Opalana cebula to dla wielu pań domu niezbędny składnik rosołu. Dzięki niemu zupa staje się bardziej nasycona smakiem i często nie potrzebuje już aż tylu przypraw. Akcent opalonej nad gazem lub palnikiem cebulki dodaje też rosołowi delikatnej pikanterii. Jak go przygotować?

Przepis na rosół z opalaną cebulą

Klasyczny, staropolski sposób na przygotowanie idealnego rosołu o głębokim, nieco ostrym smaku. Posmakuje wszystkim członkom rodziny i gościom, których podejmiecie na niedzielnym obiedzie!

Składniki:

do podania:

  • natka pietruszki,
  • makaron nitki ugotowany.

Przygotowanie: 

  1. Mięso oczyszczacie, myjecie i zalewacie wodą. Stawiacie na gazie do zagotowania. Po zagotowaniu zdejmujecie łyżką cedzakową szumowiny.
  2. Dodajecie oczyszczoną marchew, pietruszkę oraz kawałek selera i gotujecie na maleńkim ogniu.
  3. Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie - tylko delikatnie i wolno na całkiem malutkim gazie.
  4. Cebulę umieszczacie nad gazem i opalacie ją, a następnie wkładacie do rosołu.
  5. Rosół gotujecie przez około 60 minut, doprawiacie do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną.
  6. Marchewkę z rosołu wyjmujecie i kroimy w plasterki.
  7. Na talerze nakładacie ugotowany wcześniej makaron oraz pokrojoną marchewkę.
  8. Zalewacie gorącym rosołem, a następnie posypujecie natką pietruszki.

Zastanawiacie się, co zrobić z mięsem z rosołu? Udka z zupy możecie wyjąć, zapanierować  wykorzystać do stworzenia drugiego dania!

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też: