paprykarz przepis
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy

Obłędnie pyszny paprykarz z wędzonej makreli. Jeden dodatek sprawia, że ma jeszcze lepszy smak

Ryba z kaszą, pomidorami i papryką to połączenie, którego po prostu nie można nie lubić. Szczególnym sentymentem darzą go wasze babcie i mamy, w końcu to przysmak z czasów PRL-u. Jednak mimo upływu lat, domowy paprykarz wciąż robi furorę na stołach Polaków.
Weronika Kępa
styczeń 10, 2021

Receptura na paprykarz jest banalnie prosta. Z jego przyrządzeniem poradziłoby sobie nawet dziecko. Nie zapomnijcie jednak dodać sekretnego składnika odpowiedzialnego za smak smarowidła. Jest nim… marchewka z rosołu! Spróbujcie, a poczujecie różnicę!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na paprykarz z wędzonej makreli

Będziecie potrzebować

  • 100 gramów kaszy jaglanej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 wędzona makrela
  • 1 cebula
  • 2 marchewki z rosołu
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra i słodka

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną ugotujcie zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu producenta, a następnie umieśćcie ją w dużej misce.
  2. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju.
  3. Paprykę umyjcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do cebuli wraz z przyprawami – solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 10 minut.
  4. Po upływie tego czasu umieśćcie na patelni przecier pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszajcie i smażcie jeszcze przez ok. 5 minut.
  5. Tak przygotowaną miksturę umieśćcie w misce z kaszą jaglaną i odstawcie do wystudzenia.
  6. Makrelę obierzcie z ości i rozdrobnijcie przy pomocy widelca lub meleksera wraz z gotowaną marchewką. Powstałą rybną masę dodajcie do pozostałych składników znajdujących się w misce.
  7. Całość dokładnie wymieszajcie i doprawcie na koniec do smaku.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Komentarze
pasta z makreli i twarogu awanturka
Stenka/gotujmy.pl
Newsy Wystarczy widelec i 2 składniki, by zrobić pyszną awanturkę. Pasta rodem z PRL to przysmak jakich mało
Brak pomysłu na smaczne i zdrowe śniadanie? Przypomnijcie sobie ten smak! Awanturka, czyli pasta z ryby i twarogu, wróci do waszego jadłospisu na stałe.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Kiedy wasze dzieci mają dość nudnych kanapek z wędliną i serem, a małżonek nie ma zamiaru kolejny raz jeść owsianki – czas na zmiany. Pomysłem na łatwe, proste, ale za to smaczne i szybkie śniadanie jest awanturka. Część z nas na pewno pamięta ten przepis rodem z PRL-u. Pozostali powinni szybko go sobie przyswoić. Dlaczego? Wystarczy spróbować tego smaku. Choć na pierwszy rzut oka połączenie sera białego i ryby brzmi dość nietypowo, ten smak jest naprawdę godny polecenia. Awanturka , ale z czym? Swoją drogą także nazwa tej rybno-serowej pasty daje do myślenia. Dlaczego właśnie „awanturka”? Podobno niektórzy po jej zjedzeniu doświadczali poważnych sensacji żołądkowych… Musimy was uspokoić.  Jeżeli zakupiliście świeży twaróg i dobrą wędzoną rybę - nie ma się czego obawiać. Wystarczy zaopatrzyć się w widelec i przystąpić natychmiast do pracy. Blender, mikser czy robot kuchenny? Nie będzie to nikomu potrzebne! Istnieją różne wersje pasty popularnej w czasach Polski Ludowej. Jedni robią pastę z różnego rodzaju ryb w oleju lub w pomidorach – wtedy znacznie zmieni ona swój smak, ale wcale nie oznacza to, że będzie mniej smaczna od tej z wędzonej makreli. Składniki: 1 wędzona makrela 25 dag sera białego Nieco szczypiorku 1 łyżeczka śmietany albo jogurtu 1 łyżka majonezu Pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Makrelę pozbawiamy ości i skórki. Twaróg i rybę rozdrabniamy widelcem. Szczypiorek kroimy bardzo drobno i wrzucamy do pasty. Mieszamy pastę rybno-serową z majonezem i śmietaną. Doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj