Pijecie gorącą herbatę? Jak najszybciej przestańcie. To może skończyć się dla was tragicznie
Flickr
Newsy

Pijecie gorącą herbatę? Jak najszybciej przestańcie. To może przynieść opłakane skutki

Badania wykazują, że statystyczny Polak każdego roku zaparza ponad kilogram herbaty, z której powstaje ok. 80 litrów napoju. Częstotliwość picia wzrasta szczególnie zimą. W końcu nic nie rozgrzewa tak dobrze jak kubek gorącej herbaty. Okazuje się jednak, że pita w zbyt wysokiej temperaturze może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia.

Picie herbaty bardzo mocno zakorzeniło się w kulturze Polaków. Od małego powtarzano nam, że napój potrafi nie tylko złagodzić objawy choroby i przyspieszyć powrót do zdrowia, ale również niesamowicie szybko rozgrzać organizm. Dlatego też intensywność jej spożycia wzrasta szczególnie zimą. Pijemy ją do śniadania, obiadu, kolacji, zabieramy w termosie na narty. Czy słusznie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego nie powinno się pić gorącej herbaty?

Herbatę należy parzyć w temperaturze 90 – 100 st. C. Po zalaniu torebki wodą większość osób odczekuje zaledwie chwilę, w obawie przed poparzeniem języka, a następnie spożywa napój tak gorący, jak to możliwe. Jednak Światowa Organizacja Zdrowia apeluje, by zaprzestać tego typu praktyk. 

Bowiem z badań, przeprowadzonych przez światowej sławy naukowców i opublikowanych na łamach brytyjskiego czasopisma medycznego „International Journal of Cancer” wynika, że picie gorącej herbaty zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. 

Badania zostały przeprowadzone na grupie 50 tysięcy osób. Przez ostatnich 15 lat eksperci rejestrowali ich nawyki żywieniowe. Wzięli pod lupę między innymi picie herbaty. Okazało się, że respondenci, którzy pili napój w temperaturze przekraczającej 60 st. C ryzyko zachorowania na raka przełyku wzrosło aż do 90 proc.

Zobacz także
Fenomen szklanek w koszyczku. Czy ktoś jeszcze z nich pije?

Pamiętacie szklanki w koszyczkach? Mało kto wie, skąd pochodzi zwyczaj takiego podawania herbaty

Skąd się biorą mdłości i ból brzucha po herbacie pitej na czczo?

Pijecie herbatę na czczo? Lepiej jej tak nie róbcie, jeśli  z rana dokuczają wam te dolegliwości 

Najczęstsze przyczyny raka przełyku

Według polskich portali, przyczyn zachorowania na raka przełyku może być wiele. Wywołuje go między innymi otyłość, długotrwałe zapalenie błony śluzowej, przebyte oparzenie przełyku substancjami chemicznymi, narażenie zawodowe na produkty wulkanizacji, azbest i pyły metali, a także czynniki dietetyczne takie jak niedobory witamin i częste spożywanie gorących pokarmów oraz napojów.

Rak przełyku objawia się zaburzeniami połykania, nudnościami, wymiotami, spadkiem masy ciała, utratą apetytu, bólem w klatce piersiowej i nadbrzuszu, krwawieniem z przewodu pokarmowego. Okazuje się, że rak przełyku jest ósmym najczęściej występującym nowotworem na świecie. Zabija rocznie aż 400 tysięcy osób.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca więc picie herbaty w temperaturze niższej niż 60 st. C. Zaparzając napój, poczekajcie aż nieco ostygnie, nie bagatelizujcie tych ostrzeżeń.

herbata szkodzi
Pixabay
Newsy
Pijecie taką herbatę? Możecie mieć duże problemy. Jest rakotwórcza
Już od jakiegoś czasu podejrzewano, że picie w ten sposób herbaty może powodować raka. Ostatnie badania nie pozostawiają wątpliwości.

