paprykarz przepis
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy

Obłędnie pyszny paprykarz z wędzonej makreli. Jeden dodatek sprawia, że ma jeszcze lepszy smak

Ryba z kaszą, pomidorami i papryką to połączenie, którego po prostu nie można nie lubić. Szczególnym sentymentem darzą go wasze babcie i mamy, w końcu to przysmak z czasów PRL-u. Jednak mimo upływu lat, domowy paprykarz wciąż robi furorę na stołach Polaków.

Receptura na paprykarz jest banalnie prosta. Z jego przyrządzeniem poradziłoby sobie nawet dziecko. Nie zapomnijcie jednak dodać sekretnego składnika odpowiedzialnego za smak smarowidła. Jest nim… marchewka z rosołu! Spróbujcie, a poczujecie różnicę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na paprykarz z wędzonej makreli

Będziecie potrzebować

  • 100 gramów kaszy jaglanej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 wędzona makrela
  • 1 cebula
  • 2 marchewki z rosołu
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • Przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra i słodka

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną ugotujcie zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu producenta, a następnie umieśćcie ją w dużej misce.
  2. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju.
  3. Paprykę umyjcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do cebuli wraz z przyprawami – solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 10 minut.
  4. Po upływie tego czasu umieśćcie na patelni przecier pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszajcie i smażcie jeszcze przez ok. 5 minut.
  5. Tak przygotowaną miksturę umieśćcie w misce z kaszą jaglaną i odstawcie do wystudzenia.
  6. Makrelę obierzcie z ości i rozdrobnijcie przy pomocy widelca lub meleksera wraz z gotowaną marchewką. Powstałą rybną masę dodajcie do pozostałych składników znajdujących się w misce.
  7. Całość dokładnie wymieszajcie i doprawcie na koniec do smaku.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

zupa serowa przepis
Gotujmy.pl/Editha
Newsy
Jak zrobić zupę serową z klopsikami? Sycąca, aromatyczna i idealna na chłodny dzień
Zupę można przyrządzić dosłownie ze wszystkiego, nawet z topionych serków, które zazwyczaj kładziecie na kanapkach. Możecie być pewni, że to danie nie tylko zaspokoi wasz głód, ale również niesamowicie rozgrzeje wasz organizm.

Jeśli macie w lodówce resztkę rosołu i nie wiecie co z nim zrobić, koniecznie wykorzystajcie go do przyrządzenia tej przepysznej zupy. Potrawa zasmakuje nie tylko fanom kulinarnych, serowych wariacji. Wasza rodzina będzie nią zachwycona! Przepis jest banalnie prosty. Całość wieńczy oczywiście mięsna wkładka w postaci klopsików. Jeśli przyrządzicie tego typu danie, możecie śmiało odpuścić sobie rozmyślanie na temat drugiego dania. Cała rodzina nasyci się taką zupą bez problemu! Przepis na zupę serową z klopsikami Składniki: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 1 litr bulionu 1 por 1 jajko 4 serki topione 100 gramów ulubionego sera żółtego w kostce 100 ml śmietany 12 proc. 3 łyżki bułki tartej Oliwa lub olej do smażenia Przyprawy: pieprz, sól Przygotowanie: Mięso mielone umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niego jajko, bułkę tartą, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanego mięsa uformujcie niewielkie kulki (tak żeby mieściły się na łyżce do zupy). Na rozgrzanej patelni umieśćcie oliwę lub olej, a następnie kuleczki uformowane z mięsa. Smażcie z każdej ze stron, aż do uzyskania złotego koloru. W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion i dodajcie do niego przesmażone klopsy. Całość gotujcie przez ok. 7 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie z rosołu klopsy, a do wywaru dodajcie serki topione i dokładnie wymieszajcie zupę. Pora pokrójcie w plasterki lub półplasterki, a następnie przesmażcie na oleju lub oliwie. Tak przygotowane umieśćcie w wywarze wraz z startym, żółtym serem. Całość zagotujcie. Na koniec zdejmijcie garnek z ognia i dodajcie do zupy śmietanę. Całość wymieszajcie i podawajcie wraz z klopsikami. Smacznego! Źródło:...

sałatka imprezowa przepis
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Nie obejdzie się bez niej żadna polska domówka. Goście będą błagać o przepis na tę sałatkę
Polska domówka to impreza, na której jak nigdzie królują sałatki. Ich przyrządzenie jest przecież banalnie proste i szybkie, a użyte składniki zazwyczaj są bardzo sycące. Najlepiej wypadają te z dodatkiem kurczaka. Dlatego też udostępniamy wam ten genialny przepis!

