domowy syrop
gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy

Pijcie ten domowy syrop a bardzo wzmocnicie swoją odporność. Wystarczy zmieszać 4 składniki, które macie w domu

Pandemia koronawirusa obniżyła odporność każdego z nas. Sprawy nie ułatwiają również niskie temperatury, przez które większość już „ciągnie nosem”. Aby wasze zdrowie w końcu wróciło na dawne tory, koniecznie dostarczcie swojemu organizmowi dawkę niezbędnych witamin.
Weronika Kępa
styczeń 25, 2021

Cytryna, czosnek, miód i imbir – to one sprawią, że znowu staniecie na nogi, a także uchronią was przed potencjalnymi przyszłymi infekcjami. Przeczytajcie o ich niesamowitych właściwościach.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Cytryna

Nie ulega wątpliwości, że cytryna to niesamowicie zdrowy produkt. W końcu stanowi źródło wielu witamin, potasu, magnezu, sodu, żelaza, a także cennego beta-karotenu. Cytryna nie tylko doskonale pobudza procesy trawienne, ale również wzmacnia odporność. Bez dwóch zdań warto po nią sięgać, szczególnie w czasie infekcji.

Czosnek

Czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego, ale również ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa i obniża gorączkę. Eksperci twierdzą, że roślina powinna na stałe zagościć w jadłospisie każdego, dbającego o zdrowie człowieka.

Miód 

Regularne spożywanie miodu ma pozytywny wpływ na serce, nerwy, mózg oraz trudno gojące się rany. Niewielu również zdaje sobie sprawę z tego, że produkt ten zwalcza bakterie o wiele skuteczniej niż większość antybiotyków. Ponadto jest w stanie wyleczyć wrzody żołądka, obniżyć ciśnienie krwi, zahamować rozwój miażdżycy, a także znacznie skrócić czas trwania przeziębienia.

Imbir

Ta niesamowita roślina wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a także wykrztuśne. Imbir jest również znany ze swoich właściwości rozgrzewających i przeciwgorączkowych. Jego spożywanie korzystnie wpływa na pracę serca, poprawia koncentrację, dodaje energii oraz wspiera pracę układu odpornościowego.

Nie ulega więc wątpliwości, że mieszanka tych 4 składników, doskonale zadba o wasze zdrowie. Sprawdźcie jak ją przygotować.

Przepis na domowy syrop na odporność

Będziecie potrzebować:

  • 2 cytryn
  • 1 główki czosnku
  • 1 szklanki płynnego miodu
  • Kawałka świeżego imbiru

Przygotowanie:

  1. Cytryny umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wrzątkiem i odstawcie na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu, wyjmijcie je z wody i pokrójcie w plasterki.
  2. Imbir obierzcie i pokrójcie w cienkie plasterki.
  3. Czosnek również obierzcie i posiekajcie.
  4. Pokrojone składniki – imbir, czosnek i cytrynę umieśćcie w wyparzonym wcześniej słoiku. 
  5. Całość zalejcie miodem, zamknijcie i wstawcie do lodówki na minimum 24 godziny.

Gotowe!

Tak przygotowany syrop możecie spożywać nawet codziennie. Pamiętajcie jednak, by nie pić więcej niż 3 łyżki specyfiku na dobę.

