Pielęgniarka poleca syrop na odporność. Ma aż 6 składników, ale spokojnie, wszystkie znajdziecie w domu
Adobe Stock
Newsy

Pielęgniarka poleca syrop na odporność. Ma 6 składników, ale na bank wszystko macie w domu

Tę miksturę przygotujcie w ledwie kilka chwil. Odstawcie w ciepłe miejsca aż puści sok, a potem przenieście do lodówki i zażywajcie codziennie.

Zwykle ufacie domowym przepisom na lecznicze mikstury. Chętnie sięgacie też po przepisy podrzucone przez sąsiadkę, na której rodzinę działają znakomicie. Czy zaufacie domowemu sposobami modyfikowanemu przez lata przez pewną pielęgniarkę?

Skorzystajcie z domowego sposobu na syrop zwiększające odporność, zaproponowanego przez autorkę bloga „Pielęgniarką być”. Przepis pochodzi z apteczki domowej, choć przez lata został zmodyfikowany przez autorkę:

- (...) Ten syrop, jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. I kto by pomyślał, że zaczęło się od prostego syropu z cebuli, który mama dawała mi w dzieciństwie (jego smak wspominam po dziś). Ja nieco go zmodyfikowałam, czego nie żałuję, bo efekty są, a smak też jest super.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ten syrop działa? Tajemnicą są składniki.

Oto działanie każdego z nich:

  • Cebula. Działa antybakteryjnie, antyseptycznie, jest źródłem witaminy C. Czerwona cebula dodatkowo zawiera inulinę – naturalny probiotyk
  • Czosnek. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne
  • Cebula i czosnek zawierają też allicynę, która zwalcza drobnoustroje i mobilizuje krwinki białe do obrony przed wirusami i bakteriami
  • Cytryna. Zawiera witaminę C, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco
  • Imbir. Wykazujedziałanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i rozgrzewające. Suszony imbir wspomaga osuszenie organizmu z nadmiaru flegmy. Świeży korzeń imbiru działa przeciwzapalnie i antywirusowo
  • Kurkuma. Zawiera kurkuminę najmocniejszy z naturalnych przeciwutleniaczy. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, oczyszczająco i antynowotworowo
  • Miód. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i łagodzące
Zobacz także
Gotują kurczaka w syropie na kaszel. Nowy trend podbija internet i przeraża lekarzy

Gotują kurczaka w syropie na kaszel. Nowy trend podbija internet i przeraża lekarzy

Wygląda, jak gałąź, ale to bardzo zdrowe warzywo. Dobre na kaszel, zawroty głowy i odchudzanie

To warzywo wygląda jak gałęzie, ale jest bardzo zdrowe. Dobre na kaszel, zawroty głowy i odchudzanie

Przepis z bloga „Pielęgniarką być” na syrop zwiększający odporność

Składniki:

  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 cm imbiru świeżego lub
  • 1 łyżka w proszku
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 małe cytryny
  • 3 łyżki miodu (zamiennie 6 łyżek cukru)
  • Litrowy słoik
  • Miska do wymieszania składników

Przygotowanie:

  1. Cebule obierzcie w piórka. Czosnek obierzcie i zmiażdżcie w prasce lub bardzo drobno pokrójcie.
  2. Cytrynę i świeży imbir najpierw oczyśćcie z pestycydów wg. przepisu pielęgniarki: po opłukaniu pod bieżącą wodą, trzymajcie je przez 2-3 minuty w roztworze alkalicznym (do 1 litra wody dodajcie czubatą łyżkę sody oczyszczonej), a następnie pokrójcie ze skórką na plasterki.
  3. Dodajcie pozostałe składniki, zmieszajcie wszystko i dodajcie pozostałe składniki i przełóżcie do szklanego słoika. Zakręćcie i odstawcie na kilka godzin w ciepłe miejsce. Jak mikstura puści sok, przechowujcie w lodówce.
  4. Pijcie podczas infekcji co 1,5 godziny łyżkę stołową mikstury, a profilaktycznie, w sezonie jesienno-zimowym 1-2 łyżki dziennie.

Źródło: medonet.pl, pielegniarkąbyc.pl

ewa wachowicz
ONS
Newsy
Oto sekretna mikstura Ewy Wachowicz na wzmocnienie odporności. Pije ją codziennie i nie choruje
Ewa Wachowicz wie, jak dbać o zdrowie! Poznajcie jej autorski przepis na domowy syrop na przeziębienie.

Laureatka konkursu Miss World z 1992 roku, swoją doskonałą figurę i promienną cerę zawdzięcza między innymi odpowiedniej diecie. Zbilansowane żywienie to nie tylko sposób na smukłą sylwetkę, ale także na doskonałe zdrowie! Sposoby na wzmocnienie odporności i zachowanie zdrowia Ewa Wachowicz chętnie dzieli się na portalach społecznościowych swoimi przepisami na różne potrawy, a także trikami kulinarnymi. Niedawno pochwaliła się fanom swoją własną miksturą na przeziębienie! Przepis szybko obiegł cały internet i stał się prawdziwym hitem. Dziennikarka i producentka podkreśliła, że nie dodaje do niego cukru i to nie z powodu dbania o linię! Cukier szkodzi  szczególnie w trakcie przeziębienia, ponieważ staje się pożywką dla grzybów, bakterii i wirusów, które w tym czasie chcemy zwalczać, a nie karmić. Do tego słodkie jedzenie i napoje osłabiają układ odpornościowy. Syrop na przeziębienie autorstwa Ewy Wachowicz to mieszanka składników, z których każdy użyty osobno ma zdrowotne właściwości. Zmieszanie ich razem tworzy niezwykłą miksturę, która poradzi sobie z każdym przeziębieniem. Syrop proponowany przez prowadzącą „Ewa Gotuje” zawiera następujące składniki: Cebulę. Jest bogata w substancje bakteriobójcze i dużą ilość witaminy C. Poprawia odporność i przyspiesza leczenie infekcji. Czosnek. Uważany jest za naturalny antybiotyk. Wzmacnia działanie układu odpornościowego i przede wszystkim zmniejsza ryzyko zachorowania. Imbir. Ma silne działanie rozgrzewające, może być więc stosowany przy wyziębieniu organizmu. Wspomaga leczenie przeziębienia, łagodzi objawy grypy, działa łagodząco i przeciwbólowo na ból gardła. Kurkuma. Ma działanie przeciwzapalnie i działa oczyszczająco Chilli. Działa rozgrzewająco, antybakteryjnie i...

Syrop z cebuli
Borzywoj/Adobe Stock
Newsy
Ten pyszny eliksir ma w sobie ogromną moc uzdrawiania. Najlepszy na zimowe infekcje
Jesień już minęła, ale infekcje nie dają za wygraną. Jak z nimi walczyć? Najlepiej domowymi sposobami i domowymi lekarstwami. Takim jak właśnie ten syrop!

Kiedy za oknem temperatura oscyluje wokół 0 st. C, nasze organizmy są narażone na wszelkiego rodzaju infekcje, wirusy i bakterie. Niskie i wysokie temperatury to trudniejsze warunki dla rozwoju groźnych drobnoustrojów. Infekcje „lubią” więc w miarę ciepłe, dzisiejsze zimy. Zadajmy sobie więc pytanie: czego infekcje nie lubią? Tutaj odpowiedź wcale nie będzie skomplikowana. Śmiertelnym wrogiem wszystkich mikrobów są naturalne antybiotyki, takie jak na przykład czosnek i inne produkty, mające właściwości bakteriobójcze. Należą do nich między innymi miód, imbir, sok z cytryny, a także cebula.  I to właśnie na niej dziś się skupimy. Żeby wzmocnić zdrowotne, antyinfekcyjne działanie cebuli, pomyślmy o przygotowaniu zdrowego syropu na jej bazie. Co da nam picie takiego eliksiru? Syrop z cebuli leczy katar, kaszel i inne objawy przeziębienia. Cebula to nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale także działanie wykrztuśne. Syrop z cebuli pomoże także osobom cierpiącym na anemię. Przepis na syrop z cebuli jest prostszy niż można byłoby sobie wyobrazić. Potrzeba nam będzie tylko trochę cierpliwości – cebula wymaga odrobinę czasu, by puścić sok. Przepis na syrop z cebuli Składniki: 3-4 duże cebule Cukier – kilka łyżek Opcjonalnie – odrobina miodu Przygotowanie: Cebulę obieramy. Kroimy nasze cebule w drobną kostkę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 6-8 godzin. W tym czasie cebula powinna puścić sok. Po tym czasie syrop jest gotowy. Jeżeli macie taką możliwość, możecie zmiksować cebulę z sokiem w blenderze. Można dodać do syropu odrobinę miodu. Syrop z cebuli należy pić 3 razy dziennie po 1 łyżce. W ten właśnie sposób uda nam się odczuć jego fantastyczne właściwości zdrowotne. Syrop przechowujmy w...

Babciny sposób na złe samopoczucie. Zróbcie ten wywar z naturalnymi antybiotykami
Adobe Stock
Newsy
Babciny sposób na złe samopoczucie. Zróbcie ten wywar z naturalnymi antybiotykami
Dieta na odporność to bardzo ważny element walki z infekcjami – nie tylko w okresie pandemicznym. Jedzenie potrafi leczyć, a produkty, po które sięgamy mają znaczny wpływ na nasze zdrowie. Istnieje bardzo popularna i uwielbiana przez Polaków potrawa, która może służyć jako naturalny antybiotyk!

Trzecia fala pandemii koronawirusa zmusza do zachowania jeszcze większej ostrożności. Pamiętajmy, że odpowiednią odporność zapewni nam przede wszystkim dobra dieta oparta na odżywczych produktach. Czujesz, że coś cię rozkłada? Sięgnij po rosół, który doskonale znany jest w każdym polskim domu! Aby miał jednak właściwości lecznicze, należy dodać do niego naturalne antybiotyki. Jak ugotować leczniczy rosół? Do rosołu, który zwalczy objawy przeziębieniowe i grypopodobne takie jak gorączka, ból gardła, ból mięśni, kaszel czy katar, należy dodać najzdrowsze składniki. Ważne jest także, aby taki leczniczy wywar był długo gotowany – w ten sposób maksymalnie nasiąknie składnikami odżywczymi. Co należy dodać do rosołu, aby miał właściwości zdrowotne? Cebulę – bogata jest w witaminę C, ma także właściwości bakteriobójcze. Odkaża gardło i niweluje stany zapalne.  Czosnek – to niezastąpione warzywo wśród naturalnych metod leczniczych! Ten naturalny antybiotyk ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Ponadto obniża ciśnienie i zawiera bardzo wiele witamin (B1, B2, PP, C), a także potas, wapń czy magnez. Imbir – to kolejna cudotwórcza roślina, która często polecana jest w domowych kuracjach na przeziębienie czy grypę. Imbir nie tylko rozgrzewa, ale także działa przeciwzapalnie zwalczając infekcje. Jego właściwości przeciwbakteryjne zwalczają zarazki wywołujące choroby. Może także łagodzić kaszel czy gorączkę. Kurkuma – to silny przeciwutleniacz, który posiada także właściwości przeciwzapalne. Dodana do potraw zwiększa wchłanianie korzystnych składników odżywczych. Czytaj też: Makłowicz zszokowany tym, co Polacy dodają do rosołu. "Próbowałem trochę i świnki morskie przy tym, to...

naturalne antybiotyki
lewal2010/Adobe Stock
Zdrowie
Te pokarmy działają jak naturalne antybiotyki. Wzmocnij odporność i wygraj z infekcją!
Okres jesienno-zimowy to pora prawdziwego egzaminu dla naszego systemu odpornościowego. Oto lista produktów, które pozwolą nam na wzmocnienie organizmu w walce z bakteriami.

Kiedy macie już dość wszelkich grypowych i przeziębieniowych dolegliwości, czas na nowe rozwiązania. Dosyć płacenia ciężkich pieniędzy za kolejny worek tabletek i syropów z apteki. Pora, by postawić na walkę o dobrą odporność za pomocą domowych sposobów! Poniżej przestawimy wam listę kilku produktów, które zawsze znajdziemy w swojej spiżarni czy w lodówce. Jeżeli spożywamy je często i w odpowiedni sposób (zwykle na surowo), powinniśmy poprawić zdolność swojego ciała do walki z infekcjami. Cebula Warzywo, które niejednego już doprowadziło do łez. Niepozorna cebula posiada w swoim składzie rozmaite olejki lotne, m.in. disiarczek allilo-propylowy i inne związki siarki. To prawda, nikt nie lubi zapachu z ust po zjedzeniu surowej cebuli. Ale czego się nie robi dla zdrowia! Tymianek Któż z nas posądzałby tymianek o działanie zdrowotne? Przyprawa, którą często dodajemy do mięs i sosów zawiera w sobie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze związki, takie jak thymol. Warto przyjmować tymianek nie tylko w formie suszonej, ale także w postaci olejków. Cynamon Podstawowy składnik naszych ukochanych pierników to nie tylko wspaniały korzenny smak i zapach. To także aldehydy cynamonowe, czyli substancje wzmacniające odporność, sprawność mózgu, a także obniżające poziom cukru we krwi. Czosnek O zaletach czosnku nie trzeba nikogo szczególnie długo przekonywać. Zajadamy się czosnkiem na przeziębienie choćby ze względu allicynę, zabijającą bakterię. Czosnek zawiera w sobie mnóstwo witamin i mikroelementów – m.in. witaminę C, B, potas, selen czy magnez. Miód Produkt pracy pszczół w swoim składzie ma taką substancję jak inhibina, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Miód leczy także stany zapalne....