Nadciśnienie tętnicze prowadzące do zawałów i udarów to prawdziwa zmora dzisiejszych czasów. Narodowy Fundusz Zdrowia wylicza, że jest diagnozowane już u co trzeciego Polaka. Prawidłowa dieta jest podstawowym sposobem walki z tą dolegliwością. Są takie produkty, które szczególnie warto wybierać, żeby obniżyć ciśnienie i wzmocnić serce. Takie jak choćby ten owoc.

Czy jedzenie mango pomaga na nadciśnienie?

Mango to soczyste, tropikalne owoce z dużą pestką. Ich smak jest kwintesencją egzotycznych smaków. Jest owocem coraz bardziej popularnym w Polsce.

Skąd się bierze korzystne działanie mango na ciśnienie? Możliwość wyregulowania ciśnienia krwi jest możliwe dzięki składnikom owocu takim jak: błonnik pokarmowy, magnez i potas. Regularne jedzenie mango pomaga zahamować produkcję noradrenaliny, która wywiera ucisk na naczynia krwionośne i utrudnia prawidłowy przepływ krwi. Jeśli w organizmie gromadzi się nadmiar tego związku, rozwija się tzw. nadciśnienie.

Nie musicie jeść codziennie wyłącznie mango. Ponieważ podobnie działających owoców jest kilka, zróbcie ich listę i każdego dnia włączajcie do jadłospisu jeden z nich.

Zobacz także:

Inne owoce, które podobnie działają na organizm to:

  • Banan
  • Kiwi
  • Granat
  • Arbuz
  • Borówka
  • Brzoskwinia
  • Truskawka
  • Cytryna
  • Pomarańcza

Wartości odżywcze i zdrowotne działanie owoców mango

W mango znajdziecie takie witaminy jak A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także miedź, żelazo, beta-karoten i przeciwutleniacze.

Oto jak działają jego składniki na organizm:

  • Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na prace jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia uczucie sytości 
  • Witamina A dobrze wpływa na stan skóry i wzrok
  • Witaminy C i E, pełnią rolę antyoksydacyjną, usuwając z organizmu wolne rodniki
  • Witamina B6 (pirydoksyna) korzystnie działa na układ nerwowy; kontroluje również stężenia homocysteiny we krwi zmniejszając ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych
  • Potas. Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, reguluje ciśnienie krwi i wpływa na prawidłową pracę serca
  • Miedź. Jest potrzebna do produkcji czerwonych krwinek
  • Antyoksydanty. Dzięki nim jedzenie mango dobrze wpływa na wygląd i zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów

Źródło: medonet.pl