Pielęgniarka poleca syrop na odporność. Ma aż 6 składników, ale spokojnie, wszystkie znajdziecie w domu
Adobe Stock
Newsy

Pielęgniarka poleca syrop na odporność. Ma 6 składników, ale na bank wszystko macie w domu

Tę miksturę przygotujcie w ledwie kilka chwil. Odstawcie w ciepłe miejsca aż puści sok, a potem przenieście do lodówki i zażywajcie codziennie.

Zwykle ufacie domowym przepisom na lecznicze mikstury. Chętnie sięgacie też po przepisy podrzucone przez sąsiadkę, na której rodzinę działają znakomicie. Czy zaufacie domowemu sposobami modyfikowanemu przez lata przez pewną pielęgniarkę?

Skorzystajcie z domowego sposobu na syrop zwiększające odporność, zaproponowanego przez autorkę bloga „Pielęgniarką być”. Przepis pochodzi z apteczki domowej, choć przez lata został zmodyfikowany przez autorkę:

- (...) Ten syrop, jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. I kto by pomyślał, że zaczęło się od prostego syropu z cebuli, który mama dawała mi w dzieciństwie (jego smak wspominam po dziś). Ja nieco go zmodyfikowałam, czego nie żałuję, bo efekty są, a smak też jest super.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ten syrop działa? Tajemnicą są składniki.

Oto działanie każdego z nich:

  • Cebula. Działa antybakteryjnie, antyseptycznie, jest źródłem witaminy C. Czerwona cebula dodatkowo zawiera inulinę – naturalny probiotyk
  • Czosnek. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne
  • Cebula i czosnek zawierają też allicynę, która zwalcza drobnoustroje i mobilizuje krwinki białe do obrony przed wirusami i bakteriami
  • Cytryna. Zawiera witaminę C, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco
  • Imbir. Wykazujedziałanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i rozgrzewające. Suszony imbir wspomaga osuszenie organizmu z nadmiaru flegmy. Świeży korzeń imbiru działa przeciwzapalnie i antywirusowo
  • Kurkuma. Zawiera kurkuminę najmocniejszy z naturalnych przeciwutleniaczy. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, oczyszczająco i antynowotworowo
  • Miód. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i łagodzące
Zobacz także
Gotują kurczaka w syropie na kaszel. Nowy trend podbija internet i przeraża lekarzy

Gotują kurczaka w syropie na kaszel. Nowy trend podbija internet i przeraża lekarzy

Wygląda, jak gałąź, ale to bardzo zdrowe warzywo. Dobre na kaszel, zawroty głowy i odchudzanie

To warzywo wygląda jak gałęzie, ale jest bardzo zdrowe. Dobre na kaszel, zawroty głowy i odchudzanie

Przepis z bloga „Pielęgniarką być” na syrop zwiększający odporność

Składniki:

  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 cm imbiru świeżego lub
  • 1 łyżka w proszku
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 małe cytryny
  • 3 łyżki miodu (zamiennie 6 łyżek cukru)
  • Litrowy słoik
  • Miska do wymieszania składników

Przygotowanie:

  1. Cebule obierzcie w piórka. Czosnek obierzcie i zmiażdżcie w prasce lub bardzo drobno pokrójcie.
  2. Cytrynę i świeży imbir najpierw oczyśćcie z pestycydów wg. przepisu pielęgniarki: po opłukaniu pod bieżącą wodą, trzymajcie je przez 2-3 minuty w roztworze alkalicznym (do 1 litra wody dodajcie czubatą łyżkę sody oczyszczonej), a następnie pokrójcie ze skórką na plasterki.
  3. Dodajcie pozostałe składniki, zmieszajcie wszystko i dodajcie pozostałe składniki i przełóżcie do szklanego słoika. Zakręćcie i odstawcie na kilka godzin w ciepłe miejsce. Jak mikstura puści sok, przechowujcie w lodówce.
  4. Pijcie podczas infekcji co 1,5 godziny łyżkę stołową mikstury, a profilaktycznie, w sezonie jesienno-zimowym 1-2 łyżki dziennie.

Źródło: medonet.pl, pielegniarkąbyc.pl

ewa wachowicz
ONS
Newsy
Oto sekretna mikstura Ewy Wachowicz na wzmocnienie odporności. Pije ją codziennie i nie choruje
Ewa Wachowicz wie, jak dbać o zdrowie! Poznajcie jej autorski przepis na domowy syrop na przeziębienie.

