Podudzia z kurczaka nie są zbyt wymagające podczas przygotowania, a dodatkowo są stosunkowo tanie. Z ich przyrządzeniem poradzi sobie każdy, nawet kulinarny laik. Wystarczy odpowiednia mieszanka przypraw bądź marynata, aby zachwycały smakiem. Pałki pieczone na ryżu z warzywami to idealny przepis na szybki posiłek.
Pomysł na ekspresowy obiad z piekarnika
Odpowiednie przyprawy, dobre mięso i dodatki to klucz to znakomitego obiadu dla całej rodziny. Jeśli brakuje wam pomysłu na niedzielny posiłek, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Nie wymaga wysokich zdolności kulinarnych czy dłuższego pobytu w kuchni. To danie robi się praktycznie samo. Połączenie pieczonych pałek z kurczaka z aromatycznym ryżem i delikatnymi warzywami to strzał w dziesiątkę!
Przepis na pałki z kurczaka na ryżu pieczone w piekarniku
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka (pałek)
- 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 500 ml gorącego bulionu lub wrzątku wody
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
- kurkuma
- imbir
Przygotowanie:
- Podudzia umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym, posypcie przyprawą do kurczaka i odstawcie na chwilę.
- Ryż przełóżcie do garnka lub miski i zalejcie wrzątkiem, aby cały znalazł się pod wodą.
- Marchewkę obierzcie, a później zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Obraną cebulę drobno posiekajcie.
- Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana, dodajcie na nią startą marchewkę oraz posiekaną cebulę. Smażcie do momentu zeszklenia się cebuli. Później dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i duście jeszcze wszystko razem przez około minutę.
- Przygotujcie większe naczynie żaroodporne. Na jego dnie ułóżcie podsmażoną marchewkę z cebulą oraz czosnkiem.
- Ryż odciśnijcie z nadmiaru wody, a następnie rozłóżcie go równomiernie na warzywach.
- Przyprawione pałki z kurczaka połóżcie na ryżu.
- Całość w naczyniu żaroodpornym zalejcie gorącym bulionem bądź wrzątkiem z dodatkiem przypraw.
- Wszystko razem pieczcie w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 50 minut.
- Przed podaniem wyjmijcie kurczaka, a ryż wymieszajcie razem z warzywami. Smacznego!