Olejek z tego zioła to ulga dla obolałych stawów. Pomoże też przy problemach z żylakami
AdobeStock
Newsy

Olejek z tego zioła to ulga dla obolałych stawów. Pomoże też przy problemach z żylakami

Przy problemach z bólem stawów z pomocą przychodzi ten olejek - całkowicie naturalny, a do tego każdy może go z łatwością przygotować w domu.

Chłodne wieczory i poranki zdecydowanie nie sprzyjają chorym stawom. Jeżeli często doskwiera wam ból w nogach, a także żylaki, pomocny może być masaż z wykorzystaniem domowego olejku. Znajduje się w nim zioło, które znane jest ze swojego pozytywnego wpływu na stawy oraz żylaki. Zobaczcie, jak go zrobić. 

Właściwości zdrowotne rozmarynu

Wpływ rozmarynu na zdrowie doceniano już w starożytności. Stosowano go zarówno do leczenia różnych chorób, jak i dla poprawienia urody. Niektórzy wręcz przypisywali rozmarynowi magiczne właściwości.

Dziś wiemy, że roślina ta jest bardzo silnym antyoksydantem o działaniu przeciwzapalnym, dzięki czemu może być pomocna przy takich problemach jak obolałe stawy. Rozmaryn wzmacnia też naczynia krwionośne, dlatego jest polecany osobom cierpiącym na żylaki. 

Zobacz także
Maść ze smalcu na bolące stawy i mięśnie. Tania i skuteczna. Dodajcie do niej ten 1 składnik

Maść ze smalcu na bolące stawy i mięśnie. Tania i skuteczna. Dodajcie do niej ten 1 składnik

Zawsze wyrzucacie tę część orzecha? Wielkie marnotrawstwo. Można z niej zrobić miksturę na serce

Zawsze wyrzucacie tę część orzecha? Wielkie marnotrawstwo. Można z niej zrobić miksturę na serce

Jak zrobić olejek rozmarynowy na żylaki?

Do przygotowania olejku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 10 liści laurowych

  • 10 gałązek rozmarynu

  • 1 szklanka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Rozmaryn umyjcie i zostawcie do suszenia. Jeżeli kupiliście gotowe, suszone gałązki, pomińcie ten krok.

  2. Oberwijcie ususzony rozmaryn z gałązek i przełóżcie je do słoika.

  3. Do młynka wrzućcie liście laurowe i zmielcie - możecie też użyć w tym celu moździerza. 

  4. Wsypcie liście laurowe do słoika z rozmarynem i całość zalejcie 1 szklanką oliwy z oliwek. Wymieszajcie.

  5. Słoik z olejem i przyprawami włóżcie do małego garnka, wyłożonego na dnie szmatką. Wlejcie tyle wody, by sięgała połowy słoika. Zagotujcie i następnie gotujcie całość przez pół godziny na małym ogniu.

  6. Po 30 minutach ostrożnie wyjmijcie słoik z garnka. Otwórzcie i wymieszajcie zawartość. Następnie słoik zakręćcie, zawińcie w ręcznik i odstawcie na 10 dni w suche, ciemne i chłodne miejsce. Pamiętajcie o tym, by przez ten czas raz dziennie otworzyć słoik, zamieszać zawartość i zakręcić.

  7. Po 10 dniach odcedźcie olejek na sitku i przelejcie do czystego słoika lub butelki.

I gotowe! Domowy olejek rozmarynowy można przechowywać przez rok w chłodnym i ciemnym miejscu. 

Źródło: mojegotowanie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają
Pixabay
Newsy
Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają
Jeżeli przepadacie za ogórkami kiszonymi, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.

Kiszone ogórki to jedna z typowych polskich przekąsek, na którą niektórzy cudzoziemcy patrzą z niedowierzaniem. Dla nich ogórki kiszone mogą wyglądać egzotycznie, ale przecież to jedna z najsmaczniejszych przekąsek, która świetnie nadaje się do sałatek i zupy ogórkowej! Sprawdźcie sprawdzony przepis na ogórki kiszone, z którego wyjdą idealne. Jakie ogórki wybrać do kiszenia? Pamiętajcie, że do kiszenia powinno się wybierać ogórki gruntowe i to najlepiej nie z supermarketu, tylko od sprawdzonego dostawcy. Ponadto takie ogórki nie powinny być ani zbyt duże, ani za małe – najlepiej, gdy wszystkie są podobnej wielkości. Najlepszymi odmianami ogórków do kiszenia są Andrus, Borus, Julian oraz Śremskie. Przepis na ogórki kiszone jak u babci Do przygotowania smacznych ogórków kiszonych potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Średniej wielkości świeże ogórki gruntowe Koper włoski Korzeń chrzanu Niejodowana sól kamienna Świeży czosnek Liście laurowe Ziele angielskie Czarny pieprz ziarnisty Liście chrzanu, dębu, czarnej porzeczki i wiśni Przygotowanie: Umyjcie wszystkie ogórki. Odetnijcie kwiaty, ogonki i inne niechciane elementy. Zamoczcie ogórki w zimnej wodzie i zostawcie tak na godzinę (przyda się wam bardzo duża miska, wiadro, a nawet wanna!) Przygotujcie sobie wyparzone i czyste słoiki. Na dno każdego z nich włóżcie koper włoski, a następnie układajcie ciasno namoczone ogórki. Dodajcie po jednym liściu laurowym, 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, obrane 2 ząbki czosnku oraz dwa nieduże kawałki korzenia chrzanu. Dodajcie do słoika liście czarnej porzeczki, wiśni, chrzanu i dębu, a na samą górę połóżcie kolejny koper....

grzyby marynowane przepis
AdobeStock
Przepisy
Bajecznie pyszne marynowane gąski. Smakują jak od babci
Udane grzybobranie? Czas na marynowanie grzybków! To pyszna zakąska do obiadu i spotkań ze znajomymi!

Czas grzybobrania powoli mija. Co zrobić z zebranymi grzybami? Można zjeść świeże, ususzyć, albo zamarynować! Dziś mamy dla was przepis na wyjątkowe marynowane gąski! Marynowane grzybki Grzyby w zalewie to jeden z pyszniejszych dodatków do obiadu! Sprawdzają się także jako przekąski w trakcie przyjęć, szczególnie w połączeniu z alkoholem. Marynowanie nie zajmuje dużo czasu i pozwala długo przechowywać zebrane grzyby. Taki słoik marynowanych grzybków to świetny prezent od grzybiarza dla znajomych! Przepis na marynowane gąski Do przyrządzenia marynowanych gąsek potrzebne będą te składniki: •    2 kilogramy gąsek •    2,5 litra wody •    Pół szklanki cukru •    Szklanka octu •    1 duża łyżka soli •    3 liście laurowe •    Ziele angielskie  I oczywiście słoiki! Przygotowanie 1.    Grzyby należy dokładnie oczyścić ze ściółki, ziemi i sprawdzić, czy nie są robaczywe. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie. 2.    Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i zagotuj. Gdy woda się zagotuje, wrzuć do garnka grzyby. Gotuj przez około 15 minut. 3.    Ugotowane grzyby odcedź. Następnie przygotuj zalewę – wlej do garnka wodę, szklankę octu, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a na koniec wsyp cukier i sól. Całość zagotuj. 4.    Ugotowane grzyby przełóż do słoików. Gąski powinny wypełnić około ¾ pojemności słoika, nie więcej! Wlej gotującą się zalewę. 5.    Zakręć mocno wszystkie słoiki, obróć do góry dnem stawiając je na zakrętce, przykryj ręcznikiem i odstaw, by ostygły. Gotowe!  

Olejek z tego polskiego zioła pomaga na żołądek i zatoki
Adobe Stock
Newsy
Olejek z tego zioła to czyste zdrowie. Zróbcie go w domu i stosujcie na bóle żołądka i zapalenie zatok
Używając wszystkich nazw tej popularnej przyprawy, którą z pewnością macie w kuchni, można się pogubić. Niezależnie od nazwy, jej właściwości są niezmiennie korzystne.

