Pijcie herbatę z tego zioła na bóle dziąseł. Natychmiast ukoi ból
AdobeStock
Newsy

Pijcie herbatę z tego zioła na bóle dziąseł. Natychmiast ukoi ból

Jeśli dokucza wam ból dziąseł, zastosujcie ten ziołowy napar. Zadziała wspomagająco i przyniesie ulgę.

Gdy bolą dziąsła, trudno jest skupić się na codziennych sprawach. Uporczywy ból daje o sobie znać w każdym momencie i to nie tylko podczas jedzenia. Przyczyn jest wiele - dziąsła mogą boleć np. w wyniku urazów mechanicznych, jak zjedzenie czegoś twardego, co może podrażnić tkankę. 

Ból wynika także ze stanu zapalnego, który wytworzył się na przykład przez pokarm, który utkwił między zębami. Przyczyny mogą być jednak poważniejsze, dlatego jeśli występuje opuchlizna, gorączka lub wysięk, koniecznie udajcie się do dentysty. Doraźnie możecie zastosować prosty napar ziołowy, który złagodzi ból i stan zapalny. 

Rumianek na ból dziąseł

Jednym z uznanych od wieków ziół leczniczych jest rumianek. Przynosi ulgę zwłaszcza w stanach zapalnych - także dziąseł. Rumianek ma bowiem właściwości:

  • przeciwzapalne

  • antybakteryjne

  • dezynfekuje rany i przyśpiesza ich gojenie

Napar z rumianku jest pomocny przy wielu schorzeniach jamy ustnej, dlatego często poleca się go jako wsparcie leczenia takich chorób jak aftoza (afty), grzybica jamy ustnej czy właśnie przy stanach zapalnych dziąseł. Nie zastępuje to właściwego leczenia stomatologicznego, ale działa wspomagająco. 

Napar można pić lub używać jak płukanki do ust. Picie rumianku dodatkowo zadziała kojąco na wszelkie problemy z trawieniem, jak niestrawność czy wzdęcia. 

Zobacz także
Zaskakujące odkrycie dotyczące kawy. Wszyscy się mylili

Zaskakujące odkrycie dotyczące kawy. Wszyscy się mylili

Jedzcie to na śniadanie, a uchronicie się przed osteoporozą

Jedzcie to na śniadanie, a uchronicie się przed osteoporozą

Właściwości zdrowotne rumianku

Sam rumianek jest znany ze swoich prozdrowotnych właściwości od wielu lat. To zasługa dobroczynnych substancji, które zawiera. To m.in.:

  • gorycze

  • spiroeter

  • garbniki katechinowe

  • flawonoidy

  • fenolokwasy

  • fitosterole

  • związki kumarynowe

  • poliacetyleny

  • witamina C

  • cholina

  • sole mineralne

Jak zrobić napar z rumianku?

Przyrządzenie naparu z rumianku jest bardzo proste. Możecie użyć rumianku w torebkach lub koszyczku rumianku, który można kupić w każdym sklepie zielarskim i niektórych supermarketach. Do małego dzbanka wsypcie dwie łyżki koszyczku rumianku i zalejcie je 500 ml wrzącej wody. Przykryjcie na 15 minut. Gdy napar ostygnie, płuczcie nim jamę ustną kilka razy dziennie. 

Źródło: wapteka.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

 Niestrawność, wzdęcia i ból brzucha? Szklanka naparu z tego zioła w mig sobie z tym poradzi
Newsy
Niestrawność, wzdęcia i ból brzucha? Szklanka naparu z tego zioła w mig sobie z tym poradzi
Wasz organizm nie daje już sobie rady z trawieniem świątecznych pyszności? Ulgę przyniosą naturalne, ziołowe herbatki.