Jak to mówią „gość w dom, Bóg w dom”. W imię tej zasady polskie rodziny należą do bardzo gościnnych. Panie domu najczęściej już od progu proponują swoim gościom herbatę, kawę, ciasteczko lub inne przysmaki.  Podczas niemniej chętnie urządzanych domówek królują z kolei sałatki. Trzeba jednak ogromnej wyobraźni, by za każdym razem wymyślić na nie kilka nowych przepisów. Spieszymy więc z pomocą. Przepis na imprezową sałatkę Będziecie potrzebować 2 piersi z kurczaka 200 gramów ryżu Warzywa: 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 brokuł, 2 ogórki konserwowe. 1 cytryna Natka pietruszki Olej Sos sojowy Przyprawy: sól, pieprz, curry Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie w kostkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. Dodajcie ok. 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, pieprz oraz curry. Całość zamieszajcie i wstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Ryż wraz z wodą i solą umieśćcie w niewielkim garnku i gotujcie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (będzie się ona nieco różnić w zależności od rodzaju ryżu).  Papryczkę chili oraz natkę pietruszki umyjcie, a następnie bardzo drobno posiekajcie. Kiedy ryż ostygnie dodajcie do niego skórkę oraz sok z połowy wyparzonej cytryny, 1 łyżkę oleju oraz posiekaną papryczkę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie sokiem z pozostałej połówki cytryny oraz posypcie ½ łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie. Czerwoną paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie z ogórkami...

kotlety drobiowe przepis
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Banalnie łatwe w przygotowaniu. Te kotleciki za 5 zł zachwycą każde podniebienie
Kotleciki z piersi kurczaka to niezawodny pomysł na obiad. Mięso w połączeniu z papryką i cebulą, smakuje naprawdę wybornie, a w dodatku kosztuje „grosze”. Nic dziwnego, że mięsożercy tak uwielbiają to danie.

Cebula, jajka, mąka pszenna, olej i przyprawy to składniki, które każdy z was z pewnością ma w swojej kuchni. Aby przyrządzić zaproponowane przez nas danie, musicie dokupić jedynie pierś z kurczaka i czerwoną paprykę. Przyrządzone według tego przepisu kotleciki zachwycą każdego.  Przepis na siekane kotleciki drobiowe Będziecie potrzebować 1 pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, odetnijcie błony i ścięgna, a następnie pokrójcie w małą kosteczkę (możecie też je zmielić). Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Paprykę umyjcie i również pokrójcie w kosteczkę. Mięso wraz z warzywami umieśćcie w średniej wielkości misce.  Do składników dodajcie jajka, mąkę, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju, a następnie zacznijcie na niej umieszczać uformowane kotleciki. Mięso smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe! Źródło: gotujmy

domowy kebab przepis
Gotujmy.pl/mania
Newsy
Koniec z wydawaniem pieniędzy - kebab z tego przepisu smakuje lepiej niż kupny
Nie ulega wątpliwości, że domowy kebab to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale również zdrowia. Tak przygotowany fast-food na pewno nie zaszkodzi waszemu organizmowi. Na dodatek będzie smakował o wiele lepiej niż kupny. Możecie go jeść nawet codziennie!

Po co trwonić pieniądze na mieście, skoro można zrobić kebaba w domu. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, a smak… zachwyci całą waszą rodzinę. Jeśli macie słabość do tego typu przekąsek, koniecznie przetestujcie ten przepis. Przepis na domowy kebab Składniki 4 piersi z kurczaka ¼ główki młodej kapusty 1 mały ogórek świeży ½ z każdego koloru papryki – czerwonej, zielonej i żółtej ½ czerwonej cebuli 10 pomidorków koktajlowych 1 cebula dymka ze szczypiorem 4 ząbki czosnku 100 gramów śmietany 18 proc. 3 łyżki majonezu 6 łyżek oleju Chlebki typu pita (można kupić w każdym markecie spożywczym) Przyprawa do kebaba Przygotowanie Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie, odetnijcie z nich błony, tłuszcz i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę. W misce umieśćcie olej oraz przyprawę do kebaba. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie dodajcie pokrojonego kurczaka. Zamarynowane mięso przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na całą noc. Młodą kapustę posiekajcie. Papryki umyjcie i pokrójcie w kosteczkę. Ogórka również umyjcie i pokrójcie w półplasterki. Czerwoną cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Dymkę ze szczypiorkiem również posiekajcie. Z kolei pomidorki koktajlowe umyjcie i przekrójcie na połówki lub ćwiartki. Wszystkie warzywa umieśćcie w dużej misce i delikatnie wymieszajcie. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dokładnie wymieszajcie i odstawcie do przeniknięcia smaków, na ok. 15 minut. Mięso wraz z całą marynatą umieśćcie na rozgrzanej patelni i smażcie przez kilka minut na złoty kolor. Pitę podgrzejcie na patelni grillowej lub zwykłej, a następnie przełóżcie...