Lebiodka pospolita to typowo polskie zioło rosnące samoistnie w świetlistych zaroślach i w lasach, na terenie nasłonecznionych polan. To roślina występująca także w Afryce Północnej, Azji i innych krajach europejskich. Popularnie zwana jest dzikim majerankiem, ale najlepiej znacie ją pod jeszcze inną nazwą – oregano. Jak działa na organizm oregano? Oregano nie tylko podnosi smak potraw, ale też zmniejsza rakotwórcza działanie mięs przyrządzanych w wysokich temperaturach oraz ułatwia ich trawienie, dlatego tak często dodaje się to je właśnie do mięs. To zioło zawiera duże ilości związków fenolowych, które poprzez usuwanie wolnych rodników zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych. Dziki majeranek stosowany jest w medycynie naturalnej jako lek wykrztuśny, łagodzący nieżyt dróg oddechowych i choroby zatok. Zapobiega cukrzycy i chorobom serca, a także wspomaga wątrobę, jelita i łagodzi objawy chorób wrzodowych. Odtruwa organizm, ma działanie dezynfekujące. Działa też uspokajająco, jest stosowany w leczeniu nerwic, migren i bezsenności. Zawiera takie witaminy jak A, witaminy z grupy B, C, E i K, a także sole mineralne: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Przepis na domowy olejek z oregano Oregano można z powodzeniem hodować na doniczkach na balkonie czy kuchennym oknie. Olejek z tego zioła przygotowuje się z suszonych listków. Jeśli macie świeże, wystarczy je kilka dni wcześniej podsuszyć.  Składniki: 1/2 szklanki suszonych liści oregano (ok. 50 gr) 1/2 szklanki oliwy z oliwek, oleju z pestek winogron lub migdałów (200 ml) Szklany pojemnik ze szczelną pokrywką Przygotowanie: Rozetrzyjcie liście w dłoniach, żeby uwolnić olejki eteryczne, wsypcie do szklanego pojemnika, w którym olejek będzie przechowywany....

przepis na salceson
AdobeStock
Newsy
Najprostszy przepis na domowy salceson. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Bardzo wzbogaci jego smak
Jeśli przepadacie za domowymi wędlinami, to wypróbujcie ten przepis na salceson. Jest bardzo prosty i smakuje obłędnie!

Lubicie salceson? Najlepszy jest domowy, robiony z najlepszego mięsa i przypraw! Samodzielnie zrobiony salceson, to witaminowa bomba bogata w kolagen, który jest doskonałym remedium na bolące stawy. A do tego ta wędlina domowej roboty jest o wiele zdrowsza niż kupowana w sklepie – nie znajdziecie w niej sztucznych dodatków ani konserwantów! Przepis na salceson domowy Składniki: 1,5 kg tylnej golonki wieprzowej 1 kg nóżek wieprzowych (kolanka) 1 mała główka czosnku Przyprawa do zup w płynie Przyprawa warzywna 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Pieprz ziołowy Pieprz czarny mielony 2 łyżki octu Przygotowanie: Kolanka i golonkę umyjcie i oczyśćcie. Przełóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą, dodajcie ziele angielskie i liście laurowe i zagotujcie. Gdy woda zacznie wrzeć, skręćcie ogień i gotujcie do miękkości (mięso będzie odpowiednio ugotowane wtedy, gdy zacznie odchodzić od kości). Odcedźcie mięso, a wodę po gotowaniu odlejcie do garnuszka. Gdy golonki i kolanka będą już ostudzone, obierzcie je i włóżcie z powrotem do wywaru. Gotujcie na małym ogniu tak długo, aż prawie cała woda wyparuje. Za pomocą cedzaka wyjmijcie mięso z garnka i odstawcie do wystudzenia. Gdy będzie już chłodne, włóżcie je do pojemników (to mogą być dowolne naczynia, które da się szczelnie zamknąć – słoiki, plastikowe pojemniki, a nawet butelki po mleku) Wywar z garnku doprawcie przyprawą do zup w płynie (świetnie podkręca smak!), pieprzem czarnym i ziołowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy wywar ostygnie, wlejcie do niego około dwie łyżki octu, by nadać mu ostrzejszego smaku. Zalejcie mięso w pojemnikach wywarem, zamknijcie szczelnie i odstawcie w ciemne i chłodne miejsce, by zawartość stężała. Później...