fusy po kawie zastosowanie
Flickr
Newsy

Pijecie gorącą herbatę? Jak najszybciej przestańcie. To może skończyć się dla was tragicznie

Badania wykazują, że statystyczny Polak każdego roku zaparza ponad kilogram herbaty, z której powstaje ok. 80 litrów napoju. Częstotliwość picia wzrasta szczególnie zimą. W końcu nic nie rozgrzewa tak dobrze jak kubek gorącej herbaty. Okazuje się jednak, że pita w zbyt wysokiej temperaturze może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia.
Weronika Kępa
styczeń 15, 2021

Picie herbaty bardzo mocno zakorzeniło się w kulturze Polaków. Od małego powtarzano nam, że napój potrafi nie tylko złagodzić objawy choroby i przyspieszyć powrót do zdrowia, ale również niesamowicie szybko rozgrzać organizm. Dlatego też intensywność jej spożycia wzrasta szczególnie zimą. Pijemy ją do śniadania, obiadu, kolacji, zabieramy w termosie na narty. Czy słusznie?

Kotlety schabowe bez bułki tartej

WHO apeluje, by nie pić gorącej herbaty

Herbatę należy parzyć w temperaturze 90 – 100 st. C. Po zalaniu torebki wodą większość osób odczekuje zaledwie chwilę, w obawie przed poparzeniem języka, a następnie spożywa napój tak gorący, jak to możliwe. Jednak Światowa Organizacja Zdrowia apeluje, by zaprzestać tego typu praktyk. 

Bowiem z badań, przeprowadzonych przez światowej sławy naukowców i opublikowanych na łamach brytyjskiego czasopisma medycznego „International Journal of Cancer” wynika, że picie gorącej herbaty zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. 

Badania zostały przeprowadzone na grupie 50 tysięcy osób. Przez ostatnich 15 lat eksperci rejestrowali ich nawyki żywieniowe. Wzięli pod lupę między innymi picie herbaty. Okazało się, że respondenci, którzy pili napój w temperaturze przekraczającej 60 st. C ryzyko zachorowania na raka przełyku wzrosło aż do 90 proc.

Najczęstsze przyczyny raka przełyku

Według polskich portali, przyczyn zachorowania na raka przełyku może być wiele. Wywołuje go między innymi otyłość, długotrwałe zapalenie błony śluzowej, przebyte oparzenie przełyku substancjami chemicznymi, narażenie zawodowe na produkty wulkanizacji, azbest i pyły metali, a także czynniki dietetyczne takie jak niedobory witamin i częste spożywanie gorących pokarmów oraz napojów.

Objawy nowotworu przełyku

Rak przełyku objawia się zaburzeniami połykania, nudnościami, wymiotami, spadkiem masy ciała, utratą apetytu, bólem w klatce piersiowej i nadbrzuszu, krwawieniem z przewodu pokarmowego. Okazuje się, że rak przełyku jest ósmym najczęściej występującym nowotworem na świecie. Zabija rocznie aż 400 tysięcy osób.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca więc picie herbaty w temperaturze niższej niż 60 st. C. Zaparzając napój, poczekajcie aż nieco ostygnie, nie bagatelizujcie tych ostrzeżeń.

Komentarze