Komentarze
Syrop z miodem i imbirem
Flickr/mimiczoko
Newsy Działa cuda w 1 noc. Prosty do zrobienia syrop imbirowy zatrzymuje chorobę przy pierwszych objawach
Syrop imbirowy z miodem i kurkumą pomoże nawet w męczącym kaszlu. Siła jego składników oczyszcza płuca i pozwoli ci swobodnie oddychać
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Choroba, której skutkiem jest kaszel, nie daje ci spokoju? Spróbuj przygotować syrop imbirowy. Nie tylko się rozgrzejesz, ale skutecznie zabijesz wszystkie zarazki powodujące przeziębienie. Łatwy i skuteczny Przepis na syrop imbirowy jest przetestowany i bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy kilka minut i będziesz zdrowy całą zimę! Pierwsze objawy choroby można szybko zatrzymać. Nie potrzebujesz sięgania po tabletki i obciążania nimi wątroby. Gorący napar nie tylko rozprawi się z infekcją, ale także leczy kaszel, oczyszcza płuca i oskrzela ze śluzu. Dzięki niemu złagodzisz pierwsze objawy przeziębienia. Dobrze, jeśli zażyjesz go dwa razy w ciągu dnia. Najlepiej po śniadaniu i tuż przez snem! Błyskawiczna ulga Efektem syropu imbirowego z miodem i kurkumą jest natychmiastowe odczucie uzdrowienia. Wystarczy zaledwie doba, żebyś poczuł widoczną różnicę. Dzięki zawartości witamin i licznych składników odżywczych imbir jest perfekcyjnym pomocnikiem w przypadku grypy, nieżytu nosa, bólu gardła i gorączki. Herbatę imbirową dostaniesz w każdym większym sklepie spożywczym. Równie dobrze możesz zrobić syrop imbirowy, samodzielnie w domu. Poprawi ukrwienie i zmniejszy ryzyko chorób układu krążenia! W końcu imbir rozszerza naczynia krwionośne, a tym samym wpływa na ukrwienie całego organizmu.  Masz zimne dłonie i stopy? Spróbuj imbiru. Rozgrzewa całe kończyny! Najbardziej znaną zaletą imbiru jest wspomaganie odporności. Wszystkie olejki eteryczne w nim zawarte wzmacniają układ odpornościowy, chroniąc go przez różnymi chorobami. Dbanie i ciepło stóp i dłoni ma tu duże znaczenie! Skuteczna walka z zaparciami Imbir poprawi też trawienie, wpływając w pozytywny sposób na pracę żołądka i jelit. Pozwoli wam się swobodnie...

Przeczytaj
Przeziębienie
Pixabay/Renate Köppel
Zdrowie Szybko wzmocnisz odporność syropem z 3 składników. Pij codziennie, a zarazki będą się trzymały od ciebie z daleka
Czas jesienno - zimowy to nie najlepszy okres dla zdrowia. Zmiana temperatury i brak słońca mogą zepsuć naszą odporność. Co robić, by przetrwać ten czas w zdrowiu?
Aleksandra Jaworska
listopad 14, 2020

O  odporność warto dbać nie tylko na fali pandemii, ale i w mało optymistyczną porę roku jaka jest jesień. Odporność przyda się również latem. Na jej utrzymanie znajdziecie w sieci całe mnóstwo sposobów. Jednak tylko niektóre działają skutecznie i długoterminowo. W zależności od wybranej metody możemy zdecydować się na sposoby wymagające cierpliwości lub te nieco mniej skuteczne, ale znacznie szybsze. Czasami łatwa receptura potrafi zdziałać cuda. Mowa o prostym syropie z imbiru, cytryny i miodu!  Infekcje dróg oddechowych Kaszel i katar to najbardziej znane połączenie. Szczególnie jeśli zaczyna się infekcja, która błyskawicznie kładzie nas do łóżka. To znak, że nasza odporność wymaga wsparcia, a organizm w starciu z chorobą potrzebuje dodatkowego ratunku.  Na infekcje górnych dróg oddechowych syrop z imbiru, cytryny i miodu działa bezkonkurencyjnie. Ze względu na swój bogaty we właściwości skład, podniesie odporność również po odbytym procesie chorowania. To pewna inwestycja w twoje zdrowie! Ochrona organizmu Przyglądając się imbirowi i cytrynie z dodatkiem miodu, znajdziemy w ich połączeniu szereg cennych dla organizmu właściwości. Syrop z imbiru, cytryny i miodu potrafi łagodzić objawy infekcji. Przede wszystkim to proste połączenie: antybakteryjne i przeciwwirusowe. Wszystko za sprawą gingerolu, który wzmacnia i pomaga działać przeciwzapalnie. Do tego mikstura to wartościowy zbiór witamin - A,C, B, czy E. W syropie znajdziemy żelazo, magnez, wapń, krzem oraz fosfor.  Miód ma właściwości wykrztuśne, ale i rozgrzewające.  Jak zrobić syrop? Potrzebne będą 3 cytryny, ok. 5 centymetrowy korzeń imbiru i ulubiony miód. Z cytryny usuwamy pestki. Imbir należy obrać i zetrzeć na drobnej...