Laureatka konkursu Miss World z 1992 roku, swoją doskonałą figurę i promienną cerę zawdzięcza między innymi odpowiedniej diecie. Zbilansowane żywienie to nie tylko sposób na smukłą sylwetkę, ale także na doskonałe zdrowie! Sposoby na wzmocnienie odporności i zachowanie zdrowia Ewa Wachowicz chętnie dzieli się na portalach społecznościowych swoimi przepisami na różne potrawy, a także trikami kulinarnymi. Niedawno pochwaliła się fanom swoją własną miksturą na przeziębienie! Przepis szybko obiegł cały internet i stał się prawdziwym hitem. Dziennikarka i producentka podkreśliła, że nie dodaje do niego cukru i to nie z powodu dbania o linię! Cukier szkodzi  szczególnie w trakcie przeziębienia, ponieważ staje się pożywką dla grzybów, bakterii i wirusów, które w tym czasie chcemy zwalczać, a nie karmić. Do tego słodkie jedzenie i napoje osłabiają układ odpornościowy. Syrop na przeziębienie autorstwa Ewy Wachowicz to mieszanka składników, z których każdy użyty osobno ma zdrowotne właściwości. Zmieszanie ich razem tworzy niezwykłą miksturę, która poradzi sobie z każdym przeziębieniem. Syrop proponowany przez prowadzącą „Ewa Gotuje” zawiera następujące składniki: Cebulę. Jest bogata w substancje bakteriobójcze i dużą ilość witaminy C. Poprawia odporność i przyspiesza leczenie infekcji. Czosnek. Uważany jest za naturalny antybiotyk. Wzmacnia działanie układu odpornościowego i przede wszystkim zmniejsza ryzyko zachorowania. Imbir. Ma silne działanie rozgrzewające, może być więc stosowany przy wyziębieniu organizmu. Wspomaga leczenie przeziębienia, łagodzi objawy grypy, działa łagodząco i przeciwbólowo na ból gardła. Kurkuma. Ma działanie przeciwzapalnie i działa oczyszczająco Chilli. Działa rozgrzewająco, antybakteryjnie i...

Sałatka z ogórków i imbiru na odporność i obrzęki. ...
Adobe Stock
Newsy
Sałatka z ogórków i imbiru na odporność i obrzęki. Prosty przepis na zdrowie
Składniki tej sałatki pozytywnie działają na zdrowie, a przygotowanie jest banalnie proste.

Sałatkę przyrządzicie z kilku prostych składników, w tym świeżych ogórków. Jak zawsze w przypadku użycia w sałatkach ogórków, pamiętajcie o tym, żeby je odwodnić. Inaczej warzywo po połączeniu ze słonym sosem puści sok i danie nie będzie najlepsze. Nasolenie ogórków i pozostawienie na 10 minut rozwiązuje problem wody z ogórków, w której pływa cała potrawa.  Zdrowotne właściwości sałatki z ogórków i imbiru Ta sałatka ma niezwykłe właściwości: Pomaga likwidować obrzęki. Jedząc ją pozbędziecie się nadmiaru wody z organizmu Działa antybakteryjnie i antywirusowo. Może wzmacniać odporność, a więc działać profilaktycznie na przeziębienia. W przypadku zachorowania ułatwia wyjście z infekcji Przyspiesza metabolizm. Jest niskokaloryczną i smaczną przekąską, nieocenioną, gdy dbacie o linię lub próbujecie zrzucić zbędne kilogramy Zdrowotne właściwości zawdzięcza składnikom, z których każdy ma swój własny wkład: Ogórek nie tylko gasi pragnienie i jest świetnym warzywem dla osób odchudzających się. Ponadto pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu oraz przywraca równowagę kwasowo-zasadową Imbir. Pomaga leczyć przeziębienie i infekcje wirusowe, a przed zachorowaniem wzmacnia odporność organizmu. Ułatwianie trawienie i działanie przeciwobrzękowe to tylko niektóre z jego właściwości Cytryna ma działanie przeciwnowotworowe i odchudzające. Wzmacnia odporność, oczyszcza z toksyn, wspomaga układ krążenia i funkcjonowanie wątroby Czosnek to naturalny antybiotyk, który ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Wzmacnia odporność, a w czasie choroby ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, niweluje ból gardła Miód obniża ciśnienie krwi, hamuje...

Syrop z cebuli
Borzywoj/Adobe Stock
Newsy
Ten pyszny eliksir ma w sobie ogromną moc uzdrawiania. Najlepszy na zimowe infekcje
Jesień już minęła, ale infekcje nie dają za wygraną. Jak z nimi walczyć? Najlepiej domowymi sposobami i domowymi lekarstwami. Takim jak właśnie ten syrop!

