Nie ulega wątpliwości, że zamrażarka to jeden z bardziej udanych wynalazków. Pozwala przedłużyć świeżość jedzenia na wiele miesięcy, dzięki czemu marnuje się mniej żywności i można też sporo zaoszczędzić - na przykład kupując niektóre produkty na zapas i mrożąc je.

Wydawałoby się, że do zamrażalnika można włożyć praktycznie wszystko. Nic bardziej mylnego! Niektóre produkty w ogóle nie powinny tam trafiać. Lepiej sprawdźcie, bo wielu z nas jada to praktycznie codziennie. 

Mrozicie takie jedzenie? Możecie sobie zaszkodzić

Kto choć raz zapomniał o butelce z piwem w zamrażalniku ten na zawsze zapamiętał, żeby nigdy więcej jej tam nie zostawiać. Niestety, zwykle na takim wypadku nauka się kończy i potem wkładamy do zamrażarki wszystko, co popadnie. 

Zobacz także:

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że absolutnie nie powinno się mrozić jedzenia, które zostało wcześniej usmażone na głębokim tłuszczu i takiego, które zawiera dużo oleju. Po odgrzaniu taka potrawa traci smak i ma mało zachęcającą konsystencję, ale to nie wszystko.

Jeśli danie było smażone na oleju rzepakowym lub innym oleju roślinnym, a następnie włożone do zamrażarki, przygotujcie się na silne nudności, wymioty i biegunkę. Olej ma bowiem znacznie niższą temperaturę zamarzania niż woda. Temperatury panujące w domowych zamrażarkach nie są wystarczające, dlatego takie jedzenie, nawet po zamrożeniu, dalej się psuje. 

Czego nie można mrozić? 

Smażone na oleju potrawy to nie jedyne produkty, których nie powinno się mrozić w zamrażarce. Lista jest o wiele dłuższa. Lepiej to zapamiętajcie, by uniknąć przykrych konsekwencji:

  • miękkie sery (np. mozzarella)

  • jogurty

  • śmietana

  • mleko

  • serki śmietankowe

  • kremy do ciast

  • budyń

  • majonez

  • sosy majonezowe

  • gotowany ryż, makaron i ziemniaki

  • szklane butelki z napojami (nie dotyczy mocnych alkoholi, o ile temperatura w zamrażarce nie jest niższa niż -20 stopni Celsjusza)

Pamiętajcie też, że nie wolno ponownie zamrażać produktów, które zostały już raz rozmrożone.