jak często wymieniać tarkę do warzyw
AdobeStock
Newsy

Od lat używacie tej samej tarki? To błąd. Wiemy, co ile należy ją wymieniać

Nawet najlepsze narzędzia w końcu się zużywają. Sprawdźcie, jak często należy wymieniać tarkę do warzyw.

Dziś większość osób nie wyobraża sobie prac kuchennych bez tarki do warzyw! O dziwo wynalazek ten jest bardzo stary, ponieważ już w starożytnym Rzymie używano prymitywnych prototypów tego narzędzia. Jednak pierwszą „oficjalną” tarkę wynaleziono we Francji w XVI wieku i nie miała ona służyć do rozdrabniania warzyw, ale sera! W końcu Francuzi bez sera nie mogą żyć, więc nic dziwnego, że pierwsi wpadli na pomysł jak łatwiej ścierać ser używany do różnych dań.

Dopiero kilkaset lat później pewien Amerykanin stworzył narzędzie najbardziej podobne do dzisiejszych tarek do warzyw. Wyobrażacie sobie jak dziś miałoby wyglądać gotowanie bez tego urządzenia? Wydaje się to nieprawdopodobne.  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaka tarka jest najlepsza?

Część z was na pewno na zakupach kieruje się głównie ceną. W niektórych przypadkach to błąd i dotyczy to właśnie tarki do warzyw. Im tańsza tarka, tym gorsze jest jej wykonanie. Ostrza szybciej się stępią, metal zacznie rdzewieć, a ponadto możecie nabawić się nieprzyjemnych dolegliwości powodowanych przez substancje znajdujące się w bardzo tanich tarkach niskiej jakości. Jedną z nich jest boisfenol A, który odpowiada za zaburzenia hormonalne u ludzi, otyłość, a nawet zwiększa ryzyko nowotworów. Warto oszczędzać na własnym zdrowiu? Zdecydowanie nie!

Dlatego kupując tarkę zwróćcie przede wszystkim uwagę na materiał, z którego została wykonana. Najlepsza jest stal nierdzewna, która posłuży wam najdłużej.

Jak często należy wymieniać tarkę?

Nawet na najlepszej tarce z czasem pojawią się przebarwienia. Powodowane są przez składniki zawarte w różnych produktach spożywczych i chemię stosowaną do czyszczenia (płyny do naczyń i tabletki do zmywarki). Dlatego pamiętajcie o tym, że tarkę do warzyw należy wymieniać co około 5 lat. Zasada ta dotyczy narzędzi wysokiej jakości, dlatego jeśli kupiliście tanią tarkę, która już po roku nie wygląda najlepiej, to koniecznie wymieńcie ją szybciej. Zwróćcie też uwagę na jakość ostrzy. Jeśli tarka już się stępiła, to czas ją zastąpić nową.

Jak wyczyścić zardzewiałą tarkę?

Trzeba pamiętać o tym, że tarki nie wystarczy tylko opłukać po każdym użyciu – koniecznie należy ją dokładnie umyć płynem do mycia naczyń, ponieważ pozostawione resztki żywności przyśpieszą proces korozji, czyli rdzewienia. Dlatego po każdym użyciu zamoczcie tarkę w misce z dodatkiem płynu do mycia naczyń i po kilku minutach umyjcie delikatnie gładką stroną gąbki. Od czasu do czasu przetrzyjcie tarkę gąbkę zamoczoną w roztworze wody i octu, który ma działanie antybakteryjne i zwalcza grzyby!

Macie tępą tarkę kuchenną? Jest na to sposób
Adobe Stock
Newsy
Macie tępą tarkę kuchenną? Jest na to sposób
Wiele osób nie zdaje sobie na co dzień sprawy, jak wielką rolę w kuchni odgrywa tarka. Idealnie nadaje się do starcia większości warzyw, sera żółtego czy zrobienia bułki tartej. Niestety ostrza tarki z czasem się zużywają. By naostrzyć tarkę, wystarczy zastosować jeden trik.

