Cytryna, czosnek, miód i imbir – to one sprawią, że znowu staniecie na nogi, a także uchronią was przed potencjalnymi przyszłymi infekcjami. Przeczytajcie o ich niesamowitych właściwościach.

Cytryna

Nie ulega wątpliwości, że cytryna to niesamowicie zdrowy produkt. W końcu stanowi źródło wielu witamin, potasu, magnezu, sodu, żelaza, a także cennego beta-karotenu. Cytryna nie tylko doskonale pobudza procesy trawienne, ale również wzmacnia odporność. Bez dwóch zdań warto po nią sięgać, szczególnie w czasie infekcji.

Czosnek

Czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego, ale również ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa i obniża gorączkę. Eksperci twierdzą, że roślina powinna na stałe zagościć w jadłospisie każdego, dbającego o zdrowie człowieka.

Miód 

Regularne spożywanie miodu ma pozytywny wpływ na serce, nerwy, mózg oraz trudno gojące się rany. Niewielu również zdaje sobie sprawę z tego, że produkt ten zwalcza bakterie o wiele skuteczniej niż większość antybiotyków. Ponadto jest w stanie wyleczyć wrzody żołądka, obniżyć ciśnienie krwi, zahamować rozwój miażdżycy, a także znacznie skrócić czas trwania przeziębienia.

Zobacz także:

Imbir

Ta niesamowita roślina wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a także wykrztuśne. Imbir jest również znany ze swoich właściwości rozgrzewających i przeciwgorączkowych. Jego spożywanie korzystnie wpływa na pracę serca, poprawia koncentrację, dodaje energii oraz wspiera pracę układu odpornościowego.

Nie ulega więc wątpliwości, że mieszanka tych 4 składników, doskonale zadba o wasze zdrowie. Sprawdźcie jak ją przygotować.

Przepis na domowy syrop na odporność

Będziecie potrzebować:

  • 2 cytryn
  • 1 główki czosnku
  • 1 szklanki płynnego miodu
  • Kawałka świeżego imbiru

Przygotowanie:

  1. Cytryny umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wrzątkiem i odstawcie na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu, wyjmijcie je z wody i pokrójcie w plasterki.
  2. Imbir obierzcie i pokrójcie w cienkie plasterki.
  3. Czosnek również obierzcie i posiekajcie.
  4. Pokrojone składniki – imbir, czosnek i cytrynę umieśćcie w wyparzonym wcześniej słoiku. 
  5. Całość zalejcie miodem, zamknijcie i wstawcie do lodówki na minimum 24 godziny.

Gotowe!

Tak przygotowany syrop możecie spożywać nawet codziennie. Pamiętajcie jednak, by nie pić więcej niż 3 łyżki specyfiku na dobę.