Przeczytaj
Ewa Wachowicz przepis na syrop
ons/Adobe Stock
Newsy Syrop z przepisu Ewy Wachowicz idealnie wzmacnia odporność. Potrzebne są tylko 2 składniki
Ewa Wachowicz, znana między innymi z programu „Ewa gotuje” emitowanego na antenie Polsatu, zdradziła przepis na wzmacniający odporność syrop. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Potrzebujecie tylko czosnku i miodu!
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Ewa Wachowicz już od ponad 20 lat zajmuje się kulinariami. Wszystko zaczęło się od produkcji programu „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Potem już poszło jak z płatka.  W 2007 roku znana dziennikarka i prezenterka postanowiła rozpocząć emisję swojego autorskiego projektu pod nazwą „Ewa gotuje”. Gwiazda ma na koncie również wiele książek kulinarnych. Braku obycia z tematyką nie można jej więc zarzucić. Wachowicz zachęca do leczenia domowymi sposobami Od początku pandemii Wachowicz zachęca swoich fanów do robienia domowych, wzmacniających odporność przetworów. Według gwiazdy, ich regularne spożywanie, może realnie wpłynąć na nasze zdrowie. W lodówce zawsze mam taki syrop na wzmocnienie. Jeśli macie imbir, cytrynę i miód to przygotujcie tę zdrową i smaczną miksturę! (…) Dbamy o siebie i nie panikujmy – czytamy na Instagramie Wachowicz. Przepis na syrop z czosnku i miodu Prezenterka postanowiła również zdradzić swoim obserwatorom przepis na pyszny syrop na bazie 3 główek czosnku i 1 szklanki miodu. Jego przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy, że obierzecie ząbki czosnku, a następnie pokroicie je na plastry. Tak przygotowane powinniście umieścić w czystym, najlepiej wyparzonym słoiku i zalać płynnym miodem. Całość należy dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki na tydzień. Po upływie tego czasu syrop jest gotowy! Ewa Wachowicz zachęca do spożywania specyfiku codziennie rano, na czczo, po jednej łyżeczce. Produkt, oprócz tego, że wzmocni waszą odporność, to również skróci czas trwania każdej infekcji, doda sił, przyspieszy regenerację organizmu, a także wesprze procesy trawienne.         Wyświetl ten...

Przeczytaj
syrop z imbiru przepis
Flickr
Newsy Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Przepis prostszy niż ci się wydaje
Męczy cię chrypka i kaszel? Przyrządź ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Przez pandemię każdy, nawet najmniejszy objaw przeziębienia wzbudza w nas teraz niepokój. Jednak ból gardła, lekka gorączka i ogólne osłabienie nie oznaczają od razu zakażenia koronawirusem. Przeziębienie, grypa i inne sezonowe infekcje nie zniknęły i nadal możemy się nimi zarazić. Dodaj sobie sił! W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o swoją odporność. Organizm osłabiony przez typowo jesienną pogodę, czyli zimny, porywisty wiatr, a do tego często deszcz i mgłę, jest dużo bardziej podatny na choroby niż latem. Z tego powodu należy wzmacniać go jak tylko się da – a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych składników: Korzeń imbiru Dwie duże cytryny Miód Goździki całe Przygotowanie Cytryny umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok. Imbir obierz i pokrój w cienkie plastry. Do słoika wlej sok z cytryny, dodaj kilka łyżek miodu, imbir oraz goździki. Dokładnie zamieszaj. Zakręć słoik i wstaw do lodówki na jedną dobę. I gotowe! Syrop należy spożywać kilka razy dziennie w herbacie lub jedząc go po prostu łyżeczką. Czy jest bezpieczny? Część osób może mieć wątpliwości czy ostry i rozgrzewający imbir jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, karmiących oraz małych dzieci. Odpowiadamy – mogą bez przeszkód stosować syrop z imbiru! Jednakże trzeba pamiętać o tym, że korzeń imbiru można podawać dzieciom dopiero powyżej 12. miesiąca życia. Również matki karmiące niemowlęta poniżej 3. miesiąca życia nie powinny jeść imbiru. Zmienia on smak mleka, który może nie odpowiadać dziecku.

Przeczytaj