Opalana cebula to dla wielu pań domu niezbędny składnik rosołu. Dzięki niemu zupa staje się bardziej nasycona smakiem i często nie potrzebuje już aż tylu przypraw. Akcent opalonej nad gazem lub palnikiem cebulki dodaje też rosołowi delikatnej pikanterii. Jak go przygotować?
Przepis na rosół z opalaną cebulą
Klasyczny, staropolski sposób na przygotowanie idealnego rosołu o głębokim, nieco ostrym smaku. Posmakuje wszystkim członkom rodziny i gościom, których podejmiecie na niedzielnym obiedzie!
Składniki:
- 2, 5 litra zimnej wody,
- 2 udka kurczaka,
- kawałek mięsa,
- 2 marchewki - ile marchewek powinno się dodać do rosołu?
- pietruszka,
- kawałek selera,
- cebula - czy powinno się przekroić cebulę dodając ją do rosołu?
- sól i pieprz do smaku,
- przyprawa uniwersalna (typu Kucharek)
do podania:
- natka pietruszki,
- makaron nitki ugotowany.
Przygotowanie:
- Mięso oczyszczacie, myjecie i zalewacie wodą. Stawiacie na gazie do zagotowania. Po zagotowaniu zdejmujecie łyżką cedzakową szumowiny.
- Dodajecie oczyszczoną marchew, pietruszkę oraz kawałek selera i gotujecie na maleńkim ogniu.
- Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie - tylko delikatnie i wolno na całkiem malutkim gazie.
- Cebulę umieszczacie nad gazem i opalacie ją, a następnie wkładacie do rosołu.
- Rosół gotujecie przez około 60 minut, doprawiacie do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną.
- Marchewkę z rosołu wyjmujecie i kroimy w plasterki.
- Na talerze nakładacie ugotowany wcześniej makaron oraz pokrojoną marchewkę.
- Zalewacie gorącym rosołem, a następnie posypujecie natką pietruszki.
Zastanawiacie się, co zrobić z mięsem z rosołu? Udka z zupy możecie wyjąć, zapanierować wykorzystać do stworzenia drugiego dania!
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj też: