Receptura na paprykarz jest banalnie prosta. Z jego przyrządzeniem poradziłoby sobie nawet dziecko. Nie zapomnijcie jednak dodać sekretnego składnika odpowiedzialnego za smak smarowidła. Jest nim… marchewka z rosołu! Spróbujcie, a poczujecie różnicę!

Przepis na paprykarz z wędzonej makreli

Będziecie potrzebować

  • 100 gramów kaszy jaglanej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 wędzona makrela
  • 1 cebula
  • 2 marchewki z rosołu
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra i słodka

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną ugotujcie zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu producenta, a następnie umieśćcie ją w dużej misce.
  2. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju.
  3. Paprykę umyjcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do cebuli wraz z przyprawami – solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 10 minut.
  4. Po upływie tego czasu umieśćcie na patelni przecier pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszajcie i smażcie jeszcze przez ok. 5 minut.
  5. Tak przygotowaną miksturę umieśćcie w misce z kaszą jaglaną i odstawcie do wystudzenia.
  6. Makrelę obierzcie z ości i rozdrobnijcie przy pomocy widelca lub meleksera wraz z gotowaną marchewką. Powstałą rybną masę dodajcie do pozostałych składników znajdujących się w misce.
  7. Całość dokładnie wymieszajcie i doprawcie na koniec do smaku.

Gotowe!

Źródło: gotujmy