Zwykle ufacie domowym przepisom na lecznicze mikstury. Chętnie sięgacie też po przepisy podrzucone przez sąsiadkę, na której rodzinę działają znakomicie. Czy zaufacie domowemu sposobami modyfikowanemu przez lata przez pewną pielęgniarkę?

Skorzystajcie z domowego sposobu na syrop zwiększające odporność, zaproponowanego przez autorkę bloga „Pielęgniarką być”. Przepis pochodzi z apteczki domowej, choć przez lata został zmodyfikowany przez autorkę:

- (...) Ten syrop, jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. I kto by pomyślał, że zaczęło się od prostego syropu z cebuli, który mama dawała mi w dzieciństwie (jego smak wspominam po dziś). Ja nieco go zmodyfikowałam, czego nie żałuję, bo efekty są, a smak też jest super.

Dlaczego ten syrop działa? Tajemnicą są składniki.

Oto działanie każdego z nich:

  • Cebula. Działa antybakteryjnie, antyseptycznie, jest źródłem witaminy C. Czerwona cebula dodatkowo zawiera inulinę – naturalny probiotyk
  • Czosnek. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne
  • Cebula i czosnek zawierają też allicynę, która zwalcza drobnoustroje i mobilizuje krwinki białe do obrony przed wirusami i bakteriami
  • Cytryna. Zawiera witaminę C, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco
  • Imbir. Wykazujedziałanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i rozgrzewające. Suszony imbir wspomaga osuszenie organizmu z nadmiaru flegmy. Świeży korzeń imbiru działa przeciwzapalnie i antywirusowo
  • Kurkuma. Zawiera kurkuminę najmocniejszy z naturalnych przeciwutleniaczy. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, oczyszczająco i antynowotworowo
  • Miód. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i łagodzące

Przepis z bloga „Pielęgniarką być” na syrop zwiększający odporność

Składniki:

  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 cm imbiru świeżego lub
  • 1 łyżka w proszku
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 małe cytryny
  • 3 łyżki miodu (zamiennie 6 łyżek cukru)
  • Litrowy słoik
  • Miska do wymieszania składników

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Cebule obierzcie w piórka. Czosnek obierzcie i zmiażdżcie w prasce lub bardzo drobno pokrójcie.
  2. Cytrynę i świeży imbir najpierw oczyśćcie z pestycydów wg. przepisu pielęgniarki: po opłukaniu pod bieżącą wodą, trzymajcie je przez 2-3 minuty w roztworze alkalicznym (do 1 litra wody dodajcie czubatą łyżkę sody oczyszczonej), a następnie pokrójcie ze skórką na plasterki.
  3. Dodajcie pozostałe składniki, zmieszajcie wszystko i dodajcie pozostałe składniki i przełóżcie do szklanego słoika. Zakręćcie i odstawcie na kilka godzin w ciepłe miejsce. Jak mikstura puści sok, przechowujcie w lodówce.
  4. Pijcie podczas infekcji co 1,5 godziny łyżkę stołową mikstury, a profilaktycznie, w sezonie jesienno-zimowym 1-2 łyżki dziennie.

Źródło: medonet.pl, pielegniarkąbyc.pl