Przepis na pasztet z jajkiem
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy

Pasztet z jajkiem to absolutny numer 1 na Wielkanoc. 1 trik jeszcze bardziej podkręci jego smak

Przyrządzenie idealnego pasztetu, spędza sen z powiek niejednej pani domu. Zbliżające się święta dodatkowo potęgują stres związany z tym wyrobem. Na szczęście wiemy, jak sprawić, by wyszedł perfekcyjnie.

Tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury, zawsze kryją w sobie jakieś sekrety. Nie inaczej jest w przypadku przepisu na przepyszny pasztet. Jak sprawić, by był idealnie mokry, smaczny i aromatyczny? Dzięki naszym radom w końcu odetchniecie z ulgą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić najlepszy pasztet?

Klucz do najlepszego pasztetu pod słońcem, stanowi sposób jego wyrabiania - długi i bardzo staranny, który doprowadzi do powstania nieskazitelnej, jednolitej masy. 

Pamiętajcie również, że pasztetu nie wolno ugniatać, przeciwnie - należy „wpompować” w niego jak najwięcej powietrza manewrując sprawnie dłonią.

A co ze smakiem? Z pewnością podkręci go dodatek gałki muszkatołowej i jajek.

Przepis na pasztet z jajkiem

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma łopatki wieprzowej
  • 300 gramów podgardla
  • 250 gramów bułki tartej
  • 120 ml mleka
  • 1 cebuli
  • 7 jajek
  • Masło do wysmarowania formy
  • Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, 3 liści laurowych, 6 ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Mięso – łopatkę i podgardle opłuczcie pod bieżącą wodą.
  2. W dużym garnku zagotujcie ok. 2 litrów wody, a następnie umieśćcie w niej umyte wcześniej mięso z przyprawami - zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Całość gotujcie przez ok. 2 godziny na średnim ogniu.
  3. Po upływie tego czasu odcedźcie mięso z wody (nie wylewajcie jej do zlewu, może się jeszcze przydać), wystudźcie, pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie przepuśćcie przez maszynkę do mielenia.
  4. Cebulę obierzcie, podzielcie na mniejsze części i również przepuśćcie przez maszynkę (możecie też zetrzeć ją na tarce o bardzo drobnych oczkach, wybór należy do was). 
  5. Do powstałej masy dodajcie 3 jajka, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Kontrolujcie konsystencję pasztetu, jeśli wydaje wam się, że jest zbyt suchy dodajcie do niego trochę wywaru z mięsa. Jeśli wręcz przeciwnie to dosypcie bułki tartej.
  6. Pozostałe 4 jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć), wystudźcie i obierzcie.
  7. Podłużną foremkę wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie masłem, a następnie umieśćcie w niej połowę masy na pasztet i ułóżcie w rządku ugotowane wcześniej jajka. Całość przykryjcie resztą mięsa i przyklepcie.
  8. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Pasztet pieczcie przez ok. 1 – 1,5. Po upływie tego czasu wyjmijcie go z piekarnika i odstawcie do wystudzenia. 

Smacznego!

Źródło: gotujmy

Pasztet staropolski przepis
Adobe Stock
Przepisy
Klasyczny i niezwykle smakowity pasztet po staropolsku. Żaden inny mu nie dorówna. Cały sekret tkwi w...
Tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie zawsze kryją w sobie jakieś sekrety. Nie inaczej jest w przypadku przepisu na idealny pasztet po staropolsku. Wystarczy, że wierzch masy posypiesz przyprawami. Wtedy żaden mu nie dorówna!