Kiedy za oknem temperatura oscyluje wokół 0 st. C, nasze organizmy są narażone na wszelkiego rodzaju infekcje, wirusy i bakterie. Niskie i wysokie temperatury to trudniejsze warunki dla rozwoju groźnych drobnoustrojów. Infekcje „lubią” więc w miarę ciepłe, dzisiejsze zimy. Zadajmy sobie więc pytanie: czego infekcje nie lubią? Tutaj odpowiedź wcale nie będzie skomplikowana. Śmiertelnym wrogiem wszystkich mikrobów są naturalne antybiotyki, takie jak na przykład czosnek i inne produkty, mające właściwości bakteriobójcze. Należą do nich między innymi miód, imbir, sok z cytryny, a także cebula.  I to właśnie na niej dziś się skupimy. Żeby wzmocnić zdrowotne, antyinfekcyjne działanie cebuli, pomyślmy o przygotowaniu zdrowego syropu na jej bazie. Co da nam picie takiego eliksiru? Syrop z cebuli leczy katar, kaszel i inne objawy przeziębienia. Cebula to nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale także działanie wykrztuśne. Syrop z cebuli pomoże także osobom cierpiącym na anemię. Przepis na syrop z cebuli jest prostszy niż można byłoby sobie wyobrazić. Potrzeba nam będzie tylko trochę cierpliwości – cebula wymaga odrobinę czasu, by puścić sok. Przepis na syrop z cebuli Składniki: 3-4 duże cebule Cukier – kilka łyżek Opcjonalnie – odrobina miodu Przygotowanie: Cebulę obieramy. Kroimy nasze cebule w drobną kostkę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 6-8 godzin. W tym czasie cebula powinna puścić sok. Po tym czasie syrop jest gotowy. Jeżeli macie taką możliwość, możecie zmiksować cebulę z sokiem w blenderze. Można dodać do syropu odrobinę miodu. Syrop z cebuli należy pić 3 razy dziennie po 1 łyżce. W ten właśnie sposób uda nam się odczuć jego fantastyczne właściwości zdrowotne. Syrop przechowujmy w...

Babciny sposób na złe samopoczucie. Zróbcie ten wywar z naturalnymi antybiotykami
Adobe Stock
Newsy
Babciny sposób na złe samopoczucie. Zróbcie ten wywar z naturalnymi antybiotykami
Dieta na odporność to bardzo ważny element walki z infekcjami – nie tylko w okresie pandemicznym. Jedzenie potrafi leczyć, a produkty, po które sięgamy mają znaczny wpływ na nasze zdrowie. Istnieje bardzo popularna i uwielbiana przez Polaków potrawa, która może służyć jako naturalny antybiotyk!

Trzecia fala pandemii koronawirusa zmusza do zachowania jeszcze większej ostrożności. Pamiętajmy, że odpowiednią odporność zapewni nam przede wszystkim dobra dieta oparta na odżywczych produktach. Czujesz, że coś cię rozkłada? Sięgnij po rosół, który doskonale znany jest w każdym polskim domu! Aby miał jednak właściwości lecznicze, należy dodać do niego naturalne antybiotyki. Jak ugotować leczniczy rosół? Do rosołu, który zwalczy objawy przeziębieniowe i grypopodobne takie jak gorączka, ból gardła, ból mięśni, kaszel czy katar, należy dodać najzdrowsze składniki. Ważne jest także, aby taki leczniczy wywar był długo gotowany – w ten sposób maksymalnie nasiąknie składnikami odżywczymi. Co należy dodać do rosołu, aby miał właściwości zdrowotne? Cebulę – bogata jest w witaminę C, ma także właściwości bakteriobójcze. Odkaża gardło i niweluje stany zapalne.  Czosnek – to niezastąpione warzywo wśród naturalnych metod leczniczych! Ten naturalny antybiotyk ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Ponadto obniża ciśnienie i zawiera bardzo wiele witamin (B1, B2, PP, C), a także potas, wapń czy magnez. Imbir – to kolejna cudotwórcza roślina, która często polecana jest w domowych kuracjach na przeziębienie czy grypę. Imbir nie tylko rozgrzewa, ale także działa przeciwzapalnie zwalczając infekcje. Jego właściwości przeciwbakteryjne zwalczają zarazki wywołujące choroby. Może także łagodzić kaszel czy gorączkę. Kurkuma – to silny przeciwutleniacz, który posiada także właściwości przeciwzapalne. Dodana do potraw zwiększa wchłanianie korzystnych składników odżywczych. Czytaj też: Makłowicz zszokowany tym, co Polacy dodają do rosołu. "Próbowałem trochę i świnki morskie przy tym, to...