Kawa i herbata to ulubione napoje Polaków. Większość kawę wypija tylko rano, a przez resztę dnia raczy się kubkiem herbaty. Do tego wielu z was pewnie przepada za gorącą herbatą. Niestety, nie mamy dla was dobrych wieści – najnowsze badania naukowe dowodzą, że herbata może być rakotwórcza! Badania nad rakotwórczością herbaty W czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer” opublikowano badanie, które miało na celu sprawdzić wpływ picia herbaty na rozwój nowotworów w organizmie człowieka. Przez 4 lata zbadano 50 tysięcy osób w wieku 50-75 lat. Wśród badanych ochotników stwierdzono aż 317 zachorowań na raka przełyku! Wyniki badania Naukowcy od dłuższego czasu podejrzewali, że picie gorącej herbaty, zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. Wskazywały na to dotychczas przeprowadzone badania. Jednak dopiero niedawno zbadano wpływ gorącej herbaty na rozwinięcie się tego nowotworu, poprzez dokładne zmierzenie temperatury wypijanego napoju. Okazało się, że wypijanie 3 kubków letniej herbaty, nie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jednak wypijanie tej samej ilości herbaty, ale w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, zwiększało ryzyko zachorowania na raka przełyku aż o 90 procent! Doktor Farhad Islami, który kierował badaniami, napisał w opublikowanym w czasopiśmie naukowym artykule wnioski z przeprowadzonych badań: Nasze wyniki mocno potwierdzają już istniejące dowody, które potwierdzają związek między piciem gorących napojów a ESCC (płaskonabłonkowym rakiem przełyku). Rak przełyku Ten rodzaj nowotworu jest dość rzadki w Polsce. Rocznie rozpoznaje się około 1300 przypadków zachorowania na raka przełyku, w tym najczęściej opisywaną powyżej postać płaskonabłonową. Najczęściej na raka przełyku chorują...

Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają
Adobe Stock
Newsy
Takie jedzenie może przyczyniać się do raka przełyku. Polacy nagminnie je spożywają
Spożywacie takie jedzenie? Lepiej przestańcie, bo możecie poważnie się rozchorować - chodzi tutaj nawet o nabawienie się choroby nowotworowej.

Gorące zupy, gorące dania, gorące napoje – Polacy uwielbiają jeść potrawy, które są serwowane na gorąco. Mało kto wie, że taki sposób jedzenia może powodować poważne problemy zdrowotne. Spożywanie gorącego jedzenia a rak przełyku  Jakiś czas temu naukowcy dokonali bardzo niepokojącego odkrycia. W toku badań wykazali, że jedzenie gorących dań i picie gorących napojów niszczy zewnętrzną wyściółkę przełyku, co wymaga ciągłej regeneracji komórek. Podczas tego procesu istnieje większa szansa, że coś może pójść nie tak i zamienić normalne komórki w komórki rakowe. Badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym „International Journal of Cancer" zasugerowało, że istnieje związek między spożywaniem gorącej herbaty a rakiem płaskonabłonkowym przełyku. Jak się okazuje odkrycie to wcale nie jest nowe, ponieważ podobne wnioski wyciągnięto już kilkadziesiąt lat temu. W 1939 r. naukowiec W.L. Watson, po przejrzeniu dokumentacji klinicznej dotyczącej 771 przypadków raka przełyku, pisał: Podrażnienie termiczne jest prawdopodobnie najbardziej stałym czynnikiem predysponującym do raka przełyku. Jeśli gorące napoje rzeczywiście powodują ten typ raka, można dzięki temu wyjaśnić dużą część wszystkich przypadków w populacjach, w których picie herbaty, kawy lub mate (ziołowego naparu z Ilex paraguariensis, powszechnie spożywanego w kilku krajach Ameryki Południowej) lub spożywanie gorących potraw, jest czymś pospolitym. Częstotliwość występowania raka przełyku Rak przełyku jest ósmym najczęstszym nowotworem na świecie i zajmuje szóste miejsce wśród wszystkich nowotworów pod względem śmiertelności. Wiele badań wykazało, że nawyki żywieniowe są istotnie skorelowane z występowaniem tego typu nowotworu....

Właściwości gorącej czekolady
Pixabay
Zdrowie
Dlaczego warto pić gorącą czekoladę? Zdębiejesz, gdy poznasz korzyści!
Gorąca czekolada, to zaraz obok rozgrzewającej herbaty z pomarańczą i goździkami, jeden z najpopularniejszych zimowych napojów, szczególnie uwielbiany przez dzieci. Oprócz nieziemskiego smaku ma też wiele innych korzyści!

Większość Polaków traktuje ją tylko jako wysokokaloryczną słodycz. Tymczasem okazuje się, że czekolada może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie! Każda tabliczka czekolady, szczególnie tej gorzkiej, jest bogata w przeciwutleniacze, które między innymi minimalizują ryzyko zachorowania na serce, a nawet raka. Podobnie jest w przypadku filiżanki gorącej czekolady, której lecznicze właściwości są zaskakujące! Dla lepszej pracy mózgu Badania dowodzą, że gorąca czekolada pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Dzięki niej zwiększa się bowiem przepływ krwi oraz tlenu, co sprawia, że lepiej i sprawniej myślimy. Dla lepszego nastroju Nie od dziś wiadomo, że czekolada, w tym gorąca, to niezastąpiony poprawiacz nastroju! Osoby, które piją ją regularnie są mniej podatne na depresje, stres, a nawet lęk. Ten niewinnie wyglądający napój stymuluje bowiem wydzielanie endorfin. Dla zdrowych tętnic Gorąca czekolada zawiera tak zwane flawonoidy spełniające funkcję przeciwutleniaczy. Te zmniejszają ryzyko zachorowania na serce poprzez obniżenie ciśnienia krwi. Dla smukłej sylwetki Co zaskakujące, dobrze przygotowana gorzka czekolada na gorąco może pomóc nawet w zrzuceniu wagi! Miazga kakaowa i tłuszcz to przecież produkty, które wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Gorzką czekoladę możesz przygotowywać na wiele sposobów, na przykład z chili, imbirem i cynamonem, a nawet winem. Jeśli lubisz możesz ją posłodzić. Jednak wtedy musisz pamiętać, by pić ją z umiarem. Nie przekraczaj dwóch filiżanek dziennie! Źródło: womanitely.com

AdobeStock
Newsy
Przepis na zupę z… zielonej herbaty. Dodajcie do niej 1 składnik, a będzie jeszcze zdrowsza
Japończycy wprost oszaleli na punkcie tego dania. Co powiecie na zupę na bazie... zielonej herbaty?

Słyszeliście kiedyś o zupie chazuke lub ochazuke? To danie, które powstaje z połączenia ryżu, różnych dodatków oraz zielonej herbaty, która stanowi podstawę tej zupy. Ponieważ propozycja składników, jakie można dodać do tej zupy jest bardzo zróżnicowana, chazuke można przygotować zarówno jako proste i niedrogie danie, lub można je przygotować w bardziej wykwintnym stylu, używając składników takich jak łosoś, ryż koshihikari i wysokiej jakości herbata sencha.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez ⚖ Jennifer Y., Esq.🔪 NYC🗽🚖🍎 (@sundaydinnerdiary) Jaka jest historia tej zupy? Zupa chazuke ma długą historię i jest spożywana w Japonii już od ponad 1000 lat. Ludzie po raz pierwszy zaczęli polewać ugotowany ryż gorącą wodą i herbatą, już w okresie Heian (lata 794–1185). W okresie Edo (lata 1603-1867) picie zielonej herbaty stało się jeszcze bardziej popularne i wiele osób zaczęło przygotowywać chazuke z herbatą zamiast wody. Dlaczego warto jeść chazuke? Zupa na bazie zielonej herbaty z ryżem to danie, które cieszy się dużą popularnością w Japonii. Chazuke nie tylko wspaniale smakuje, ale też rozgrzewa i dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych – witamin, minerałów i antyoksydantów. Wystarczy chociażby wspomnieć tu o licznych walorach zdrowotnych zielonej herbaty. Napój ten nie tylko doskonale wspomaga przemianę materii, oczyszcza ciało z toksyn i obniża cholesterol, ale też pomaga przy nadciśnieniu, odmładza organizm i obniża ryzyko...