Pasztet po staropolsku niezwykle dobrze smakuje nie tylko z kanapką. Można go przecież również serwować z domowej roboty ćwikłą, bądź chrzanem. Tego typu przysmak idealnie dopełni każde spotkanie przy stole! Przepis na pasztet po staropolsku Będziesz potrzebować 1 kilogram udek z kurczaka 1 kilogram mięsa z królika 1 kilogram karkówki 500 gramów wątróbki wieprzowej 5 dużych cebul 7 jajek 4 czerstwe bułki Przyprawy: sól, pieprz, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano Przygotowanie Mięso (udka z kurczaka, królika i karkówkę) dokładnie umyj. W dużym garnku zagotuj ok. 2 litry wody, a następnie umieść w niej umyte wcześniej mięso z przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarnach. Całość gotuj przez ok. 2 godziny na średnim ogniu. W międzyczasie czerstwe bułki namocz w wodzie i odstaw na ok. 5 minut. Wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju. Z kolei cebulę obierz i również podziel na mniejsze części. Po upływie 2 godzin wyjmij mięso z wywaru, ostudź i oddziel od kości, a następnie umieść w maszynce do mielenia wraz z namoczonymi w wodzie bułkami, cebulą i podsmażoną wątróbką. Do powstałej masy dodaj jajka, sól oraz pieprz, a następnie dokładnie wyrób mięso rękoma. Kontroluj konsystencję pasztetu, jeśli wydaje ci się, że jest zbyt suchy dodaj do niego trochę wywaru z mięsa. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść w niej powstałą mięsną masę. Tak przygotowany pasztet posyp z wierzchu majerankiem i oregano. Ten zabieg sprawi, że przysmak będzie aromatyczny i pyszny jak nigdy. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Pasztet piecz przez ok. 1 – 1,5.  Po upływie tego czasu wyjmij...

Gotujmy.pl
Newsy
Co zrobić, żeby pasztet był wilgotny i aksamitny? Ten sprytny babciny trik stosują nawet szefowie kuchni
Sklepowe produkty w żadnym stopniu nie mogą równać się z własnymi, domowymi wyrobami mięsnymi. To rzecz jasna najlepsze przystawki na stole podczas różnych uroczystości. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć pasztetu. Jeden trik wystarczy, żeby był idealnie wilgotny.

Niekiedy dla gospodyń domowych pasztet okazuje się problematyczny, gdyż przez błędy podczas przygotowywania i doboru składników może wyjść za suchy. Wystarczy zawczasu zastosować jeden prosty trik, aby wyrób wyszedł perfekcyjnie. O co chodzi? Przeczytajcie. Co zrobić, żeby pasztet wyszedł kremowy i wilgotny? Czasami zdarza się iż po upieczeniu, pasztet wychodzi nieco wysuszony, twardawy. Jeszcze gorzej gdy jest zbity albo za bardzo się kruszy. Przez to wszystko domownicy kręcą nosami, z niechęcią jedząc niezbyt takie mięsne wypieki. Nieraz nie pomaga niestety również wybranie tłustszego mięsa. Aby pasztet za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy mięsnej dodać oddzielnie żółtka, a następnie ubite na sztywną pianę białka. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że mięso za każdym razem będzie aromatyczne, smaczne i wilgotne. Obok tak przygotowanego pasztetu nikt nie przejdzie obojętnie, a zanim wy się obejrzycie to talerze będą puste. Przepis na wilgotny pasztet wieprzowy Składniki: ½ kg surowego boczku 1 kg wieprzowiny (tłustsza łopatka lub szynka) 2 cebule Ćwierć szklanki wody Mała bułka pszenna 20 dag wątróbki drobiowej 3-4 jajka (w zależności od rozmiaru) 1-2 łyżeczki soli 2 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego Ok. 10 ziarenek pieprzu ziarnistego ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego smalec  bułka tarta Przygotowanie: Boczek pokrójcie, a następnie ułóżcie na dnie większego garnka. Mięso wieprzowe umyjcie i pokrójcie w niewielkie kawałki. Rozłóżcie je na boczku. Cebulę obierzcie, pokrójcie w większe kawałki, a później dodajcie do garnka wraz z solą, liśćmi laurowymi oraz pieprzem ziarnistym. Mięso podlejcie wodą. Całość zagotujcie. Następnie...

Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny
Nie ma nic lepszego niż domowe wyroby! Samodzielnie przyrządzone nie tylko napawają dumą, ale są również zdecydowanie smaczniejsze niż ze sklepowych półek. Zaskoczcie bliskich podczas świąt wielkanocnych własnoręcznie przygotowanym pasztetem!

