Jeśli wydaje wam się, że strogonow jest tradycyjną, polską potrawą, to jesteście w błędzie. To, że jest powszechnie podawany podczas weselnych nocy, żeby nasycić i rozbudzić gości, nie oznacza, że powstał w naszym kraju.

Nie zmienia to faktu, że strogonow bardzo dobrze się u nas przyjął. Polacy kochają strogonowa, a ten gulasz w wydaniu Ewy Wachowicz jest mięsisty, lekko pikantny, rozgrzewający i sycący. Wprost obłędny. 

Skąd pochodzi strogonow?

Pełna i właściwa nazwa dania to boeuf stroganow, od bœuf — co po francusku oznacza wołowinę, i nazwiska rosyjskiego generała — Stroganowa. Danie zawdzięczamy więc zarówno francuskim kucharzom, jak i rosyjskim smakoszom. Jest kombinacją dwóch kuchni i sposobów podawania mięsa:

  • Francuskiej – smażona polędwica podawana była w tym kraju z sosem
  • Rosyjskiej – sos jest dodawany do potrawy, a nie serwowany osobno, jak we Francji. Znamy ten sposób serwowania z polskich gulaszy.

Danie powstało na dworze cara Aleksandra I, panującego w Rosji w XIX w. Jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała, Aleksandra Grigoriewicza Stroganowa.

Zobacz także:

Przepis na strogonow Ewy Wachowicz

Składniki:

  • ½ kg rostbefu
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • ½ l wywaru wołowego
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • Sól do smaku
  • Śmietana — do podania

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie mięso w paski.
  2. Cebule obierzcie i pokrójcie w kostkę. Pieczarki umyjcie i pokrójcie na plastry.
  3. Rozgrzejcie w garnku masło klarowane i dodajcie cebulę. Gdy się zeszkli, dodajcie pieczarki.
  4. Mięso podsmażcie na łyżce masła, a następnie dodajcie do usmażonych warzyw i zalejcie wywarem. Przyprawcie solą, paprykami, dodajcie przecier i duście aż wszystko zmięknie.
  5. Serwujcie w głębokim talerzu, z dodatkiem śmietany. Do strogonowa podajcie świeże pieczywo i kiszonego ogórka.
  6. Smacznego!

Źródło: haps.pl