Nadciśnienie tętnicze prowadzące do zawałów i udarów to prawdziwa zmora dzisiejszych czasów. Narodowy Fundusz Zdrowia wylicza, że jest diagnozowane już u co trzeciego Polaka. Prawidłowa dieta jest podstawowym sposobem walki z tą dolegliwością. Są takie produkty, które szczególnie warto wybierać, żeby obniżyć ciśnienie i wzmocnić serce. Takie jak choćby ten owoc.
Czy jedzenie mango pomaga na nadciśnienie?
Mango to soczyste, tropikalne owoce z dużą pestką. Ich smak jest kwintesencją egzotycznych smaków. Jest owocem coraz bardziej popularnym w Polsce.
Skąd się bierze korzystne działanie mango na ciśnienie? Możliwość wyregulowania ciśnienia krwi jest możliwe dzięki składnikom owocu takim jak: błonnik pokarmowy, magnez i potas. Regularne jedzenie mango pomaga zahamować produkcję noradrenaliny, która wywiera ucisk na naczynia krwionośne i utrudnia prawidłowy przepływ krwi. Jeśli w organizmie gromadzi się nadmiar tego związku, rozwija się tzw. nadciśnienie.
Nie musicie jeść codziennie wyłącznie mango. Ponieważ podobnie działających owoców jest kilka, zróbcie ich listę i każdego dnia włączajcie do jadłospisu jeden z nich.
Zobacz także:
Inne owoce, które podobnie działają na organizm to:
- Banan
- Kiwi
- Granat
- Arbuz
- Borówka
- Brzoskwinia
- Truskawka
- Cytryna
- Pomarańcza
Wartości odżywcze i zdrowotne działanie owoców mango
W mango znajdziecie takie witaminy jak A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także miedź, żelazo, beta-karoten i przeciwutleniacze.
Oto jak działają jego składniki na organizm:
- Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na prace jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia uczucie sytości
- Witamina A dobrze wpływa na stan skóry i wzrok
- Witaminy C i E, pełnią rolę antyoksydacyjną, usuwając z organizmu wolne rodniki
- Witamina B6 (pirydoksyna) korzystnie działa na układ nerwowy; kontroluje również stężenia homocysteiny we krwi zmniejszając ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych
- Potas. Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, reguluje ciśnienie krwi i wpływa na prawidłową pracę serca
- Miedź. Jest potrzebna do produkcji czerwonych krwinek
- Antyoksydanty. Dzięki nim jedzenie mango dobrze wpływa na wygląd i zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów
Źródło: medonet.pl