kiszona kapusta
Adobe Stock
Newsy

Ostrzegamy: kiszona kapusta wcale nie jest taka zdrowa. Nie jedzcie jej, jeśli...

Przed świętami mamy dla was bardzo ważną informację - kapusta kiszona może być w niektórych przypadkach szkodliwa! Sprawdźcie, czy ten problem was dotyczy.

Kapusta kiszona znana jest z szeregu prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C jest doskonałym, domowym środkiem na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności. A do tego jest bardzo smaczna i stanowi bazę wielu dań. Ale czy wiedzieliście, że nie zawsze kapusta jest taka zdrowa? Sprawdźcie, kiedy nie powinniście jej jeść.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kto nie powinien jeść kiszonej kapusty?

Kapusta kiszona zawiera substancje i minerały, które są szkodliwe dla osób cierpiących na niektóre choroby. Ze względu na wysoką zawartość sodu, nie powinni jej jeść osoby chorujące na:

  • choroby układu naczyniowo-sercowego,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • choroby nerek.

Szczególnie na kapustę powinny uważać osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego. Kapusta jest ciężkostrawna - wywołuje wzdęcia, gazy, powoduje uczucie przelewania w żołądku i rozpierania. Jeśli macie delikatny żołądek, powinniście bardzo ją ograniczać, ponieważ działa ona drażniąco na delikatną śluzówkę tego organu. Zwłaszcza osoby cierpiące na wrzody żołądka lub będące po operacji usunięcia woreczka żółciowego kategorycznie powinny wyeliminować kiszoną kapustę ze swojej diety. Jeżeli więc ten problem dotyczy was lub waszych bliskich, koniecznie ich o tym poinformujcie.

Kiszona kapusta jest również niewskazana, jeżeli borykacie się z niedoczynnością tarczycy. Zawarte w kapuście goitrogeny mają właściwości wolotwórcze.

Zobacz także

Jak przygotowywać kapustę kiszoną?

Najlepszym sposobem na zminimalizowanie szkód powodowanych przez jedzenie kapusty jest oczywiście całkowite wyeliminowanie jej z diety. O ile jednak lekarz wam tego nie zaleci, nie musicie całkowicie z niej rezygnować – wystarczy mocno ograniczyć jej spożycie i przygotowywać w odpowiedni sposób. Na przykład, aby zmniejszyć ilość sodu w kapuście, należy kilka razy dokładnie wypłukać ją w wodzie.

 

Czytaj także:

Komentarze
sok z kapusty zdrowie
AdobeStock
Newsy Oto najzdrowsza rzecz jaką możecie wypić. Ale nigdy nie pijcie więcej niż pół szklanki
W podnoszeniu odporności najlepsze są domowe sposoby - na przykład ręcznie wyciskane soki. Jednak nie zawsze są takie zdrowe!
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

W trosce o zdrowie stale szuka się sposobów na jego polepszenie i wzmocnienie odporności. Szczególnie teraz, gdy pandemia koronawirusa szaleje w najlepsze i zdaje się nie zwalniać tempa. Można posiłkować się suplementami diety i lekami z apteki, jednak wiele osób im nie ufa i wolą stare, domowe i sprawdzone rozwiązania. Być może wychodzą z założenia, że skoro dawniej nie było takiego wyboru witamin w aptece co dziś, a ludzie musieli sobie inaczej radzić i im to wychodziło, to dlaczego nie kontynuować starych zwyczajów? Jest w tym sporo racji – w końcu domowe syropy czy bulion zawierają dokładnie te same witaminy i minerały, które można znaleźć w suplementach z apteki! Sok na odporność – na pewno zdrowy? Jednym z babcinych sposobów na poradzenie sobie ze spadkiem odporności i przeziębieniem jest stary, dobry sok z kiszonej kapusty. Niektórych pewnie nie trzeba nawet namawiać do picia – kapusta jest przepyszna! Sok otrzymuje się w procesie kiszenia i składa się on z wody oraz z naturalnych soków wydzielanych przez warzywo. Nie wylewa się go w trakcie przygotowywania dań z kapusty ze względu na jego wyjątkowy smak oraz właściwości zdrowotne. Ale okazuje się, że większość zalet soku z kapusty kiszonej to mity! Poniżej wyjaśniamy niektóre z nich: Źródło probiotyków – uważa się, że skoro kiszona kapusta pełna jest zdrowych bakterii wytworzonych podczas fermentacji, to będzie błogosławieństwem dla układu trawiennego. Nic bardziej mylnego! Owszem, w kapuście znajdują się takie bakterie, ale są neutralizowane przez kwas znajdujący się w żołądku. Żeby odczuć jakiekolwiek działanie, trzeba by wypić kilka litrów soku z kapusty – a to niechybnie skończy się ostrą biegunką, która jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Działanie antynowotworowe –...

Przeczytaj
Placki z kiszonej kapusty
gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy Świąteczne jedzenie wciąż zalega wam w lodówce? Zróbcie placki z kiszonej kapusty
Z marnotrawienia jedzenia nie wynika nic dobrego. Szczególnie jeśli mówimy o nadmiarze jedzenia, z jakim związany jest czas pomiędzy świętami a Sylwestrem.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Jednym ze składników, którego nie brakowało na wigilijnych stołach, była kapusta. Kapuście można dać drugie życie. Wystarczy kilka prostych składników i macie danie jak marzenie! Polacy od lat uwielbiają placki Każdy region ma swoje placki. W zależności od tego, co lubicie widzieć w ich towarzystwie, można je podawać na słodko lub słono, ze śmietaną, z korniszonami lub sosem grzybowym. Placki wyjdą wam także z kapusty. Te w wersji kapuścianej mają nawet swoją oryginalną nazwę. Bowiem fuczki to potrawa ukraińska, która jest bardzo dobrze znana w Bieszczadach. Wyrabia się ją z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Smakują jak dobrze doprawione racuchy czy placki ziemniaczane. Smaży się je w tłuszczu. Dodatek kapusty kiszonej do placków Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, co jednocześnie nie przeszkadza jej być szalenie korzystną dla zdrowia. Posiada wiele właściwości cennych dla organizmu. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Kapusta kiszona jest świetna dla osób mających...

