Receptura na paprykarz jest banalnie prosta. Z jego przyrządzeniem poradziłoby sobie nawet dziecko. Nie zapomnijcie jednak dodać sekretnego składnika odpowiedzialnego za smak smarowidła. Jest nim… marchewka z rosołu! Spróbujcie, a poczujecie różnicę!
Przepis na paprykarz z wędzonej makreli
Będziecie potrzebować
- 100 gramów kaszy jaglanej
- 1 czerwona papryka
- 1 wędzona makrela
- 1 cebula
- 2 marchewki z rosołu
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- Przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra i słodka
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną ugotujcie zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu producenta, a następnie umieśćcie ją w dużej misce.
- Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju.
- Paprykę umyjcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do cebuli wraz z przyprawami – solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 10 minut.
- Po upływie tego czasu umieśćcie na patelni przecier pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszajcie i smażcie jeszcze przez ok. 5 minut.
- Tak przygotowaną miksturę umieśćcie w misce z kaszą jaglaną i odstawcie do wystudzenia.
- Makrelę obierzcie z ości i rozdrobnijcie przy pomocy widelca lub meleksera wraz z gotowaną marchewką. Powstałą rybną masę dodajcie do pozostałych składników znajdujących się w misce.
- Całość dokładnie wymieszajcie i doprawcie na koniec do smaku.
Gotowe!
Źródło: gotujmy