Wszystkie sprzęty czy akcesoria z czasem się zużywają. W konsekwencji nie są już tak skuteczne jak nowe. Aby nie kupować kolejnych dodatków, warto o nie wcześniej odpowiednio zadbać. Dzięki temu będą służyć przez wiele lat. Jednym z kuchennych akcesoriów, bez których gospodynie domowe nie wyobrażają sobie pracy w kuchni, jest tarka. Z pozoru prosty gadżet, ale niezwykle skuteczny i wszechstronny. Zdecydowanie ułatwia przygotowanie wielu dań.  Tępa tarka kuchenna Wysoka częstotliwość wykorzystywania tarki kuchennej, na co dzień przyczynia się do nadmiernej jej eksploatacji. Wynikiem tego jest stępienie ostrzy. Wtedy starcie nawet marchewki może być sporym wysiłkiem. Wówczas sporo osób pozbywa się pozornie zużytego gadżetu na rzecz nowego. Jednak to jest błędne koło, gdyż wystarczy odpowiednia dbałość o posiadane akcesoria. Jak naostrzyć tarkę? Aby przywrócić stan pierwotny tego dodatku, należy zastosować prosty patent. Przygotujcie dwa rodzaje papieru ściernego, o gradacji 240 oraz o gradacji 800. Dobrze ułóżcie tarkę na blacie. Trzymając ją za rączkę, przecierajcie najpierw papierem o mniejszej gradacji w przeciwnym kierunku do tarcia warzyw. Wówczas zeszlifujecie wypukłe krawędzie oczek. Po około 40 przetarciach, zmieńcie papier na ten o większej gradacji, by ostatecznie wygładzić powierzchnię. Po zakończonym ostrzeniu, dokładnie ją umyjcie. Wykorzystanie tarki w kuchni Niewiele osób wie o wszystkich zastosowaniach kuchennej tarki. To przyrząd, który zdecydowanie ułatwia codzienne funkcjonowanie w kuchni. Każda strona tarki służy do innych funkcji: największe oczka - idealne do ścierania sera żółtego, warzyw czy owoców, mniejsze oczka - świetnie sprawdzają się do rozdrabniania, na mniejszych oczkach można zetrzeć czerstwe pieczywo,...

99% Polaków źle używa tarki. Nic dziwnego, że kaleczą palce a w kuchni panuje bałagan (trzeba poziomo, a nie pionowo)
Adobe Stock
Newsy
99% Polaków źle używa tarki. Nic dziwnego, że kaleczą palce a w kuchni panuje bałagan
Ser żółty jest bardzo często wykorzystywany w wielu domach. To lubiany przez dzieci składnik kanapek, a także świetny dodatek do pizzy, makaronów, zapiekanek, a nawet kotletów. Nikt jednak nie lubi samego procesu ścierania sera, który często naraża dłonie na okaleczenia. Zdradzamy, jak tego uniknąć!

Ser żółty, pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, bogaty jest w wapń, które doskonale wpływa między innymi na kości. Nabiał jest niezwykle istotnym źródłem białka – jednego z trzech kluczowych makroelementów diety (obok tłuszczy i węglowodanów). Ser może być podawany w plastrach, w drobnych kosteczkach lub w formie startej. Ścieranie jednak potrafi przysporzyć wielu problemów, a nawet okaleczeń! Jak prawidłowo ścierać ser? Większość Polaków nie zdaje sobie sprawy, że źle wykorzystuje tarkę do ścierania. Na logikę, aby ser szybko się ścierał, przesuwamy kostką w górę i w dół po pionowo stojącej tarce. Zwiększa to jednak ryzyko starcia naskórka czy paznokci, a także skutkuje znacznie większym bałaganem w kuchni. Jak wykonywać tę czynność w sposób szybki, efektywny i bezpieczny? Połóż tarkę poziomo! Tarka w pozycji poziomej umożliwia utrzymanie większej kontroli nad tarciem. Nie jeździ i nie przesuwa się, a także niweluje ryzyko uszkodzenia naskórka. Takie rozwiązanie powoduje też, że ser nie przykleja się do wewnętrznej ścianki narzędzia i jest znacznie łatwiejszy do przesypania.   Ścieraj zamrożony ser Tarcie lekko zmrożonego sera może znacznie ułatwić cały proces, zwłaszcza jeśli jest on naturalnie miękki. Sery o mało twardej i zbitej konsystencji potrafią ścierać się nierówno i niekomfortowo. Często także rozmaślają się na powierzchni tarki.    Posmaruj tarkę tłuszczem Aby ułatwić sobie sprzątanie, posmaruj tarkę odrobiną oliwy z oliwek, masła czy oleju. Dzięki temu ser nie będzie przyklejał się do narzędzia, a mycie tarki będzie znacznie szybsze. Tłuszcz nie sprawi, że ser zmieni smak i nie wpłynie na jego konsystencję.  Czytaj też: Twój partner je kanapki z...

Wycieracie gąbką rozlane jedzenie? Lepiej tak nie róbcie
AdobeStock
Newsy
Wycieracie kuchenną gąbką plamy z rozlanego jedzenia? Lepiej tak nie róbcie
Rozlało wam się jedzenie i chcąc je szybko pozbierać sięgacie po gąbkę? To błąd. Dlaczego?

Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś rozlać lub rozsypać w kuchni jedzenie. Zwykle sięgamy w takiej sytuacji po gąbkę. Niestety, mało kto wie, że to duży błąd, który może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Dlaczego? Dlaczego lepiej nie zbierać rozlanego jedzenia gąbką? Gąbka do naczyń to najgorsza rzecz, jakiej możecie użyć do pozbierania wylanego na stół czy na podłogę jedzenia. Dlaczego? Ponieważ gąbki kuchenne to jedne z najbardziej zanieczyszczonych przedmiotów w całej naszej kuchni. Na takich gąbkach żyją ogromne ilości bakterii a panująca w zlewie wilgoć jest idealnym środowiskiem do namnażania groźnych mikroorganizmów. To dlatego gąbki takie należy regularnie wymieniać a po każdym użyciu dobrze wyciskać a następnie osuszać na grzejniku (latem możemy wynieść je na słońce). W przeciwnym wypadku gąbki takie będą prawdziwą bombą bakteriologiczną i zamiast czyścić nasze naczynia, będą pozostawiać na nich patogeny i rozprowadzać je po całej ich powierzchni. Tym bardziej więc nie powinno się używać takiej gąbki do zbierania rozlanego jedzenia. Dlaczego? Jedzenie bardzo szybko dostaje się w głąb takiej gąbki i później bardzo trudno jest je z niej usunąć. Jeśli zbierzemy jedzenie gąbką zwykłe wypłukanie jej nie wystarczy. Taką gąbkę najlepiej jest od razu wyrzucić. O wiele lepiej jest użyć w tym celu kawałka ręcznika kuchennego, który wystarczy później wyrzucić do kosza. Co ile należy wyrzucić gąbkę? Nie wycierajcie gąbką jedzenia zwłaszcza wtedy, jeśli jest to mięso lub jajka, ponieważ są one ogromną pożywką dla bakterii. Tak naprawdę lepiej nie wycierać gąbką żadnego jedzenia. Pamiętajcie też, aby używać innej gąbki do czyszczenia blatów, a innej do mycia naczyń. Kuchenne gąbki to prawdziwe siedlisko bakterii. Ich...

ser przywiera do tarki
Pixabay
Newsy
Co zrobić, żeby ser nie przywierał do metalowej tarki? Wystarczy, że...
Żółty ser pasuje do wielu dań! Jak poradzić sobie z resztkami sera, które przywarły do tarki? Rozwiązanie jest bardzo proste.

Mamy tu miłośników serów? Chyba ciężko sobie wyobrazić wiele potraw bez tego pysznego dodatku! Starty ser to element obowiązkowy szczególnie we włoskiej kuchni. Jakiego sera najczęściej się używa i do jakich potraw on pasuje? I najważniejsze – co zrobić, by nie przywierał do tarki? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziecie w poniższym artykule! Rodzaje serów Popularne określenie „ser żółty” to bardzo ogólna nazwa, która za wiele nie mówi. Gatunków sera jest bowiem mnóstwo i bardzo się między sobą różnią! To bardzo istotne w przypadku wielu dań, ponieważ każdy gatunek sera jest nieco inny i nie każdy do wszystkiego pasuje. Sprawdźcie, czy znaliście te sery: Gouda – bardzo łagodny i delikatny w smaku. Doskonale nadaje się do kanapek oraz koreczków. Parmezan – niezbędny w kuchni włoskiej! Lekko pikantny i bardzo wyrazisty w smaku świetnie pasuje do spaghetti, zapiekanek i sałatek. Mozzarella – najczęściej wykorzystywana do pizzy ze względu na delikatny smak i fakt, że łatwo się roztapia. Jest bardzo smaczna również na zimno, podawana ze świeżymi pomidorami, oliwą, octem balsamicznym i bazylią. Emmentaler – to typowy ser szwajcarski. Duże dziury i charakterystyczny smak i zapach to jego znaki rozpoznawcze! Cheddar – ser angielski. Długo dojrzewający, kruchy i dość słony będzie fantastycznym dodatkiem do makaronów i zapiekanek. Ser przywiera do tarki? Można już kupić w sklepach starty parmezan lub mozzarellę, dzięki czemu nie trzeba tracić czasu na ścieranie sera i mycie tarki. Jednak kupując takie sery nigdy nie będziecie stuprocentowo pewni co do ich jakości, dlatego lepiej kupować je w sprawdzonych miejscach w formie krojonych plastrów lub najlepiej bloczków. Ale gdy trzecie taki ser na...