloną z ok. 2 łyżeczek. Taka czarna kawa będzie miała w sobie zdecydowanie ponad 70 mg kofeiny. Nie osłabiajcie jednak jej działania dolewając mleko. Ile kofeiny ma filiżanka kawy rozpuszczalnej? Wiele osób twierdzi, że ta kawa tak naprawdę nią nie jest. Jej miernego raczej smaku i zapachu w żaden sposób nie da się porównać ze świeżo mieloną i zaparzoną kawą. A trzeba przyznać, że kosztuje niemałe pieniądze, gdy weźmiecie pod uwagę ilość filiżanek...

Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Przepisy
Ta kawa powala wszystkich na kolana. Nikt jej nie odmówi
Późna jesień to pora, w której chętnie sięgamy po przyprawy korzenne, takie jak np. cynamon. Warto dodać je także do naszej codziennej kawy.

Wielu z nas zaczyna swój poranek od świeżo zaparzonej kawy . Często sam jej zapach pozwala nam na w miarę szybki rozruch i wejście w nowy dzień z odpowiednią dozą energii. Co jednak zrobić, gdy do gry wkracza rutyna? Warto przełamać ją ciekawym smakiem swojej porannej kawy! Sposobów na parzenie kawy jest całkiem sporo. Od najprostszej metody, zwanej powszechnie „zalewajką”, przez różnego rodzaju ekspresy ciśnieniowe, aż do parzenia kawy na sposób turecki. My z kolei zdradzimy wam, w jaki sposób smacznie można wykorzystać kawę rozpuszczalną. Co zrobić z kawy rozpuszczalnej? Niedoceniana często kawa rozpuszczalna często zalega nam na półkach. Dodając do naparu z granulek kawy kilka innych składników, możemy uzyskać niezwykle ciekawe efekty. Intensywny smak i zapach cynamonu, a także aromat pomarańczowej skorki w połączeniu z kawą pobudzą niejednego śpiocha! Lubicie kawę z mlekiem ? Dla większego efektu możemy jeszcze dodatkowo spienić mleko. W tym celu warto zaopatrzyć się w niedrogi, a przydatny przedmiot, jakim jest spieniacz mleka do kawy. Zasilany bateriami przyrząd w mig zrobi pianę na podgrzanym mleku. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się kawą jak z kawiarni za grosze! Przepis na kawę cynamonowo-pomarańczową: Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej Pół łyżeczki cynamonu 1-2 łyżeczki brązowego cukru 50 ml mleka 150 ml wody Szczypta kakao Przygotowanie: W małym rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem cynamonu i skórki pomarańczowej. Kawę zaparzamy w szklance , zalewając ją przygotowanym naparem z przyprawami. Opcjonalnie słodzimy kawę brązowym cukrem (możemy śmiało posłodzić ją także cukrem białym). Do filiżanki lub kubka wlewamy gorące...

czy kawa zbożowa jest zdrowa
AdobeStock
Newsy
Ten produkt miał być zdrowszy i łagodniejszy niż kawa. Okazuje się, że może poważnie wam zaszkodzić
Kto nie może pić tradycyjnej kawy z kofeiną, ten szuka zdrowszych zamienników. Te jednak nie zawsze są takie zdrowe, jak się wydaje!

Zbyt częste picie kawy może się źle odbić na zdrowiu. Prowadzi do problemów z zasypianiem, nadkwasoty, refluksu, a także wpływa negatywnie na samopoczucie osób cierpiących na nerwicę. Okazuje się, że dotyczy to także kawy bezkofeinowej! Z tego powodu część osób zamienia zwykłą kawę na kawę zbożową. Jednak czy rzeczywiście jest ona dużo zdrowsza? Dietetycy mają co do tego wątpliwości. Jak powstaje kawa zbożowa? Kawę zbożową wytwarza się z prażonych ziaren zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień i orkisz. Ponieważ same zboża mają bardzo delikatny smak, do kawy zbożowej dodaje się różne dodatki, najczęściej cykorię i buraka cukrowego. Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Ponieważ kawa zbożowa nie zawiera ani grama kofeiny, wydaje się być dobrym wyborem dla osób, które chcą ograniczyć spożycie tradycyjnej kawy. Ale czy rzeczywiście kawa zbożowa jest zdrowa? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Poznajcie wady i zalety picia kawy zbożowej: Zalety kawy zbożowej Ze względu na brak kofeiny w składzie , poleca się ją osobom cierpiącym na nerwicę i problemy z zasypianiem . Jest również polecana z tego powodu dzieciom i kobietom w ciąży . Popularna zbożówka pozbawiona jest także substancji drażniących żołądek, które można znaleźć zarówno w zwykłej kawie, jak i tej bezkofeinowej, dlatego jest idealnym zamiennikiem tego napoju dla tych osób, które cierpią na dolegliwości ze strony żołądka i układu pokarmowego (w szczególności dotyczy to nadkwasoty i wrzodów żołądka). Dodatkowo kawa zbożowa dostępna w sklepach występuje w wielu wariantach . Można wybrać tę o najbardziej klasycznym smaku, jak i w różnych smakach. Znaleźć możecie kawę zbożową miodową, orzechową, a nawet czekoladową. Z dodatkiem mleka, śmietanki, cukru i kakao...

Piliście już kawę z koglem-moglem? Sprawdźcie przepis na pyszny deser w stylu PRL
Adobe Stock
Newsy
Piliście już kawę z koglem-moglem? Sprawdźcie przepis na pyszny deser w PRL-owskim stylu
Mała czarna z rana, cappuccino do deseru, a wieczorem jeszcze latte z dużą ilością spienionego mleka. Takie kawy znacie i zapewne lubicie. A co by było gdyby, do takiej małej czarnej lub też do kawy z mlekiem dodać smak, który większość z was zna z dzieciństwa - smak kogla-mogla. Możemy wam obiecać - byłoby pysznie! 

Kogel-mogel kręciło się kiedyś w kubku. Od tego kręcenia bolały ręce, bo ucierać trzeba było, aż masa stała się bardzo jasna, niemalże biała. To był cymes nad cymesami, na który trzeba było ciężko zapracować. Dziś jest to zaledwie chwila ucierania mikserem. Mając takie udogodnienia szkoda nie wykorzystać smakowego potencjału kogla-mogla i nie spróbować połączyć go z ulubioną kawą.  Jak przygotować kawę z koglem-moglem? Wskazówki  Pamiętajcie o dokładnym umyciu jajek. Kogel-mogel przygotowywany jest z surowych żółtek, dlatego przed rozbiciem jaj, wyparzcie ich skorupki.  Najlepsza będzie kawa ciemno lub średnio palona pod espresso. Wtedy wyrazistość kawy będzie wyczuwalna jednocześnie ze słodkim smakiem i kremową konsystencją słodkiej pianki z żółtek.  Do urozmaicenia kogla-mogla można dodać szczyptę kakao, cynamonu czy startej gorzkiej czekolady. Można też bezpośrednio do kawy wlać kieliszek ulubionego likieru, rumu lub odrobinę ekstraktu z wanilii.   Przepis na kawę z koglem-moglem   Składniki (na dwie porcje):  2 filiżanki świeżo zaparzonej kawy (o ulubionej dla was mocy)  2 żółtka  2 lub 3 łyżeczki cukru cynamon albo odrobina ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)  Sposób przygotowania:  Ziarna kawy zmielcie, by kawowy aromat i smak były jak najbardziej intensywne. Jeżeli nie macie takiej możliwości możecie również użyć kawy rozpuszczalnej.  Zaparzcie kawę w kawiarce (lub zalejcie kawę rozpuszczalną gorącą wodą)  Przelejcie ją do filiżanek lub małych kubeczków.   Żółtka utrzyjcie z cukrem na białą masę. Możecie to zrobić przy pomocy miksera lub...