Przeczytaj
bigos
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy Co zrobić, żeby świąteczny bigos nie powodował wzdęć? Wystarczy dodać do niego jeden składnik
Uwielbiacie pierogi z kapustą i grzybami oraz bigos, ale jecie je oszczędnie przez wstydliwy problem, który powodują? Jest na to sposób!
Katarzyna Wyborska
grudzień 19, 2020

Choć bardzo smaczna i aromatyczna (zwłaszcza kiszona!), kapusta ma jedną zasadniczą wadę – powoduje okropne wzdęcia! A niestety, podstawą świąt Bożego Narodzenia są dania zawierające kapustę. Pierogi, kapusta z grzybami czy bigos to pyszne potrawy, które później u większości z nas powodują spory dyskomfort i ból brzucha. Jak sobie z tym poradzić? Pierwsze co przychodzi do głowy to oczywiście nie jeść kapusty w ogóle, ale co to za święta bez dań z kapustą! Na szczęście są sposoby na to, by zmniejszyć wstydliwy problem. Skąd się biorą wzdęcia? Przyczyną wzdęć są gazy nagromadzone w jelitach. Powstają one w trakcie trawienia pokarmów, połykania powietrza podczas jedzenia, a także w wyniku uwalniania się toksyn. Zwłaszcza kiszona kapusta może wywoływać bardzo uciążliwe dolegliwości, które skutecznie zepsują wigilijny wieczór. Uczucie rozpierania, „przelewania” i kłucia w lewym lub prawym boku jest niezwykle nieprzyjemne. Istnieją na szczęście metody, dzięki którym problem wzdęć po zjedzeniu kapusty będzie nieco mniejszy. Sekret tkwi w ich odpowiednim przygotowaniu! Sposoby na wzdęcia po kapuście Jeżeli chcecie cieszyć się smakiem wigilijnych potraw nie martwiąc się o to, że za chwilę ból brzucha da się wam we znaki, musicie koniecznie poznać poniższe sposoby przygotowywania kapusty! Dzięki nim danie będzie mniej ciężkostrawne i nie będzie powodować uciążliwego uczucia pełności i rozpierania w jamie brzusznej. Kminek – ta znana od wieków przyprawa ma właściwości rozkurczowe oraz zmniejszające wzdęcia. Dodając ją do kapusty złagodzimy przykre dolegliwości. Mniej tłuszczu – tłuszcz jest jednym z winowajców odpowiadającym za problem wzdęć po zjedzeniu kapusty. Używajcie go oszczędnie i unikajcie robienia zasmażki. Goździki –...

Przeczytaj
Dieta keto czy jest zdrowa
pixabay.com
Zdrowie Ta dieta może zrujnować twoje zdrowie! Uważaj, zanim przetestujesz!
W pogoni za smukłą sylwetką sięgamy po drastyczne rozwiązania, które mogą źle się odbić na naszym zdrowiu. Złe stosowanie tej popularnej diety może być katastrofalne w skutkach!
Katarzyna Wyborska
listopad 03, 2020

Wielu z nas w pogoni za smukłą sylwetką jest w stanie zrobić naprawdę dużo. Zdesperowani sięgamy po drastyczne diety, które obiecują nam szybki spadek wagi. Ostatnio rosnącą popularnością cieszy się dieta ketogeniczna. Jej zwolennicy twierdzą, że to idealny sposób odżywiania dla osób, które chcą schudnąć. Czy mają rację? Dieta keto – co to jest? Określenie „dieta” jest trochę mylące, ponieważ keto jest sposobem odżywiania. Polega on na tym, że całkowicie rezygnuje się z jedzenia węglowodanów i cała dieta opiera się na białkach i tłuszczach. Takie odżywianie ma doprowadzić do tego, że organizm przejdzie w stan ketozy. O ketozie mówimy wtedy, gdy nasze ciało do funkcjonowania nie zużywa już glukozy (bo jej nie ma, gdy nie jemy węglowodanów), tylko tłuszczu zgromadzonego w tkankach. Ryzyko związane z dietą keto Dieta ketogeniczna jest dużym wyzwaniem dla organizmu, dlatego trzeba o tym pamiętać przed jej rozpoczęciem i najlepiej skonsultować to najpierw z lekarzem. Katastrofalne skutki stosowania tej diety są najczęściej spowodowane niewiedzą dotyczącą dobierania zdrowych produktów. Przykładowo osoba cierpiąca na choroby układu krążenia może sobie zrobić dużą krzywdę, jeśli przejdzie na dietę ketogeniczną i zacznie jeść produkty bogate w tłuszcze nasycone – są one bardzo niezdrowe w chorobach serca. Inne niebezpieczne skutki stosowania diety keto to: Kamienie nerkowe, Zaparcia, Awitaminoza, Obniżone ciśnienie krwi. Przeciwwskazania do stosowania diety ketogenicznej Diety tej nie powinny stosować osoby cierpiące m.in. na cukrzycę, choroby wątroby, kamicę nerek i kobiety w ciąży.  

Przeczytaj