Tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury, zawsze kryją w sobie jakieś sekrety. Nie inaczej jest w przypadku przepisu na przepyszny pasztet. Jak sprawić, by był idealnie mokry, smaczny i aromatyczny? Dzięki naszym radom w końcu odetchniecie z ulgą.

Jak zrobić najlepszy pasztet?

Klucz do najlepszego pasztetu pod słońcem, stanowi sposób jego wyrabiania - długi i bardzo staranny, który doprowadzi do powstania nieskazitelnej, jednolitej masy. 

Pamiętajcie również, że pasztetu nie wolno ugniatać, przeciwnie - należy „wpompować” w niego jak najwięcej powietrza manewrując sprawnie dłonią.

A co ze smakiem? Z pewnością podkręci go dodatek gałki muszkatołowej i jajek.

Zobacz także:

Przepis na pasztet z jajkiem

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma łopatki wieprzowej
  • 300 gramów podgardla
  • 250 gramów bułki tartej
  • 120 ml mleka
  • 1 cebuli
  • 7 jajek
  • Masło do wysmarowania formy
  • Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, 3 liści laurowych, 6 ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Mięso – łopatkę i podgardle opłuczcie pod bieżącą wodą.
  2. W dużym garnku zagotujcie ok. 2 litrów wody, a następnie umieśćcie w niej umyte wcześniej mięso z przyprawami - zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Całość gotujcie przez ok. 2 godziny na średnim ogniu.
  3. Po upływie tego czasu odcedźcie mięso z wody (nie wylewajcie jej do zlewu, może się jeszcze przydać), wystudźcie, pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie przepuśćcie przez maszynkę do mielenia.
  4. Cebulę obierzcie, podzielcie na mniejsze części i również przepuśćcie przez maszynkę (możecie też zetrzeć ją na tarce o bardzo drobnych oczkach, wybór należy do was). 
  5. Do powstałej masy dodajcie 3 jajka, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Kontrolujcie konsystencję pasztetu, jeśli wydaje wam się, że jest zbyt suchy dodajcie do niego trochę wywaru z mięsa. Jeśli wręcz przeciwnie to dosypcie bułki tartej.
  6. Pozostałe 4 jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć), wystudźcie i obierzcie.
  7. Podłużną foremkę wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie masłem, a następnie umieśćcie w niej połowę masy na pasztet i ułóżcie w rządku ugotowane wcześniej jajka. Całość przykryjcie resztą mięsa i przyklepcie.
  8. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Pasztet pieczcie przez ok. 1 – 1,5. Po upływie tego czasu wyjmijcie go z piekarnika i odstawcie do wystudzenia. 

Smacznego!

Źródło: gotujmy