Święta to prawdziwe wyzwanie dla ludzkiego organizmu. W naturze nigdy nie musiał mierzyć się z aż taką ilością jedzenia – i to przez kilka dni pod rząd! Nic dziwnego, że w święta większość osób cierpi na objawy przejedzenia. Ich żołądki zwyczajnie protestują, ponieważ nie są już w stanie przyjąć kolejnych porcji świątecznych potraw! Bóle brzucha, niestrawność, wzdęcia i zgaga to tylko jedne z nieprzyjemnych dolegliwości towarzyszących przejedzeniu. By nieco je złagodzić, warto sięgnąć po najstarsze remedium, czyli… ziołowe herbatki! Napar z ziół to najlepszy sposób na przejedzenie i szybko przyniesie ulgę. Najlepsze herbaty ziołowe na trawienie Jeżeli odczuwacie objawy niestrawności w trakcie świąt, warto sięgnąć po jedno z poniższych ziół: Rumianek Najczęściej stosuje się go przy zatruciach pokarmowych, ponieważ działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Poznajcie właściwości lecznicze rumianku: Rozkurczanie mięśni gładkich – przypomnijmy, że właśnie w żołądku się takie mięśnie znajdują. Gdy dokuczają wam mdłości i wymioty, rumianek wspaniale je złagodzi. Zwalczanie bakterii Łagodzenie stanów zapalnych Łagodzenie skurczów żołądka i jelit Szybsza przemiana materii Ponadto, w rumianku znajdują się: Fenolokwasy Garbniki katechinowe Cholina Fitosterole Mięta Odświeża oddech i pomaga, gdy dokuczają wam bóle żołądka: Rozkurcza mięśnie gładkie żołądka i całego przewodu pokarmowego (podobnie jak rumianek) Przynosi ulgę przy wzdęciach i zaparciach Wspomaga produkcję soku żołądkowego, a tym samym usprawnia proces trawienia i pomaga schudnąć Łagodzi ból jelit przy zespole jelita drażliwego Inne drogocenne właściwości mięty to: Działanie uspokajające...

Rośnie na łące przed waszym domem. Ma niezwykłe właściwości, jedzcie ją w maju na zdrowie
Adobe
Newsy
Babka lancetowata: właściwości i zastosowanie
Poznajcie babkę lancetowatą i dowiedzcie się, jakie ma właściwości. Okazuje się, że niezwykłe!

Na łące i w lesie można znaleźć wiele dobroci. Rośliny są potężnym źródłem witamin i minerałów, ale niektóre rośliny mają też specjalne funkcje. Pewnie słyszeliście kiedyś o tym, że można zrobić syrop z mniszka lekarskiego , syrop z cebuli albo herbatkę z rumianku. Może nie słyszeliście za to nigdy o tej roślinie. Chodzi o babkę lancetowatą. Ma szeroki wachlarz właściwości! Poznajcie się z nią! Babka lancetowata – co to jest? Babka lancetowata to gatunek byliny, bardzo popularny w Polsce. Babka występuje w całej Europie, Afryce północnej i Azji zachodniej. Babkę lancetowatą można znaleźć nawet na Hawajach i Madagaskarze! Babka lancetowata świetnie przystosowuje się do panujących warunków i może rosnąć praktycznie wszędzie. Jest przez to bardzo rozpowszechniona. Zastosowanie babki lancetowatej Babkę lancetowatą stosuje się szeroko od lat w medycynie ludowej. Ponieważ babka sama w sobie jest bardzo silna i może rosnąć w każdych warunkach, uważano kiedyś, że jest dobrym środkiem na zranienia i potrafi regenerować zwierzęce i ludzkie tkanki równie dobrze. Dawniej zalecało się sok z babki na: Ukąszenia jadowitych zwierząt np. węży Okładano nią złamane kończyny Przykładano do opuchniętych stawów Wierzono, że babka jest antidotum na miłosne czary Babka w medycynie ludowej Medycyna ludowa także przypisuje babcie znaczenie. Stosuje się ją miedzy innymi na: Chrypkę Przewlekły kaszel Nieżyty pokarmowe Nieżyty przewodów moczowych Łagodzenie swędzenia po ukąszeniu przez komary Babka lancetowata na przeziębienia Babka lancetowata jest też przedmiotem zainteresowania naukowców. Zbadali oni dokładnie jej właściwości i na podstawie babki lancetowatej tworzy się niektóre preparaty lecznicze. Babkę...

Jest zdrowy i lubiany przez Polaków, ale nieprawidłowo używany może bardzo szkodzić. Uważajcie na ten ocet
AdobeStock
Newsy
Jest zdrowy i lubiany przez Polaków, ale źle używany może bardzo szkodzić. Uważajcie na ten produkt
Wszystko w nadmiarze szkodzi – a zwłaszcza ocet! Nie wszystkie jego zastosowania są zdrowe.

