Cukier
Pixabay/Gabriela Sanda
Newsy

Jak zamienić biały cukier w brązowy? Genialna metoda, którą znają tylko wtajemniczeni

Każdy dietetyk powie wam to samo - zamiast białego cukru sięgnijcie po jego zastępniki, np. fruktozę.

Cukier zalicza się do słodkich substancji, które nadają potrawom specyficzny smak. Trudno wyobrazić sobie wyroby cukiernicze bez jego użycia. Jak zmienić cukier biały w brązowy?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Słodka substancja w formie proszku

Cukier wytwarzany jest zazwyczaj z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. To nieodłączny element sporów wśród dietetyków. Jedni uważają, że niewielka jego ilość wam nie zaszkodzi, drudzy polecają całkowite jego wyeliminowanie z codziennej diety.

Cukier trzcinowy, brązowy, biały, buraczany, czy kryształ to określenia, z którymi możecie spotkać się na co dzień  w sklepach spożywczych. Wszystkie wymienione określenia można zastąpić słowem sacharoza. Występuje ona w postaci białych lub bezbarwnych kryształów, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i ma słodki smak. 

Największa zawartość cukru występuje w burakach cukrowych oraz trzcinie cukrowej. Sacharoza wchodzi również w skład niektórych warzyw takich jak pomidor, marchew, papryka czy seler naciowy. Cukier znajdziecie również w melonie, brzoskwiniach i winogronach. 

Popularne rodzaje cukru

Używany w kuchni cukier stołowy, może być wytwarzany z buraków cukrowych. Sacharoza produkowana jest również z trzciny cukrowej, z której powstaje cukier trzcinowy. Budowa chemiczna oraz wartości odżywcze w przypadku obu tych cukrów, są takie same.

Cukier trzcinowy i buraczany dostępny na półkach sklepowych, występuje najczęściej w postaci białego cukru rafinowanego, który jest oczyszczony i pozbawiony tzw. melasy. Właśnie ona nadaje mu kolor.

Na rynku dostaniecie również biały cukier z aromatem wanilii, nazywany po prostu cukrem waniliowym. Nowością na rynku i alternatywą dla klasycznego białego cukru, jest cukier kokosowy pozyskiwany z kwiatostanów palm kokosowych. 

Na pierwszy rzut oka cukier kojarzy się z krystalicznie białą substancją

Choć widzicie wszystkie rodzaje cukru w sklepie spożywczym - od brązowego, białego, aż po cukier puder - to wszystkie pochodzą z tej samej rośliny. Trzcina rozpoczyna swoją transformację w młynie, gdzie łodygi są myte i prasowane w celu oddzielenia płynnych części od ciał stałych.

Gdy płyny są gotowane, powstają kryształy, tworząc w ten sposób cukier surowy, który można "przerabiać", aby uzyskać różne odmiany cukru.
 
Biały cukier granulowany, którego prawdopodobnie używacie w kawie lub herbacie, jest wytwarzany przez ekstrakcję melasy z tego surowego cukru. Brązowy cukier zachowuje element melasy, dzięki czemu jego barwa może dochodzić nawet do ciemnego brązu.

Jak zrobić brązowy cukier?

Jeśli chcecie zrobić brązowy cukier z białego cukru, wszystko co musicie zrobić, to odwrócić ten proces. Wystarczy, że wymieszacie biały cukier z łyżką melasy za pomocą drewnianej łyżki lub blendera. Cukier powinien wchłonąć kolor melasy i zmienić barwę na piękny, złocisty odcień.

Proste, prawda?

cukier puder
Adobe Stock
Newsy
Zbrylony i twardy jak kamień cukier puder? Użyjcie tego, a znowu stanie się sypki
Nieodpowiednie bądź dłuższe przechowywanie otwartego cukru pudru prowadzi do jego zbrylenia. Dzięki temu trikowi, ponownie szybko stanie się sypki! Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Zbrylony cukier puder to zmora niejednej gospodyni domowej. Na ten stan ma wpływ kilka czynników, a między innymi sposób jego przechowywania. Choć często również można się spotkać z taką postacią cukru już w sklepie. By uporać się z niepraktycznymi grudkami, warto zastosować jeden prosty patent. Z czego powstaje cukier? Cukier to substancja słodząca najczęściej pochodząca z trzciny cukrowej oraz buraków cukrowych. Mimo iż od wielu lat jest sporną kwestią wśród dietetyków, to jednak gości w każdym domu i stanowi dodatek do wielu potraw czy wypieków.  Drogi cukier Cukier pojawił się już wiele tysięcy lat temu, jednak przez cały ten czas był różnie postrzegany i wykorzystywany. Niegdyś był dość drogim produktem, co uniemożliwiało go nabycie przez każdego człowieka. Wówczas był zarezerwowany dla bogatszych ludzi z wyższych sfer. Początkowo był wykorzystywany jako lekarstwo i przyprawa.  Z czasem stał się jednak dobrem luksusowym, a jego spożycie z roku na rok coraz szybciej rosło. Obecnie jest jednym z najbardziej pożądanych produktów na rynku. Jest wykorzystywany niemal do wszystkiego, co też spowodowało znaczny wzrost jego spożywania.  Rodzaje cukru na rynku W sprzedaży można się spotkać z wieloma rodzajami cukru. Każdy z nich czymś się różni. Wśród dostępnych produktów należy wyróżnić, takie jak: biały cukier rafinowany - jest produkowany z buraków cukrowych, to oczyszczona wersja produktu pozbawiona melasy, dzięki czemu ma postać krystaliczną, cukier trzcinowy - wytwarzany z trzciny cukrowej, zawiera melasę, która nadaje mu charakterystyczny, delikatny, bursztynowy kolor, biały cukier z aromatem z wanilii, nazywany również po prostu cukrem wanilinowym. Ze względu na wielkość ziaren, cukier...

kawa cukier biały czy brązowy
shixugang/Pixabay.com
Zdrowie
Cukier biały czy brązowy? Uważaj, który sypiesz do swojej kawy!
Słodzisz kawę? Pewnie nie zastanawiasz się nad tym, jakiego cukru używasz. A to wielki błąd! Dowiedz się jaki cukier do kawy jest najlepszy.

Choć zapaleni kawosze reagują przerażeniem na myśl o poprawianiu smaku kawy mlekiem lub cukrem, większość z nas nie wyobraża sobie tego napoju bez przynajmniej jednego z tych dodatków. Jednak czy wiedzieliście, że to jakim cukrem słodzicie kawę ma ogromny wpływ na wasze zdrowie? Biały cukier – biała śmierć? Dziś większość produktów na sklepowych półkach zawiera cukier. Nawet keczup jest słodzony! Co więcej, przetworzona żywność słodzi się białym cukrem, który według naukowców jest najgorszy dla naszego zdrowia. Wysnuli oni nawet tezę mówiącą o tym, że biały cukier uzależnia silniej, niż niektóre narkotyki. Powoduje on nadwagę oraz próchnicę, a ponadto prowadzi do miażdżycy i cukrzycy. Cukier biały i brązowy – różnice Alternatywą jest cukier brązowy, który pochodzi z trzciny cukrowej. Czy poza sposobem pozyskiwania różni się czymś od białego cukru? Oczywiście! Biały cukier otrzymuje się z buraków cukrowych. Jest słodki i na tym kończą się jego walory, ponieważ nie ma on żadnych wartości odżywczych – poza solidną dawką węglowodanów. Natomiast cukier brązowy dzięki temu, że nie poddaje się go procesowi rafinacji (czyli oczyszczania ) zawiera wapń, magnez i potas. Temu też zawdzięcza swój charakterystyczny, brązowy kolor. Co zamiast cukru? Jeżeli szukacie zdrowszej alternatywy dla cukru, warto sięgnąć po inne substancje słodzące, takie jak: Ksylitol Syrop klonowy Erytrol

Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego? Odpowiedź was zaskoczy
AdobeStock
Newsy
Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego? Odpowiedź was zaskoczy
Który cukier kupujecie - biały, czy może brązowy? Sprawdźcie, czy w tym przypadku wybór ma znaczenie.