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza rychłe przygotowania. Wiele gospodyń już kilka dni wcześniej rozpoczyna tradycyjne pichcenie, aby niczego nie zabrakło na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnego mazurka, babki, żurku czy jaj faszerowanych, nie może zabraknąć również domowych wyrobów mięsnych. Domowy pasztet Samodzielne przygotowanie w domu pasztetu nie jest skomplikowaną czynnością, a takie mięso smakuje zdecydowanie lepiej niż ze sklepu. Podczas jego przyrządzania należy pamiętać, iż im więcej różnorodnego mięsa, tym bardziej pasztet będzie aromatyczny. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na świątecznym stole. Idealnie smakuje z różnymi dodatkami, świeżym pieczywem oraz solo. Bliscy będą zachwyceni! Przepis na delikatny świąteczny pasztet Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki wieprzowej ½ kg boczku surowego  ½ kg mięsa wołowego ½ kg udek z kurczaka 100 g wątróbki drobiowej 3 duże cebule 1 pęczek włoszczyzny 5 jajek 1 ¼ bułki pszennej paryskiej mleko do moczenia bułki gałka muszkatołowa przyprawa maggi 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego przyprawa do kurczaka olej do smażenia smalec bułka tarta sól  pieprz Przygotowanie: Mięso wieprzowe oraz wołowe pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do większego garnka. Następnie obierzcie włoszczyznę, przełóżcie ją do naczynia. Całość zalejcie wodą, aby mięso by całkowicie przykryte. Wszystko przyprawcie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czarnym pieprzem ziarnistym oraz solą. Garnek ze składnikami przykryjcie pokrywką i gotujcie na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. W międzyczasie udka z...

Rozpływający się w ustach pasztet świąteczny. Doprawcie go w ten sposób, a domownicy jękną z zachwytu
Adobe Stock
Newsy
Rozpływający się w ustach pasztet. Doprawcie go w ten sposób, a domownicy jękną z zachwytu
Pasztet od lat gości na stołach Polaków, nie tylko na co dzień, ale przede wszystkim w czasie Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia. Jak sprawić, by wyszedł idealny? Wystarczy, że zastosujecie rady zawarte w tym przepisie!

Przyrządzenie domowego pasztetu spędza sen z powiek niejednej pani domu. Ważne wydarzenia, święta, czy inne specjalne okazje dodatkowo potęgują stres związany z tym wyrobem. Każda gospodyni zadaje sobie pytanie – czy na pewno wyjdzie idealnie mokry, aromatyczny i smaczny?  Przygotowany przez nas przepis sprawi, że w końcu odetchniecie z ulgą. Wystarczy, że zastosujecie zawarte w nim triki i rady. Każda z nich jest na wagę złota! Przepis na pasztet wieprzowy Składniki: 750 gramów łopatki wieprzowej, surowego boczku, wołowiny z kością oraz wątroby wieprzowej (każdego mięsa ma być po 750 gramów, to nie jest wartość łączna) 4 duże jajka 3 czerstwe kajzerki 6 suszonych grzybów Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Grzyby dokładnie umyjcie i umieśćcie w misce z wodą. Odstawcie do namoczenia na całą noc. Wszystkie rodzaje mięsa umyjcie, a następnie pokrójcie na mniejsze części. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie mięso. Smażcie przez kilka minut aż do zarumienienia. Po upływie tego czasu przełóżcie mięso do dużego, płaskiego garnka. Mięso zalej wrzącą wodą i dodaj namoczone wcześniej grzyby. Całość duś pod przykryciem przez ok. 1,5 h (2 trik). Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie 3 czerstwe kajzerki i gotujcie jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia, a następnie odstawcie całość do wystudzenia. Wystudzoną zawartość garnka zmielcie przy użyciu maszynki (3 trik). Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek. Te pierwsze ubijcie na sztywną pianę wraz z szczyptą soli (4 trik). Z kolei do żółtek dodajcie majeranek, imbir i gałkę muszkatołową.  Przyprawione żółtka dodajcie do zmielonego wcześniej mięsa i dokładnie wyróbcie. Na sam koniec tej czynności dodajcie również ubite białka....