Aby przyrządzić domowe pieczone pierogi z mięsem wcale nie trzeba być wybitnym szefem kuchni. Wystarczą dobre chęci i sprawny piekarnik, a zrobiony przez ciebie obiad trudno będzie odróżnić od tego z drogiej restauracji.
Przepis na pieczone pierogi z mięsem
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować
- 400 gramów mąki pszennej
- 20 gramów świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- Szczypty soli
Do przygotowania farszu będziesz potrzebować
- 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub mięsa z rosołu)
- 1 cebulę
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- Olej do smażenia
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek
Przygotowanie
- W niewielkim rondelku podgrzej mleko i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj cukier, mąkę i rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
- Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj ciepłą wodę, oliwę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość wyrób dłonią aż do połączenia się składników, a następnie odstaw na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
- W tym czasie obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, a następnie umieść je na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Całość zeszklij.
- Po kilku minutach do cebuli dodaj mięso mielone i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Całość smaż jeszcze przez ok. 10 minut.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij z naczynia, podziel na mniejsze części i zacznij rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm. W rozwałkowanym cieście przy pomocy szklanki wytnij kółka. W środek włóż przygotowany wcześniej mięsny farsz. Sklejaj tak jak zwykłe pierogi.
- Tak przygotowane pierogi ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- W niewielkiej miseczce rozkłóć jajko, a następnie posmaruj nim ciasto.
- Pierogi piecz przez ok. 20 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.
Gotowe!