Przed wojną każdy dobrze znał hasło „cukier krzepi”, które jednak niezbyt dobrze się zestarzało. Dziś już wiemy, że jest wręcz przeciwnie i biały cukier należy zdecydowanie ograniczać w swojej diecie. Popularny stał się za to cukier brązowy, który ma być rzekomo zdrowszy od białego. Czy rzeczywiście tak jest? Sprawdźcie, na czym polega różnica między cukrem białym a brązowym i który z nich jest lepszy dla zdrowia.  Czy cukier brązowy jest zdrowy? Brązowa barwa cukru wynika ze sposobu produkcji. Taki cukier produkuje się z trzciny cukrowej, w której znajduje się naturalna melasa. Z kolei najpopularniejszy w naszym kraju cukier biały wytwarza się z buraków cukrowych. Okazuje się jednak, że poza sposobem produkcji, różnice między cukrem białym a brązowym są naprawdę niewielkie. Biały zawiera minimalnie więcej kalorii (16 kcal w jednej łyżeczce, podczas gdy w jednej łyżeczce cukru brązowego jest 15 kcal). Cukier brązowy jest też droższy, co chętnie wykorzystują producenci. Niektórzy barwią zwykły, biały cukier i sprzedają jako brązowy po wyższej cenie. Dlatego koniecznie zwracajcie w sklepie uwagę na opakowania i jeśli chcecie kupić oryginalny brązowy cukier, to szukajcie takiego, na którym opakowaniu jest wyraźnie napisane „cukier trzcinowy” Jednak czy taki cukier jest rzeczywiście zdrowszy? Odpowiedź jest bardzo prosta i krótka: nie. Różnice między cukrem białym a brązowym są minimalne, a spożywanie jednego i drugiego w dużych ilościach tak samo szkodliwe.  Czym zastąpić cukier? Jeżeli nie wyobrażacie sobie życia bez słodkich przekąsek i ciast, nie musicie całkowicie z nich rezygnować. Warto oczywiście ograniczyć takie przysmaki, a w przypadku tych, które nie mogą się obyć bez słodzidła, wykorzystajcie zdrowsze zamienniki. Na przykład: ksylitol erytrytol...

Macie dość podwyżek cen cukru? Zróbcie go samodzielnie w domu!
AdobeStock
Newsy
Macie dość podwyżek cen cukru? Zróbcie go samodzielnie w domu!
Za ten słodki dodatek musimy teraz słono zapłacić. Sklepowe półki coraz częściej świecą pustkami, a kiedy już uda nam się dorwać cukier, jego cena zwala z nóg. Do tego dochodzą jeszcze limity, przysługujące na jedną osobę, wprowadzane w niektórych sieciach. Wszystko to sprawia, że szukamy innych alternatyw. Jak zrobić cukier w domu? To wcale nie jest trudne!

Cukier stał się trudnodostępnym produktem, dlatego coraz popularniejsze stają się jego zamienniki. W ostatnich miesiącach w sieci pojawiło się wiele pomysłów na to czym zastąpić cukier. Okazuje się też, że można go zrobić samodzielnie w domowym zaciszu. Zobaczcie jak! Z czego się robi cukier? Słodki proszek można wytworzyć z buraków cukrowych, trzciny cukrowej czy z kwiatostanów palmy kokosowej. O ile dwie ostatnie metody są raczej trudne do wykonania w domowych warunkach, o tyle cukier z buraków możemy wyczarować we własnej kuchni. Jak to zrobić? Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku. Jak zrobić cukier z buraka w domu? Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni. W tym czasie dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plastry 5 kilogramów buraków cukrowych. Krążki warzyw pieczemy w naczyniu żaroodpornym aż zmiękną, a następnie przekładamy je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane plasterki znów wkładamy do piekarnika i suszymy tak długo, aż staną się całkowicie twarde. Wysuszone plasterki odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie mielimy na drobny proszek i gotowe! Syrop z buraków cukrowych Innym pomysłem na zdrowe, domowe słodziło jest syrop buraczany. Ten stary i nieco zapomniany przepis, popularny niegdyś na Kujawach i Pomorzu, właśnie wraca do łask. Aby go zrobić nie potrzeba skomplikowanych narzędzi, ani drogich składników, przyda się za to sporo cierpliwości. Co będzie potrzebne? Tylko buraki i woda. Z 10 kilogramów warzyw otrzymamy 1 litr gotowego słodzidła. Jak zrobić syrop z buraków? Najpierw musimy je dokładnie umyć i obrać. Następnie kroimy warzywa w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż będą bardzo miękkie. Teraz odcedzamy ugotowane buraki (można je wykorzystać do sałatki), a płyn redukujemy jeszcze przez...