W ostatnim czasie popularność octu jabłkowego bardzo wzrosła. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy , choć jak w każdym przypadku trzeba zachować ostrożność. Szczególnie jeśli chodzi o ocet, który nie zawsze jest dobry dla zdrowia! Sprawdźcie, kiedy trzeba na niego uważać. Ocet jabłkowy szkodzi zębom? Należy pamiętać, że pomimo swoich wspaniałych właściwości, ocet jabłkowy pozostaje kwasem. A ten nie jest obojętny dla zębów! Nic się nie stanie, jeśli od czasu do czasu zjecie sałatkę z dodatkiem octu jabłkowego, jednak uważajcie, jeśli zamierzacie go często pić . Coraz częściej poleca się picie wody z dodatkiem octu jabłkowego wypijanej na czczo – taki napój ma przyspieszać metabolizm i wspomagać odchudzanie. Popularne są także płukanki do ust, które mają odkażać oraz pomagać w pozbyciu się nieświeżego oddechu. Jednak paradoksalnie, takie stosowanie octu jabłkowego może doprowadzić do poważnych chorób zębów i jamy ustnej ! Potencjalnym zagrożeniem jest kwasowa erozja szkliwa, którą może spowodować spożycie dużych ilości octu. Kwasy obecne w occie jabłkowym mogą także podrażnić dziąsła, co będzie szczególnie bolesne dla osób ze stanami zapalnymi tych tkanek, mikrourazami śluzówek, ale także pacjentów cierpiących na nadwrażliwość zębów – mówi lek. stom. Monika Stachowicz z Centrum Periodent w Warszawie. W jaki sposób ocet niszczy zęby? Kwas zmiękcza szkliwo i sprawia, że zęby są znacznie gorzej chronione przed bakteriami, nadwrażliwe na ciepło i zimno , a także mniej odporne na ścieranie podczas jedzenia. Przez to zęby są bardziej podatne na próchnicę i choroby dziąseł. Ocet jabłkowy – kiedy należy zachować ostrożność? Jak wobec tego stosować ocet jabłkowy, by nie uszkodzić zębów?...

Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie
Słyszeliście o takim zastosowaniu szypułek z truskawek? Okazuje się, że są jadalne i bardzo zdrowe.

Sezon na truskawki wkrótce się rozpocznie. To ulubiony czas w roku wielu osób. Polskie truskawki są wtedy bardzo tanie i pyszne. Można z nich przygotowywać wiele posiłków. Pewnie nie brakuje wam pomysłów na wykorzystanie truskawek. Możecie przecież dodawać je do owsianki, robić koktajl truskawkowy , makaron z truskawkami, knedle z truskawkami albo ciasto truskawkowe. W sezonie warto też zamrozić truskawki, żeby wykorzystać je w zimę, kiedy owoce te są niesmaczne i bardzo drogie. Czy wiedzieliście jednak, że wcale nie musicie pozbywać się szypułek z truskawek? Są bardzo zdrowe! Czy szypułki i liście truskawek są jadalne? Okazuje się, że szypułki i liście truskawek są jak najbardziej jadalne. Zazwyczaj pewnie się ich pozywacie, ale to tylko dlatego, że szypułki są twarde, a liście ciężko pogryźć i nie mają przyjemnego smaku. Jeśli chcecie jeść truskawki na surowo w niezmienionej formie, w sałatce, z jogurtem lub po prostu surowe, pewnie najlepiej jest pozbyć się też szypułek. Jeśli jednak miksujecie truskawki na mus lub koktajl i macie dobry blender, zostawcie truskawki z szypułkami! Zdziwicie się, jakie mają właściwości. Właściwości szypułek z truskawek Szypułki i listki z truskawek też zawierają witaminy i minerały: krzem, witaminę C, witaminy z grupy B Są bogatym źródłem chlorofilu – zielonego barwnika z roślin, który jest korzystny dla zdrowia Napar z szypułek truskawek - właściwości Jeśli oderwiecie już szypułki od owoców truskawek, zostawcie je, nie wyrzucajcie ich! Możecie zrobić z nich zdrowy napar. Zalejcie kwiatki, liście lub szypułki truskawek gorącą wodą i zróbcie z nich napar, który możecie pić po przestygnięciu. Napary z liści truskawek lub szypułek pomagają w: zapaleniach jamy ustnej we wspomaganiu leczenia kamicy...